Zonnepanelen

Zonnepanelen Oost-west Opstelling

Zonnepanelen die op het zuiden zijn georiënteerd leveren in ons land doorgaans het hoogste rendement op. Toch heeft de zogenaamde oost-west opstelling ook belangrijke voordelen. Bij een oost-west systeem wordt namelijk een deel van de panelen naar het oosten en een deel naar het westen gericht.

Dit is zowel op platte daken als op schuine daken mogelijk.

In dit artikel lees je meer over wat een oost-west opstelling van zonnepanelen precies is, welke voor- en nadelen het biedt en wat de mogelijke opbrengsten van dit systeem zijn.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend

Wat is een oost-west opstelling?

De oost-west opstelling van zonnepanelen is een manier waarop zonnepanelen gemonteerd kunnen worden op een dak.

  • Bij een oost-west opstelling is er sprake van twee groepen zonnepanelen. De ene groep heeft een oostelijke en de andere groep heeft een westelijke oriëntatie.
  • Deze twee groepen worden afzonderlijk serieel geschakeld maar aangesloten op dezelfde omvormer. (Op een omvormer met twee MPP trackers)
  • Vaak wordt deze opstelling voor platte daken gebruikt. Het is echter ook mogelijk op schuine daken. Hier worden dan speciale stellages voor gebruikt.

Waarom kiezen voor een oost-west opstelling van zonnepanelen?

De meest ideale ligging van zonnepanelen is wanneer ze naar het zuiden gericht zijn en in een hellingshoek van zo’n 35° liggen. Wil je zonnepanelen op een plat dak laten installeren dan lijkt deze methode dan ook de meest voor de hand liggende.

In verband met de hellingshoek is het echter ook belangrijk dat er voldoende ruimte tussen de zonnepanelen zit in verband met schaduwval. Om die reden kan het bij een plat dak met een kleiner oppervlakte een betere keuze zijn om de zonnepanelen juist in een oost-west opstelling te leggen.

Bij de oost-west opstelling komen de zonnepanelen dan in twee rijen in een hellingshoek van 10° met hun rug tegen elkaar aan te liggen (zie onderstaande foto).

Bij deze methode passen er meer zonnepanelen op hetzelfde dakoppervlak zonder dat er schaduw valt op de zonnepanelen.

Zonnepanelen op een schuin dak

Wil je zonnepanelen op een schuin dak laten installeren dan is de stroomopbrengst het hoogst wanneer het dak gericht is op het zuiden. Is de ene kant van het dak gericht op het oosten dan is de opbrengst wat minder, maar nog steeds kan de aanleg van panelen de moeite waard zijn.

In dat geval worden de zonnepanelen aan beide zijden van het dak geplaatst (oost en west).

Voordeel van zonnepanelen op een schuin dak is dat je de panelen dicht tegen elkaar aan kunt leggen.

Op een schuin dak zijn zonnepanelen wel beter zichtbaar dan op een plat dak, wat door sommige mensen als een nadeel wordt gezien.

Wat zijn de voordelen van een oost-west opstelling?

Worden je zonnepanelen gelegd via een oost-west opstelling dan levert dit de volgende voordelen op:

Zonnepanelen ook mogelijk bij een minder ideale ligging: Wanneer je dak niet optimaal is gelegen (dus niet op het zuiden) en geen ideale hellingshoek van 35° heeft, is het met de oost-west opstelling toch mogelijk om zonnepanelen te installeren waar je een goed rendement mee kunt behalen.

Meer zonnepanelen mogelijk per m²: Wanneer je op een plat dak zonnepanelen met een oriëntatie op het zuiden laat installeren, dan is het in verband met schaduwwerking, noodzakelijk om tussen de rijen zonnepanelen voldoende ruimte te houden.

Met de oost-west opstelling is dit niet nodig.

Doordat de zonnepanelen met de ruggen tegen elkaar worden geplaatst, kunnen er meer zonnepanelen op het dakoppervlak worden geplaatst. De opbrengst van meer zonnepanelen weegt dan op tegen een mindere opbrengst ten opzichte van een zuidelijke oriëntatie.

Zonnepanelen minder duidelijk zichtbaar: Door de lagere opstelling vallen de zonnepanelen veel minder op bij een plat dak.

Ook mogelijk bij een minder sterke constructie: Een oost-west opstelling is een stuk lichter dan een vergelijkbare op het zuiden gerichte installatie. Dat komt omdat er minder ballast nodig is. Die ballast wordt namelijk geplaatst om te voorkomen dat de panelen van het dak waaien.

Doordat de wind bij een oost-west opstelling veel minder vat krijgt op de panelen, is er veel minder ballast nodig en is de totale installatie lichter. Dit maakt het ook geschikt voor een dak met een iets minder stevige constructie.

Interessanter door de afbouw van de salderingsregeling: Salderen houdt in dat zonnestroom die je zelf niet gebruikt, teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet.

De energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de afgenomen stroom. Deze regeling wordt echter steeds verder afgebouwd.

Doordat je met een oost-west opstelling een veel consistentere energieproductie hebt, wordt de energie die je opwekt meestal ook direct weer verbruikt, waardoor je minder energie teruglevert aan het net.

Hierdoor ervaar je minder hinder van de versobering van deze salderingsregeling.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Wat zijn de nadelen van een oost-west opstelling?

Aan de oost-west opstelling zijn de volgende nadelen verbonden:

Zonnepanelen worden sneller vies: Door de kleinere hellingshoek kunnen de zonnepanelen sneller vies worden. De panelen zullen dus wat vaker schoongemaakt moeten worden dan bij een zuid opstelling.

Vaak duurder in aanschaf: Een zonnestroominstallatie die met een oost-west opstelling wordt geplaatst is vaak wat duurder.

Hellingshoek bij zonnepanelen geplaatst op oost-west

De lagere hellingshoek van de zonnepanelen bij oost-west richting biedt een aantal interessante voordelen:

  • Er kunnen circa 30% meer zonnepanelen op een normaal plat dak worden geplaatst.
  • Door deze lage hoek en het feit dat de panelen van speciaal glas zijn voorzien (hierdoor wordt meer diffuus en indirect zonlicht op de cel geprojecteerd) komt er toch voldoende zon op de cellen.
  • Bij deze lagere hellingshoek is de richting waarin de zonnepanelen geplaatst worden niet meer zo belangrijk als bij een hoek van 36°. Dit komt omdat de zonnepanelen ook veel energie opvangen als het bewolkt is. Directe straling is dus niet altijd noodzakelijk.
  • Door de lage hoek heeft de wind minder vat op de zonnepanelen.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen op het oost-westen?

In een oost-west opstelling wordt er meer energie per vierkante meter opgewekt. Verder is het zo dat de energie beter verspreid over de dag opgewekt wordt.

Bij een zuid-opstelling zie je een grote piek ontstaan in de energieopbrengst gedurende de middag. Bij de oost-west opstelling is deze piek een stuk lager. Deze wordt echter bij een oost-west opstelling gecompenseerd door een hogere opbrengst in de ochtend en aan het einde van de dag.

Bij een oost-west opstelling heb je dus een betere verdeling over de dag, waarbij terugleveren aan het elektriciteitsnet vaak niet nodig is.

Zonnepanelen op het oost-westen en omvormers

Bij een oost-west opstelling is het belangrijk te kijken naar wat de meest geschikte
omvormer is. Deze moet namelijk aan specifieke eisen voldoen.

Omdat er bij een oost-west systeem sprake is van kleinere pieken kan vaak volstaan worden met een kleinere omvormer. Deze is ook wat goedkoper in aanschaf.

Ook belangrijk is om te kijken naar het aantal MPP-trackers/ingangen, zeker wanneer de volledige zonnepanelen installatie niet hetzelfde is georiënteerd zoals bij een oost-west installatie.

Met twee MPP-trackers wordt je installatie geoptimaliseerd. Zo wordt de oostelijk gerichte zonnepanelen en de westelijk gerichte zonnepanelen in een aparte MPP-tracker/string aangesloten en wordt de opbrengst gemaximaliseerd.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Wil je graag zonnepanelen aanschaffen maar twijfel je over welke opstelling voor jou de meest gunstige is? Een zonnepanelen specialist adviseert je.

Vraag ook bij meerdere zonnepanelen specialisten een offerte op zodat je op basis van vergelijking een goede keuze kunt maken.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend