Kunststof Kozijnen Houtlook [Prijzen + Verbindingen]

Wil je weinig onderhoud aan je kozijnen maar wel de authentieke uitstraling van hout? Kies dan voor houtlook kunststof kozijnen die vrijwel niet te onderscheiden zijn van hout.

Wat zijn de verschillende houttinten waar je uit kunt kiezen en wat betaal je voor houtlook kunststof kozijnen? Lees hieronder verder of je moet kiezen voor houtnerf kunststof of niet.

Vergelijk kunststof kozijnspecialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn houtlook kunststof kozijnen?

De benaming houtlook of houtnerf wordt gebruikt voor kunststof kozijnen die zijn afgewerkt met een folie waarin een houtnerf is nagebootst.

Deze houtnerf structuur lijkt op echt hout. Vaak zal je op het kozijn moeten tikken om te kunnen bepalen dat het geen echt hout is.

Wanneer je niet houdt van de gladde afwerking van kunststof maar je wel graag de voordelen wilt, is de keuze voor houtnerf kunststof kozijnen dus heel interessant.

Zo heb je de uitstraling van hout en het gemak van kunststof. De ideale combinatie dus.

Houtlookverbinding, voor een authentieke uitstraling

Een houtlookverbinding, veelal afgekort als HVL verbinding, wordt ook wel Hollandse hoek genoemd. Het gaat hierbij om een verbinding in kunststof kozijnen waarbij de hoeken van het kunststof kozijn netjes recht op elkaar zijn verbonden.

Hierbij lijken de horizontale zijden van het kozijn recht op de verticale zijden te staan (in plaats van verstek) net als bij houten kozijnen het geval is.

Deze kozijnen met HVL verbinding worden gemaakt door een innovatieve techniek waarbij wel de stevigheid van de las wordt aangehouden, maar de schuine verbinding in principe onzichtbaar wordt gemaakt. In plaats van de schuine las, zie je de verbinding zoals je die gewend bent bij een houten kozijn.

Zo behoud je dus wel de authentieke uitstraling, zoals je die hebt bij houten kozijnen.

Kies ook voor houtlook of gekleurde kozijnen. Vraag hier gratis offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten.

Dubbele houtlook verbinding

Een dubbele HVL verbinding is één van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunststof kozijnen. Voorheen had je alleen de normale houtlook verbinding, maar nu is een dubbele houtlook verbinding ook mogelijk. Deze tweede houtverbindingslook zit aan de binnenzijde van het kozijn.

Bij een dubbele HVL verbinding zie je dus zowel buiten een rechte verbinding tussen stijl en regel, maar ook aan de binnenzijde is die rechte verbinding te zien. Voorheen was de verbinding aan de binnenzijde altijd schuin.

Hieraan kon je dus duidelijk zien dat het in werkelijkheid toch om een kunststof kozijn ging. Met die tweede HVL verbinding ziet het er dus ook aan de binnenkant precies uit als hout.

Hollandse hoek kunststof kozijn

Bron foto: spruitkozijntechniek.nl

Wat kosten houtlook kunststof kozijnen?

De prijzen voor houtlook kunststof kozijnen zijn net wat hoger dan de standaard witte gladde kozijnen. Gemiddeld zijn 5 tot 10% duurder dan standaard kunststof kozijnen.

De gemiddelde kosten hieronder zijn inclusief montage, houtlook kozijnen, verwijderen van de oude kozijnen en btw*.

Soort kozijn
Vast raam €650 per m²
Draai/kiepraam €750 per m²
Valraam (60 cm x 50 cm) €484

*Btw

Op de prijzen van kunststof kozijnen zit 21% btw. Zowel op de kunststof kozijnen als de montage.

Maar wat betreft het isolatieglas voor in de kozijnen ligt het anders. Op het isolatieglas zit 21%. Maar op het monteren van het isolerende glas in de houtlook kozijnen zit maar 9% btw.

Wat zijn de voordelen van houtnerf kunststof kozijnen?

Hierbij alle voordelen van houtlook kunststof kozijnen op een rijtje:

1. Uiterlijk: Het heeft precies dezelfde uitstraling als hout.

2. Hoge isolatiewaarde: (Houtlook) kunststof kozijnen hebben een bijzonder hoge isolatiewaarde. Ze houden dus de warmte beter binnen, waardoor je minder kwijt bent aan stookkosten. Ook geluiden van buitenaf hoor je minder goed.

3. Onderhoudsarm: Je hoeft ze niet meer te schilderen. Af en toe even schoonmaken is voldoende om de kozijnen in goede conditie te houden. Ben je na een tijd toch uitgekeken op de kleur?

Houtlook kunststof kozijnen kunnen wel geschilderd worden.

4. Elke gewenste kleur is mogelijk: Er zijn heel veel kleuren waar je uit kunt kiezen. Ook op het gebied van nerfpatronen valt er vaak nog wat te kiezen. Het is bij de keuze van het nerfpatroon wel belangrijk om te kiezen voor een echt natuurlijke look.

5. Meerwaarde voor je huis: Met de keuze voor houtlook kunststof kozijnen verhoog je de waarde van je huis.

Doordat de kozijnen de authentieke uitstraling van hout en de voordelen van onderhoudsvrij kunststof hebben, wordt je huis meer waard.

6. Lange levensduur: Kunststof kozijnen gaan heel lang mee, zeker veertig jaar. Je hebt er dus voor een hele lange tijd plezier van.

7. Inbraakwerend: Kunststof is inbraakwerend materiaal. Dat geeft wel zo’n veilig gevoel.

Nadelen

Helaas zijn er ook enkele nadelen

Schoonmaken: Het schoonmaken van de houtlook kozijnen gaat moeilijker dan bij gladde kunststof kozijnen. Dit komt doordat regenwater in de nerf gaat zitten.

In dit regenwater zit ook vuil. Wanneer het water later weer verdampt, blijft het vuil achter. Het reinigen vergt dus even wat meer moeite.

Houtlook verbinding is minder stevig: Hoewel de houtlook verbinding de houtlook van de kozijnen wel compleet maakt, kleeft er ook een belangrijk nadeel aan.

Het is namelijk niet voor niks dat de schuine verbinding wordt toegepast, deze zorgt namelijk voor de stevigheid.

Kunststof kozijnen zijn van binnen hol, houten kozijnen zijn massief. Daarom is een rechte verbinding voor houten kozijnen stevig genoeg, maar voor kunststof kozijnen is deze toch wat minder stevig.

Wordt er gekozen voor de techniek waarbij de schuine las wel aanwezig maar niet zichtbaar is dan is dit nadeel dus niet aan de orde.

Wat zijn populaire houtlook kunststof kozijn kleuren?

Populaire kleuren voor houtlook kozijnen zijn:

 • Crème wit (RAL 9001)
 • Donkergroen of dennengroen (RAL 6009)
 • Donkerblauw of staalblauw (RAL 5011)
 • Antracietgrijs (RAL 7016)
 • Zwart (RAL 9005)
 • Donkerrood / bruinrood (RAL 3011)
 • Donkerbruin / zwartbruin (RAL 8022)
 • Mosgroen (RAL 6005)

Populaire houtlook kleuren in RAL voor kunststof kozijnen

Daarnaast kun je vaak ook kiezen uit verschillende soorten houtnerven.

Kijk hierbij goed of de houtnerf van jouw keuze echt een natuurlijke houtlook heeft en er dus niet nep uitziet.

Interesse in een aparte of standaard kleur kozijn met houtlook? Vraag hier vrijblijvend en kosteloos offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten

Binnen en buiten in verschillende kleuren

Je kunt ook spelen met contrasterende kleuren.

 • Je kunt kiezen voor dezelfde houtnerf en kleur voor zowel binnen als buiten.
 • Je kunt gladde kunststof kozijnen voor binnen en houtlook voor buiten. Voor de kunststof kozijnen met gladde folie kun je in een kleur kiezen dat bij je interieur past. Bijvoorbeeld wit of antraciet.
 • Wil je besparen? Kies dan voor kunststof kozijnen in standaard wit met een gladde folie. Dit is vaak het meest voordelig.
 • Ook een houtnerf folie voor binnen in andere kleur dan buiten is ook mogelijk.

Hoe krijgen kunststof kozijnen de houtlook?

Het maken van kunststof kozijnen met een houtlook wordt gerealiseerd door de kunststof profielen te bedekken met een renolit folie. Deze folie is direct voorzien van de houtnerf structuur.

De folie wordt door verhitting op het kunststof kozijn gesmolten. Dit zorgt ervoor dat de folie strak over of op het profiel komt te zitten. Deze folie is leverbaar in verschillende RAL kleuren.

Renolit folie beschermt de kunststof kozijnen ook tegen weersinvloeden en vuil gedurende de gehele levensduur. Het is een hele stevige Uv-bestendige en vuilafstotende folie en een erg goed en duurzaam product.

Profiel met houtlook

Vraag offertes op bij verschillende kunststof kozijnspecialisten

Wil je ook graag je huis voorzien van houtlook kunststof kozijnen? Vraag gratis offertes aan bij meerdere kunststof kozijnspecialisten voor een goede prijsvergelijking.

Vergelijkbare berichten