Zonnepanelen op Verschillende Daken [Rond of Golfplaat]

Zonnepanelen kunnen op allerlei verschillende daken geplaatst worden. Sterker nog: ze kunnen op bijna alle daken. Het is natuurlijk wel de vraag of het altijd handig en rendabel is.

Of het een goede keuze is ligt aan het soort dak, de grootte en de benodigde montage. Dat lees je hieronder.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Kunnen zonnepanelen op alle soorten daken?

Zonnepanelen kunnen in principe op vrijwel ieder dak geplaatst worden. Toch wordt dit in praktijk niet altijd gedaan.

Verschillende daken vragen namelijk om verschillend montagemateriaal. Bij sommige daken is de montage lastiger, waardoor er meer kosten gemaakt moeten worden. Benieuwd naar wat het kost? Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Hierdoor kan het zijn dat de totaalprijs van de installatie zo hoog wordt, dat het niet altijd meer interessant is.

Kunnen zonnepanelen op een rond dak?

Zonnepanelen op een rond (of halfrond) dak is zeker mogelijk, maar er zijn wel twee aandachtspunten:

  • Er kan geen ballast worden gebruikt om de zonnepanelen goed te verankeren op een ronde pannendak, bitumendak of gebogen zinken dak.
  • Je hebt te maken met verschillende hellingshoeken.

Kunnen zonnepanelen op een rond dak?

Ballastvrij

Beide punten kunnen prima opgelost worden. Er zijn namelijk ook ballastvrije montagesystemen. Hierbij wordt de zonnepanelen installatie bevestigd aan de bestaande dakconstructie.

Optimizers + omvormers

De panelen staan bij een rond (dakkapel) dak in verschillende hellingshoeken, waarbij een standaard stringomvormer niet optimaal werkt. Ga daarom voor een systeem met optimizers. Hierbij maakt het niet uit dat de panelen in verschillende hoeken liggen en daardoor verschillende opbrengsten hebben.

Daarnaast heb je een omvormer nodig met meerdere MPP trackers. Dit is om te voorkomen dat als het ene deel van het ronde dak minder oplevert de andere panelen die wel goede opbrengsten leveren niet negatief worden beïnvloed.

Zijn micro-omvormers nodig bij een rond dak?

Naast optimizers en omvormers met meerdere MPP trackers, is het ook mogelijk om met micro-omvormers te werken.

Hierbij krijgt elk paneel een kleine omvormer, zodat elk paneel optimaal presteert zonder dat het wordt beïnvloed door de andere panelen. Een zonnepanelensysteem met micro-omvormers werkt goed bij schaduw, maar ook op ronde daken.

Zijn flexibele panelen niet handiger op een rond dak?

Het is ook mogelijk om dunne film panelen op een rond dak te bevestigen. Deze flexibele panelen nemen de vorm aan van het ronde dak.

Een groot nadeel van dit type PV-panelen is dat het een lagere opbrengst heeft dan de standaard zonnepanelen.

Vraag advies over het plaatsen van zonnepanelen op jouw type dak. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Kunnen zonnepanelen op een golfdak?

Zonnepanelen kunnen op een golfplaten dak gemonteerd worden. Hierbij worden de panelen vastgeschroefd in de dwarsbalken (gordingen) van het dak, waar ook de golfplaten zelf op bevestigd worden.

Om de afstand tussen de dwarsbalken te overbruggen wordt een railsysteem gebruikt. Dit levert een stevige en veilige constructie op.

Golfdak met zonnepanelen

Kunnen zonnepanelen op een zinken dak?

Zonnepanelen kunnen op een zinken dak gemonteerd worden met behulp van speciale klemmen.

Welke klemmen je precies nodig hebt, verschilt per specifiek type fels. De fels is de staande naad, zoals op de foto hieronder.

Zinken dak met zonnepanelen op de felsen

In sommige gevallen heeft de dakbedekking fabrikant eigen klemmen voor zonnepanelensystemen. Zo niet, dan is het van belang een specialist in te schakelen voor het specificeren van welke klemmen nodig zijn.

Met de juiste montagematerialen is de montage juist snel en eenvoudig.

Zonnepanelen op oude dakpannen

Een dak met dakpannen leent zich perfect voor het installeren van zonnepanelen. Bij oude dakpannen kan het wat lastiger zijn. Die zijn vaak kwetsbaarder waardoor er voorzichtig gewerkt moet worden en een speciaal montagesysteem nodig is.

Laat jouw specifieke situatie altijd beoordelen door een zonnepanelen specialist. Kom hier in contact en vraag offerte aan.

Zonnepanelen op een rieten dak

Je zou het misschien niet snel verwachten, maar zonnepanelen kunnen ook op een rieten dak geplaatst worden om energie op te wekken voor bijvoorbeeld je warmtepomp of bijvoorbeeld elektrische vloerverwarming.

Zowel op een bestaand als een nieuw rieten dak.

De panelen worden hierbij niet op het riet geplaatst, maar erin verzonken. Dit wordt ook wel een geïntegreerde of BIPV zonnepanelensysteem genoemd.

Daarvoor wordt een uitsparing in het riet gemaakt waar de panelen in geplaatst worden. Lees meer over zonnepanelen op een rieten dak.

Zonnepanelen op een plat dak

Een plat dak en zonnepanelen gaan goed samen. Je kan namelijk zelf de perfecte hellingshoek en oriëntatie kiezen. En de panelen worden ook nog eens minder warm, wat voor een hogere opbrengst zorgt.

Hoe het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak precies aangepakt wordt, hangt af van het soort dakbedekking.

Kunnen zonnepanelen op een bitumen dak (met grind)?

Op platte daken wordt vaak bitumen dakbedekking gebruikt. Deze daken worden doorgaans bedekt met grind.

Zolang het grind niet is vastgekoekt is dit geen probleem voor zonnepanelen. Ligt het grind wel vast? Dan wordt het lastiger om panelen te installeren.

Daarnaast moet er goed gekeken worden naar de draagkracht van het dak. Het moet dan namelijk het gewicht van de zonnepanelen installatie en het gewicht van het grind kunnen dragen.

Zonnepanelen op een plat dak met bitumen en grind

Kunnen zonnepanelen op een EPDM dak?

EPDM dakbedekking leent zich perfect voor zonnepanelen. Deze daken staan bekend om hun lange levensduur, tot wel 50 jaar. Dat komt goed uit. Je wilt namelijk niet dat het dak eerder aan vervanging toe is dan je panelen. Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee.

Een dikke EPDM is het beste. 1,3 millimeter is aan te raden.

EPDM dakbedekking met zonnepanelen

Kunnen zonnepanelen op een PVC dak?

Zonnepanelen gaan ook prima op PVC dakbedekking. Om de duurzaamheid te waarborgen, is een dikke PVC nodig. 1,5 millimeter is een goed uitgangspunt.

Wit PVC dak? Ook goed voor zonnepanelen. Beter zelfs. Door de lichte kleur worden de panelen namelijk minder warm en dat komt de opbrengst ten goede. Voor BiFacial zonnepanelen is een wit PVC dak extra aantrekkelijk door de weerkaatsing.

EPDM dakbedekking geschikt voor zonnepanelen

Zonnepanelen offertes aanvragen

Precies weten wat de kosten zijn voor het plaatsen van zonnepanelen? Laat zonnepanelen specialisten het voor je berekenen.

Hoe? Door hieronder in een paar simpele stappen offertes aan te vragen. Gratis en vrijblijvend.

Daarna krijg je een duidelijk kostenoverzicht op maat.

Vergelijkbare berichten