Wat is de Levensduur van Kunststof Kozijnen?

Ga je nieuwe kunststof kozijnen aanschaffen? Dan is het fijn om te weten dat kunststof kozijnen heel lang meegaan. Zo heb je er voor de langere tijd plezier van.

Maar hoe lang gaan kunststof kozijnen mee? Hoe zit het met garantie en wat kun je zelf doen om de levensduur te verlengen?

Op deze en andere vragen lees je het antwoord in deze gids.

Vergelijk kunststof kozijnspecialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is de levensduur van kunststof kozijnen?

Vaak wordt er gezegd dat je als woningeigenaar maar één keer hoeft te investeren in nieuwe kunststof kozijnen. En dat is best aannemelijk, want kunststof kozijnen hebben namelijk een zeer lange levensduur van gemiddeld 50 tot wel 75 jaar. Let wel, dit is een gemiddelde.

Afhankelijk van verschillende factoren kunnen de kozijnen korter, maar ook langer meegaan. Gelukkig zijn er manieren om de levensduur positief te beïnvloeden, daarover meer onder het kopje ‘Hoe onderhoud je kunststof kozijnen?‘.

Wat is de levensduur van kunststof kozijnen?

Levensduur kozijnen: Hout vs. kunststof

Misschien twijfel je over de aanschaf van kunststof kozijnen, of vind je houten kozijnen simpelweg mooier om te zien. Hoe zit het dan eigenlijk met de levensduur van houten kozijnen? Dat hangt onder meer af van het soort hout dat gebruikt wordt voor de kozijnen:

  • Zachthouten kozijnen gaan gemiddeld 20 jaar mee.
  • Hardhouten kozijnen hebben een veel langere levensduur, ze gaan gemiddeld 75 jaar mee. Dit is dus nog langer dan kunststof kozijnen.

Om deze hoge gemiddelde levensduur van hardhouten kozijnen te behalen, is het wel belangrijk dat het hout goed wordt onderhouden. Doe je dit niet, dan zal dit de levensduur behoorlijk verkorten.

Dus de hardhouten kozijnen hebben ongeveer dezelfde levensduur als kunststof kozijnen, maar vragen wel om meer onderhoud.

Hoe lang gaan houten kozijnen mee?

Levensduur kozijnen: Aluminium vs. kunststof

Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor aluminium kozijnen. Aluminium kozijnen stonden er vroeger om bekend dat ze slecht isoleerden. Dankzij nieuwe technieken is de isolatie echter behoorlijk verbeterd.

Zo is de binnenkant van een aluminium kozijn tegenwoordig voorzien van een kunststof deeltje, waardoor de kou van buitenaf wordt tegengehouden.

  • De gemiddelde levensduur van aluminium kozijnen bedraagt 40 jaar.

Alu kozijnen gaan dus minder lang mee dan kunststof of hardhout, maar zijn wel een stuk prijziger.

Verschil in levensduur tussen aluminium kozijnen en kunststof kozijnen

Kies voor kunststof kozijnen voor een lange levensduur met weinig onderhoud. Vraag hier gratis offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten.

Hoe lang is de garantietermijn op kunststof kozijnen?

Wanneer een leverancier is aangesloten bij het VKG (Vereniging Kunststof Gevelelementen industrie) dan bedraagt de standaard garantietermijn 10 jaar op de kunststof profielen, voor wat betreft het verkleuren en vervormen.

10 jaar of meer garantie

In de praktijk zie je vaak dat er daarnaast ook minimaal 10 jaar garantie op de kozijnen zelf wordt gegeven. Verder zijn er kunststof kozijnspecialisten die zelfs 15, 20 of 25 jaar als garantie aanbieden.

In de praktijk zie je wel dat een voorkomend gebrek na 10 jaar vaak toch problemen geeft bij het daadwerkelijk recht hebben op garantie en dat deze verlengde garantietermijn vooral als verkoopargument wordt gebruikt.

Hoe verleng je de levensduur van kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarme producten. Je hoeft er dus niet veel onderhoud aan te plegen.

Toch zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om de levensduur van kunststof kozijnen te verlengen.

Ga voor een goede kwaliteit van je kunststof kozijnen

Er is een groot verschil in kwaliteit in de verschillende kunststof kozijnen.

Geen weekmakers

Kunststof profielen die vrijwel geen weekmakers bevatten, zijn niet alleen beter voor het milieu maar zullen ook minder snel verkleuren en broos worden als gevolg van de zon.

Uit Nederland of Duitsland

Kies je voor kozijnen van Duits of Nederlands fabricaat dan ben je over het algemeen verzekerd van kunststof kozijnen van een goede kwaliteit, die voldoen aan de Nederlandse keurmerken en die een hoog afwerkingsniveau kennen.

Kies voor kunststof kozijnen met een keurmerk:

Verder is het bij de aanschaf belangrijk om te kijken of de kunststof kozijnen voorzien zijn van een aantal keurmerken:

VKG keurmerk: VKG staat voor: de Vereniging Kunststof Gevelelementen industrie. Met dit keurmerk ben je ervan verzekerd dat de producten helemaal zijn gecontroleerd, vanaf het ontwerp tot aan de oplevering.

Verder geldt dat alle monteurs die bij een VKG keurmerkbedrijf werken VKG gediplomeerd zijn. Dit houdt in dat de specialisten werken volgens de adviezen en kwaliteitseisen van het VKG keurmerk. Zo weet je zeker dat de kwaliteit gegarandeerd is.

KOMO keurmerk: Het KOMO keurmerk garandeert dat het hele proces van productie tot aan montage van de kunststof kozijnen zo veilig, duurzaam, gezond en milieubewust mogelijk verloopt.

SKG keurmerk: SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Zijn je kozijnen voorzien van een kwalitatief goed hang- en sluitwerk met SKG certificering dan weet je dat de kozijnen inbraakwerend zijn.

Afhankelijk van de mate van inbraakveiligheid zie je een keurmerk van 1 tot 3 sterren.

  • 1 ster is matig inbraakwerend
  • 2 sterren goed inbraakwerend (minimaal vereist)
  • en 3 sterren uitstekend inbraakwerend.

Het aantal sterren is een indicatie voor de vertraging die inbrekers oplopen bij een inbraakpoging.

Kies voor kunststof kozijnspecialisten die werken met de juiste keurmerken. Vraag hier gratis kunststof kozijn offertes aan.

Hoe onderhoud je kunststof kozijnen?

Daarnaast zijn er een aantal zaken die je zelf kunt doen als het gaat om het onderhoud van je kunststof kozijnen.

Maak de kozijnen regelmatig schoon: Geef je kozijnen zo nu en dan een schoonmaakbeurt. Het vuil dat zich in de loop van de tijd ophoopt op de kozijnen kan ze aantasten.

Met het periodiek reinigen voorkom je dit. Bovendien ogen je kozijnen daarna ook weer een stuk mooier.

Onderhoud van de scharnieren: Om goed te blijven functioneren hebben de scharnieren af en toe een klein beetje olie nodig. Dit merk je bijvoorbeeld wanneer de ramen bij het openen een beetje piepen of wanneer het scharnier bij het openen van het raam niet helemaal soepel fungeert.

Een klein beetje olie in de scharnieren zorgt ervoor dat de ramen weer gemakkelijk en geruisloos geopend kunnen worden.

Invetten hang- en sluitwerk: Verder is het verstandig om het hang- en sluitwerk af en toe in te vetten, zowel alle schuivende delen, het hang- en sluitwerk, de stalen platen waar het slot in valt en de sluithaken in het raam of in de deur.

Dit kan bijvoorbeeld met een product als WD-40. Op deze manier blijft het beslag soepel bewegen.

Wellicht is HR+++ interessant

Ga je nieuwe kunststof kozijnen aanschaffen dan kun je overwegen om deze te voorzien van HR+++ glas (driedubbel glas of triple glas). Dit glas is wat duurder maar zorgt voor een zeer goede isolatie.

Omdat het zeer goed isoleert, hoef je het ook niet snel te vervangen voor nog beter hoogrendementsglas.

Zo geniet je niet alleen van een lange levensduur van je kunststof kozijnen, maar profiteer je ook van beglazing met een zeer hoge isolatiewaarde.

Gratis kunststof kozijn offertes aanvragen

Bij een dergelijke grote investering ga je liever niet over één nacht ijs. Laat je daarom vooraf goed informeren, zodat je een keuze maakt waar je echt voor de langere tijd van profiteert.

Vraag hieronder offertes aan bij verschillende kunststof kozijnspecialisten voor een goede prijsvergelijking. Gratis + vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten