Mijn Dubbelglas is Lek [Oorzaken + Oplossingen]
Misschien herken je het wel. Er zit condens (vocht) tussen je ramen en na verloop van tijd ontstaat er een witte waas. In dat geval is het duidelijk dat het dubbel glas lek is.
Lekkend dubbel glas of triple glas wordt ook wel ‘blindslag’ of ‘lekslag’ genoemd.
Hoe ontstaat nou lek dubbel glas en wat kun je er aan doen? In dit artikel lees je er meer over.
Inhoudsopgave
- Hoe weet ik of mijn dubbel glas lek is?
- Wat is nu lekkend dubbel glas?
- Wat zijn de oorzaken van lekkend dubbel glas?
- Glas is niet altijd lek bij condensvorming
- Wat zijn de gevolgen van lekkend dubbel glas?
- Hoe voorkom ik lekkend dubbel glas?
- Kan ik lekken in mijn dubbele beglazing laten repareren?
- Hoeveel garantie zit er op glas?
- Kan ik bij de verzekering aankloppen bij lekkend dubbel glas?
- Nieuw dubbel glas kiezen
- Offertes aanvragen bij glaszetters
Hoe weet ik of mijn dubbel glas lek is?
Heb je het vermoeden dat je kozijnglas, deurglas of schuifpui glas lek is? Een lek in dubbel glas is als volgt te herkennen:
- Er bevindt zich vocht tussen de twee glasplaten.
- Na verloop van tijd ontstaat er een witte of blauwe waas. Deze waas ontstaat door kalkaanslag.
- Je ziet een witte uitbloei (lichte witte vlekken) tussen de glasbladen of de afstandhouders. Deze witte vlekken komen voor door calciumcarbonaat (zout).
- Ronde witte afzettingen tussen het raam.
Vaak zie je het vocht en de condensatie alleen in de ochtend of in de avond. Dat heeft te maken met de temperatuur en luchtvochtigheid.
Wat is nu lekkend dubbel glas?
De oorzaak van een lekke ruit heeft te maken met de loslatende verbinding tussen het glas en de afstandshouder.
Tussen het dubbel glas zit een spouw. Om de isolatieplaten bij gedeeltelijke spouwvulling goed tegen het binnenblad aangedrukt te houden, wordt er veel gebruik gemaakt van afstandhouders. Deze worden op de spouwhaak geklikt en tegen de isolatieplaat aangedrukt.
Deze afstandhouder zorgt voor ruimte tussen de glasbladen. Om te zorgen dat de schone en droge lucht tussen de glasbladen blijft, wordt de volledige rand met een speciale beglazingskit afgedicht.
Wat zijn de oorzaken van lekkend dubbel glas?
Een dubbel glas lek kan door meerdere oorzaken ontstaan:
Fabricagefout: Het kan gebeuren dat de fabrikant van dubbel glas een fout heeft gemaakt tijdens de productie.
Als een glaszetter voor je vaststelt dat het dubbel glas daadwerkelijk lek is als gevolg van een fout in de productie, dan heb je recht op de levering van nieuw dubbel glas en in sommige gevallen ook op een vergoeding voor het herplaatsen van het glas.
Vaak is de vergoeding die je van de fabrikant krijgt helaas niet voldoende om de kosten voor het herplaatsen van het glas te dekken.
Einde levensduur is bereikt (gemiddeld 30 jaar): Dubbel glas heeft in de meeste gevallen een fabrieksgarantie van 10 jaar. Dit komt omdat de kwaliteit van dubbel glas na 10 jaar afneemt en de kans op lekkage toeneemt.
Wanneer dubbel glas aan het einde van zijn levensduur is, wordt het aanbevolen om het te vervangen door nieuw dubbel glas.
Kies voor isolerend glas zoals HR++ of triple glas voor een aangenaam warm huis en lagere rekening. Vraag hier gratis offertes aan bij glaszetters.
Verkeerde plaatsing door de glaszetter: Dubbel glas kan ook lek raken wanneer er sprake is van een verkeerde plaatsing door de glaszetter.
Wanneer dit het geval is en het glas als gevolg van deze verkeerde plaatsing binnen 10 jaar kapot gaat, zal de glaszetter de kosten voor het vervangen en plaatsen van het dubbel glas voor zijn rekening moeten nemen.
Onvoldoende onderhoud: Het komt ook wel eens voor dat slecht onderhoud van het kozijn oorzaak is van de lekkage. De kosten voor het vervangen van de beglazing zijn dan voor eigen rekening.
Je kunt de glaszetter vragen wat je zelf kunt doen voor het toekomstige onderhoud van je kozijn.
Als het kozijn in een erg slechte conditie verkeert, kan het zo zijn dat er naast dubbel glas ook een nieuw kozijn moet worden geplaatst.
Glas is niet altijd lek bij condensvorming
Als je last hebt van condensvorming op de ramen dan kan het zijn dat je raam lek is.
Maar dit is niet altijd het geval.
Wanneer het condens zich alleen aan de buiten- of de binnenzijde bevindt, dan is er geen sprake van een lek en hoeft het raam dus niet te worden vervangen. Alleen als er condens tussen de twee glaslagen zit, is het dubbel glas lek.
Wat zijn de gevolgen van lekkend dubbel glas?
Lekkend dubbel glas heeft meerdere vervelende gevolgen:
Zicht wordt belemmerd: Wanneer er zich vocht bevindt in de spouw, treedt er condensvorming op en wordt het zicht door de ruit belemmerd.
Isolerende werking gaat verloren: Normaal gesproken is er lucht (of een edelgas zoals argon) in de spouw aanwezig. Dit zorgt voor extra isolatie waardoor dubbel glas dan ook beter isoleert dan enkel glas.
Wanneer de spouw te vochtig wordt, is het isolerende vermogen weg en heeft dubbel glas dus eigenlijk geen voordelen meer.
Hoe voorkom ik lekkend dubbel glas?
Er zijn een aantal zaken die je zelf kunt doen om een lekke ruit te voorkomen..
Verfwerk en kitwerk goed onderhouden: De verf en de kit moeten in goede staat blijven bij houten kozijnen. Het schilderwerk voorkomt namelijk de indringing van vocht.
Goed onderhoud van draaiende delen: Slecht functionerende draaiende delen kunnen ook de oorzaak zijn van lekkage in de randafdichting van het hoogrendementsglas.
Om de draaiende delen in een goede staat te houden is het nodig om scharnieren, deurkrukken en sloten regelmatig te controleren en indien nodig te reinigen, te oliën en bij te (laten) stellen.
Aanwezigheid van neuslat: Om overtollig vocht in de buurt van het glas af te voeren, is het belangrijk dat er een zogenaamde neuslat is geplaatst aan de onderzijde van het glas. Een neuslat is een speciale glaslat die ervoor zorgt dat het regenwater beter afgevoerd wordt.
Tegenwoordig is het gebruik van een neuslat zelfs een vereiste voor het verkrijgen van 10 jaar fabrieksgarantie op dubbel glas.
Kan ik lekken in mijn dubbele beglazing laten repareren?
Als je dubbel glas eenmaal lek is, valt dit helaas niet meer te repareren. Tussen de glasbladen bevindt zich een soort gas dat zorgt voor de isolatie.
Als dat door lekkage weglekt, dan isoleert de ruit niet meer. Er zit dan ook niets anders op dan de beglazing te vervangen door een nieuwe ruit. Vraag hier gratis offertes aan bij glaszetters.
Soms is het daarnaast ook nog nodig om je kozijnen te laten vervangen, wanneer deze niet meer in goede staat zijn. Vraag hier gratis offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten.
Hoeveel garantie zit er op glas?
In het algemeen geeft een fabrikant tien jaar garantie op isolerend dubbelglas zoals HR++ glas.
Aan deze garantie is een aantal voorwaarden verbonden. Naast de voorwaarden met betrekking tot de plaatsing en de samenstelling van de beglazing, wordt ook de verplichting van goed onderhoud door de eigenaar genoemd.
Wanneer er sprake is van een defect aan je dubbel glas binnen de garantieperiode, dan zal er gekeken moeten worden hoe dit defect is ontstaan.
Mogelijke oorzaken kunnen zijn: een productiefout, een verkeerde plaatsing of het plegen van onvoldoende onderhoud.
Het is dus afhankelijk van de oorzaak of het vervangen van het oude dubbel glas wel of niet onder de garantie valt.
Kan ik bij de verzekering aankloppen bij lekkend dubbel glas?
Met een inboedelverzekering kan ook lekkend dubbel glas gedekt zijn. Maar dat is niet de standaard. Dus kijk in de voorwaarden of dit wel of niet het geval is.
Het kan zijn dat je naast je inboedelverzekering ook een aparte glasverzekering moet afsluiten.
Aan de glasverzekering zitten ook voorwaarden. Het gaat om glas waar je doorheen kijkt (dus geen spiegels of glazen vazen et cetera). Ook moet onder andere het glas goed onderhouden zijn en rondom het glas geen beschadigd kitwerk zitten.
Een glasverzekering, naast je algemene woonverzekering kost gemiddeld €2 a €3 per maand extra.
Nieuw dubbel glas kiezen
Als er nieuwe beglazing moet komen om je lekke dubbel glas te vervangen dan is het doorgaans verstandig om ook de andere ruiten gelijk te vervangen.
Zo voorkom je toekomstige problemen met het andere glas en kun je gelijk kiezen voor goed isolerend hoogrendementsglas.
Met nieuw HR-glas wordt het aangenamer in huis en bespaar je op je energierekening.
HR++ glas
Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor HR++ glas. Hoogrendementsglas met twee plussen is weer iets beter wanneer je het vergelijkt met HR+ glas. HR++ heeft ook een bredere spouw dan HR+.
Triple glas
Triple glas of driedubbel glas, heeft zoals de naam al aangeeft, drie glaslagen. In de spouwen (ruimte tussen de glasplaten) van het driedubbel glas kan lucht of edelgas zitten.
Offertes aanvragen bij glaszetters
Moet je oude dubbele beglazing worden vervangen? Vraag nú gratis en vrijblijvend offertes aan bij glaszetters.