Hoeveel Zonnepanelen heb ik Nodig voor 6000 kWh?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je stroomverbruik. Is je verbruik gemiddeld of in de toekomst 6000 kWh en wil je dit dekken met zonnepanelen? Dan heb je een bepaald aantal zonnepanelen nodig.

Hieronder lees je daar meer over.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor 6000 kWh?

Wat is het aantal zonnepanelen die nodig zijn om gemiddeld 6000 kWh per jaar op te wekken kun je berekenen met de formule:

 • Verbruik, gewenste kWh / (Wp (Wattpiek) zonnepaneel x correctiefactor) = aantal zonnepanelen.

In berekening hieronder wordt gebruik gemaakt van een zonnepaneel met een standaard vermogen van 320 Wp (Wattpiek). Zonnepanelen met een standaard vermogen leveren tussen de 275 en 350 Wp.

Berekenen

De Wattpiek van de zonnepaneel vermogen, in dit geval 320 Wp wordt gedeeld door 0,85. De 0,85 wordt de correctiefactor genoemd. Het maximale vermogen van een zonnepanelen systeem wordt nooit gehaald door de ligging, het weer en andere factoren. Voor een realistische berekening wordt de factor 0,85 gebruikt om een gemiddeld verlies van 15% te verwerken.

 • Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt voor een gemiddelde opbrengst van 6000 kWh: 6000 kWh / (320 Wp x 0,85)= 22 zonnepanelen.

Dus je hebt gemiddeld 22 panelen (van 320 Wp) nodig om gemiddeld 6000 kWh in de praktijk te genereren.

Hoeveel zonnepanelen met een hoge wattpiek nodig voor 6000 kWh

Het is ook mogelijk om te kiezen voor zonnepanelen met een hoger vermogen. Hier heb je dus minder van nodig om toch dezelfde gewenste opbrengst te behalen. Houd er wel rekening mee dat zonnepanelen met een hoger vermogen een wat grotere afmeting hebben dan zonnepanelen met een standaard vermogen.

Zonnepanelen die vallen in de categorie hoog vermogen leveren tussen de 400 Wp en 500 Wp of meer.

In dit rekenvoorbeeld hieronder wordt uitgegaan van een vermogen van 450 Wp.

6000 kWh / (450 Wp x 0,85) = 17,65, afgerond zijn dit 16 zonnepanelen.

Interesse in 22, 16 of minder zonnepanelen om je energierekening te verlagen? Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om 6000 kWh op te wekken

Heb je echt een zonnepanelensysteem nodig van 6000 kWh?

Een verbruik van 6000 kWh is een fors gebruik dat een gemiddeld huishouden niet nodig heeft. Het gemiddelde verbruik voor huishouden ligt tussen 3500 kWh en 5000 kWh. Wellicht heb je nu geen 6000 kWh nodig, maar in de (nabije) toekomst wel door:

 • Investering in een warmtepomp, elektrische auto, airco et cetera.
 • Het huishouden gaat uit meer personen bestaan.

Als je bijvoorbeeld gaat investeren in apparaten met een hoger elektriciteitsverbruik.

1. Warmtepomp

Een warmtepomp haalt zijn energie uit de lucht, het water of de bodem. Allemaal bronnen dus die gratis beschikbaar zijn. Voor de werking van de warmtepomp is uiteraard wel stroom nodig. De hoeveelheid stroom die een warmtepomp gebruikt is afhankelijk van het soort warmtepomp.

De warmtepomp is grofweg verkrijgbaar in drie soorten:

 • Lucht/water warmtepomp: Deze warmtepomp verbruikt gemiddeld 3.060 kWh per jaar. Een lucht /water warmtepomp haalt warmte uit de lucht en verwarmt dit vervolgens naar een bruikbare temperatuur. Zowel de woning als het water worden hiermee verwarmd. Een lucht/water warmtepomp komt in volledig elektrisch als in hybride vorm.
 • Hybride warmtepomp: Het gemiddelde verbruik van een hybride warmtepomp is 1.950 kWh stroom en 700 m³ gas. Een hybride warmtepomp werkt samen met een HR-ketel om je woning en tapwater te verwarmen. Een hybride warmtepomp is vaak een lucht/water warmtepomp. Hierbij wordt dus zowel elektriciteit als gas verbruikt. Doordat het grootste deel van de verwarming door de warmtepomp wordt geleverd, bespaar je echter wel fors op je gasgebruik. De HR-ketel springt bij op de momenten dat het buiten erg koud is of wanneer het huis snel moet worden opgewarmd.
 • Grond/water warmtepomp: Het gemiddelde verbruik van deze warmtepomp is 2.607 kWh per jaar. De grond/water warmtepomp haalt de benodigde warmte uit de bodem voor de verwarming van je huis. Dit type warmtepomp zie je vooral bij nieuwbouwwoningen omdat vaak de ruimte ontbreekt voor de installatie bij een bestaande woning.

