(Slimme) Elektrische Boiler met Zonnepanelen

De combinatie van zonnepanelen en een elektrische boiler is een interessante en duurzame keuze. De door zonnepanelen opgewekte energie kan op deze manier direct gebruikt worden om je boiler op te warmen.

In deze gids lees je onder andere over:

 • wat een elektrische boiler precies is
 • wat de voor- en nadelen ervan zijn in combinatie met zonnepanelen
 • wat het verschil is tussen een elektrische boiler en een zonnestroomboiler
 • en hoeveel stroom een elektrische boiler en een zonnestroomboiler gemiddeld verbruikt.
Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een elektrische boiler?

Een elektrische boiler die elektriciteit als energiebron gebruikt om warm water op te wekken. De elektriciteit kan van het net komen of van eigen zonnepanelen.

 • Een elektrische boiler bestaat uit een geïsoleerd vat, hierin kan tot een bepaalde hoeveelheid water worden opgeslagen.
 • De elektrische warmtespiraal verwarmt het water tot de ingestelde temperatuur.
 • Doordat het water in de boiler constant op temperatuur wordt gehouden, heb je altijd de beschikking over warm water.
 • De hoeveelheid water die de elektrische boiler kan leveren wordt bepaald door de inhoud van het vat waarin het water wordt bewaard. Bij de aanschaf van een boiler is het belangrijk om de capaciteit van de boiler af te stemmen op het totale waterverbruik van je huishouden.
 • Wordt er in één keer erg veel warm water verbruikt, dan zal de boiler daarna even tijd nodig hebben om het water weer op de gewenste temperatuur te brengen.

Waarom voor zonnepanelen en elektrische boiler kiezen?

De combinatie van een elektrische boiler met zonnepanelen is zo interessant omdat je de energie die je nodig hebt voor het opwarmen van de boiler zelf kunt opwekken met je zonnepanelen.

Hierdoor bespaar je op je stroomkosten. Als je genoeg zonnepanelen installeert is het zelfs mogelijk dat je helemaal geen energiekosten meer betaalt voor je warme tapwater.

Interesse in je eigen zonnepanelen om je boiler en andere apparaten duurzaam te laten werken? Vraag hier gratis offertes aan.

Elektrische boiler of PV boiler?

Wil je overstappen naar een duurzame boiler, dan zijn er meerdere keuzes te maken, zoals een elektrische boiler. Maar er is nog een ander soort boiler: de PV (zonnestroom)boiler.

Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

 • Een PV zonnestroomboiler maakt altijd gebruik van zonne-energie.
 • Een ‘gewone’ elektrische boiler krijgt de stroom geleverd van het elektriciteitsnet, maar kan ook gewoon via de omvormer gebruikmaken van zonne-energie.
 • Een zonnestroomboiler is een elektrische boiler die direct elektriciteit neemt van de zonnepanelen. De PV boiler zit tussen de panelen en de omvormer in. Op deze manier wordt eerst het tapwater (voor)verwarmd, daarna wordt er pas stroom aan het net geleverd.
 • In de zonnestroomboiler zit een DC verwarmingselement, die de door de zonnepanelen opgewekte energie direct omzet in warmte. Hierdoor treedt er minder energieverlies op.
 • Omdat de hoeveelheid opgewekte zonne-energie afhankelijk is van hoe zonnig het is, verschilt de opwarmtijd per dag. Is er minder zon dan duurt het wat langer om het water in de boiler op te warmen.

Wat zijn de voordelen van een PV boiler?

 • Het is een duurzame manier voor je warmwatervoorziening. De energie die wordt opgewekt met je zonnepanelen wordt direct ingezet voor het verwarmen van het water, er gaat dus geen energie verloren naar de omvormer.
 • Dit systeem kan ook gebruikt worden wanneer er geen aansluiting is op het elektriciteitsnet, want het is mogelijk om hiermee zelfvoorzienend te zijn.
 • Ook wanneer er beperkte ruimte is op de stroomgroep, zoals bij tiny houses, campers, boten of stacaravans, is dit een zeer geschikt systeem.

Wat zijn de nadelen van een zonnestroomboiler?

 • Je bent afhankelijk van de weersomstandigheden. Zijn deze niet zo gunstig voor de opwekking van energie, dan leveren de zonnepanelen op dat moment minder   vermogen en heb je te maken met een langere opwarmtijd van de boiler.

