Energielabel Verbeteren in 2024: Begin Met Isoleren

Een energielabel is tegenwoordig verplicht als je je huis gaat verkopen. Zo krijgen de kopers een idee hoe energiezuinig je woning is. En hoe zuiniger je huis hoe aantrekkelijker het is om te kopen.

Maar wat kun je doen om je energielabel te verbeteren (voordat je het huis gaat verkopen)?

Hieronder vind je tips en stappen op een rij om je label te verbeteren.

Download Gratis eBooks over Verduurzamen
Kies uit ebooks over zonnepanelen – warmtepompen – vloerverwarming of isoleren.

Gratis en vrijblijvend

Wat is een energielabel?

Een energielabel hoe energiezuinig je huis is. Als je huis een A-klasse heeft is het heel zuinig. Als je huis onder klasse E, F of G (rood) valt is je woning het minst zuinig.

Hoe vraag je een energielabel aan?

Als je je huis gaat verkopen of verhuren is het verplicht om een energielabel te tonen aan de koper. De koper krijgt dan in één oogopslag te zien hoe energiezuinig de woning is.

Ook als je je huis gaat verhuren is een definitief energielabel verplicht.

Wie mag een energielabel afgeven?

Je moet een energielabel laten opstellen door een gecertificeerde energieadviseur.

Hier vind je overzicht met gecertificeerde adviseurs: https://centraalregistertechniek.nl/epadviseur/

Hoe duur is een energielabel?

Een definitief energielabel kost in 2024 gemiddeld €280. Het type woning bepaald over het algemeen de gemiddelde kosten voor een energielabel. Zo liggen bijvoorbeeld de kosten voor een energielabel voor appartement gemiddeld lager, zo rond de €250.

In het verleden lagen de prijzen rond de €10 tot €15. Dit omdat de energielabel op afstand snel definitief werd gemaakt was het goedkoop.

Er komt nu een energieadviseur langs om je woning te beoordelen. Door dit huisbezoek wordt het dus aanzienlijk duurder.

Maar ondanks de hogere prijs blijft het verplicht bij verkoop en verhuur. Ook blijft het energielabel, net als voorheen 10 jaar geldig.

Als je geen energielabel kan tonen riskeer je een boete van €435.

Hoe ziet een energielabel eruit?

Hieronder zie je een voorbeeld van een definitief energielabel.Voorbeeld van een definitief Energielabel

Voordelen van een goede energielabel

Er zitten een heleboel voordelen aan het energiezuiniger maken van je huis. En dat is niet alleen dat je het Energielabel verbetert, dat is een fijne bijkomstigheid, maar er zijn nog meer (indirecte) voordelen.

Hieronder een selectie:

1. Energiekosten omlaag: Door te investeringen in isolatie, HR glas en eventueel zonnepanelen dalen je toekomstige energierekeningen (flink).

In 10 jaar tijd kun je duizenden euro’s besparen op je energie.

2. Waarde van je woning: Een woning in een hoog energielabel klasse van bijvoorbeeld A of B is aantrekkelijk voor huizenkopers.

De kopers krijgen een lagere energierekening waardoor ze meer geld willen neerleggen voor je woning.

3. Meer comfort: Bij goede isolatie voelt het huis warmer aan zonder dat de verwarming hoog staat. De warmte wordt beter vastgehouden waardoor het wooncomfort omhoog gaat. Geen gevoel van tocht maar een aangenaam warm huis.

4. Milieu: Doordat je minder CO2 uitstoot en indirect vraagt draag je een steentje bij aan een beter klimaat.

5. Lagere Hypotheeklasten: Je kunt door een goede energielabel zorgen voor lagere hypotheeklasten. Er zijn verschillende banken dit aanbieden. De  Triodos Bank was de eerste bank dit deed. Maar nu kun je ook rente korting krijgen bij onder andere ABN, Rabobank en ASN Bank.

De hypotheekrente hangt samen met de klasse van het huis.

Je kunt dus twee financiële vliegen-in-één-klap slaan. Lagere rentekosten en energierekeningen.

Welke aanpassingen zorgen voor een beter energielabel?

Door verschillende investeringen verbeter jij je wooncomfort en verbeter je de Energielabel.

