Zonnepanelen op het Westen

Zonnepanelen worden bij voorkeur richting het zuiden gelegd. Logisch ook want op deze manier vangen panelen het meeste zonlicht. Maar ook zonnepanelen in andere richtingen zorgen voor goede opbrengsten.

Maar zijn zonnepanelen gericht op het westen ook interessant? Dat lees je hieronder.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom zijn zonnepanelen op het westen interessant?

Zuid georiënteerde zonnepanelen geven de meeste opbrengst.

Staan je zonnepanelen op het westen gericht dan leveren PV-panelen in totaal zo’n 10 tot 20% minder energie ten opzichte van panelen gericht op het zuiden.

Maar er is nog een ander belangrijk punt om rekening mee te houden en dat is niet alleen hoeveel energie de panelen opwekken maar ook wanneer de meeste energie wordt opgewekt.

  • Zonnepanelen die gericht zijn op het zuiden halen rond het midden van de dag hun maximale productie. Dit is vaak niet het tijdstip dat vraag van veel mensen naar elektriciteit hoog is.
  • Zonnepanelen die in de richting van het westen worden geplaatst, bereiken hun piekproductie aan het einde van de dag. Deze PV panelen leveren vanaf een uur of vijf in de middag 55% van hun piekvermogen. En dat is gunstig want aan het einde van de dag, verbruiken we gemiddeld meer energie voor bijvoorbeeld de elektrische verwarming zoals elektrische vloerverwarming.

Kies ook voor zonnepanelen met de beste ligging. Laat je adviseren door zonnepanelen specialisten voor de beste opbrengst. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Moet je kiezen voor zonnepanelen op het westen?

Wat zijn de beste hellingshoeken voor panelen op het westen?

Wat de beste hellingshoek is voor zonnepanelen hangt sterk af van de oriëntatie ervan. In het algemeen worden er hoeken van tussen de 10° en 50° aangeraden, afhankelijk van de situatie.

Liggen de zonnepanelen meer op het westen gericht, dan ligt de beste hellingshoek lager, tussen de 10° en 30° gemiddeld.

Hieronder een overzicht van de beste hellingshoeken als de PV-panelen westelijk zijn georiënteerd:

Richting Ideale hellingshoek
Westen 13°
Zuidoosten 25°
Zuidwesten 25°

Uiteraard zal je dak bijna nooit precies de juiste hellingshoek hebben voor de zonnepanelen. Misschien heb je wel een heel steil dak of juist een plat dak. Gelukkig valt dit te verhelpen bij de installatie.

Een zonnepanelen specialist kan voor je berekenen wat de meest ideale hellingshoek is en zorgt ervoor dat de panelen op deze manier worden geïnstalleerd.

Oost-west als alternatief voor schuin dak

Heb je op beide zijden van je schuine dak ruimte voor zonnepanelen dan kan een oost-west oriëntatie ook interessant zijn.

  • Bij een oost-west systeem wordt een deel van de panelen naar het oosten en een deel naar het westen gericht.
  • Hoewel je deze opstelling vaak ziet op platte daken, zijn ze ook prima geschikt voor schuine daken.

Wat zijn de voordelen van een oost-west opstelling?

Is je dak niet op het zuiden gericht en/of heeft het geen ideale hellingshoek dan is het met de oost-west opstelling mogelijk om toch behoorlijke opbrengsten te behalen.

  • Bij de oost-west opstelling worden de zonnepanelen met de ruggen tegen elkaar geplaatst. Dit heeft als voordeel dat er meer zonnepanelen op het dakoppervlak kunnen worden geplaatst. Zo kun je met meer zonnepanelen de mindere opbrengst ten opzichte van een zuidelijke ligging (deels) compenseren.
  • Met een oost-west opstelling behaal je een veel meer gelijkmatige opbrengst. Je genereert zowel ‘s ochtends als ‘s avonds zonne-energie. Momenten waarop je waarschijnlijk meer thuis bent.

Zonsondergang bij zonnepanelen op oost-west opstelling

Zijn zonnepanelen interessant als ze op het noord-westen liggen?

Zonnepanelen die gericht staan op het noorden, presteren een stuk minder dan wanneer ze op het zuiden liggen. Ook wanneer ze een gunstige hellingshoek hebben zal de opbrengst een stuk lager zijn.

Het gemiddelde rendementsverlies van zonnepanelen op het noordwesten bedraagt 30%.

Dit betekent dat de terugverdientijd van je zonnepanelen een stuk langer is. Toch zullen ook deze panelen zich terugverdienen binnen de levensduur.

Dit geldt zeker wanneer je kiest voor een goede kwaliteit van de zonnepanelen, waardoor ze langer meegaan.

Zorg voor de hoogste opbrengst, laat je zonnepanelen leggen door een specialist. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Rendement optimaliseren met optimizers

Het rendement van op het westen gerichte zonnepanelen kan verbeterd worden door het gebruik van optimizers.

  • Deze optimizers worden achter ieder PV paneel geplaatst, waardoor deze los van de andere panelen het maximale vermogen uit het zonnepaneel halen.
  • Iedere optimizer heeft namelijk een eigen MPP-tracker. Deze MPP-tracker gaat voortdurend op zoek naar de hoogst haalbare opbrengst.
  • Op deze manier presteert het systeem niet minder wanneer één of meer panelen in de schaduw liggen en is het dus niet afhankelijk van de zwakste schakel.
  • Zonnepanelen met optimizers zijn duurder in aanschaf dan een systeem zonder. Maar wanneer de omstandigheden niet optimaal zijn, kan het toch de moeite waard zijn om op deze manier het rendement te verhogen.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen, maar is je dak niet op het zuiden gericht? Ook dan is het mogelijk om een goed rendement te behalen. Laat je adviseren over de beste ligging door zonnepanelen specialisten.

Vraag nu bij meerdere zonnepanelen specialisten offertes aan voor het maken van een goede prijsvergelijking. Geheel gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten