Stolpraam [Verhuisramen zonder Tussenstijl]

Wil je een bijzonder raam dat je ook nog eens helemaal kunt openen? Dan kom je al gauw uit bij een stolpraam. Het lijkt op het principe van openslaande deuren, maar dan in raamvorm.

In deze gids lees je meer over wat een stolpraam precies is, wat de voordelen ervan zijn en in welke soorten en uitvoeringen ze verkrijgbaar zijn.

Vergelijk kunststof kozijnspecialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een stolpraam?

Een stolpraam bestaat uit twee ramen: een actief raam en een passief raam. Is het actieve raam niet open, dan kan ook het passieve raam niet geopend worden.

Beide ramen vallen namelijk niet weg in een tussenkozijn, maar in elkaar, in een zogenaamde stolp, vandaar de benaming stolpraam.

Stolpramen voorbeeld

Wat is een stolp of stolplat?

De stolp of stolplat, is een klein latje dat ervoor zorgt dat de ramen netjes in elkaar dichtvallen. Zou deze stolplat er niet zijn dan zou er geen goede isolatie zijn, want dan zou de lucht van buiten tussen de beide ramen door naar binnen komen.

Verhuisraam

Behalve stolpraam kom je ook wel de term verhuisraam tegen. Zijn beide ramen helemaal open, dan bieden ze een grote opening, die bij een verhuizing erg goed van pas komt. Je kunt er gemakkelijk grote meubels door naar binnen of naar buiten toe vervoeren.

Kies ook voor een stolpraam als je al je kozijnen laat vervangen. Vraag hier gratis offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten.

Wat zijn de prijzen voor een kunststof stolpraam?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor een kunststof stolpraam.

Het is sterk aan te raden om naast de stolpraam ook al je andere kozijnen te vervangen. Dit scheelt in de totale kosten en zo is je gehele huis voorzien van betere isolatie. Vraag hier gratis offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten.

Deze kosten in het overzicht hieronder zijn:

HR++ glas HR+++ glas
Prijzen voor stolpraam (1 m²) €310 €360
Kosten stolpraam (inclusief montage) (1 m²) €700 €750

Wat zijn de voordelen van een stolpraam?

Kies je voor een stolpraam dan biedt dit de volgende voordelen:

  • Uitstekende ventilatie: Wil je de ruimte eens even goed doorluchten dan kun je de ramen helemaal openzetten en dus optimaal ventileren.
  • Duurzaam en onderhoudsvriendelijk: Kies je voor een kunststof stolpraam dan geniet je van een lange levensduur en hoef je er bovendien maar weinig onderhoud aan te plegen.
  • Geschikt voor iedere woonstijl: Of je woning nu een moderne, klassieke of landelijke stijl heeft, een stolpraam is passend bij iedere woonstijl.
  • Goed te combineren met diverse soorten raamdecoratie: Stolpramen kun je goed combineren met diverse soorten raamdecoratie zoals zonwering of horren.
  • Ideaal bij verhuizing: Een stolpraam bied je een zeer ruime doorgang om grote spullen door te vervoeren. Dit komt zeker bij een verhuizing zeer goed van pas.

Geniet ook van de voordelen van een stolpraam. Kies naast een draai/kiep en vaste ramen ook voor een stolpraam. Vraag hier gratis kunststof kozijnen offertes aan.

Welke soorten stolpramen zijn er?

Binnen stolpramen valt er ook nog te kiezen, want ze zijn er in vele soorten en maten.

Stolpraam met twee openslaande delen

Een stolpraam met twee openslaande deuren kun je vergelijken met openslaande deuren. Openslaande deuren verschillen alleen in de borstwering en de overstap.

Het is uiteraard niet de bedoeling om bij deze naar buiten toe openslaande ramen over de onderdorpel te stappen zoals bij het gebruik van deuren.

De openslaande ramen draaien naar buiten toe open. Je kunt ze bedienen met tele uitzetters en met een klink. Door de tele uitzetters kun je de ramen op verschillende standen openzetten, waardoor ze dus niet per se op de maximale stand gezet hoeven te worden.

Je kunt de ramen bijvoorbeeld ook op de luchtstand zetten door ze minder ver open te zetten.

Stolpramen met draai/kiep functie

Stolpramen zijn ook verkrijgbaar als draai/kiepraam. Draai/kiepramen zie je steeds meer in woningen. Geen wonder, want door het bijzondere mechanisme kunnen ze op twee verschillende manieren worden geopend. Beide keren openen ze naar binnen toe.

Doordat er bij een draai/kiepraam scharnieren in zowel de onderstijl als in de zijstijl bevestigd zitten, kunnen ze op twee manieren worden geopend:

  • Draaistand: het raam draait naar binnen toe open. Door deze draaistand kan het raam ver geopend worden. Hierdoor is het eventueel ook te gebruiken als nooduitgang.
  • Kiepstand: de bovenzijde van het raam valt (kiept) naar binnen. Dit is een veilige manier om de ruimte te kunnen luchten, bijvoorbeeld wanneer er kleine kinderen of huisdieren in huis zijn.

Naar binnen of naar buiten openen

Behalve voor stolpramen die naar binnen toe openen is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor naar buiten toe te openen stolpramen.

Redenen om te kiezen voor een naar buiten toe openend stolpraam zijn bijvoorbeeld:

  • De ruimte is niet geschikt voor een naar binnen toe openend raam, het gaat bijvoorbeeld om een kleine ruimte, of er staan objecten in de kamer die geen ruimte bieden aan een raam dat naar binnen toe opent.
  • De vensterbank staat vol met planten en/of andere decoraties. Elke keer als je het raam naar binnen toe opent, moet je eerst al deze spullen verplaatsen.

Stolpramen: Naar binnen of naar buiten openen

Nadelen van een naar buiten toe openend raam zijn er ook:

De kiepstand is hierbij niet mogelijk, dit kan een gemis zijn wanneer je graag op deze manier de kamer wilt luchten. Een raam dat naar buiten toe geopend wordt, is meer vatbaar voor harde wind.

Stolpraam met bovenlicht

Een stolpraam met bovenlicht bestaat uit twee vensters boven elkaar. Een horizontale tussenstijl vormt de scheiding tussen beide. Een bovenlicht zorgt voor meer daglicht in je huis. Daarnaast biedt het ook een fraaie aanblik.

Kleuren en houteffect voor een klassiek uiterlijk

Is je woonstijl klassiek en wil je graag stolpramen die hier goed bij passen? Het is niet per se noodzakelijk om in dit geval te kiezen voor houten kozijnen.

Dit klassieke effect kun je ook bereiken door te kiezen voor kunststof stolpramen met een houtlook. Deze zijn bijna niet meer van echt hout te onderscheiden.

Ook op het gebied van kleur valt er bij kunststof heel wat te kiezen, zodat je altijd wel een geschikte kleur vindt die goed past bij jouw woning.

Waarom voor isolerend glas kiezen?

Uiteraard wil je voor de langere tijd plezier hebben van je stolpraam. Kies daarom ook voor een goed isolerend glas, zodat je gelijk bespaart op je energiekosten en voor de langere tijd hiervan kunt profiteren.

Goed isolerende beglazing voor je stolpraam is:

HR++ glas: HR++ glas is dubbelglas. Het bestaat uit twee platen glas, waarbij de ruimte er tussen is opgevuld met edelgas.

HR++ glas is een veel gekozen glas dat beschikt over uitstekende isolerende eigenschappen.

HR+++ glas: Dit is driedubbelglas dat ook wel bekend staat onder de naam triple glas. HR+++ glas is extra goed isolerend doordat het bestaat uit maar liefst drie glasplaten.

De ruimtes ertussen zijn net als bij HR++ glas gevuld met edelgas. HR+++ glas is het best isolerende glas wat er momenteel verkrijgbaar is, maar is hiermee ook duurder in aanschaf.

Vervang alle kozijnen in één keer

Overweeg om bij het plaatsen van de nieuwe stolpramen al je kozijnen te vervangen voor kunststof kozijnen. Vraag hier gratis kunststof kozijn offertes aan.

Zijn deze namelijk ook (bijna) aan vervanging toe, dan is het uit kostenoogpunt verstandiger om deze klus in één keer uit te laten voeren. Zo profiteer je van korting op materialen en montagekosten.

Doordat de kunststof kozijnspecialist alles in één keer plaatst, bespaar je ook nog eens op de voorrijkosten.

Offertes aanvragen bij kunststof kozijnspecialisten

Wil graag je kunststof stolpramen aanschaffen? Vraag hieronder bij kunststof kozijnspecialisten offertes aan om een goede prijsafweging maken. Dit is gratis en tevens vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten