Kunststof Kozijnen Met HR glas

Kunststof draai/kiepramen

Kunststof ramen zijn verkrijgbaar in vaste ramen maar ook in draai/kiepramen. Draai/kiepramen zijn voorzien van een draai/kiepmechanisme waardoor het raam van bovenaf open kan worden gezet voor ventilatie, terwijl het toch veilig gesloten blijft. Ook kan het raam vanaf de zijkant worden geopend voor een volledige ventilatie.

In dit artikel lees je onder meer over de verschillende mogelijkheden die je hebt bij het kiezen voor kunststof draai/kiepramen en de voor- en nadelen die deze ramen bieden.

Vraag offertes aan bij kozijnspecialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - Ontvang nu subsidie voor HR++ glas

Wat is een draai/kiepraam?

Een draaikiepraam is een kozijn met een draai- en een kiepfunctie. Dit betekent dat er scharnieren in de onderstijl en in de zijstijl bevestigd zitten. Draaikiepramen openen altijd naar binnen.

Bij het draaikiepraam zijn twee standen mogelijk:

 1. Het raam draait naar binnen (draaistand).
 2. De bovenzijde van het raam valt naar binnen (kiepstand).

Voordat je van stand verwisselt, dus van draai- naar kiep en omgekeerd, moet je het raam eerst volledig sluiten, zodat het systeem kan overgaan op het andere mechanisme.

Waarom voor kunststof kozijnen kiezen?

Kunststof kozijnen bieden de volgende voordelen:

Hoge isolatiewaarde: De warmte in huis wordt hierdoor goed vastgehouden, zeker wanneer je ook voor andere isolerende maatregelen hebt gekozen.

Onderhoudsvriendelijk: Verven hoeft niet meer. Alleen af en toe schoonmaken is voldoende.

Geluiddempend: Hierdoor heb je minder last van geluiden van buitenaf.

In houtlook verkrijgbaar: Je kunt kunststof kozijnen krijgen met een houtlook finish. Dit type kunststof kozijnen zijn bijna niet te onderscheiden van houten kozijnen.

In heel veel kleuren verkrijgbaar: Zo is er voor iedere woning wel een geschikte kleur te vinden.

Wat zijn de voordelen van kunststof draai/kiepramen?

Kies je voor kunststof draai/kiepramen dan levert dit de volgende voordelen op:

 • Je hebt meer mogelijkheden om te ventileren.
 • Het levert een flinke hoeveelheid natuurlijk licht op in de betreffende ruimte.
 • Doordat het raam naar binnen toe opent, kun je van binnenuit het raam ook aan de buitenzijde schoonmaken.
 • Doordat het raam wijd geopend kan worden door het draaimechanisme kan het ook dienen als nooduitgang.
 • Het is een veilige manier van ventileren wanneer er kleine kinderen in huis zijn. Op de kantelscharnier kun je het raam openzetten maar is het toch op een veilige manier vergrendeld.
 • Je kunt op een veilige manier het raam openzetten, zonder dat er ongewenste bezoekers naar binnen kunnen.
 • Kunststof draai/kiepramen zijn luchtdicht en bieden een goede isolatie, waardoor het een energiebesparende keuze is.
 • Als je rolluiken voor je ramen hebt dan kun je de draai/kiepramen in de valstand zetten of deze openen zonder dat je de rolluiken omhoog hoeft te doen. Dit is heel handig zeker tijdens warme zomerdagen en -nachten!

Nadelen van draai/kiepramen

 • Een draai/kiep-raam heeft twee beschikbare standen, waarbij de ene stand (de draaistand) het raam volledig naar binnen toe opent. Het kan zijn dat dit in een bepaalde kamer niet mogelijk is, doordat er bijvoorbeeld geen ruimte is voor een raam dat naar binnen draait.
 • Voor de aanschaf van een draai/kiepraam betaal je meer dan voor een gewoon raam.
 • Wanneer je een permanente hor wilt aanbrengen, dan is dit bij een draai/kiepraam alleen aan de buitenkant mogelijk.
 • Omdat draai/kiepramen over een hendel beschikken, kan dit soms in de weg zitten bij de raamdecoratie. Het is om die reden aan te raden om je raamdecoratie achter deze hendel te hangen of te plaatsen.

Wat is het verschil tussen draai/kiepraam en valraam?

Behalve draai/kiepramen zijn er ook valramen. Een valraam is een raam dat bij het openen naar binnen valt. Je vindt valramen vooral terug in kleine kozijnen, zoals in het toilet en de badkamer.

Het verschil tussen een draai/kiepraam en een valraam:

 • Valramen kunnen alleen ‘vallen’ of kiepen en niet draaien, zoals een draai/kiepraam dat wel kan.

Wat is het verschil tussen draai/kiepraam en klepraam?

Een klepraam, ook wel uitzetraam genoemd is een naar buiten draaiend raam. Vaak wordt dit gebruikt bij kleinere ramen. Met een klepraam zorg je ervoor dat je voldoende kunt ventileren. Een klepraam lijkt erg veel op een valraam. Het verschil is dat een klepraam naar buiten draait in plaats van naar binnen valt.

Het verschil tussen een draai/kiepraam en een klepraam:

 • Klepraam kunnen niet naar binnen kiepen of naar binnen draaien zoals een draai/kiepraam. Ze kunnen alleen naar buiten draaien.

Hoe kun je een draai/kiep raam extra beveiligen?

Er zijn verschillende opties om je draai/kiepraam extra te beveiligen:

Sleutel voor de raamkruk: Een draai/kiepraam wordt gesloten door de raamkruk naar beneden toe te draaien. Om de veiligheid nog verder te vergroten is het mogelijk om te kiezen voor een raamkruk met sleutel.

Behalve dat dit het raam nog minder inbraakgevoelig maakt, biedt deze optie ook extra bescherming voor kinderen en ouderen. Door een met de sleutel afgesloten raamkruk kan het raam niet geopend worden en wordt het risico op ongelukken beperkt.

Sluitnokken: Het is mogelijk om je draai/kiepramen te voorzien van inbraakvertragende sluitnokken.

Bijzetsloten: Je kunt je raam ook voorzien van bijzetsloten. Omdat de kozijnen van draai/kiepramen maar een beperkte ruimte hebben voor de plaatsing van bijzetsloten, is hier niet heel veel keus in. Bijzetsloten zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt en zijn doorgaans vrij makkelijk om zelf te monteren.

Vaak kun je met goedgekeurde bijzetsloten voldoen aan de norm van het Politiekeurmerk.

Draai/kiepramen in kleur

De standaard kleuren voor kunststof draai/kiepramen zijn wit glad (RAL 9016) en crème glad (RAL 9001). Het oppervlak van deze kleurtypes is glad. Verder is het ook mogelijk om draai/kiepramen in een andere kleur te bestellen.

De kozijnen worden van een kleur voorzien door middel van een hoogwaardige folie met een hoge kleurvastheid.

Deze folies zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. De folies kunnen worden uitgevoerd in houtnerf (met de look van geschilderd hout) en in structuur (dit heeft een matte uitstraling).

Het is mogelijk om bij een draaikiepraam verschillende kleuren voor de binnen- en buitenkant te kiezen. Ook is het mogelijk om het draaideel van een andere kleur te voorzien.

Vervang niet alleen je openslaande ramen maar alle kozijnen

Om optimaal te profiteren van de isolerende werking van je kunststof kozijnen is het verstandig om niet alleen je openslaande ramen te voorzien van kunststof maar ook alle andere kozijnen.

Bovendien heb je dan alle kozijnen in hetzelfde materiaal en zijn ze bovendien allemaal onderhoudsvrij.

Isolerend glas

Behalve goed isolerende kunststof kozijnen, is het ook belangrijk dat je kies voor goed isolerend glas.

Zo zie je dat er de laatste jaren steeds meer gekozen wordt voor hoogrendementsglas (HR glas) in nieuwe kozijnen.

HR glas is er in verschillende soorten. Het meest gekozen glas is HR++ glas. Dit type dubbel glas bevat gas en folie die ervoor zorgen dat het glas extra isolerend is. Ook HR+++, ook bekend als driedubbel glas wordt steeds meer gebruikt om oud dubbel glas of enkel las te ververvangen.

Vraag offertes aan bij verschillende kunststof kozijnspecialisten

Wil je graag je openslaande ramen voorzien van nieuwe kunststof draai/kiepramen? Vraag dan bij meerdere kunststof kozijnspecialisten een offerte op. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken en voorkom je dat je meer betaalt dan nodig is.

Vraag offertes aan bij kozijnspecialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - Ontvang nu subsidie voor HR++ glas