Kunststof Kozijnen Met HR glas

Kunststof Kozijnen (met HR glas) [Update 2020]

Wil je energie besparen, het aangenaam warm hebben en je huis meer waard maken? Kies dan voor kunststof kozijnen met hoogrendementsglas.

Wat er allemaal bij komt kijken lees je in deze gids. Van het kiezen van het juiste glas tot de kosten van kunststof kozijnen.

Vraag offertes aan bij kozijnspecialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - Ontvang nu subsidie voor HR++ glas

Wanneer moet ik mijn kozijnen vervangen?

Hieronder lees je wanneer het (de hoogste) tijd is om je oude kozijnen te vervangen voor nieuwe, energiezuinige kozijnen.

Tocht rondom glas

Als de overgang tussen het glas en het kozijnprofiel zodanig verouderd is dat je er lucht voelt stromen (koudeval) is het tijd voor vervanging. Ook het glas kan ‘lek’ zijn waardoor de isolatiewaarde verslechterd is.

Je kunt de rubbers laten vervangen of dicht laten kitten. Maar dit is alleen maar een tijdelijke oplossing, in plaats van een duurzame oplossing.

Houtrot

Zitten er op veel plekken houtrot in je houten kozijnen? Dan is het wellicht tijd voor nieuwe kozijnen. Je kunt het houtrot repareren en overschilderen, wat natuurlijk ook geld kost.

Verkleurde kunststof kozijnen

Verkleurde kozijnen zien er niet netjes uit. Als je kunststof kozijnen wel goed isoleren kun je het zo laten. Maar verkleurde kunststof kozijnen kunnen er op duiden dat de kozijnen hun langste tijd hebben gehad.

Voordat het rubber en het hang- en sluitwerk verder verslechteren kun je het beste kiezen voor nieuwe kunststof kozijnen. Vraag hier offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten.

Hang- en sluitwerk repareren

Wellicht heb je een huis gekocht waar oude kozijnen in zitten. Heb je al eens goed het hang en sluitwerk nagelopen?

Als de kozijnen niet goed sluiten krijg je kieren en verlies je warmte. De sluitingen hoeven maar een klein beetje uit het lood te zitten en je verliest al aardig wat warmte uit huis.

Alleen het hang- en sluitwerk vervangen is al prijzig. Dan is het slimmer om voor geheel nieuwe kozijnen en glas kiezen.

Dan vervang je niet alleen het hang- en sluitwerk maar ook de kozijnen zelf. En de huidige kunststof kozijnen en HR glas isoleren gewoon een stuk dan oudere kozijnen.

Inbraakgevoelig

Oude kozijnen zijn vaak makkelijker om open te breken. Met nieuwe kozijnen is huis beter beveiligd.

Energierekening verlagen

Bij oude kozijnen heb je vaak last van warmteverlies. Hierdoor moet je meer stoken. Met nieuwe kozijnen houdt je de warmte binnen en bespaar je energie. Lees hier meer over onder het kopje ‘Wat bespaar je met kunststof kozijnen en hoogrendementsglas?’.

Voordelen van kunststof kozijnen

Hieronder de voordelen van het plaatsen van nieuwe kozijnen met HR glas.

1. Aangenaam warm

Doordat je minder warmte verliest wordt het ook aangenaam warm in huis. Zorg naast kozijnen ook voor andere isolatiemaatregelen zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie.

2. Hoge isolatiewaarde

Deze kozijnen zijn voorzien van luchtkamers, waardoor kou van buiten niet de woning intrekt. De combinatie kunststof kozijnen en isolerend glas zorgt voor de beste energiebesparing.

In de zomer blijft de woning koel, in de winter een vermindering van stookkosten. Onder het kopje ‘Isolatiewaarden van kunststof kozijnen en HR glas‘.

3. Warmtepomp en lage temperatuur verwarmingssysteem

Door te isoleren en te kiezen voor isolerende kunststof kozijnen is je huis beter geschikt voor een lage temperatuur verwarmingssysteem.

Met een lage temperatuur verwarmingssysteem zoals een warmtepomp, warm water vloerverwarming en LTV radiatoren bespaar je extra op je energierekening.

In een slecht geïsoleerd huis verdwijnt de warmte uit huis, waardoor een LTV systeem je huis niet op de gewenste temperatuur kan houden.

Zorg voor goede isolatie zoals kunststof kozijnen en dakisolatie om de warmteverlies te beperken voordat je investeert in een energiezuinig verwarmingssysteem.

4. Geluiddempend

Wie aan een drukke weg of in het centrum woont heeft sneller last van geluiden van buitenaf. Doorgaand verkeer, uitgaanspubliek of een winkelcentrum kan voor geluidshinder zorgen.

Kunststof kozijnen zijn geluiddempend. In combinatie met HR glas wordt het geluid verder gedempt.

Zeker als het kozijn veel kamers en daardoor een lage U-waarde heeft en het is gecombineerd met HR++ of triple glas. Hoe meer plussen achter de HR, hoe beter het geluid van buiten wordt gedempt.

5. Brandvertragend

Sinds 2006 zijn brandvertragende kunststof kozijnen verkrijgbaar. Deze bieden tot 60 minuten brandwerendheid.

6. Lijkt steeds meer op hout

Kunststof kozijnen zijn steeds moeilijker te onderscheiden van houten kozijnen. Zo kun je nu dus ook kiezen voor kunststof kozijn waarbij normaal gesproken houten kozijnen beter hadden gestaan.

7. Onderhoudsvriendelijk

Kunststof kozijnen vragen weinig tot geen onderhoud. Schilderen is niet nodig, dit bespaart enorm op tijd en schilderskosten. Met water en zeep of een mild reinigingsmiddel blijven kunststof kozijnen lang mooi.

8. In verschillende kleuren verkrijgbaar

Je kunt kunststof kozijnen in veel verschillende kleuren krijgen. Je bent niet gelimiteerd tot enkel witte kozijnen. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Kunststof kozijnen in verschillende kleuren‘.

Profiteer ook van de voordelen van kunststof kozijnen. Vraag hier offertes aan voor kunststof kozijnen.

Isolatiewaarden van kunststof kozijnen en HR glas

Als je kunststof kozijnen gaat kiezen is de isolatiewaarde belangrijk. De isolatiewaarde geeft aan in hoeverre het warmte vast wordt gehouden.

De isolatiewaarde van een kunststof kozijn met HR glas wordt uitgedrukt in U. Hoe lager de U-waarde hoe beter het kozijn en glas isoleert.

Je hebt verschillende U-waarden.

Ugl of Ug: Dit is de U-waarde van het hoogrendementsglas. HR+++ heeft bijvoorbeeld een lagere Ugl waarde dan HR+ glas. De ‘gl’ of ‘g’ staat voor ‘glass’.

Ufr of Uf: Deze U-waarde geeft de isolatiewaarde aan van het kozijn. Uf wordt ook gebruikt om de isolatiewaarde van houten of aluminium kozijnen aan te geven. De ‘fr’ of ‘f’ staat voor ‘frame’ (profiel).

Uw: Dit geeft de isolatiewaarde aan van het kunststof kozijn + het HR glas samen. De ‘w’ staat voor ‘window’.

Lees hier uitgebreide informatie over U-waarden.

Kunststof kozijnen isoleren het beste

Voor houten kozijnen wordt nog vaak gekozen. Begrijpelijk, want houten kozijnen zien er stijlvol uit. Zeker bij een ouder huis.

Daarnaast isoleren houten kozijnen best goed, maar niet zo goed als kunststof kozijnen.

Hieronder zie je de U-waarden van houten en kunststof kozijnen. Zo kun je de isolatiewaarden vergelijken.

Materiaal HR++ HR+++
Houten 1,45 1,17
Kunststof 1,1 0,8

Waarom isoleren kunststof kozijnen beter?

Kunststof kozijnen hebben luchtkamers. Deze kamers zorgen onder andere voor de isolerende werking. Hoe meer kamers in het profiel van het kunststof kozijn zitten hoe beter het isoleert.

Bij het kiezen van isolerende kunststof kozijnen is het hoogrendementsglas ook erg belangrijk.

Kunststof kozijnen en HR glas samen zorgen voor een isolerend geheel.

Als je daarnaast ook je buitengevel of spouwmuur isoleert heb je een compleet geïsoleerde gevel.

Vergelijk vrijblijvend kunststof kozijnspecialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Soorten hoogrendementsglas

Als je kunststof kozijnen koopt, dan kies je daarbij vaak ook voor nieuw HR glas.

Maar wat is HR glas precies en voor welk soort moet ik nu kiezen?

Standaard HR glas: De eerste generatie hoogrendementsglas heeft een coating op het glas waardoor het beter isoleert dan standaard dubbel glas.

HR+: De tweede versie heeft naast de coating ook edelgas tussen de twee glasplaten (spouw). Door die gas isoleert het beter dan het standaard hoogrendementsglas.

HR++: Dit type heeft een coating op het glas en edelgas tussen de glasplaten. Het verschil met HR+ is dat de spouw (ruimte tussen de glasplaten) breder is.

HR+++: Dit type HR glas heeft geen twee maar drie glasplaten. Vandaar de drie plussen. Het glas heeft een coating en tussen de platen zit edelgas.

Voor HR++ glas wordt het meest gekozen. Dit komt omdat HR++ ruim voldoende isoleert en stukje voordeliger is dan HR+++ glas.

HR glas in bestaande kozijnen

Je kunt er voor kiezen om alleen het glas te vervangen en niet je kozijnen. Alleen het glas vervangen is natuurlijk voordeliger.

Helaas zitten er wel nadelen aan.

Isolerende werking

Oude kozijnen isoleren vaak niet zo goed als glas in nieuwe kunststof kozijnen. Heb je een paar jaar geleden je kozijnen vervangen en je wilt beter glas, dan is het vervangen van glas een prima idee.

Vraag hier offertes aan om je glas te vervangen.

Maar zijn kozijnen al meer dan 10 jaar oud, dan kun je beter voor nieuwe kozijnen kiezen. Zeker als het houten kozijnen betreft.

Gewicht

Oude kozijnen kunnen niet altijd het gewicht van HR++ of HR+++ dragen.

Maar hoeveel weegt een kozijn dan?

In het onderstaande voorbeeld gebruiken een glasplaat van 8 mm met een oppervlakte van 1 m².

Enkel glas: 1 m² x 8 mm x 2,5 = gemiddeld 20 kg
HR++ glas en ander dubbel glas: (1 m² x 8 mm x 2,5) x 2 = gemiddeld 40 kg
Driedubbel glas (HR+++): (1 m² x 8 mm x 2,5) x 3 = gemiddeld 60 kg

In de ruimte tussen de glasplaten bij HR++ en HR+++ glas zit gas. Ook zit er coating op de glasplaten. Beide wegen haast niks. Dus deze zijn ook niet meegenomen in de berekening.

Dikte

Als je kozijnen hebt met enkel glas, kan de dikte van hoogrendementsglas een probleem zijn. Oude kozijnen zijn soms te smal om HR glas in te plaatsen.

Maar hoe dik is HR glas dan gemiddeld?

Hoogrendementsglas komt in de meeste gevallen als dubbel of driedubbel glas. De totale dikte (2 of 3 glasplaten) ligt dan meestal tussen 20 en 40 millimeter.

Dubbel glas is als volgt opgebouwd.

 • Buitenste glasplaat;
 • De luchtspouw (ruimte tussen de glasplaten);
 • Binnenste glasplaat.

Een voorbeeld van dubbel glas van in totaal 50 millimeter dik:

 • Buitenste glasplaat 6 millimeter;
 • Spouw van 15 millimeter;
 • Binnenste glasplaat 5 millimeter.

Kies ook voor goed isolerend glas in je bestaande of nieuwe kozijnen. Vraag hier gratis offertes bij kozijnspecialisten.

Soorten kunststof kozijnen

Tijd om naar de kozijnen te kijken.

Je kunt uit verschillende soorten kunststof kozijnen kiezen.

De onderstaande kozijnen kun je zien als basiselementen. Er is nog veel meer keus en er zijn heel veel combinaties mogelijk. Bijvoorbeeld één kozijn dat bestaat uit drie vlakken met twee draai/kiepraam en een vast raam in het midden.

Ook kozijnen met geïntegreerde rolluiken is mogelijk.

Maar om het overzichtelijk te houden vind je hieronder enkel de basiselementen.

Wil je weten wat er allemaal mogelijk is. Vraag advies aan kunststof kozijnspecialisten. Vraag hier offertes aan.

Vast kunststof kozijn

Een vast raamkozijn is de meest simpele vorm. Dit type kozijn is niet mogelijk om open te zetten. Het voordeel van een vast kozijn is dat het ook het meest lastig is om in te breken.

Voorbeeld Kosten Vast Kunststof Kozijn

Draai / kiepraam

Dit type kozijn zie je steeds meer. Met een draai / kiepraam kun je het kozijn geheel openzetten of op de kiepstand, op een kiertje.

Kosten Kunststof Draai / Kiepraam Voorbeeld

Valraam

Een valraam vind je vaak boven een vast kozijn in een badkamer, keuken en slaapkamer. Kortom, ruimtes waar veel gelucht moet worden.

Een valraam is veiliger dan een draai/kiepraam, omdat je er niet doorheen kunt kruipen.

Kunststof Valraam Voorbeeld

Schuifraam

Met een schuifraam krijg je een klassieke uitstraling. In Nederland zie je dit type kozijn niet vaak, wat het wellicht aantrekkelijker maakt om voor te kiezen.

Je kunt een schuifraam kopen die je horizontaal openschuift en een variant die verticaal opent.

Schuifraam

Stolpraam

Dit type raam zie je net als de kunststof schuifraam ook niet veel. Een stolpraam bestaat uit twee delen. Je hebt een actief en passief deel.

Je kunt pas het passieve deel openslaan als het actieve deel ook is geopend. Ze zijn met elkaar verbonden.

Stolpraam

Kunststof deur

Een kunststof deur is makkelijk in onderhoud. Het is eenvoudig schoon te maken en het kunststof hoef je niet te schilderen.

Tegenwoordig heb je kunststof deuren die praktisch niet te onderscheiden zijn van houten deuren.

Kunststof Deur Kosten

Profiel

Er bestaan de bovenstaande varianten ook verschillende profielen. Je kunt de profielen onderverdelen in twee groepen.

Vlak profiel: Het vlakke profiel is de meest voordelige profiel. De eerste kunststof kozijnen hadden allemaal een vlak profiel. De laatste jaren wordt het veruit het meest gekozen voor een verdiept profiel.

Verdiept kunststof kozijn

Verdiept profiel: Het verdiept profiel zie je het meest in Nederland. Dit profiel lijkt ook iets meer op een houten kozijn.

Vlak profiel bij kunststof kozijn

Bron foto’s: indiamart.com

Aanslag

Je kunt kiezen voor kozijnen met of zonder. Maar wat is een aanslag?

Een aanslag is een extra lipje over de muur heen. Je kunt een kozijn via de binnenzijde of via de buitenzijde monteren. In Nederland wordt het kozijn in de meeste gevallen via de buitenzijde gemonteerd.

Het is sterk aan te raden om een kunststof kozijn met aanslag te kiezen. Met een aanslag heb je een betere en een nettere aansluiting op de gevel.

Hier lees je meer over aanslagen en kozijnprofielen

Kunststof kozijnen met wienersprossen?

Wienersprossen zijn inwendige kruisroeden. De roeden zit tussen de twee glasplaten in en verdeelt het glas in meerdere vlakken.

Een kruisroede geeft een authentieke uitstraling.

Op plek waar de inwendige kruisroede (Wienersprossen) zit wordt aan de buitenzijde een houten of kunststof kruisroede gemonteerd..

Hieronder zie je een voorbeeld van een wienersprossen.

Interne Kruisroede

bron: budvarcentrum.de

Vergelijk vrijblijvend kunststof kozijnspecialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Kunststof kozijnen in verschillende kleuren

Witte kunststof kozijnen zijn de standaard. Maar je kunt ook voor andere kleuren en tinten kiezen.

Naast wit wordt het meest gekozen voor grijstinten en bruintinten om het kunststof meer op hout te laten lijken.

Grijze kunststof kozijnen

Bron foto: anglianhome.co.uk/double-glazing-windows/bay/upvc/gallery

Bruine kunststof kozijnen

Bron foto: Indiamart.com

Welke kleur kozijnen kies jij? Vraag offertes aan voor kunststof kozijnen.

Hoe worden kunststof kozijnen geplaatst?

Kunststof kozijnen worden op de volgende manier geplaatst?

1. De maten worden genoteerd en de kunststof kozijnen worden geproduceerd.

2. Oude kozijnen worden verwijdert en afgevoerd.

3 De kunststof kozijnen worden geplaatst en afgesteld.

4. Er wordt gezorgd voor isolatie rondom de kozijnen.

Lees hier meer over het plaatsen van kunststof kozijnen.

Hoe lang gaan kunststof kozijnen mee?

Ongeveer 50 jaar. Als je kunststof kozijnen goed onderhoud, kunnen ze meer dan 50 jaar meegaan.

Het is belangrijk om het hang-en sluitwerk te onderhouden.

Viezigheid op de kozijnen kan op een gegeven moment voor problemen zorgen en de levensduur verkorten.

Geld + kunststof kozijnen

Terugverdientijd van HR glas en kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen is een slimme investering. Dit komt omdat je met kunststof kozijnen flink bespaart op je energierekening. Door die besparing verdien je de kosten van het vervangen van je kozijnen gewoon terug.

Lees hier meer over de gemiddelde terugverdientijd van kunststof kozijnen.

Wat bespaar je met kunststof kozijnen en hoogrendementsglas?

Met kunststof kozijnen bespaar je flink op je energierekening. Gemiddeld bespaar je €372 per jaar op je energierekening.

De meeste huizen verwarmen hun huis nog op gas. En zoals je wellicht weet, de gasprijzen gaan flink stijgen de komende jaren.

Dus die gemiddelde €372 zal hoogstwaarschijnlijk verder stijgen. Zo verdien je ook de nieuwe kunststof kozijnen sneller terug.

Kosten van kunststof kozijnen met HR glas

Je kunt kunststof kozijnen zelf kopen en een montage bedrijf inhuren. In de meeste gevallen is het slimmer om een kozijnspecialist in te schakelen en het hele traject uit te besteden.

Vraag hier gratis offertes aan bij kozijnspecialisten.

Prijzen zonder montage

Hieronder zie je de prijzen van de verschillende soorten kunststof kozijnen, exclusief montage maar inclusief btw.

Type kozijn Prijzen (met HR++ glas)
Vast kozijn (1 m²) €175
Draai / kiepraam (1 m²) €260
Valraam €160
Schuifraam (1 m²) €230
Stolpraam (1 m²) €280
Kunststof deur (70 cm x 190 cm) €950

Kosten inclusief verwijderen en monteren

De onderstaande kosten zijn inclusief btw, verwijderen van de oude kozijnen en het plaatsen van de nieuwe kunststof kozijnen.

Type kozijn Kosten (met HR++ glas)
Vast kozijn (1 m²) €395
Draai / kiepraam (1 m²) €585
Valraam (60 cm x 50 cm) €360
Schuifraam (1 m²) €518
Stolpraam (1 m²) €630
Kunststof deur (70 cm x 190 cm) €2.000

Kunststof kozijnen uit Duitsland: is dat slim?

Je kunt in Duitsland je kunststof kozijnen kopen. Kunststof kozijnen zijn in Duitsland een goedkoper dan in Nederland en de kwaliteit is goed.

Je moet er wel rekening mee houden dat ze wel naar Nederland getransporteerd moeten worden. Dit kun je zelf regelen of uitbesteden aan de fabrikant in Duitsland.

Daarnaast moet de plaatsing van de kozijnen in Nederland geregeld worden.

Als je zelf de maten gaat doorgeven kunnen er foutjes insluipen. Als je eenmaal de kozijnen in Nederland hebt is dit lastig om die foutjes op te lossen.

Als het bedrijf dat de kozijnen gaat plaatsen, de kunststof kozijnen uit Duitsland kan halen is dat mooi meegenomen.

Is dat niet het geval is het toch aan te raden om gewoon een Nederlands bedrijf in te schakelen die alles komt opmeten, laat maken en de kozijnen vervangt. Vraag hier offertes bij kunststof kozijnspecialisten.

Btw op kunststof kozijnen

Voor het monteren van kunststof kozijnen met HR glas betaal je het lage 9% btw-tarief.

Over de kozijnen zelf (dus zonder montage) betaal je gewoon de 21% btw.

Subsidie?

Er is via de SEEH subsidie beschikbaar voor isolerende kozijnen met HR glas.

Dus als je de kozijnen laat vervangen, neem dan ook HR++ of HR+++ glas met een zo laag mogelijke U-waarde. Over U-waarden lees je meer onder het kopje ‘Isolatiewaarden van kunststof kozijnen en HR glas‘.

Hier kom je meer te weten over subsidie op hoogrendementsglas met isolerende kozijnen.

Zijn kunststof kozijnen fiscaal aftrekbaar?

De kosten voor kunststof kozijnen zijn niet fiscaal aftrekbaar. Gebruik je een lening om je huis mee te verduurzamen en kunststof kozijnen te bekostigen? Dan zijn de rente van die lening wel fiscaal aftrekbaar.

Lening

Kunststof kozijnen met hoogrendementsglas zijn prijzig. Alhoewel je de investering terugverdient, moet je eerst eerst kosten maken.

Heb je niet direct geld om de kunststof kozijnen te vervangen? Dan kan een duurzame lening uitkomst bieden.

Let op. Het blijven leningen. Dus je moet het geld en de rente binnen de looptijd afbetalen.

Hieronder vind je de twee meest bekende ‘groene’ leningen.

Energiebespaarlening: Bij de Energiebespaarlening kun je tussen de €5.000 en €25.000 lenen. De lening heeft een vast rentetarief en kun je vervroegd boetevrij aflossen.

Lees hier de voorwaarden van de Energiebespaarlening voor kunststof kozijnen.

Duurzaamheidslening: Een lokale versie van de Energiebespaarlening is de Duurzaamheidslening. Deze ‘groene’ lening is niet in elke gemeente beschikbaar.

Op svn.nl kun je zien of de Duurzaamheidslening beschikbaar is in jouw gemeente.

Wordt de Duurzaamheidslening niet aangeboden, dan kun je gebruik maken van de Energiebespaarlening

GreenLoans: Deze lening is een initiatief van ABN AMRO. Bij GreenLoans kun je tussen de €5.000 en €50.000 lenen voor duurzame aanpassingen aan je huis.

Lees hier meer over de voorwaarden van GreenLoans.

Samen met de buren voor kunststof kozijnen kiezen

Het vervangen van kunststof kozijnen met hoogrendementsglas is niet goedkoop.

Alhoewel je de kosten in nieuwe kozijnen terugverdient moet je wel eerst investeren.

Korting op de kozijnen is daarom altijd meegenomen, toch?

Een manier om wat korting te krijgen is door samen met de buren in één keer de kozijnen te laten vervangen.

Kozijnspecialisten hebben regelmatig acties waarbij je korting kunt krijgen als er meerdere huishoudens kiezen voor vervanging. Kortingen kunnen soms wel oplopen tot 15%.

Je moet wel opletten als je met de buren samen een deal sluit. Lees de voorwaarden van de kortingsactie goed door en overleg met de buren over de verdeling van de kosten.

Elk huis is (net even wat) anders waardoor de kosten ook per huis kunnen verschillen.

Wil jij ook energie besparen en een huis zonder tocht? Vraag hier gratis kunststof kozijn offertes aan.

Kozijnspecialisten

Heb ik een vergunning nodig?

In sommige gevallen heb je een vergunning nodig om je kunststof kozijnen te vervangen.

In de meeste gevallen heb je voor een monumentaal pand een vergunning nodig.

In alle andere gevallen zal een vergunning hoogstwaarschijnlijk niet nodig zijn.

Om er zeker van te zijn dat je geen vergunning nodig hebt kun je het beste contact opnemen met je gemeente.

Je kunt beginnen door ‘gemeente (vul hier je gemeente in) omgevingsvergunning’ in Google te typen. Zo kom je sneller bij de juiste afdeling.

Brancheverenigingen en keurmerken

In de kunststof kozijnen branche zijn de meeste lid van VKG. De afkorting staat voor Vereniging Kunststof Gevelindustrie. Vanuit de vereniging wordt er zowel kennis gedeeld met de leden als met huiseigenaren.

Alle soorten bedrijven binnen de keten kunnen lid worden van VKG. Dus zowel kozijn fabrikanten als montage bedrijven.

VKG heeft een recycle initiatief in het leven geroepen. Hierbij worden oude kozijnen die verwijdert worden door montagebedrijven weer hergebruikt door de fabrikanten.

VKG heeft ook een keurmerk.

VKG Keurmerk: Het VKG keurmerk is bedoeld voor zowel fabrikanten van kozijnen als montagebedrijven. De hele keten wordt gecontroleerd op kwaliteit.

VKG keurmerk - Kunststof kozijnen

Maar er is nog een ander bekend keurmerk.

KOMO keurmerk: Het KOMO keurmerk krijgt een kunststof kozijnspecialist als het bedrijf volgens bepaalde standaarden werkt.

KOMO keurmerk logo

Je hebt twee KOMO certificaten die onder het keurmerk vallen.

Productcertificaat: Dit certificaat geeft aan dat het bedrijf met goedgekeurde producten en materialen werkt.

Procescertificaat: Dit procescertificaat geeft aan dat het bedrijf volgens de richtlijnen van het keurmerk het werk uitvoert.

PKVW: Deze afkorting staat voor Politiekeurmerk Veilig Wonen.

PKVW keurmerk

Dit keurmerk geldt wordt pas uitgegeven nadat kozijn is aangebracht. Dit keurmerk controleert de kozijnen op inbraakgevoeligheid.

Garanties

Bij de bedrijven die aangesloten zijn bij VKG krijg je 10 jaar garantie op montage, productie en op kleur.

Kunststof kozijnspecialisten zijn vrij om de garantieduur te verlengen. Sommige bedrijven geven 20 of meer jaar garantie.

Aanvragen van kunststof kozijn offertes

Je kunt op internet gaan zoeken naar kozijnspecialisten, maar je kunt ook tijd en moeite besparen door de WarmerHuis offerteservice voor kozijnspecialisten te gebruiken.

Hier kun je binnen enkele minuten in één keer meerdere offertes aanvragen bij kunststof kozijnspecialisten. De aanvragen zijn gratis.

Bij het invullen van het formulier kun je het beste zo volledig mogelijk zijn.

 • Waar zijn je huidige kozijnen van gemaakt? Kunststof, hout of aluminium?
 • Hoe oud zijn de huidige kozijnen;
 • In wat voor type HR glas heb je interesse;
 • Wat voor type woning heb je;
 • Wat zijn de afmetingen van de kozijnen;
 • Hoeveel vaste en hoeveel draai-kiepraam kozijnen wens je;
 • Wil je ook een kunststof deur laten plaatsen.

Kunststof kozijn offertes vergelijken

Als je het formulier hebt ingevuld ontvang je binnen gemiddeld één dag meerdere offertes van kozijnspecialisten.

Tijd om de kunststof kozijn offertes te vergelijken.

Meestal zie je de volgende gegevens terug op een vrijblijvende offerte. De kosten zijn vaak nog een schatting:

 • Voorrijkosten;
 • Geschatte kosten van de productie van de kunststof kozijnen;
 • Geschatte kosten van het glas;
 • Geschatte montage kosten;
 • Hoe lang duurt het gemiddeld voordat de kunststof kozijnen klaar zijn;
 • Hoe lang het duurt het plaatsen gemiddeld;
 • Keurmerken en certificaten van de kozijnspecialist.

Zie je deze punten niet terug op de op vrijblijvende offerte? Dan kun je deze na het ontvangen van de vrijblijvende offerte deze alsnog stellen aan de kunststof kozijnspecialist.

Automatisch voor de goedkoopste kozijnspecialist gaan is niet een goed idee. Het kan zijn dat de meest voordelige kozijnspecialist voor jou ook de beste keus is. Maar dat is niet altijd het geval.

Als je oog is gevallen op één of twee kozijnspecialisten kun je daar verder mee in gesprek gaan.

Definitieve offerte aanvragen en beoordelen

Voordat je een definitieve offerte ontvangt is het slim om de kozijnspecialist bij je thuis langs te laten komen.

Zo kan de kozijnspecialist de afmetingen die je hebt doorgegeven nog een keer nalopen en zien of deze kloppen. Daarnaast kan hij de staat van de gevel en de oude kozijnen met eigen ogen zien.

Zowel jij als de kozijnspecialist hebben er niks aan als de kozijnen uit de fabriek komen en de deze blijken niet te passen bij het monteren.

Op de definitieve offerte moeten de volgende punten duidelijk zijn:

 • Voorrijkosten;
 • Kunnen de kozijnen vergunningsvrij geplaatst worden;
 • Wanneer zijn de kozijnen klaar;
 • Wanneer worden deze geplaatst en hoe lang duren de werkzaamheden;
 • Hoeveel betaal ik voor de kozijnen met glas (btw-tarief 21 %);
 • Hoeveel kost het plaatsen (btw-tarief 9%);
 • Kosten en voorwaarden bij meerwerk;
 • Inzicht in de keurmerken en certificaten van de kozijnspecialist;
 • Wat zijn de garantievoorwaarden voor het plaatsen en op de kozijnen+glas zelf;
 • U-waarde van het kozijn en het glas.

Nadat al deze punten helder zijn kun je aan de slag en je kozijnen laten vervangen.

Vraag offertes aan bij kozijnspecialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - Ontvang nu subsidie voor HR++ glas