2. Elektrische vloerverwarming

De hoeveelheid stroom die elektrische vloerverwarming verbruikt, hangt voor een groot deel af van de vraag of deze verwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming wordt gebruikt.

 • Geldt de elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming op een grotere oppervlakte dan kun je gemiddeld uitgaan van een verbruik van ongeveer 3400 kWh op jaarbasis.
 • Fungeert de vloerverwarming alleen als bijverwarming voor een kleinere oppervlakte dan zal het verbruik gemiddeld 1200 kWh per jaar zijn.

Verder hangt het verbruik ook samen met het vermogen van de elektrische vloerverwarming.

3. Laadpaal voor elektrische auto

Als je als gezin één of meer elektrische auto’s hebt, dan is het wel zo fijn dat je over een eigen laadpaal beschikt. Zo laad je de auto gemakkelijk op wanneer het jou het beste uitkomt en thuis opladen is over het algemeen ook voordeliger.

Rijd je gemiddeld zo’n 10.000 km per jaar, dan is het verbruik voor het opladen van je auto (wanneer je altijd thuis oplaadt) gemiddeld 1500 kWh per jaar.

4. Airco

Een split airco is een vast aircosysteem dat beschikt over een binnenunit en een buitenunit. Deze gebruiken aardig wat energie, maar hier staat wel woongenot tegenover. Een split airco kan zowel koelen als verwarmen.

Hoe hoog het verbruik is van een airco hangt van een belangrijk deel af van de vraag of je de airco alleen gebruikt om je huis te koelen of daarnaast ook gebruikt om te verwarmen.

 • Alleen koelen: Een airco die alleen voor de koeling van je huis dient, verbruikt gemiddeld 400 kWh per jaar.
 • Koelen en verwarmen: Wordt de airco zowel voor het koelen als het verwarmen van je woning gebruikt, dan kun je uitgaan van een gemiddeld jaarverbruik van 2200 kWh.

Interesse in het opwekken van je eigen energie voor je elektrische apparaten? Vraag hier gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.

1-fase of 3-fase huisaansluiting

In Nederland zijn de huisaansluitingen 1-fasig of 3-fasig. Het verschil tussen beide is gelegen in het aantal aders dat door de netbeheerder op je woning is aangesloten. Is er een 1-fase aansluiting dan komt al het vermogen door één kabel je woning binnen. Is er een 3-fasige aansluiting dan wordt dit vermogen over drie kabels verdeeld.

Tegenwoordig worden de meeste nieuwe woningen voorzien van een drie-fasen aansluiting, omdat sommige elektrische apparatuur tegenwoordig krachtstoom, oftewel 3-fasen stroom, nodig heeft om te kunnen functioneren.

Dit geldt bijvoorbeeld voor warmtepompen en een laadpunt aan huis.

1 of 3 fase omvormer voor een 6000 kWh zonnepanelen systeem

Als het gaat om de omvormer van een zonnepaneleninstallatie dan wordt er doorgaans een 1 fase omvormer geadviseerd. Deze omvormer is meestal goedkoper en kan ook zonder problemen op een 3 fasige aansluiting worden aangesloten.

Een aansluiting op een enkele fase in de groepenkast is echter alleen toegestaan tot maximaal 5.000 kW. Dit is om te voorkomen dat er onbalans in het elektriciteitsnet voorkomt.

 • Voor een zonnepanelensysteem met een vermogen vanaf ongeveer 6.000 Wp geldt dus dat een 1 fase omvormer niet mogelijk is.

In dit geval moet er dus gekozen worden voor een 3 fase omvormer. Een 3-fasige omvormer werkt alleen als jouw woning is voorzien van een 3-fasige aansluiting op het stroomnet.

Je kunt je huidige 1 fase aansluiting laten omzetten naar een 3 fase aansluiting. Dit kost gemiddeld €800.

Fase 3 omvormer nodig voor 6000 kWh zonnepanelen systeem

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Wil je graag zonnepanelen aanschaffen maar zie je door alle mogelijkheden door de bomen het bos niet meer? Zonnepanelen specialisten kunnen voor je inzichtelijk maken

Vraag hieronder gratis + vrijblijvend zonnepanelen offertes aan om te vergelijken.

Vergelijkbare berichten