Wanneer Moet Ik Mijn Kozijnen Vervangen: Hout En Kunststof

Zit je te bibberen op de bank en wil je graag je huis verduurzamen. Dan is tijd om je kozijnen te onderzoeken of ze nog aan de huidige standaard voldoen.

Maar wanneer zijn houten of kunststof kozijnen echt aan vervanging toe?

Lees onze checklist “wanneer kozijnen vervangen” en bepaal of je kozijnen aan vervanging toe zijn.

Vergelijk kunststof kozijnspecialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wanneer moet je houten kozijnen vervangen?

Houten kozijnen gaan tot wel 75 jaar mee. Ze vragen wel veel onderhoud: gemiddeld moeten houten kozijnen om de 5 jaar geschilderd worden.

Maar wanneer kan ik mijn houten kozijnen het beste vervangen dan?

1. Houtrot

Bij houtrot zitten er zachte plekken of barsten in het schilderwerk.

Duw je hier met een schroevendraaier of sleutel in, dan veert het hout mee. De kans is groot dat je hier te maken hebt met houtrot.

Houtrot in de houten kozijnen

2. Enkel glas

Kozijnen met enkel glas zijn een goede reden om naar nieuwe kozijnen met isolerend glas uit te kijken. Houten kozijnen met enkel glas isoleren vaak niet voldoende waardoor er veel warmteverlies plaatsvindt.

Enkel glas vervangen voor isolerend glas en kunststof kozijnen

3. Inbraakgevoelig

Als je ramen gebreken vertonen zoals houtrot of oud hang- en sluitwerk is het makkelijker om in te breken.

4. Nieuw glas past niet in bestaande houten kozijnen

Wil je graag nieuw hoogrendementsglas in je kozijnen? Dan moeten je bestaande kozijnen hiervoor wel geschikt zijn. De meeste mensen kiezen voor HR++ glas. Dit is glas dat goed isoleert en relatief voordelig is.

Maar dit HR++ glas kan door het gewicht en breedte past vaak niet in oude houten kozijnen.

Tijd dus om je kozijnen te vervangen. Vraag hier gratis offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten.

Wanneer kunststof kozijnen vervangen?

Kunststof kozijnen hebben een levensduur van 50 tot wel 75 jaar. Dit is mede afhankelijk van de kwaliteit en het keurmerk. Een voordeel van kunststof kozijnen is dat ze geen onderhoud vragen.

1. Veroudert hang- en sluitwerk

Oude kunststof kozijnen voldoen mogelijk niet aan de moderne beveiligingseisen: het profiel sluit mogelijk niet meer goed aan en de versteviging laat te wensen over. Met veroudert hang- en sluitwerk wordt het makkelijker om in te breken en ontstaat er warmteverlies.

Twee dingen die je wilt voorkomen, toch?

2. Verkleuringen

Oude kunststof kozijnen kunnen door de zon zijn verkleurd. Het ziet er niet netjes uit en ontsiert je gevel. In oude kunststof kozijnen van matige kwaliteit zitten weekmakers die door zonlicht verkleuren. Dit kan optreden na ongeveer 15 jaar.

Verkleurde kunststof kozijnen isoleren vaak ook niet goed genoeg meer. De nieuwere generatie kunststof kozijnen hebben veel betere isolatiewaarde waardoor er minder warmte uit huis verdwijnt.

Kozijnen vervangen of schilderen?

Je kunt kunststof kozijnen schilderen als de profielen zijn verkleurd. Maar het resultaat is nooit zo mooi als vervangen. Het kost overigens ook veel tijd en relatief veel geld als je het laat doen.

Het is slimmer om voor nieuwe kozijnen met hoogrendementsglas te kiezen. Vraag hier gratis offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten.

Nieuwe uitstraling

Een minder rationele reden om je houten of kunststof kozijnen te willen vervangen is omdat je simpelweg bent uitgekeken op de stijl. Het is wel verstandig om je kozijnen pas na een flink aantal jaren te vervangen omdat het toch een flinke investering is. Maar nieuwe kozijnen geven niet alleen een nieuwe aanblik, het isoleert ook beter en HR glas past er in.

Kies voor kunststof kozijnen met HR glas

Gemiddeld verdwijnt 15% van de gestookte warmte via ramen en deuren. Zonde, want dit brengt een hogere energierekening met zich mee. Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om de woning beter te isoleren.

Kunststof kozijnen hebben een hoge isolatiewaarde.

Combineer dit met HR glas (isolatieglas) en haal het beste uit de woning.

De isolatiewaarde van glas en kozijnen wordt uitgedrukt in U. Enkel glas heeft een U-waarde van 5,9 en standaard dubbel glas 2,8.

HR++ heeft bijvoorbeeld een U-waarde van 1,2.

De regel is: hoe lager de U-waarde hoe beter het isoleert. Je ziet al het grote verschil tussen enkel glas en HR++ glas.

Gemiddeld heeft een kunststof kozijn een U-waarde van gemiddeld 1,1.

Tijd dus om je oude glas te vervangen.

Soorten HR glas

Er zijn verschillende soorten hoogrendementsglas. Zo heb je:

HR glas: coating op het glas zorgt voor de isolerende werking,
HR+ glas: naast de coating zit er een edelgas tussen de glasplaten waardoor het beter isoleert.
HR++ glas: heeft naast de coating en edelgas ook een bredere spouw (ruimte tussen de glasplaten) waardoor het nog beter isoleert.
HR+++ glas: heeft drie glasplaten waardoor je nog minder hoeft te stoken. Deze heeft een zeer lage U-waarde van gemiddeld maar 0,6.

Lees hier meer over verschillende type HR glas.

Voordelen van kunststof kozijnen

Zo nu weet meer wanneer je voor nieuwe kozijnen moet kiezen. Nog niet helemaal overtuigd? Hieronder vind je de voordelen van kunststof kozijnen nog even op een rij.

Ontdek de voordelen van kunststof kozijnen:

Hier vind je nog meer voordelen van kunststof kozijnen.

Vakkundige plaatsing van kunststof kozijnen

Zelf kozijnen plaatsen of uitbesteden? Het plaatsen van kunststof kozijnen is geen eenvoudige klus.

Verkeerd geplaatste kozijnen brengen warmteverlies, tocht in huis en een hoger risico op inbraak met zich mee. Kies daarom altijd voor het laten plaatsen van kozijnen.

De vakman neemt de maten zorgvuldig op en bestelt de gewenste materialen. Bij het uitbesteden ben je altijd verzekerd van de beste plaatsing en afwerking. Bovendien ontvang je garantie op de werkzaamheden.

Offertes aanvragen

Wil je de exacte prijs van kozijnen inclusief plaatsen weten? Vraag direct offertes aan bij kozijnspecialisten. Dit is vrijblijvend en gratis

Vergelijkbare berichten