Zonnepanelen

Wat is de Levensduur van Zonnepanelen Omvormers?

Een belangrijk onderdeel van een zonnepanelensysteem is de omvormer. De omvormer zorgt er namelijk voor dat de door zonnepanelen opgewekte gelijkstroom omgezet wordt in bruikbare wisselstroom. Alleen op deze manier kun je de opgewekte stroom ook echt gebruiken in je huishouding.

Maar hoe lang gaat een omvormer nou eigenlijk mee? Best een belangrijke vraag, want de levensduur van een omvormer is indirect ook bepalend voor de levensduur van het zonnepanelen systeem als geheel. Reden genoeg dus om je te verdiepen in de verschillende omvormers die er zijn.

In dit artikel lees je meer over welke verschillende omvormers er zijn, wat de geschatte levensduur is van deze omvormers en hoe lang zonnepanelen gemiddeld meegaan.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend

Meer weten over omvormers?

Wil je meer weten over de omvormers? Ga dan door naar het kopje ‘Verschillende soorten omvormers’.

Hoe lang gaan de verschillende omvormers mee?

Hieronder lees je meer over de verschillende levensduren.

Hoe lang gaat een centrale (multi)stringomvormer mee?

Een omvormer bestaat uit verschillende elektronische componenten. Vaak is het zo dat wanneer de werking van één van deze componenten afneemt of ophoudt, de hele omvormer aan vervanging toe is. Het zijn dus alle onderdelen samen die bepalen hoe lang een omvormer meegaat.

Leveranciers geven verschillende garanties op omvormers.

Bij een centrale (multi)stringomvormer kun je er gemiddeld genomen van uitgaan dat deze na een termijn van 8 tot 12 jaar vervangen moet worden.

De garantie op deze omvormers is doorgaans 10 jaar.

Hoe lang gaan micro-omvormers mee?

Micro-omvormers worden minder zwaar belast en hierdoor worden ze ook minder snel warm dan string-omvormers. Dit heeft tot gevolg dat micro-omvormers ook een stuk langer meegaan dan de traditionele string-omvormers.

Micro omvormers hebben een gemiddelde levensduur van 25 tot 35 jaar. Standaard wordt er 25 jaar garantie gegeven op micro-omvormers.

Hoe lang gaan power optimizers mee?

In een systeem waarbij achter ieder zonnepaneel optimizers zijn geplaatst, geldt dat de kwetsbaarheid van het systeem hierdoor wel iets verhoogd wordt.

Er wordt van uitgegaan dat power optimizers minstens 25 jaar meegaan.

Dit is ook wel wenselijk omdat de vervanging van een optimizer veel werk is. Hiervoor zullen de zonnepanelen dan ook tijdelijk verwijderd moeten worden.

De power optimizers hebben standaard een garantie van 25 jaar.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Wanneer je zonnepanelen aanschaft dan is dit best een flinke investering waarvan je hoopt dat je hier voor de langere termijn plezier van zult hebben. Je wilt deze investering uiteraard op termijn wel terugverdienen.

Momenteel wordt er uitgegaan van een gemiddeld verwachte levensduur van 25 tot 30 jaar. Zonnepanelen worden echter steeds verder verbeterd, waardoor aangenomen mag worden dat deze verwachte levensduur verder zal stijgen, mogelijk tot wel 40 jaar.

Tijdens de levensduur zul je dus minstens 1 keer de omvormer(s) moeten vervangen.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Verschillende soorten omvormers

Omvormers zijn er in verschillende soorten en maten. Daarnaast zijn er omvormers die nog extra functies hebben.

Zo zijn er de volgende soorten omvormers:

 • String omvormer (of centrale omvormer)
 • Multi string omvormer ( MTL omvormer)
 • Micro omvormer
 • Power optimizer

Stringomvormer

De meest gekozen omvormer is de string-omvormer, ook wel centrale omvormer genoemd. Belangrijke redenen om voor deze omvormer te kiezen zijn:

 • De lage prijs.
 • De uitstekende prestaties op de lange termijn.
 • Een centrale omvormer hangt binnen en is om die reden altijd goed bereikbaar. Dit is erg handig wanneer er sprake is van een defect of wanneer er onderhoud moet plaatsvinden.
 • Het voordeel van deze technologie is dat er minder schakels zijn en er minder onderdelen kapot kunnen gaan. Doordat de bekabeling eenvoudig is, kan toekomstig onderhoud gemakkelijk worden uitgevoerd.

Is er sprake van weinig tot geen schaduwvorming op de zonnepanelen dan kun je prima kiezen voor een stringomvormer. Wanneer er juist veel schaduw aanwezig is, kun je beter kiezen voor een ander type omvormer.

Centrale multi-string omvormer

Multi-string omvormers komen voor een groot deel overeen met de gewone string omvormers. Het verschil is dat een Multi-stringomvormer (MTL omvormer) gebruikt wordt bij meerdere in serie geschakelde zonnepanelen.

Er worden bij dit systeem meerdere strings parallel aangesloten op de omvormer.

 • Deze strings werken volledig losstaand ten opzichte van elkaar.
 • Je kunt multi-string omvormers gebruiken bij grotere installaties met een capaciteit van meer dan 3.000 kWh.
 • Multi-string omvormers zijn heel geschikt voor situaties waarbij sprake is van een verschil in ligging en/of hellingshoek van de zonnepanelen of wanneer er sprake is van schaduw. Door dit systeem beïnvloeden de panelen elkaar niet.
 • Je behaalt wel snel het start percentage doordat de panelen binnen hun groep met elkaar verbonden zijn.

Micro-omvormers

Een micro-omvormer werkt in principe hetzelfde als een gewone omvormer. Wel is deze, zoals de naam al aangeeft, een stuk kleiner.

 • Het grote verschil met de klassieke string-omvormer is gelegen in het feit dat bij een installatie met micro-omvormers elk zonnepaneel is voorzien van een eigen kleine omvormer.
 • Het vermogen van een micro-omvormer is dan ook een stuk kleiner omdat ze slechts het vermogen van één zonnepaneel hoeven te dekken.
 • Micro-omvormers zijn niet nieuw, maar doordat ze de afgelopen jaren goedkoper zijn geworden, winnen ze steeds meer aan populariteit.

Power optimizer

Bij een zonnepanelen systeem dat voorzien is van power optimizers beschikt elke zonnepaneel over een eigen MPP Tracker.

Een MPP-tracker is een onderdeel van de omvormer dat als functie heeft om voortdurend te zoeken naar die combinatie van stroom en spanning waarbij het hoogste rendement wordt gehaald. Elke omvormer heeft altijd één of meer MPP trackers.

 • Met het systeem van power optimizers kun je elk zonnepaneel afzonderlijk monitoren.
 • Liggen er één of meer zonnepanelen in de schaduw dan is dit geen belemmering voor de zonnepanelen die vol in de zon liggen.
 • Elk zonnepaneel heeft dan ook een eigen opbrengst.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Ben je van plan om zonnepanelen te laten installeren? Laat je goed adviseren door zonnepanelen specialisten.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan. Zo voorkom je dat je meer betaalt dan nodig is op deze best wel forse investering.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend