Duurzame Kozijnen: Kunststof, Hout of Aluminium?

Ga je binnenkort nieuwe kozijnen aanschaffen? Steeds meer maken we onze keuzes met het oog op duurzaamheid. We kiezen het liefst voor materialen die het milieu zo weinig mogelijk belasten.

Hoe zit het nu eigenlijk met kozijnen en duurzaamheid? Welke keuze is dan eigenlijk ecologisch gezien het meest verantwoord: houten kozijnen, kunststof kozijnen of aluminium kozijnen?

Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. In deze gids vind je per materiaalsoort op welke manier het past in een duurzaam verantwoorde keuze.

Vergelijk kunststof kozijnspecialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Zijn kunststof kozijnen milieuvriendelijk?

Kunststof kozijnen worden om meerdere redenen aangemerkt als een duurzaam product:

 • Kunststof kozijnen zijn in de eerste plaats al duurzaam vanwege hun lange levensduur, ze kunnen tot wel 70 jaar meegaan. Dit betekent dat je ze in de regel maar één keer hoeft aan te schaffen en dat ze een leven lang meegaan.
 • Kunststof kozijnen hoeven uit het oogpunt van onderhoud niet geschilderd te worden, in tegenstelling tot hout. Op deze manier komen er geen schadelijke (verf)producten in het milieu terecht.
 • Kunststof kozijnen zijn recyclebaar. De materialen zijn tot wel tien keer recyclebaar, zonder kwaliteitsverlies.

Is het productieproces van kunststof kozijnen duurzaam?

Maar hoe zit het met het productieproces zelf van kunststof kozijnen, hoe duurzaam is dat eigenlijk?

Kunststof kozijnen maken

Het belangrijkste bestanddeel van kunststof kozijnen is polyvinylchloride, vaak afgekort tot PVC. Door de jaren heen is de productie van PVC sterk verbeterd en daarmee ook een stuk duurzamer geworden. Ook het recyclingproces kent een flinke verbetering.

Door de langetermijnplanning van de Europese PVC industrie is het verbeteren van het productieproces en het inzamelen en recyclen van PVC erg belangrijk.

Zo wordt het PVC afval eerst ingezameld en gesorteerd, waarna het gerecycled wordt zodat het een tweede leven (bijvoorbeeld voor nieuwe kozijnen) krijgt.

Kies voor duurzame kunststof kozijnen. Vraag hier gratis offertes aan bij kunststofkozijn specialisten.

Zijn houten kozijnen milieuvriendelijk?

Houten kozijnen zijn ook op meerdere punten een duurzame keuze:

Welk hout kiezen voor je kozijnen?

Hoe duurzaam houten kozijnen zijn, hangt sterk samen met de keuze en de herkomst van de houtsoort.

Haal je het hout van dichtbij of juist van ver weg?

Gaat het om bomen die gemakkelijk weer kunnen worden aangeplant of om bomen uit een tropisch regenwoud?

Bij de aankoop van tropisch hout is het verstandig om te letten op het keurmerk. Hout dat voorzien is van een FSC- of PEFC-keurmerk, betekent dat het afkomstig is van bomen die op verantwoorde wijze zijn gekapt. Met dit keurmerk weet je dat er bij de houtkap rekening gehouden is met het behoud van gezonde bossen.

FSC en PEFC keurmerken voor duurzaam hout

Hardhout of zachthout

Houten kozijnen worden vaak vervaardigd van hardhout, dat van loofbomen komt. Loofbomen groeien langzamer dan naaldbomen waardoor het hout harder en duurzamer is. Zachthout komt van naaldbomen. Veelgebruikte hardhoutsoorten zijn merbau, mahonie, meranti, afzelia en eiken.

Is het productieproces van houten kozijnen duurzaam?

Hout is een natuurlijk en levend product dat zichzelf blijft vernieuwen. Voor de productie van houten kozijnen zijn er nauwelijks fossiele brandstoffen nodig. Na een periode van zo’n 120 jaar is een boom geschikt om gebruikt te worden als duurzaam houten kozijn.

Het kappen van bomen is een behoorlijk schoon proces. Ook het verwerken van het hout tot een kozijn gebeurt op energiezuinige wijze.

Door steeds beter geautomatiseerde processen in de fabrieken, verloopt het productieproces van houten kozijnen snel en efficiënt.

Productieproces van houten kozijnen

Zijn aluminium kozijnen milieuvriendelijk?

Hoe zit het met de duurzaamheid van aluminium kozijnen?

 • Aluminium kozijnen gaan gemiddeld zo’n 40 jaar mee. Dit is dus wel wat korter dan kozijnen van kunststof of van hardhout.
 • Voorheen stonden aluminium kozijnen erom bekend dat ze niet zo goed isoleerden. Dankzij verbeterde technieken (thermische onderbreking) in het productieproces isoleren kozijnen van aluminium tegenwoordig een stuk beter.
 • Aluminium kozijnen zijn kleurvast en onderhoudsvriendelijk.
 • Aluminium is een materiaal dat goed recyclebaar is.

Kunnen aluminium kozijnen duurzaam gemaakt worden?

Aluminium is het meest voorkomende metaal op aarde. Het zal daardoor niet snel een schaars product worden, dit in tegenstelling tot sommige andere metalen. De mijngebieden waar aluminium wordt gewonnen, worden daarna zoveel mogelijk weer teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

Bij het productieproces van aluminium kozijnen komen er wel meer schadelijke stoffen vrij dan bijvoorbeeld bij de productie van houten kozijnen.

Hoe worden aluminium kozijnen gemaakt?

Welk kozijn materiaal is het meest duurzaam?

Het meest duurzame product is afhankelijk van waar je het meeste waarde aan hecht. Hieronder een kort overzicht.

 • Recycling: Kunststof wordt tot korrels gerecycled. Hout tot snippers of andere producten. Aluminium kan zonder kwaliteitsverlies opnieuw gebruikt worden.
 • Grondstof: Hout kan milieuvriendelijk of tropisch hardhout zijn. Kunststof wordt gemaakt uit olie. Aluminium wordt relatief milieuvriendelijk gewonnen.
 • Levensduur: Kunststof gaat lang mee. Hout heeft onderhoud nodig, dus een nieuw lik verf wat milieubelastend kan zijn. Aluminium gaat betrekkelijk kort mee.

Welk type kozijn past het beste bij je wensen? Vraag hier gratis kozijnen offertes aan.

Welke kozijnen besparen het meeste energie?

Ook de mate van energiebesparing is natuurlijk een belangrijke factor bij het bepalen van welke keuze nu het meest duurzaam is. Hoe beter het materiaal van je kozijnen isoleert, hoe minder energie je hoeft te verbruiken.

Kijk je alleen naar de isolatiewaarde van je kozijnen dan is kunststof het materiaal dat het beste isoleert.

Houten kozijnen isoleren doorgaans weer beter dan aluminium kozijnen, al is de isolatiewaarde van aluminium kozijnen dankzij verbeterde technieken inmiddels ook een stuk beter.

Isolatiewaarden

Hieronder zie je de gemiddelde isolatiewaarden van de verschillende materialen. De isolatiewaarde van kozijnen wordt uitgedrukt in U. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

 • Hout 2,4
 • Aluminium 2,6
 • Kunststof 1,8

Kies voor kunststof kozijnen met de laagste U-waarde. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

Glas is belangrijk bij energiebesparing

De mate van isolatie van een kozijn wordt behalve door de kozijnprofielen, ook in belangrijke mate bepaald door het glas:

HR++ glas: Dit is isolerend dubbelglas, bestaande uit twee platen glas. De ruimte tussen het glas wordt gevuld met edelgas, waardoor het zeer goed isoleert. Het glas is aan één zijde gecoat wat zorgt voor een nog betere isolatie.

HR+++ glas: Ook wel triple glas of driedubbel glas genoemd. Dit type hoogrendementsglas is voorzien van drie glasplaten. Ook hier is de ruimte tussen de glasplaten gevuld met edelgas.

Triple glas isoleert nog beter dan dubbel glas, wat leidt tot een nog hogere energiebesparing. Op glasgebied is triple glas dan ook de meest duurzame keuze die je kunt maken.

Dubbel HR++ of Triple glas. Duurzaam?

Vraag gratis offertes aan

Heb je besloten over te gaan tot de aanschaf van nieuwe kunststof kozijnen?

Vraag nú hieronder bij meerdere kunststof kozijnspecialisten offertes aan. 100% gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten