HR Glas [Subsidies 2024]

Met hoogrendementsglas (HR glas) wordt het aangenaam warm in huis en gaat je energierekening verder omlaag. Maar voordat het zover is, moet je eerst kosten maken.

Bij het maken van de beslissingen is het slim om op de hoogte te zijn van subsidies, leningen en het huidige btw-tarief.

Hierover lees je hieronder meer…

Snel een HR glasspecialist vinden?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Vergeet de kozijnen niet

Je kunt met HR dubbel glas flink wat energie besparen. Daar lees je meer over verderop in deze gids. Maar in sommige gevallen zijn je huidige kozijnen niet geschikt voor hoogrendementsglas. In sommige gevallen is het glas te breed of te zwaar.

Dan is het slim om zowel je HR glas als kozijnen te vervangen.

Bovendien bespaar je extra veel energie met kunststof kozijnen. Lees hier meer over wat je bespaart met kunststof kozijnen.

Is er subsidie voor hoogrendementsglas in 2024?

Ja, er is subsidie voor HR glas in 2024. Dit zijn dezelfde subsidiebedragen als in 2023.

Via de ISDE regeling (InvesteringsSubsidie Duurzame Energie) van de rijksoverheid ontvang je subsidie als je hoogrendementsglas laat plaatsen.

Minimaal HR++ glas

Niet elk soort hoogrendementsglas wordt gesubsidieerd. Voor de oudere varianten zoals standaard HR dubbel glas en HR+ glas ontvang je geen subsidie.

Glas waar je wel subsidie voor ontvangt is HR++ en HR+++ (triple glas). Hier kom je meer te weten over de verschillende soorten HR glas

Hoeveel subsidiegeld is er beschikbaar voor HR glas?

Er zijn verschillende subsidiebedragen beschikbaar voor HR-glas. De hoogte is afhankelijk van het aantal maatregelen dat je uitvoert.

  • 1 maatregel: Kies je voor alleen het vervangen van het glas? Dan ontvang je het lage subsidiebedrag.
  • 2 maatregelen: Combineer je het vervangen van het glas met bijvoorbeeld een warmtepomp of spouwmuurisolatie dan ontvang je het hoge subsidiebedrag.

Voor HR glas zijn de volgende bedragen beschikbaar.

  • HR++: €23 per m² (1 maatregel) – €46 per m² (2 maatregelen)
  • HR+++: €65,50 per m² (1 maatregel) – €131 per m² (2 maatregelen)

Om in aanmerking te komen zitten er wel voorwaarden aan verbonden. Hieronder de belangrijkste…

  • HR++: Je moet minstens 8 m² aan glas vervangen en het moet een minimale U-waarde hebben van 1,2
  • HR+++: Bij triple glas moet je ook minstens 8 m² aan glas vervangen en een minimale U-waarde behalen van 0,7

Hier lees je meer over U-waarden.

Andere voorwaarden

Hieronder enkele belangrijke voorwaarden voor de ISDE subsidie:

  • Doe-het-zelf werk wordt niet gesubsidieerd. De plaatsing moet door een glaszetter of kozijnspecialist uitgevoerd worden.
  • Combineer je HR-glas met het vervangen van andere maatregelen? Dan moet je de andere maatregel zoals bijvoorbeeld spouwmuurisolatie binnen 24 maanden laten aanbrengen na het monteren van het HR-glas.

De complete lijst met voorwaarden vind je op de ISDE pagina.

Kom in contact met specialisten. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan voor hoogrendementsglas.

Andere isolatiemaatregelen

Op de volgende pagina’s kom je in contact met specialisten:

Energiesubsidiewijzer

Er bestaan naast de landelijke ISDE subsidie ook nog lokale en regionale subsidie. Voor de meest actuele subsidies voor HR glas in jouw gemeente of provincie kun je terecht op verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/

Als je je gemeente intypt kun je onder het kopje ‘Woningisolatie’ (waar HR glas onder valt) zien welke subsidies er beschikbaar zijn.

SEEH subsidie voor HR glas

Btw op het laten plaatsen van HR glas

Je betaalt nu 9% btw over de arbeidskosten van een glaszetter.

Dus over de verschillende soorten HR glas zelf betaal je gewoon 21%. Voor het monteren 9%.

Profiteer ook van de lage btw. Vraag hier gratis offertes aan voor HR glas.

Duurzame leningen

Om huiseigenaren om verder te stimuleren om hun huis te verduurzamen zijn er zogenaamde ‘groene leningen’ in het leven geroepen.