PV boiler: Zonnepanelen direct op elektrische boiler

(Slimme) elektrische boiler op zonnepanelen

Een pv-boiler kan dus in bepaalde situaties best interessant zijn, maar wanneer er gewoon een aansluiting is op het elektriciteitsnet of wanneer er een omvormer aanwezig is, kun je vaak beter kiezen voor een gewone elektrische boiler in combinatie met zonnepanelen.

Groot voordeel hiervan is dat de opwarmtijd van de boiler dan niet wordt bepaald door de mate van zonneschijn, maar dat je te maken hebt met een vaste opwarmtijd, zodat je weet waar je aan toe bent.

Wil je een elektrische boiler laten werken op vooral zonne-energie? Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Slimme elektrische boiler

Daarnaast is er ook nog de slimme boiler of smart boiler die op netstroom en indirect op zonne-energie kan werken.

Deze moderne boiler is voorzien van sensoren en een internetverbinding. De sensoren meten je energie- en waterverbruik. Het opwarmen van het water wordt aangepast aan je verbruikspatroon. Dit maakt een slimme boiler energiezuiniger. Het water wordt namelijk alleen opgewarmd op de momenten dat dit nodig is.

(Slimme) elektrische boiler ondersteunen met zonnepanelen

Wat zijn de voordelen van een elektrische boiler?

Kies je voor een elektrische boiler dan brengt dit de volgende voordelen met zich mee:

 • Je hebt altijd direct de beschikking over warm water.
 • De elektrische boiler is vrij eenvoudig te installeren.
 • Er is geen gasaansluiting voor nodig. Ook een luchttoevoer en rookgasafvoer zijn niet nodig.
 • Het apparaat heeft weinig onderhoud nodig.

Wat zijn de nadelen van een elektrische boiler?

Een elektrische boiler kent ook enige nadelen:

 • De hoeveelheid warm water waarover je kunt beschikken is beperkt. Maar dit kun je ondervangen door te kiezen voor een boiler met voldoende capaciteit.
 • Het continu op temperatuur houden van het water in de boiler kost de nodige elektriciteit. Met zonnepanelen kun je deze stroom echter geheel of gedeeltelijk zelf opwekken.
 • Kies je voor een boiler met een hoge capaciteit, dan neemt dit wel meer ruimte in beslag.

Wat verbruikt een elektrische boiler aan kWh?

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van beide boilers verschilt nogal van elkaar.

 • Zo verbruikt een elektrische boiler gemiddeld 1900 kWh per jaar.
 • Een zonnestroomboiler verbruikt een stuk minder, namelijk gemiddeld 1200 kWh per jaar.

Zonneboiler of zonnestroomboiler?

Een andere optie om warm water te bereiden is met een zonneboiler. Hierbij heb je geen zonnepanelen nodig.

Bij een zonneboiler worden er zonnecollectoren (buizensysteem) op het dak geplaatst. In de collectoren zit een vloeistof dat zonne-energie omzet in warmte. Deze warmte wordt binnenshuis in een vat afgegeven aan het water.

Maar wanneer kies je nou het best voor een zonneboiler en wanneer voor een zonnestroomboiler?

Redenen om voor een zonnestroomboiler te kiezen:

 • Een zonnestroomboiler is goedkoper in aanschaf dan een zonneboiler. Een zonnestroomboiler kan inclusief montage al voor €1.300. Een zonneboiler kost al gauw meer dan €5.000 inclusief montage.
 • De zonnestroomboiler kan eenvoudig geïnstalleerd worden en neemt minder plaats in beslag.

Redenen om voor een zonneboiler te kiezen:

 • Met een zonneboiler behaal je een hoger rendement per gebruikt stuk dakoppervlak. Er wordt hiermee dus meer energieopbrengst behaald. Een zonneboiler verbruikt maar 40 kWh per jaar.
 • Doordat de zonnecollectoren ook hogere temperaturen bereiken, is het vaak in de zomer niet nodig om het water nog met elektriciteit van het net na te verwarmen.

Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig voor een boiler?

Het verschil in verbruik tussen een elektrische boiler en een zonnestroomboiler heeft uiteraard ook effect op het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om deze apparaten van eigen stroom te voorzien.

In deze berekening is de correctiefactor van 0,85 al verwerkt. (De correctiefactor wordt gebruikt om aan te geven dat zonnepanelen doorgaans niet hun maximale vermogen behalen als gevolg van de weersomstandigheden in ons land, die nou eenmaal niet altijd optimaal zijn voor de opwekking van groene stroom).

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Wil je graag zonnepanelen laten installeren, eventueel in combinatie met een elektrische boiler of een zonnestroomboiler? Een zonnepanelen specialist kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij zonnepanelen specialisten om te vergelijken.

Vergelijkbare berichten