Nadelen Kunststof Kozijnen

Kunststof kozijnen, ze worden steeds populairder. Geen wonder want ze hebben een lange levensduur en ze zijn onderhoudsvriendelijk.

Maar hoe zit het met de nadelen, zijn die er ook?

In deze gids lees je over een aantal circulerende nadelen.

Hoe zwaarwegend zijn deze nadelen en wegen ze eigenlijk op tegen de voordelen? Dat lees je hieronder.

Vergelijk kunststof kozijnspecialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

1. (Zelf) repareren is lastig?

Een vaak gehoord nadeel is dat kunststof kozijnen lastiger (zelf) te repareren zijn dan houten kozijnen. Hout is inderdaad een stuk gemakkelijker te repareren. De slechte plekken in het hout kun je weer opvullen en oververven.

Bij kunststof ligt dit wat anders. Ook kunststof is te repareren maar dit kun je het beste wel laten doen door een bedrijf dat hier ervaring mee heeft. Afhankelijk van hoe groot de beschadiging is, zijn er de volgende mogelijkheden:

Bij kleine beschadigingen tot 5 cm: Deze kunnen door middel van spotrepair worden hersteld. Dit houdt in dat alleen de beschadigde plek wordt hersteld, vaak met een natuurlijke harde was in de juiste kleur.

Bij grotere beschadigingen: Is de schade aan het kozijn groter dan kan deze met een 2-componenten vulmiddel worden hersteld. Dit wordt vervolgens afgelakt met een kleurlak in de kleur van de folie.

Conclusie: Hoewel kunststof kozijnen moeilijker te herstellen zijn dan houten kozijnen zijn er zeker mogelijkheden om het kozijn er weer als nieuw uit te laten zien door iemand die hierin is gespecialiseerd het kunststof kozijn te laten repareren.

Interesse in nieuwe kunststof kozijnen met isolerend glas? Vraag hier gratis offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten.

Nadelen van een kapotte kunststof kozijnprofiel

2. Kunststof kozijnen een nieuw kleurtje geven is lastig

Bij houten kozijnen is het een kwestie van het kiezen van een nieuwe kleur, de kozijnen voorbewerken en vervolgens schilderen in de nieuwe kleur. Het is een klus die je met wat tijd en ervaring ook zelf kunt doen.

Ben je uitgekeken op de kleur van je kunststof kozijnen, dan zijn er zeker ook mogelijkheden om de kleur te veranderen. Dit kan op de volgende manieren:

Kunststof kozijnen verven: Ook kunststof kun je verven, wanneer je hier de juiste producten voor gebruikt. Belangrijk hierbij is het gebruik van een hechtprimer zodat de verf goed aan de kunststof kan hechten.

Kunststof kozijnen verven is een wel wat meer specialistische klus die je over het algemeen beter kunt uitbesteden aan een vakkundig bedrijf.

Verven van kunststof kozijnen is lastig

Kunststof kozijnen wrappen: Het wrappen van de kozijnen is een snellere methode om je kozijnen van een andere kleur te voorzien. Of misschien wil je de bestaande kleur wat opfrissen wanneer deze vervaagd is geraakt.

Wrappen houdt in dat de kunststof kozijnen voorzien worden van een zelfklevende folie in de gewenste kleur. De folie is duurzaam, het gaat zeker tien tot vijftien jaar mee en het vormt een goede bescherming voor je kozijnen.

Wrappen voor een nieuwe kleur

Conclusie: Hout kun je gemakkelijker (zelf) voorzien van een andere kleur. Bij kunststof is een andere kleur dan bijvoorbeeld wit echter ook prima mogelijk. Hier zijn verschillende methodes mogelijk, zoals verven of wrappen.

Wel moet je hier de nodige ervaring in hebben, zodat je deze klus het beste kunt uitbesteden voor een goed resultaat.

3. Kunststof kozijnen verkleuren

Eerder stonden kunststof kozijnen erom bekend dat ze na verloop van tijd konden verkleuren. Zeker witte of licht gekleurde kunststof kozijnen konden na een jaar of 7, 8 gaan vergelen of vergrijzen.

Dit heeft te maken met het feit dat er eerder gebruik gemaakt werd van weekmakers voor de productie. Onder invloed van de zon kunnen deze weekmakers verdampen en daardoor zorgen voor verkleuring.

Tegenwoordig gebruiken de meeste kunststof kozijnen fabrikanten geen weekmakers meer bij de productie van de kunststof profielen. Hierdoor treedt er ook geen verkleuring meer op.

Kies voor kozijnen in de kleur die bij je huis en smaak past. Vraag hier gratis offertes aan.

4. Kunststof kozijnen passen alleen bij moderne woningen

Veel mensen hebben bij kunststof kozijnen vaak het beeld van gladde, strakke kozijnen die alleen goed passen bij moderne woningen. Bij kunststof kozijnen valt er echter steeds meer te kiezen als het gaat om de kleur en de structuur van het materiaal:

Conclusie: Tegenwoordig valt er zoveel te kiezen voor wat betreft kleur en structuur, dat er eigenlijk voor ieder type huis, modern of traditioneel, wel een geschikt kunststof kozijn te vinden is.

5. Kunststof kozijnen zijn slecht voor het milieu

Dat kunststof kozijnen slecht zijn voor het milieu is een bewering die niet klopt.

  • Kunststof kozijnen zijn namelijk volledig recyclebaar.
  • Zo worden kunststof kozijnen onder andere gemaakt van gerecycled PVC. PVC bestaat op zijn beurt weer voor 43% uit aardolie en voor 57% uit zout.
  • Tegenwoordig wordt PVC op een milieuvriendelijke wijze gemaakt.
  • Vanaf de jaren zeventig moeten verkopers van kunststof kozijnen een verwijderingsbijdrage betalen. Met dit geld worden oude kozijnen verwerkt tot een grondstof die weer gebruikt wordt voor de productie van nieuwe kunststof kozijnen.
  • Verder gaan kunststof kozijnen tot wel 70 jaar mee. Ook om deze reden is het een milieuvriendelijke keuze.

Kies voor duurzaam, kies voor kunststof kozijnen. Vraag hier gratis kunststof kozijn offertes aan.

6. Boren in kunststof kozijnen is niet mogelijk?

Je kunt wel boren in een kunststof kozijn maar het wordt niet aangeraden door specialisten.

  • Ga je bijvoorbeeld gaten boren voor het ophangen van je raambekleding dan blijf je deze gaten zien wanneer je na verloop van tijd wat anders wilt.
  • Bovendien wordt door het boren in een kunststof kozijn de kwaliteit verminderd, doordat de stevigheid en de isolatie hierdoor kunnen worden aangetast.
  • Om die reden is boren in een kunststof kozijn dan ook niet verstandig. Ontstaat er schade aan je kunststof kozijnen als gevolg van het boren, dan vervalt doorgaans ook de garantie op je kozijnen.

Omdat boren dus niet verstandig is, zijn er allerlei andere manieren ontwikkeld, zoals bepaalde ophangsystemen, waardoor je toch gewoon zonwering en raamdecoratie op je kunststof kozijnen kunt laten aanbrengen zonder dat er hiervoor geboord hoeft te worden.

Om deze reden is het nadeel van niet boren dus eigenlijk geen echt nadeel meer.

7. Draai/kiepramen openen alleen naar binnen

Kunststof draai/kiepramen kunnen alleen naar binnen toe geopend worden. Sommige mensen vinden dit vervelend, omdat ze voordat ze het raam kunnen openen eerst allerlei zaken uit de vensterbank moeten verwijderen om ruimte te maken.

Nadeel van draai/kiepraam dat het enkel naar binnen opent

Maar er zijn andere mogelijkheden wanneer je liever geen raam hebt dat naar binnen toe opent. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

Een uitzetraam als bovenlicht: Dit is een raam waarbij het bovenste deel (het bovenlicht) ook mogelijk is in de vorm van een uitzetraam, dat je dus naar buiten toe open kunt zetten.

Stolpraam: Een stolpraam is een raam dat je helemaal naar buiten toe kunt openen. Je kunt het zien als openslaande deuren maar dan in de vorm van openslaande ramen.

Hoe zwaarwegend zijn de genoemde nadelen van kunststof kozijnen?

De hierboven genoemde lijst van nadelen, laat zien dat niet elk genoemd nadeel ook werkelijk een nadeel is. Ook zijn er voor de genoemde nadelen vaak goede alternatieven aanwezig.

Verder is het natuurlijk zo dat wat door de ene persoon als een nadeel wordt gezien, voor de andere persoon helemaal geen probleem is. Iedereen maakt dan ook zijn eigen afweging bij de aanschaf van nieuwe kunststof kozijnen. Vraag hier offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten.

Wat zijn nu de voordelen van kunststof kozijnen?

Dat kunststof kozijnen al lange tijd zo gewild zijn houdt verband met de vele voordelen:

1. De aanschafprijs: Wist je dat kunststof kozijnen gemiddeld 15% goedkoper zijn dan houten kozijnen en zelfs 20% goedkoper dan aluminium kozijnen?

Uit kostenoverweging is het dus een goede keuze. Zeker ook in relatie tot de lange levensduur.

2. Onderhoudsarm: Dit wordt door veel mensen als één van de belangrijkste voordelen gezien. Kunststof vergt heel wat minder onderhoud dan hout. Af en toe een schoonmaakbeurt is voldoende.

3. Lange levensduur: Kunststof kozijnen gaan wel 50 jaar tot 75 jaar mee. Je hoeft dus lange tijd geen nieuwe kozijnen meer aan te schaffen.

4. Goed isolerend: Kunststof kozijnen isoleren heel goed. Dit zie je weer terug aan de besparing op je energierekening.

5. Geluidsisolerend: Ook als het gaat om geluidsisolatie scoren kunststof kozijnen goed. Je ervaart minder last van geluiden vanaf de straat wat je nachtrust weer ten goede komt.

6. Verkrijgbaar in heel veel uitvoeringen: Door de grote keuze in kleur, design en structuur (bijvoorbeeld houtnerf) is er voor iedere smaak en elk type huis wel een geschikt kunststof kozijn te vinden.

7. Waardeverhogend effect op je woning: Kunststof kozijnen zullen de waarde van je huis doen stijgen. Bij een eventuele verkoop kun je hier van profiteren.

8. Veilig: Kunststof kozijnen hebben goede inbraakwerende eigenschappen zodat je huis beter beschermd is tegen inbrekers. Verder zijn kunststof kozijnen moeilijk ontvlambaar en zelfdovend.

Offertes aanvragen bij kunststof kozijnspecialisten

Heb je goede alternatieven verzonnen voor de nadelen en wil je graag profiteren van de voordelen van kunststof kozijnen?

Vraag hieronder bij kunststof kozijnspecialisten offertes aan om de beste deal te vinden. Gratis + vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten