Hoeveel Zonnepanelen heb ik Nodig voor 6000 kWh?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je stroomverbruik. En je stroomverbruik is weer afhankelijk van factoren als je gezinssamenstelling en het aantal elektrische apparaten in huis.

Ga je een zonnepanelensysteem aanschaffen dan is het verstandig om hierbij ook te kijken naar de toekomstige situatie.

Komt er een warmtepomp, airco, elektrische laadpaal? In dat geval moet je rekening houden met een stijging in je energieverbruik.

In deze gids lees je onder meer:

  • hoeveel zonnepanelen je nodig hebt bij een groot verbruik van 6000 kWh;
  • welke omvormer hiervoor nodig is;
  • en hoeveel energie elektrische systemen zoals een warmtepomp of een airco verbruiken.
Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor 6000 kWh?

In dit voorbeeld gaan we uit van een stroomverbruik van 6000 kWh. Voor de meeste huishoudens zal dit een veel te hoog verbruik zijn, maar voor een groot gezin dat daarnaast elektrisch rijdt en verwarmt kan een zonnepanelensysteem van 6000 kWh mogelijk wel interessant zijn.

In deze berekening gaan we uit van zonnepanelen met een standaard vermogen.

Zonnepanelen met een standaard vermogen leveren tussen de 275 en 320 Wp. In dit voorbeeld wordt er van een zonnepaneel met 300 Wp uitgegaan.

Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je in dit geval nodig hebt, kun je de volgende
berekening maken:

  • Deel het totale verbruik, in dit geval 6000 kWh door 0,85. (Dit wordt ook wel correctiefactor genoemd. Het maximale vermogen van een zonnepanelensysteem wordt nooit gehaald, de factor 0,85 is meer realistisch).
  • 6000 kWh / 0,85 = 7.058 kWh.
  • Om een verbruik van 6000 kWh volledig af te dekken heb je dus een installatie nodig die een piekvermogen van 7.058 kWh kan leveren.
  • Ervan uitgaande dat een zonnepaneel gemiddeld 300 Wp levert, is het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt: 7.058 / 300 = 23,53, is afgerond 24 zonnepanelen.

Dus je hebt gemiddeld 24 panelen nodig om 6000 kWh te genereren.

Hoeveel zonnepanelen met een hoge wattpiek nodig voor 6000 kWh

Het is ook mogelijk om te kiezen voor zonnepanelen met een hoger vermogen. Hier heb je dus minder van nodig om toch dezelfde gewenste opbrengst te behalen.

Houd er wel rekening mee dat zonnepanelen met een hoger vermogen een wat grotere afmeting hebben dan zonnepanelen met een standaard vermogen.

Zonnepanelen die vallen in de categorie hoog vermogen leveren zo tussen de 350 en 450 Wp of meer.

In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een vermogen van 400 Wp.

Zoals hiervoor berekend heb je voor een totaal verbruik van 6000 kWh, een installatie nodig die 7.058 kWh kan leveren.

7.058 / 400 = 17,65, afgerond zijn dit 18 zonnepanelen.

Wat is wattpiek?

De hoeveelheid energie die een zonnepaneel kan leveren wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Let wel, het gaat hierbij om het maximale vermogen, ook wel bekend als het piekvermogen.

In de praktijk wordt dit maximale vermogen nooit gehaald, dit lukt alleen wanneer de omstandigheden ideaal zijn.
Deze ideale omstandigheden worden bij het testen van de zonnepanelen in een laboratorium nagebootst. Op deze manier kunnen de prestaties van verschillende zonnepanelen op dezelfde manier worden gemeten.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om 6000 kWh op te wekken

Heb je echt een zonnepanelensysteem nodig van 6000 kWh?

Een verbruik van 6000 kWh is een fors gebruik dat in de meeste gevallen voor particulier gebruik niet nodig zal zijn.

Een dergelijk hoog verbruik kan echter wel voorkomen bij een huishouden dat uit veel personen bestaat en waarbij gebruik wordt gemaakt van diverse systemen die een hoog elektriciteitsverbruik met zich meebrengen.

Wellicht heb je nu geen 6000 kWh nodig, maar in de (nabije) toekomst wel.

Hierbij valt te denken aan systemen als een:

1. Warmtepomp

Een warmtepomp haalt zijn energie uit de lucht, het water of de bodem. Allemaal bronnen dus die gratis beschikbaar zijn. Voor de werking van de warmtepomp is uiteraard wel stroom nodig. De hoeveelheid stroom die een warmtepomp gebruikt is afhankelijk van het soort warmtepomp.

Volledig elektrische warmtepomp (all electric warmtepomp)

Zoals de naam al aangeeft werkt deze warmtepomp volledig elektrisch en is hier – in tegenstelling tot bij een hybride warmtepomp – geen gasaansluiting voor nodig.

Deze warmtepomp is grofweg verkrijgbaar in drie soorten:

  • Lucht/water warmtepomp: Deze warmtepomp verbruikt gemiddeld 3.060 kWh per jaar. Een lucht /water warmtepomp haalt warmte uit de lucht en verwarmt dit vervolgens naar een bruikbare temperatuur. Zowel de woning als het water worden hiermee verwarmd.
  • Hybride warmtepomp: Het gemiddelde verbruik van een hybride warmtepomp is 1.950 kWh stroom en 700 m³ gas. Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel om je woning en tapwater te verwarmen. Hierbij wordt dus zowel elektriciteit als gas verbruikt. Doordat het grootste deel van de verwarming door de warmtepomp wordt geleverd, bespaar je echter wel fors op je gasgebruik. De cv-ketel springt bij op de momenten dat het buiten erg koud is of wanneer het huis snel moet worden opgewarmd. Daarnaast zorgt de cv-ketel voor het warme water.
  • Water/water warmtepomp: Het verbruik van deze warmtepomp is gemiddeld 2.575 kWh per jaar. Deze warmtepomp haalt de warmte uit het grondwater of uit het oppervlaktewater en zet deze om in bruikbare warmte. Doordat de temperatuur van water in de regel vrij constant is, levert dit type warmtepomp het hoogste rendement.
  • Geothermische-grondwater warmtepomp: Het gemiddelde verbruik van deze warmtepomp is 2.607 kWh per jaar. De grond/water warmtepomp haalt de benodigde warmte uit de bodem voor de verwarming van je huis. Dit type warmtepomp zie je vooral bij nieuwbouwwoningen, in verband met de ruimte die hiervoor nodig is.

2. Elektrische vloerverwarming

De hoeveelheid stroom die elektrische vloerverwarming verbruikt, hangt voor een groot deel af van de vraag of deze verwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming wordt gebruikt.

Geldt de elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming op een grotere oppervlakte dan kun je gemiddeld uitgaan van een verbruik van ongeveer 3400 kWh op jaarbasis.

Fungeert de vloerverwarming alleen als bijverwarming voor een kleinere oppervlakte dan zal het verbruik gemiddeld 1200 kWh per jaar zijn.

Verder hangt het verbruik ook samen met het vermogen van de elektrische vloerverwarming.

3. Laadpaal voor elektrische auto

Als je als gezin één of meer elektrische auto’s hebt, dan is het wel zo fijn dat je over een eigen laadpaal beschikt. Zo laad je de auto gemakkelijk op wanneer het jou het beste uitkomt en thuis opladen is over het algemeen ook voordeliger.

Rijd je gemiddeld zo’n 10.000 km per jaar, dan is het verbruik voor het opladen van je auto (wanneer je altijd thuis oplaadt) gemiddeld 1500 kWh per jaar.

4. Airco

Een split airco is een vast aircosysteem dat beschikt over een binnenunit en een buitenunit. Deze gebruiken aardig wat energie, maar hier staat wel woongenot tegenover. Een split airco kan zowel koelen als verwarmen.

Hoe hoog het verbruik is van een airco hangt van een belangrijk deel af van de vraag of je de airco alleen gebruikt om je huis te koelen of daarnaast ook gebruikt om te verwarmen.

  • Alleen koelen: Een airco die alleen voor de koeling van je huis dient, verbruikt gemiddeld 400 kWh per jaar.
  • Koelen en verwarmen: Wordt de airco zowel voor het koelen als het verwarmen van je woning gebruikt, dan kun je uitgaan van een gemiddeld jaarverbruik van 2200 kWh.

1-fase of 3-fase huisaansluiting

In Nederland zijn de huisaansluitingen een fasig of driefasig. Het verschil tussen beide is gelegen in het aantal aders dat door de netbeheerder op je woning is aangesloten. Is er een 1-fase aansluiting dan komt al het vermogen door één kabel je woning binnen. Is er een 3-fasige aansluiting dan wordt dit vermogen over drie kabels verdeeld.

Tegenwoordig worden de meeste nieuwe woningen voorzien van een drie-fasen aansluiting, omdat sommige elektrische apparatuur tegenwoordig krachtstoom, oftewel 3-fasen stroom, nodig heeft om te kunnen functioneren.

Dit geldt bijvoorbeeld voor warmtepompen en een laadpunt aan huis.

1 of 3 fase omvormer voor een 6000 kWh zonnepanelen systeem

Als het gaat om de omvormer van een zonnepaneleninstallatie dan wordt er doorgaans een 1 fase omvormer geadviseerd. Deze omvormer is meestal goedkoper en kan ook zonder problemen op een 3 fasige aansluiting worden aangesloten.

Een aansluiting op een enkele fase in de groepenkast is echter alleen toegestaan tot maximaal 5.000 kW. Dit is om te voorkomen dat er onbalans in het elektriciteitsnet voorkomt.

Voor een zonnepanelensysteem met een vermogen vanaf ongeveer 6.500 Wp geldt dus dat een 1 fase omvormer niet mogelijk is.

In dit geval moet er dus gekozen worden voor een 3 fase omvormer. Een 3-fasige omvormer werkt alleen als jouw woning is voorzien van een 3-fasige aansluiting op het stroomnet.

Je kunt je huidige 1 fase aansluiting laten omzetten naar een 3 fase aansluiting. Dit kost gemiddeld €800.

Fase 3 omvormer nodig voor 6000 kWh zonnepanelen systeem

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Wil je graag zonnepanelen aanschaffen maar zie je door alle mogelijkheden door de bomen het bos niet meer?

Zonnepanelen specialisten kunnen voor je inzichtelijk maken welke installatie voor jouw situatie het meest geschikt is.

Om te voorkomen dat de investering in zonnepanelen hoger uitpakt dan nodig is, wordt aangeraden om bij meerdere zonnepanelen specialisten offertes aan te vragen om te vergelijken.

Vraag hieronder gratis + vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.

Vergelijkbare berichten