Energiebespaarlening van Het Nationaal Warmtefonds

De meest bekende ‘groene’ lening is de Energiebespaarlening

De Energiespaarlening heeft een vast rentetarief die de gehele looptijd gelijk blijft. Je kunt tussen de €2.500 en €25.000 lenen. Bovendien kun je de lening vervroegd boetevrij aflossen.

Er zitten voorwaarden aan de lening. Je bent verplicht het geleende geld te steken in maatregelen zoals isolatie, HR glas, warmtepompen of andere duurzame aanpassingen

In het geval van HoogRendementsglas in kunststof of houten kozijnen mag de U-waarde van het glas maximaal 1,2 W/m²K zijn. Lees hier meer over de voorwaarden voor HR glas.

GreenLoans

Een andere manier om je duurzame aanpassingen en verbouwingen te bekostigen is met GreenLoans. De Energiebespaarlening onder het vorige kopje is een initiatief van meerdere partijen, waaronder de Rijksoverheid. GreenLoans is een initiatief van ABN AMRO.

Bij GreenLoans kun je tussen de €2.500 en €50.000 lenen.

Duurzame hypotheek

Bij Tridios bank heb je de duurzame hypotheek.

Hierbij is het rentetarief gekoppeld aan hoe energiezuinig je huis is.

Hoe duurzamer je huis, hoe lager je rentetarief.

Wil je een hypotheek afsluiten, maar is je huis echt niet energiezuinig (energielabel E of F) dan is dat is ook mogelijk. Nadat je de hypotheek bij Triodos afsluit is het wel de bedoeling om je huis te verduurzamen en je energielabel te verbeteren tot C of hoger.

Andere leningen

Naast de energiebespaarlening, GreenLoans en de duurzame hypotheek van Triodos heb je nog andere ‘groene leningen’.

Deze kun je ook vinden op verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/ onder het lijstje met subsidies.

6 redenen om voor HR glas te kiezen

Hieronder vind je verschillende voordelen van HR glas.

1. Aangenaam warm: Door isolerend HR glas te laten plaatsen zal het in huis aangenaam warm worden. Voor het minste warmteverlies en het beste wooncomfort kun je HR glas het beste combineren met andere isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie en vloerisolatie.

2. Lagere energierekening: Door isolatiemaatregelen zoals het laten plaatsen van HR glas gaat je energierekening naar beneden. Je bespaart gemiddeld €625 per jaar op je energierekening met HR (HR++) glas.

3. Terugverdienen: Doordat je minder energie verbruikt zul je de investering in HR glas na een aantal jaar terugverdienen.

4. Dempt ook geluid: HR glas dempt ook geluid van buiten. Standaard HR glas dempt al een stuk beter dan enkel glas. Triple glas (HR+++) dempt geluid het beste.

5. Klaar om energiezuinig te verwarmen: Doordat er minder hoeft te stoken kun je je huis beter verwarmen met een LTV (laag temperatuur verwarming) zoals een warmtepomp, vloerverwarming of LTV radiatoren.

6. Meerwaarde van je huis: Door de duurzame aanpassingen wordt je huis ook meer waard. Je energielabel zal een stukje omhoog gaan waardoor je huis interessanter wordt om te kopen.

HR Glas: investeer samen met de buren voor korting

Je kunt nog iets doen om korting te krijgen op HR glas. Je kunt namelijk samen met de buren investeren in hoogrendementsglas.

Er worden regelmatig acties gehouden bij glaszetters en ook kozijnspecialisten waarbij je korting krijgt als je samen met de buren het glas vernieuwt.

Soms scheelt het wel 5% tot 15%. Je kunt beide dus honderden euro’s besparen door samen voor HR glas (en kunststof kozijnen) te kiezen.

Je moet goed de voorwaarden doornemen. Misschien ben je volgens de voorwaarden wel verplicht om voor hetzelfde type HR glas te kiezen. Als jij tevreden bent met HR+ glas, maar je buren willen HR+++ (triple, driedubbel) glas dan kan dat voor problemen zorgen.

Dus zoek goed uit hoe de kosten worden verdeeld en wat de actievoorwaarden zijn.

Vraag gratis offertes aan voor HR-glas

Pak de verhoogde subsidiebedragen mee. Kies nú voor HR++ of driedubbel glas. Vraag hieronder gratis en vrijblijvende isolatieglas offertes aan.

Ook interesse in het vernieuwen van kozijnen om je woning nog beter te isoleren? Vraag hier offertes aan voor kunststof kozijnen.

Vergelijkbare berichten