Isolatie

Energielabel Verbeteren: Begin Met Isoleren [Update 2021]

Een energielabel is tegenwoordig verplicht als je je huis gaat verkopen. Zo krijgen de kopers een idee hoe energiezuinig je woning is. En hoe zuiniger je huis hoe aantrekkelijker het is om te kopen.

Maar wat kun je doen om je energielabel te verbeteren (voordat je het huis gaat verkopen)?

Wij hebben de tips en stappen voor je op een rij gezet.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?

Ontvang offertes van erkende isolatie specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag isolatie offertes aan ▸
9% btw tarief - ontvang nu subsidie voor isolatie

Wat is een energielabel?

Een energielabel hoe energiezuinig je huis is. Als je huis een A-klasse heeft is het heel zuinig. Als je huis onder klasse E, F of G (rood) valt is je woning het minst zuinig.

Hoe vind ik mijn (voorlopige) energielabel?

Op energielabel.nl vind je je voorlopige energielabel. Typ je postcode en huisnummer en check je voorlopige energielabel.

Maar waarom voorlopig? Een voorlopige energielabel wordt automatisch gegenereerd door middel van gegevens uit het Kadaster.

Een voorlopig energielabel is niet gedetailleerd en is dus een grove schatting.

Als je je huis gaat verkopen moet je daarom ook een definitief energielabel laten maken. Een huis verkopen zonder energielabel kan je dat een  boete opleveren voor van €170 (voor particuliere huiseigenaar).

Label definitief maken

Als je je huis gaat verkopen is het verplicht om een definitief energielabel te tonen aan de koper. De koper krijgt dan in één oogopslag te zien hoe energiezuinig de woning is.

Ook als je je huis gaat verhuren is een definitief energielabel verplicht.

Wie mag een energielabel afgeven?

Je kunt een label definitief laten maken bij gecertificeerde energieadviseurs.

Hieronder zie je een voorbeeld van een definitief energielabel.

Voorbeeld van een definitief Energielabel

Hoe duur is een definitief energielabel?

Een definitief energielabel kost in 2021 rond de €190. Voorheen lagen de prijzen rond de €10 tot €15. Dit omdat de energielabel op afstand senl definitief werd gemaakt was het relatief goedkoop.

Vanaf 2021 wordt komt er een energieadviseur langs om je woning te beoordelen. Door dit huisbezoek wordt het dus aanzienlijk duurder.

Maar ondanks de hogere prijs blijft het verplicht bij verkoop en verhuur. Ook blijft het energielabel, net als voorheen 10 jaar geldig.

Voordelen van een goede Energielabel

Er zitten een heleboel voordelen aan het energiezuiniger maken van je huis. En dat is niet alleen dat je Energielabel verbetert, dat is een fijne bijkomstigheid.

Hieronder hebben wij geprobeerd om de lijst met voordelen zo compleet mogelijk te maken.

Energiekosten omlaag: Door te investeringen in isolatie, HR glas en eventueel zonnepanelen dalen je toekomstige energierekeningen (flink).

In 10 jaar tijd kun je duizenden euro’s besparen op je energie.

Waarde van je woning: Een woning in een hoog energielabel klasse van bijvoorbeeld A of B is aantrekkelijk voor huizenkopers.

De kopers krijgen een lagere energierekening waardoor ze meer geld willen neerleggen voor je woning.

Meer comfort: Bij goede isolatie voelt het huis warmer aan zonder dat de verwarming hoog staat. De warmte wordt beter vastgehouden waardoor het wooncomfort omhoog gaat. Geen gevoel van tocht maar een aangenaam warm huis.

Milieu: Doordat je minder CO2 uitstoot en indirect vraagt draag je een steentje bij aan een beter klimaat.

Lagere Hypotheeklasten: Je kunt door een goede energielabel zorgen voor lagere hypotheeklasten. De enige bank dit doet momenteel doet is Triodos Bank. De hypotheekrente hangt samen met de klasse van het huis.

Je kunt dus twee financiële vliegen-in-één-klap slaan. Lagere rentekosten en energierekeningen.

Vergelijk vrijblijvend isolatiespecialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Aanpassingen om je Energielabel te verbeteren

Door verschillende investeringen verbeter jij je wooncomfort en verbeter je de Energielabel.

Niet elk huis is namelijk hetzelfde. De onderstaande stappen geven grofweg aan wat je aan je huis kunt doen om het energiezuiniger te maken.

Een goede start is isoleren. Door te investeren in isolatiemaatregelen bespaar je al snel energie en maak je het aangenaam warm in huis.

Isolatie

Met isolatie kun je al snel je huis energiezuiniger maken en in een hogere klasse komen.

Er zijn verschillende plekken in huis om te isoleren. Een complete isolatieschil bestaat uit: vloerisolatie, muurisolatie, kozijnen + hoogrendementsglas en dakisolatie.

Muurisolatie

Via een ongeïsoleerde gevel ontsnapt er vaak veel warmte. Dat is zonde. Dan ben je aan het stoken voor de vogeltjes.

Vooral voor oudere woningen is het interessant om de (spouw)muur te laten isoleren.

Er zijn drie verschillende manieren waarop je de muren kunt isoleren. Van binnen, van buiten en de spouw.

Buitengevelisolatie: Deze vorm van isoleren wordt aangebracht aan de buitenkant van de gevel. Het verandert wel het uiterlijk aan de buitenkant van het huis en moet worden afgewerkt met gevelbekleding wat het erg duur maakt.

Buitengevelisolatie geeft net als spouwmuurisolatie wel de laagste energierekening.

Spouw: Je kunt isolatie laten aanbrengen in de spouw. Dit is een holle ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur.

In deze holle ruimte wordt isolatiemateriaal ingebracht waardoor er minder warmte kan ontsnappen.

Spouwmuurisolatie is één van de meeste populaire vormen omdat je tegen geringe kosten een energiezuinig en aangenaam warm huis krijgt.

Binnenmuurisolatie: Via de binnenmuren je huis isoleren kan erg lastig zijn. In sommige gevallen moeten de muren opengebroken worden om het isolatiemateriaal aan te brengen. Ook kan het isoleren van de binnenmuren zorgen voor dikkere muren, waardoor je kamer kleiner wordt.

Maak het snel aangenaam warm in huis en verlaag je energierekening. Vraag hier gratis spouwmuurisolatie offertes aan.

Dakisolatie

Door je dak te isoleren zorg je voor een betere klasse op je Energielabel.

Omdat warmte van beneden naar boven stijgt kan het tussen de kieren in het dak naar buiten verdwijnen.

Door het dak te isoleren houd je de warmte beter vast en gaat je energierekening omlaag.

Niet alle daken zijn hetzelfde. Een plat dak moet anders geïsoleerd worden dan een schuin dak. Ook kan de constructie van invloed zijn op de manier waarop het huis geïsoleerd moet worden.

Voor informatie en voor isolatie opdrachten kun je bij onze isolatie experts terecht. Vraag meerdere offertes aan bij dakisolatie specialisten, vergelijk de offertes 

Vloerisolatie

Voor warme voetjes en minder tocht is vloerisolatie de beste keus. Zo ontsnapt er minder warmte via de vloer.

Vloerisolatie wordt in de meeste gevallen aangebracht via de kruipruimte. Is er geen kruipruimte? Dan kan het direct onder de vloer.

Interesse in vloerisolatie? Vraag hier vrijblijvend meerdere offertes aan bij vloerisolatie specialisten bij jou in de buurt.

Isolatieglas + kunststof kozijnen

Dubbel glas is al jaren populair om de woningen mee te isoleren en meer geluiddicht te maken. Heel veel woningen zijn al voorzien van dubbel glas.

