Zonnepanelen

Zonnepanelen op het Westen

De meeste zonnepanelen staan gericht op het zuiden. Logisch ook want op deze manier vangen panelen het meeste zonlicht. Onderzoek wijst uit dat dit niet altijd de beste plaatsing is voor je zonnepanelen.

Ook bijvoorbeeld een zonnepanelen systeem op het westen kan gunstig zijn.

In dit artikel lees je meer over waarom zonnepanelen die op het westen georiënteerd zijn interessant kunnen zijn, wat hierbij de beste hellingshoeken zijn en welke mogelijkheden er zijn om het rendement van de zonnepanelen verder te verbeteren.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend

Waarom zijn zonnepanelen op het westen interessant?

Zonnepanelen gericht op het zuiden leveren de meeste opbrengst. Staan je zonnepanelen naar het westen dan leveren ze in totaal zo’n 10 tot 20% minder energie ten opzichte van panelen gericht op het zuiden.

Maar er is nog een ander belangrijk punt om rekening mee te houden en dat is niet alleen hoeveel energie de panelen opwekken maar ook wanneer de meeste energie wordt opgewekt.

 • Zonnepanelen die gericht zijn op het zuiden halen rond het midden van de dag hun maximale productie. Dit is vaak niet het tijdstip dat onze vraag naar elektriciteit hoog is.
 • Zonnepanelen die in de richting van het westen worden geplaatst, bereiken hun piekproductie aan het einde van de dag. Deze PV panelen leveren vanaf een uur of vijf in de middag 55% van hun piekvermogen. En dat is gunstig want aan het einde van de dag, verbruiken we gemiddeld meer energie voor bijvoorbeeld de elektrische verwarming en in de keuken.

Moet je kiezen voor zonnepanelen op het westen?

Wat zijn de beste hellingshoeken voor panelen op het westen?

Wat de beste hellingshoek is voor zonnepanelen hangt sterk af van de oriëntatie ervan. In het algemeen worden er in Nederland hoeken van tussen de 10 en 50 graden aangeraden, afhankelijk van de situatie.

Liggen de zonnepanelen meer op het westen gericht, dan ligt de beste hellingshoek lager, tussen de 10° en 30° gemiddeld.

Hieronder een overzicht van de beste hellingshoeken als de PV-panelen westelijk zijn georiënteerd:

Richting Ideale hellingshoek
Westen 13°
Zuidoosten 25°
Zuidwesten 25°

Uiteraard zal je dak bijna nooit precies de juiste hellingshoek hebben voor de zonnepanelen. Misschien heb je wel een heel steil dak of juist een plat dak. Gelukkig valt dit te verhelpen bij de installatie.

Uiteraard zal je dak bijna nooit precies de juiste hellingshoek hebben voor de zonnepanelen. Misschien heb je wel een heel steil dak of juist een plat dak. Gelukkig valt dit te verhelpen bij de installatie.

Door het gebruik van kunststof of aluminium montagemateriaal kunnen de zonnepanelen in de meest gunstige hoek worden gezet.

Een zonnepanelen specialist kan voor je berekenen wat de meest ideale hellingshoek is en zorgt ervoor dat de panelen op deze manier worden geïnstalleerd.

Oost-west als alternatief voor schuin dak

Heb je op beide zijden van je schuine dak ruimte voor zonnepanelen dan kan een oost-west oriëntatie ook interessant zijn.

 • Bij een oost-west systeem wordt een deel van de panelen naar het oosten en een deel naar het westen gericht.
 • Hoewel je deze opstelling vaak ziet op platte daken, zijn ze ook prima geschikt voor schuine daken.

Wat zijn de voordelen van een oost-west opstelling?

Is je dak niet op het zuiden gericht en/of heeft het geen ideale hellingshoek dan is het met de oost-west opstelling mogelijk toch nog een behoorlijk rendement te halen met je zonnepanelen.

 • Bij de oost-west opstelling worden de zonnepanelen met de ruggen tegen elkaar geplaatst. Dit heeft als voordeel dat er meer zonnepanelen op het dakoppervlak kunnen worden geplaatst. Zo kun je met meer zonnepanelen de mindere opbrengst ten opzichte van een zuidelijke ligging (deels) compenseren.
 • Met een oost-west opstelling behaal je een veel consistentere opbrengst. De energie die je opwekt wordt meestal ook direct weer verbruikt. Zo hoef je geen energie terug te leveren aan het net, wat door de afbouw van de salderingsregeling ook steeds minder aantrekkelijk wordt.

Zonsondergang bij zonnepanelen op oost-west opstelling

Zijn zonnepanelen op het noordwesten interessant?

Zonnepanelen die gericht staan op het noorden en noordwesten, presteren een stuk minder dan wanneer ze op het zuiden liggen. Ook wanneer ze een gunstige hellingshoek hebben zal de opbrengst een stuk lager zijn.

Het gemiddelde rendementsverlies van zonnepanelen op het noordwesten bedraagt 30%.

Dit betekent dat de terugverdientijd van je zonnepanelen een stuk langer is.

Toch zullen ook deze panelen zich binnen de tijd terugverdienen waardoor het nog steeds een goede investering kan zijn.

Dit geldt zeker wanneer je kiest voor een goede kwaliteit van de zonnepanelen, waardoor ze langer meegaan en gebruik maakt van regelingen als de btw-teruggaaf.

Rendement optimaliseren met optimizers

Het rendement van op het westen gerichte zonnepanelen kan verbeterd worden door het gebruik van optimizers.

 • Deze optimizers worden achter ieder PV paneel geplaatst, waardoor deze los van de andere panelen het maximale vermogen uit het zonnepaneel kunnen halen.
 • Iedere optimizer heeft namelijk een eigen MPP-tracker. Deze MPP-tracker gaat voortdurend op zoek naar de hoogst haalbare opbrengst.
  Op deze manier presteert het systeem niet minder wanneer één of meer panelen in de schaduw liggen en is het dus niet afhankelijk van de zwakste schakel.
 • Zonnepanelen met optimizers zijn duurder in aanschaf dan een systeem zonder. Maar wanneer de omstandigheden niet optimaal zijn, kan het toch de moeite waard zijn om op deze manier het rendement te verhogen.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen, maar is je dak niet op het zuiden gericht? Ook dan is het mogelijk om een goed rendement te behalen. Een zonnepanelen specialist kan hiervoor een goede berekening maken.

Vraag bij meerdere zonnepanelen specialisten offertes aan voor het maken van een goede prijsvergelijking. Geheel gratis en vrijblijvend.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend