Kunststof Kozijnen Met HR glas

Kunststof Kozijnprofielen

Vaak worden de termen kunststof profielen en kunststof kozijnen door elkaar gehaald. Profielen vormen echter een apart onderdeel van het kozijn. Simpel gezegd is het kunststof kozijn dus het geheel, terwijl het kunststof profiel hier slechts één onderdeel van is.

Kunststof profielen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. In dit artikel lees je meer over welke soorten kunststof profielen er zijn, wat kunststof kozijnen met en zonder aanslag zijn en het belang van goede isolatie.

Vraag offertes aan bij kozijnspecialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - Ontvang nu subsidie voor HR++ glas

Wat is een kunststof kozijn profiel?

Het profiel vormt de basis van de kunststof kozijnen. Door verschillende lengtes profielen aan elkaar te lassen wordt het kunststof kozijn gemaakt.

Een goed profiel is zeer belangrijk. Het zorgt voor de stevigheid van het kozijn en voorkomt dat er regen en wind de woning binnendringt. Wanneer je kiest voor kunststof kozijnen doe je dit met de bedoeling om hier heel lang plezier van te hebben.

Het profiel moet dus sterk zijn en bestand zijn tegen de verschillende weersomstandigheden.

Soorten kunststof kozijnprofielen

Het profiel van een kozijn is bepalend voor de uitstraling van het kozijn. Het is dus belangrijk om goed na te denken over welk soort profiel je wilt voor je kunststof kozijnen.

Kunststof kozijnprofielen zijn verkrijgbaar in de volgende soorten:

Vlak (inbouwdiepte 70 mm)

Een vlak profiel is de goedkoopste optie voor kunststof kozijnen. Tot enige jaren terug was het zelfs de enige variant die verkrijgbaar was. Tegenwoordig wordt een vlak profiel steeds minder gekozen.

Bij een vlak profiel ligt het glas en het draaideel ongeveer 1 cm verdiept vanaf de voorzijde van het profiel. Met een diepte van 70 mm kenmerkt het vlakke kozijnprofiel zich door het strakke aanzicht dat het biedt aan de gevel.

Dit profiel wordt het meest toegepast in de gevels van bedrijfsgebouwen en kantoren.

De gunstige prijs, het feit dat dit profiel verkrijgbaar is in vrijwel alle elementvormen, met zowel naar binnen als naar buiten draaiende ramen, maken dat het vlakke profiel erg geschikt is voor bedrijfspanden.

Half verdiept (inbouwdiepte 85 mm)

Dit profiel is een tussenmaat, waarbij het glas en het draaideel ongeveer 3 cm verdiept liggen.

Verdiept (inbouwdiepte 120 mm)

Een duurdere keuze is het kunststof kozijn met verdiept profiel. Bij deze kozijnen bedraagt de inbouwdiepte 12 centimeter. Dit komt overeen met de inbouwdiepte van houten kozijnen.

Het verdiepte profiel wordt het meest toegepast bij woonhuizen. Dit type profiel kan eenvoudig worden verwerkt in alle mogelijke bouwsoorten. Tegenwoordig wordt er bij nieuwbouw bijna standaard voor een verdiept profiel bij kunststof kozijnen gekozen.

Blokprofiel en schuin profiel

Verder is er nog de indeling te maken in een blokprofiel en een schuin profiel:

Blokprofiel

Een kunststof kozijn dat voorzien is van een blokprofiel lijkt nog het meest op het klassieke houten kozijn. Bij een blokprofiel wordt er gebruik gemaakt van een rechte haakse verbinding. Dit type profiel tref je het meest aan in ons land.

Schuin profiel

Dit profiel lijkt weliswaar op het blokprofiel maar loopt schuin af. Dit zorgt ervoor dat het schuin profiel aan de voorzijde minder hoekig oogt dan het blokprofiel.

Aanslagen van kunststof kozijnen

Elk kunststof profiel is beschikbaar zowel met als zonder aanslag. Wat houdt een aanslag nu precies in?

Bij plaatsing in een Nederlandse woning, worden de kozijnen vaak tussen de buitenmuur gemonteerd. Dit in tegenstelling tot landen als Duitsland en België, waar de kozijnen achter de buitenmuur worden gemonteerd.

Indien de kozijnen tussen de buitenmuur gemonteerd worden, is het aan te raden een kozijn met aanslag te nemen. Hierbij wordt er een extra ´lip´ geplaatst, ofwel aanslag genoemd, deze wordt gebruikt voor de plaatsing tegen het stelkozijn.

Wat zijn isolatiekamers?

Kunststof kozijnen kennen een kamersysteem. Afhankelijk van het aantal kamers in het kozijn wordt een isolatiewaarde toegekend aan de kunststof kozijnen.

Eerder werd vooral het 3-kamersysteem gebruikt. Kies je echter voor een 5- of 7-kamersysteem dan houdt dit dus in dat het kozijn beter geïsoleerd is.

Isolatiewaarde van kozijnen

Misschien heb je bij het bouwen of renoveren van je woning weleens gehoord van de term ‘U-waarde’. Dit is een getal dat een indicatie geeft van de warmte die verloren gaat door het glas. Hoe lager dit getal, hoe minder warmte er via de ramen van je huis verloren gaat.

De U-waarde die eigenlijk staat voor warmtedoorgangscoëfficiënt zijn onderverdeeld in verschillende waardes:

Uf-waarde: Dit is de U-waarde van het raamprofiel die aangeeft hoeveel warmte er verloren gaat via het kozijn. De ‘f’ staat voor frame.

Ug en Uw-waarde: De Ug-waarde geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat via het glas. De Uw-waarde geeft aan hoeveel warmte er wordt doorgelaten door het raamprofiel en glas samen.

Vergeet het isolerende glas niet

Met alleen kunststof kozijnen die goed isoleren ben je er nog niet. Ook is het belangrijk dat het glas in de kozijnen goed isoleren.

Het glas dat de laatste jaren gebruikt wordt in nieuwe kozijnen is hoogrendementsglas.

Het meest populair is HR++ glas. Dit type dubbel glas heeft gas en folie om het glas extra isolerend te maken. Ook HR+++ (drie glasplaten) glas wordt regelmatig gebruikt. Alhoewel dit type HR-glas duurder is, vindt er nog minder warmteverlies plaats dan bij dubbel HR-glas.

Vraag offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten

Wil je kunststof kozijnen laten plaatsen? Vraag dan in ieder geval bij meerdere kunststof kozijnspecialisten een offerte op.

Door een goede vergelijking te maken, kun je waarschijnlijk nog wat besparen op de totale kosten.

Vraag offertes aan bij kozijnspecialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - Ontvang nu subsidie voor HR++ glas