Niet elk huis is namelijk hetzelfde. De onderstaande stappen geven grofweg aan wat je aan je huis kunt doen om het energiezuiniger te maken.

Een goede start is isoleren. Door te investeren in isolatiemaatregelen bespaar je al snel energie en maak je het aangenaam warm in huis.

Isolatie

Met isolatie kun je al snel je huis energiezuiniger maken en in een hogere klasse komen.

Er zijn verschillende plekken in huis om te isoleren. Een complete isolatieschil bestaat uit: vloerisolatie, muurisolatie, kozijnen + hoogrendementsglas en dakisolatie.

Muurisolatie

Via een ongeïsoleerde gevel ontsnapt er vaak veel warmte. Dat is zonde. Dan ben je aan het stoken voor de vogeltjes.

Vooral voor oudere woningen is het interessant om de (spouw)muur te laten isoleren.

Er zijn drie verschillende manieren waarop je de muren kunt isoleren. Van binnen, van buiten en de spouw.

Buitengevelisolatie: Deze vorm van isoleren wordt aangebracht aan de buitenkant van de gevel. Het verandert wel het uiterlijk aan de buitenkant van het huis en moet worden afgewerkt met gevelbekleding wat het erg duur maakt.

Buitengevelisolatie geeft net als spouwmuurisolatie wel de laagste energierekening.

Spouw: Je kunt isolatie laten aanbrengen in de spouw. Dit is een holle ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur.

In deze holle ruimte wordt isolatiemateriaal ingebracht waardoor er minder warmte kan ontsnappen.

Spouwmuurisolatie is één van de meeste populaire vormen omdat je tegen geringe kosten een energiezuinig en aangenaam warm huis krijgt.

Binnenmuurisolatie: Via de binnenmuren je huis isoleren kan erg lastig zijn. In sommige gevallen moeten de muren opengebroken worden om het isolatiemateriaal aan te brengen. Ook kan het isoleren van de binnenmuren zorgen voor dikkere muren, waardoor je kamer kleiner wordt.

Maak het snel aangenaam warm in huis en verlaag je energierekening. Vraag hier gratis spouwmuurisolatie offertes aan.

Dakisolatie

Door je dak te isoleren zorg je voor een betere klasse op je Energielabel.

Omdat warmte van beneden naar boven stijgt kan het tussen de kieren in het dak naar buiten verdwijnen.

Door het dak te isoleren houd je de warmte beter vast en gaat je energierekening omlaag.

Niet alle daken zijn hetzelfde. Een plat dak moet anders geïsoleerd worden dan een schuin dak. Ook kan de constructie van invloed zijn op de manier waarop het huis geïsoleerd moet worden.

Voor informatie en voor isolatie opdrachten kun je bij onze isolatie experts terecht. Vraag meerdere offertes aan bij dakisolatie specialisten, vergelijk de offertes 

Vloerisolatie

Voor warme voetjes en minder tocht is vloerisolatie de beste keus. Zo ontsnapt er minder warmte via de vloer.

Vloerisolatie wordt in de meeste gevallen aangebracht via de kruipruimte. Is er geen kruipruimte? Dan kan het direct onder de vloer.

Interesse in vloerisolatie? Vraag hier vrijblijvend meerdere offertes aan bij vloerisolatie specialisten bij jou in de buurt.

Isolatieglas + kunststof kozijnen

Dubbel glas is al jaren populair om de woningen mee te isoleren en meer geluiddicht te maken. Heel veel woningen zijn al voorzien van dubbel glas.

Maar om het huis goed te isoleren heb je HR (Hoog Rendements) glas nodig. In de ruimte tussen de twee glasplaten zit in plaats van droge lucht (zoals bij gewoon dubbel glas) edelgas, wat er voor zorgt dat warmte beter wordt vastgehouden.

Je hebt verschillende soorten HoogRendementsglas. Zo heb je standaard HR maar ook HR++.

Als je je kozijnen toch gaat vervangen is het slim om gelijk voor HR++ glas te kiezen. Deze zorgt voor een goede isolatie en de coating op het glas zorgt voor extra warmtebehoud in huis.

Met isolatieglas ben je weer een stapje dichterbij een energielabel in een hogere klasse. Vraag gratis offertes aan voor kunststof kozijnen met HR glas.

Nieuwe cv-Ketel

Met een energiezuinige cv verwarm je het huis op een meer duurzame wijze. Het beste kun je een hoogrendements (HR) combiketel laten installeren.

Het vraagt wel om een investering vooraf, maar deze verdient zich ook weer terug.

Voor meer informatie en laten installeren van een cv-ketel, HR (combiketels) kun je contact opnemen met een cv installateur. Vraag gratis meerdere offertes aan bij cv installateurs, vergelijk en bespaar op de kosten

Met een hoogrendementsketel kun je een stapje omhoog op je Energielabel. Naast je HR ketel kun je ook kiezen voor een (hybride) warmtepomp. Dit is nog een stuk zuiniger dan een HR-ketel.

Warmtepomp

Met een cv-ketel ben je afhankelijk van gas. In de toekomst wil Nederland van het gas af. Om toch je huis te verwarmen zonder gas kun je investeren in een warmtepomp.

Je kunt kiezen uit verschillende warmtepompen. Vraag gratis offertes aan bij warmtepomp installatiebedrijven.

Lucht/water warmtepomp: Een lucht/water warmtepomp is de meest gekozen warmtepomp. Dit komt omdat dit warmtepompsysteem past in veel soorten huizen en het relatief betaalbaar is. Bij een lucht/water warmtepomp wordt de buitenlucht als warmtebron gebruikt en omgezet naar warm cv-water. Voor het tapwater is er een boiler of hygiëne buffervat nodig. Bij een volledig lucht/water warmtepomp moet je huis goed geïsoleerd zijn.

Heb je net een nieuwe HR-ketel of is jou huis niet geschikt voor een all-electric warmtepomp, dan kun je kiezen voor een hybride warmtepomp.

Hybride lucht/water warmtepomp: Een hybride warmtepomp is een soort lucht/water warmtepomp. Maar bij dit type warmtepomp heb je nog een geschikte HR-ketel nodig ter ondersteuning. Een hybride warmtepomp aansluiten op een ouderwetse CV of VR-ketel gaat helaas niet.

De warmtepomp zorgt voor het grootste deel van het jaar voor warm cv-water. Dit kan door buitenlucht, maar ook ventilatielucht.

Als de warmtepomp het niet trekt bij te veel warmteverlies helpt de HR-ketel het huis op temperatuur te houden. Ook zorgt de HR-ketel voor warm tapwater. Een hybride warmtepomp is mogelijk in een redelijk geïsoleerd huis.

Grond/water warmtepomp: Bij dit type warmtepomp wordt er warmte uit de bodem gehaald. Via een gesloten systeem met koudemiddel wordt warmte onttrokken dat door het warmtepompsysteem wordt omgezet in warmte voor de cv en eventueel tapwater.

Een grond/water warmtepomp is zeer energiezuinig en levert door de constant warme bodemtemperatuur voor een warm huis in de zomer en winter.

Dit type warmtepomp is lastig om te installeren in bestaande huizen. Daarom wordt er bijna alleen voor grond/water warmtepomp gekozen bij nieuwbouwwoning.

Zonnepanelen

Na het isoleren en het duurzaam verwarmen kun je voor je eigen opwekking van energie zorgen. Met zonnepanelen ga je vaak een stapje hoger op je energielabel.

Zonnepanelen kun je op veel verschillende soorten daken en richtingen leggen. Niet alleen een dak op het zuiden geeft opbrengst. Ook op het oosten, westen en noorden kun je genoeg elektriciteit genereren om in de loop van de jaren de panelen terug te verdienen.

Schuin en plat dak

Zowel voor op een schuin dak als plat dak zijn zonnepanelen. Je kunt op zowel een plat dak als schuin dak aparte zonnepanelen systemen leggen voor extra opbrengst. Bij een plat wordt een oost-west opstelling aangeraden, zo krijg je zowel ‘s ochtends als ‘s avonds zonlicht om dit om te zetten in elektriciteit.

Interesse in zonnepanelen om snel te beginnen met zelf energie opwekken? Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Vraag gratis isolatie offertes aan

Het is slim om te starten met isoleren om daarna te investeren in duurzame warmte en zonnepanelen.

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend in één keer meerdere offertes aan bij isolatiespecialisten.

Vergelijkbare berichten