Zonnepanelen

Hellingshoek Zonnepanelen [Wat is ideaal?]

De hellingshoek van je zonnepanelen heeft een grote invloed op het rendement dat je haalt.

Bij een ongunstige hellingshoek kan het verlies van rendement oplopen tot wel 30%. Van groot belang om hier aandacht aan te besteden dus.

Maar wat is de juiste hellingshoek voor zonnepanelen? In dit artikel vind je daarom alles wat je wilt weten over de beste hellingshoek voor zonnepanelen.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend

Wat is de beste hellingshoek voor zonnepanelen?

De beste hellingshoek is afhankelijk van allerlei factoren.

Over het algemeen haal je met een hoek van 35° het beste rendement.

Er zijn ook specialisten die zeggen dat de ideale hellingshoek net iets hoger ligt, namelijk 37° of 38°.

Op deze hoek van 35° tot 38° zijn verschillende uitzonderingen. Er worden bijvoorbeeld ook hoeken van 10° en 50° gehanteerd. Dit heeft onder andere te maken met de ligging van de zonnepanelen.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat je met een andere hellingshoek meer zonnepanelen op je dak kwijt kunt, waarmee je in totaal een hogere energieproductie haalt.

Ook is een hellingshoek van 35° simpelweg niet op ieder dak mogelijk.

Wat is de ligging van de zonnepanelen?

De ideale ligging van zonnepanelen is naar het zuiden. Daarmee profiteer je van de meeste zonuren. Natuurlijk is het niet bij iedere woning mogelijk om de panelen richting het zuiden te leggen.

Een ligging naar het zuidoosten of zuidwesten is dan de tweede keuze.

Is ook dit niet mogelijk? Dan kunnen de zonnepanelen richting het oosten of westen gelegd worden. Dit is niet ideaal, maar kan zeker nog een goed rendement opleveren.

Zonnepanelen richting het noorden leggen wordt niet gedaan, omdat het rendement hiermee te laag is.

Laat een zonnepanelen specialist samen met je kijken wat de beste ligging en hellingshoek is. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Wat is de ideale hellingshoek per windrichting?

De beste hellingshoek verschilt per windrichting. Over het algemeen is dit:

  • Zuiden: 35°
  • Zuidwesten en zuidoosten: 25°
  • Westen en oosten: 13°

Wat is een goede hellingshoek in de winter en zomer?

Met de hellingshoek probeer je de zonnepanelen zo recht mogelijk op de zon te richten. Hierdoor verschilt de beste hellingshoek per seizoen, omdat de stand van de zon verandert.

In de zomer staat de zon hoger, gemiddeld op zo’n 50°. In de winter staat de zon gemiddeld op 20°. Een flink verschil dus.

Met het afstellen van de hellingshoek houd je rekening met de zomer- en winterstand van de zon. Het grootste deel van je jaarlijkse energieproductie haal je in de zomer, omdat er dan meer zonlicht is en er meer zonuren zijn.

Daarom weegt de beste hellingshoek voor de zomer zwaarder bij het bepalen van de hoek waarin de zonnepanelen geplaatst worden.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Kun je de hellingshoek van zonnepanelen tussentijds aanpassen?

Je kan kiezen voor een zonnepaneel systeem waarbij je de hellingshoek kan aanpassen. Zo kan je een aparte hellingshoek voor de zomer en winter hanteren.

Verstelbaar

Dit kan met montagebeugels met een verstelbare hellingshoek of met een luxe systeem waarbij je de hoek elektrisch of hydraulisch kan aanpassen.

Verstelbare hellingshoek voor zonnepanelen

Automatisch

Er zijn ook systemen waarbij de panelen automatisch worden aangepast aan de stand van de zon. Dit zorgt voor een hoger rendement, maar er hangt wel een hoger prijskaartje aan.

Hellingshoek van het dak

De hellingshoek wordt ook bepaald door de helling van het dak en de ligging. Op een schuin dak zit je meer vast aan de helling en bij een plat dak heb je meer vrijheid maar is de wind een factor.

Wat is de hellingshoek op een schuin dak?

Op een schuin dak is uiteraard niet iedere hellingshoek mogelijk. Meestal worden de panelen plat op het dak gemonteerd, waardoor ze dus dezelfde hellingshoek als het dak krijgen.

Gemiddeld is dit bij een schuin dak 45°, 10% hoger dus dan de ideale hellingshoek van 35°. Hierdoor kan je rendement tot wel 10% lager zijn.

Er zijn echter ook schuine daken die een ‘flauwe’ hellingshoek hebben van 35°. Dit is dus ideaal als je zonnepanelen wilt plaatsen.

Je kan echter ook pech hebben met een erg stijl dak, waarbij de hellingshoek groter is dan 45°. Hiermee verlies je helaas rendement. Hierbij zijn optimizers bij de zonnepanelen aan te raden om het maximale rendement uit de zon te halen.

Wat is de hellingshoek op een schuin dak?

Wat is de hellingshoek op een plat dak?

Een plat dak biedt veel meer mogelijkheden. Zowel qua de hellingshoek en de ligging heb je alle vrijheid. Toch wordt er lang niet altijd voor een hoek van 35° gekozen.

Lagere hoeken komen ook veel voor. Dit heeft onder andere te maken met de windbelasting en de hoogte van het dak. Ook met zonnepanelen in de tuin ben je meer vrij in het kiezen van de hellingshoek.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Wil je weten hoeveel een zonnepaneelsysteem voor jouw situatie precies kost? Laat het berekenen door een zonnepanelen specialist. Deze specialisten kunnen je ook meteen adviseren over de juiste hellingshoek. Vraag hiervoor geheel vrijblijvend een offerte aan.

Tip: doe meteen bij verschillende zonnepanelen specialisten een aanvraag. Zo kun je gemakkelijk de offerteprijzen en eventuele adviezen met elkaar vergelijken.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend