Kunststof Uitzetraam Kiezen
Kleinere ramen die open kunnen zijn handig om te ventileren. Door zo’n raam open te zetten kun je de kookluchtjes uit de keuken verdrijven of je badkamer of toilet luchten.
Een kunststof uitzetraam is hiervoor een geschikte optie.
In deze gids lees je meer over wat een kunststof uitzetraam nu precies is, wat de voor- en nadelen ervan zijn en welke mogelijkheden er zijn om een uitzetraam te combineren met andere ramen.
Inhoudsopgave
Wat is een kunststof uitzetraam?
Een uitzetraam is een raam met scharnieren aan de bovenzijde, waardoor je de onderzijde van het raam naar buiten toe open kunt zetten. Het is een gemakkelijk te bedienen raam, dat je veel tegenkomt in een toilet of badkamer.
Wat is het verschil met klepramen?
Een uitzetraam wordt ook wel een klepraam genoemd als het om de kleinere variant gaat. Het verschil tussen een uitzetraam en een klepraam ligt vooral in de wijze van bedienen:
- De grotere uitzetramen zijn te bedienen met een kruk en zijn voorzien van een meerpuntssluiting.
- De kleinere variant, het klepraam, wordt geopend door middel van een raamuitzetter.
Kies ook voor een uitzetraam als je alle kozijnen in huis gaat vervangen. Vraag hier gratis offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten.
Wat is het verschil met valramen?
Valramen en uitzetramen lijken veel op elkaar, waardoor je ze gemakkelijk met elkaar kunt verwarren. Ze hebben echter wel een paar belangrijke verschillen:
- Het grote verschil tussen beide is dat een valraam naar binnen toe open gaat (valt) en een uitzetraam naar buiten toe.
- De hendel om het raam mee te openen zit bij uitzetramen aan de onderkant van het kozijn.
- Bij valramen zit deze hendel juist aan de bovenkant (en soms ook aan de zijkant) van het kozijn.
Op de foto hierboven zie je het uitzetraam links en het valraam rechts.
Wat zijn de voordelen van (kunststof) uitzetramen?
Kies je voor een uitzetraam bijvoorbeeld in je badkamer, toilet, keuken of slaapkamer dan biedt dit je de volgende voordelen:
Goede ventilatiemogelijkheid: Je kunt ruimtes goed ventileren met een uitzetraam. Zo stroomt er steeds frisse lucht naar binnen en verdwijnen eventueel aanwezige vieze geurtjes.
Geschikt voor kleine ruimtes: Doordat een uitzetraam ook in een klein formaat verkrijgbaar is, past deze prima in een kleine ruimte zoals een toilet of badkamer.
Opent naar buiten en naar boven: Dit is vooral handig wanneer het een kleine ruimte betreft waarbij een naar binnen draaiend raam te veel plaats inneemt.
Ook de inrichting leent zich er niet altijd voor om een raam naar binnen toe te openen, bijvoorbeeld wanneer je veel spullen in je vensterbank hebt staan.
Kan bij regen eventueel open blijven staan: Doordat het raam aan de bovenkant dicht blijft, is het mogelijk om het raam ook bij regen open te laten staan.
Hor is mogelijk: Luchten is fijn voor frisse lucht in huis, maar helaas kunnen er ook beestjes binnenkomen. Gelukkig kun je bij een uitzetraam een hor plaatsen.
Zo is een kleine plissé hor voor een uitzetraam het meest geschikt. Deze schuif je open om het uitzetraam dicht of open te klappen en tijdens het luchten komen er geen beestjes binnen.
Ook mogelijk als uitzetdakraam: Heb je een donkere zolderkamer of slaapkamer waar extra daglicht welkom zou zijn? Een uitzetdakraam kan dan een oplossing zijn. Daar waar een tuimeldakraam het uitzicht kan belemmeren, kun je bij een uitzetdakraam ongehinderd naar buiten kijken.
Denk aan frisse lucht in huis als je nieuwe kozijnen laat plaatsen. Kies voor draai/kiepramen of uitzetramen. Vraag hier vrijblijvend en gratis offertes aan voor kunststof kozijnen.
Kies je voor een kunststof uitzetraam dan profiteer je van nog een aantal extra voordelen:
- Lange levensduur: Kunststof uitzetramen gaan een zeer lange tijd mee. De gemiddelde levensduur van kunststof ramen ligt namelijk tussen de 50 en 75 jaar.
- Onderhoudsarm: Kunststof is een materiaal dat weinig onderhoud vraagt. Je hoeft het alleen af en toe schoon te maken.
- Goed isolerend: Kunststof is een goed isolerend materiaal, met kunststof kozijnen bespaar je dus op je energierekening.
Wat is het nadeel van uitzetramen?
Er is eigenlijk maar één nadeel te noemen:
Inbraakgevoeligheid
Uitzetramen zijn vrij gemakkelijk door inbrekers open te krijgen. Gelukkig is hier wel wat aan te doen.
Door te kiezen voor goed veiligheidsbeslag voor uitzetramen, zoals veilige raamuitzetters, kun je ervoor zorgen dat je huis toch goed beveiligd is tegen inbraak.
Welke soorten uitzetramen zijn er?
Uitzetramen zie je vaak in combinatie met andere ramen. Hierbij zijn er verschillende combinaties mogelijk.
Uitzetraam met vast raam
Een uitzetraam is te combineren met een vast raam. Een kozijn met twee of meer vakken kan op deze manier één of meer uitzetramen bevatten en één of meer vaste ramen. Op deze manier is het uitzetraam een soort bovenlicht.
Deze ramen kunnen naast elkaar maar ook boven elkaar worden geplaatst, er zijn hierbij veel verschillende mogelijkheden.
Uitzetraam boven een deur
Een andere mogelijkheid is om boven een deur een uitzetraam te plaatsen. Zo kun je ook wanneer de deur gesloten blijft de ruimte goed ventileren.
Uitzetraam met verschillende raamuitzetters
Er zijn veel verschillende raamuitzetters verkrijgbaar bij een uitzetraam zoals:
- Standaard raamuitzetters: Deze standaard uitvoering heeft een arm waarmee je het raam geheel of gedeeltelijk open kunt zetten of geheel kunt sluiten. Is het raam helemaal dicht dan valt de raamuitzetter weg in het kozijn.
- Telescopische raamuitzetter: Een telescopische raamuitzetter is een wat luxere uitvoering die traploos werkt. Doordat de telescopische raamuitzetter bij het openen van het raam niet naar binnen steekt, kun je deze prima combineren met bijvoorbeeld een hor, vitrage of raamdecoratie. Verder is dit type raamuitzetter ook aan de bovenzijde van een uitzetraam te monteren, dit geeft je de mogelijkheid om aan de onderzijde van het raam kleding of beddengoed uit te hangen.
Bij de verschillende raamuitzetters zijn cilindersloten verkrijgbaar. Dit is zeker aan te raden wanneer de kozijnen gemakkelijk toegankelijk zijn voor inbrekers, bijvoorbeeld bij uitzetramen op de begane grond.
Op deze manier kun je de ramen toch veilig open laten staan wanneer je even weg moet.
Kies voor hoogrendementsglas in je uitzetraam
Schaf je één of meer uitzetramen aan, kies hierbij dan ook meteen voor hoogrendementsglas.
Dit isolatieglas bestaat uit meerdere glaslagen met daartussen een ruimte. Deze isolerende ruimte wordt gevuld met edelgas (argon of krypton), voor de isolatie. Verder wordt er op één zijde van het glas een speciale coating aangebracht voor extra isolatie.
Bij hoogrendementsglas kun je kiezen uit:
- HR++ glas: HR++ glas is het nieuwe standaard dubbel glas. Het bestaat uit twee platen glas, waarbij de ruimte ertussenin gevuld is met edelgas. Het verschil met oud dubbel glas is dat de ruimte hierbij is opgevuld met lucht in plaats van met edelgas. Edelgas isoleert beter dan lucht.
- HR+++ glas: HR+++ glas is driedubbelglas dat ook vaak triple glas wordt genoemd. Dit hoogrendementsglas bestaat uit drie glasplaten waarbij de ruimtes ertussen ook weer met edelgas zijn gevuld.
Het is het best isolerende glas wat er momenteel te krijgen is, echter hier betaal je wel wat meer voor dan bij HR++ glas het geval is.
Kies voor in je nieuwe uitzetraam en andere kozijnen (zoals vast of draaikiepraam) hoogrendementsglas. Vraag hier gratis offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten.
Laat meteen alle kozijnen vervangen
Bij de aanschaf van één of meer kunststof ramen is het goed om te kijken hoe het ervoor staat met de rest van de kozijnen in je huis.
Zijn deze niet meer in een heel goede conditie, of wil je sowieso al je (houten) kozijnen in de nabije toekomst gaan vervangen door kunststof, dan kun je overwegen om gelijk al je kozijnen te vervangen. Vraag hier gratis offertes aan voor kunststof kozijnen.
Weliswaar betekent dit een grotere investering ineens, maar je bent dan wel meteen klaar.
Bovendien heb je recht op kwantumkorting wanneer je deze grote klus in één keer laat doen, zodat je uiteindelijk goedkoper uit bent dan wanneer je alles in gedeelten laat doen. Ook bespaar je op de voorrijkosten.
Vraag gratis offertes aan voor kunststof kozijnen
Wil je kunststof kozijnen aanschaffen? Vraag hieronder direct offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten. Gratis + vrijblijvend.