Maar om het huis goed te isoleren heb je HR (Hoog Rendements) glas nodig. In de ruimte tussen de twee glasplaten zit in plaats van droge lucht (zoals bij gewoon dubbel glas) edelgas, wat er voor zorgt dat warmte beter wordt vastgehouden.

Je hebt verschillende soorten HoogRendementsglas. Zo heb je standaard HR maar ook HR++.

Als je je kozijnen toch gaat vervangen is het slim om gelijk voor HR++ glas te kiezen. Deze zorgt voor een goede isolatie en de coating op het glas zorgt voor extra warmtebehoud in huis.

Met isolatieglas ben je weer een stapje dichterbij een energielabel in een hogere klasse.

Vraag gratis offertes aan voor kunststof kozijnen met HR glas.

Nieuwe CV Ketel

Met een energiezuinige CV kun je je huis verwarmen op een duurzame wijze. Het beste kun je een hoogrendements (HR) combiketel laten installeren.

Het vraagt wel om een investering vooraf, maar deze verdient zich ook weer terug.

Voor meer informatie en laten installeren van een cv-ketel, HR (combiketels) kun je contact opnemen met een CV installateur. Vraag gratis meerdere offertes aan bij CV installateurs, vergelijk en bespaar op de kosten

Met een hoogrendementsketel kun je een stapje omhoog op je Energielabel.

Naast je HR ketel kun je ook een (hybride) warmtepomp installeren. .

Warmtepomp

Met een cv-ketel ben je afhankelijk van gas. In de toekomst wil Nederland van het gas af. Om toch je huis te verwarmen zonder gas kun je investeren in een warmtepomp.

Je kunt kiezen uit verschillende warmtepompen. Vraag gratis offertes aan bij warmtepomp installatiebedrijven.

Lucht/water warmtepomp: Een lucht/water warmtepomp is de meest gekozen warmtepomp. Dit komt omdat dit warmtepompsysteem past in veel soorten huizen en het relatief betaalbaar is. Bij een lucht/water warmtepomp wordt de buitenlucht als warmtebron gebruikt en omgezet naar warm cv-water. Voor het tapwater is er een boiler of hygiëne buffervat nodig. Bij een volledig lucht/water warmtepomp moet je huis goed geïsoleerd zijn.

Heb je net een nieuwe HR ketel of is jou huis niet geschikt voor een all-electric warmtepomp, dan kun je kiezen voor een hybride warmtepomp.

Hybride lucht/water warmtepomp: Een hybride warmtepomp is een soort lucht/water warmtepomp. Maar bij dit type warmtepomp heb je nog een geschikte HR-ketel nodig ter ondersteuning. Een hybride warmtepomp aansluiten op een ouderwetse CV of VR-ketel gaat helaas niet.

De warmtepomp zorgt voor het grootste deel van het jaar voor warm cv-water. Dit kan door buitenlucht, maar ook ventilatielucht.

Als de warmtepomp het niet trekt bij te veel warmteverlies helpt de HR-ketel het huis op temperatuur te houden. Ook zorgt de HR-ketel voor warm tapwater. Een hybride warmtepomp is mogelijk in een redelijk geïsoleerd huis.

Grond/water warmtepomp: Bij dit type warmtepomp wordt er warmte uit de bodem gehaald. Via een gesloten systeem met koudemiddel wordt warmte onttrokken dat door het warmtepompsysteem wordt omgezet in warmte voor de cv en eventueel tapwater.

Een grond/water warmtepomp is zeer energiezuinig en levert door de constant warme bodemtemperatuur voor een warm huis in de zomer en winter.

Dit type warmtepomp is lastig om te installeren in bestaande huizen. Daarom wordt er bijna alleen voor grond/water warmtepomp gekozen bij nieuwbouwwoning.

Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen kun je zien als kers op te tijd. Maar investeer eerst in isolatie en energiezuinige verwarming. Zo kun je een beter rendement halen uit je zonnepanelen.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?

Ontvang offertes van erkende isolatie specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag gratis isolatie offertes aan ▸
9% btw tarief - ontvang nu subsidie voor isolatie