Zonnepanelen Stroom Direct Gebruiken | 2024

Van de stroom die je zonnepanelen opleveren wil je natuurlijk zoveel mogelijk direct gebruiken. Zeker met het oog op de aflopende salderingsregeling.

Hoe haal je zoveel mogelijk uit je zonne-energie? Dat lees je hieronder.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom je eigen energie gebruiken

Wekken je zonnepanelen meer op dan je op dat moment zelf gebruikt? Dan lever je stroom aan het net. Dit krijg je vervolgens terug van je energieleverancier. De stroom die je teruglevert wordt verrekend met de stroom die je verbruikt. Dit heet de salderingsregeling.

Lever je meer stroom dan je van de energiemaatschappij afneemt? Dan krijg je een terugleververgoeding. Wat je betaald krijgt, is evenveel als de prijs die je zelf als consument betaalt voor de stroom die je afneemt.

Zelf gebruiken voordeliger

Je krijgt maar een deel van de prijs die je zelf voor stroom betaalt. Het is dus veel voordeliger om zoveel mogelijk van je eigen zonne-energie te gebruiken.

Gelukkig zijn daar verschillende manieren voor. Daarbij is het belangrijk om de piekmomenten van jouw zonnepanelen te kennen, zodat je je stroomverbruik daarop kan afstemmen.

Investeer ook in zonnepanelen om minder afhankelijk te zijn van het gas en net. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Wanneer kun je het beste je apparaten aanzetten?

Overdag wekken zonnepanelen natuurlijk het meeste stroom op. Wat de piekuren van jouw zonnepanelen precies zijn, is afhankelijk van hoe ze geplaatst zijn.

Zuiden

Zijn je zonnepanelen naar het zuiden geplaatst? Dan liggen hun piekuren rond het midden van de middag.

Oosten

Zonnepanelen die naar het oosten gericht zijn, pieken in de ochtenduren. Ze starten meestal ook eerder met stroom leveren dan panelen in andere opstellingen. Het nadeel is dat de opbrengst aan het eind van de dag erg laag is.

Westen

Panelen die naar het westen geplaatst zijn hebben hun piekuren aan het eind van de middag / begin van de avond.

Over het algemeen blijven de panelen in de avond het langste stroom leveren in vergelijking met andere opstellingen.

Dit komt goed uit, want op dit moment gebruiken de meeste huishoudens veel stroom.

Het nadeel van deze opstelling is dat je opbrengst in de ochtend beperkt is en dat is vaak juist ook een piekmoment in het stroomverbruik.

Oost-west

Met een oost-west opstelling heb je een betere spreiding van de opbrengst. Je hebt niet zo’n grote piek in de middag zoals bij panelen op het zuiden. En in de ochtend en avond leveren ze juist meer op.

Kies je voor panelen naar het westen of het oosten? Dan heb je een goede opbrengst in de ochtend óf in de avond.

Meten is weten

De piekuren van jouw installatie zijn natuurlijk van meerdere factoren afhankelijk. Schaduw speelt bijvoorbeeld ook een rol. Om zeker te zijn van je piekuren, kan je het beste de monitoringsvoorziening van je panelen checken.

Timer en op afstand bedienen

Je apparaten aanzetten op de piekuren is een goed idee, maar niet altijd handig. Grote kans dat je dan juist de deur uit bent.

Apparaten met timers of je apparaten op afstand bedienen met een app is daarom een goed idee. De verwachting is dat dit steeds gebruikelijker zal worden.

Waarvoor kan je de zonne-energie zelf gebruiken?

En welke apparaten zet je dan aan? De vaatwasser, wasmachine en droger zijn grootverbruikers die voor de hand liggen. Daarnaast kan je denken aan het opladen van apparaten.

Elektrisch verwarmen (en koelen) is ook een belangrijke. Dit is een perfecte combinatie met zonnepanelen.

Gebruik je zonnepanelen voor je elektrische verwarming. Minder of geen gas nodig en lagere energierekening. Vraag hier vrijblijvend en gratis zonnepanelen offertes aan.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is een goede optie. Dit zorgt voor een aangename en gelijkmatige verwarming. Een ander groot voordeel is dat deze verwarming geen ruimte inneemt en volledig uit het zicht ligt.

Je hebt de keuze uit vloerverwarming kabels, matten en folie.

zonnepanelen om direct te gebruiken voor elektrische vloerverwarming

(Hybride) elektrische warmtepomp

Een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht of het (grond)water en verwarmt daarmee het cv-water en eventueel ook je tapwater.

Wil je een warmtepomp die twee warmtebronnen gebruikt? Dit kan met een hybride warmtepomp. Deze maakt naast elektriciteit ook gebruik van gas (voor de hr-ketel). Het gasverbruik is wel aanzienlijk lager dan wanneer je alleen een HR-ketel gebruikt.

Verwarmen en koelen met airco

Een airco is een geweldige combinatie met zonnepanelen. De maanden waarin je panelen het meest opleveren, zijn namelijk ook de maanden waarin je airco het meest aanstaat om te koelen.

Veel airco’s kunnen naast koelen ook verwarmen. Dit wordt vooral gebruikt als bijverwarming, maar het is bij een goed geïsoleerd huis ook mogelijk om het als hoofdverwarming te gebruiken.

Vaatwasser, wasmachine en elektrische auto

Zet de vaatwasser of wasmachine of steek de stekker in de auto op bepaalde piekmomenten. Bij zonnepanelen op het zuiden (midden van de dag), bij zonnepanelen op het oost-westen (in de ochtend en aan het eind van de middag). Bekijk bij het monitoren, wanneer het piekmoment is, zodat je dan de apparaten aanzet.

Je kunt bij de nieuwere wasmachine programmeren dat het op een later tijdstip gaat draaien. Zo kun je bijvoorbeeld wel de wasmachine vullen in de avond of ochtend en het laten draaien om bijvoorbeeld 14.00. Zo kun je optimaal gebruikmaken van de piekmomenten.

Thuisaccu aanschaffen voor later gebruik

Je kan er ook voor kiezen om de stroom op te slaan. Dat doe je met een thuisaccu. of een hybride omvormer (omvormer met geïntegreerde accu).

Hoe werkt een thuisaccu?

Een thuisaccu is een grote accu die opgeladen wordt door je zonnepanelen.

  • Verbruik je stroom op een moment dat je panelen niet (genoeg) energie leveren? Dan wordt de energie uit de thuisaccu gebruikt.
  • Pas als deze leeg is, wordt er stroom van het energienet gebruikt.

Zo gaat er geen zonne-energie verloren én neem je veel minder stroom af bij je energiemaatschappij.

Thuisbatterij voor tijdelijke opslag van zonne-energie

Toekomst

Op dit moment is een thuisaccu voor de meeste huishoudens nog niet aantrekkelijk, vanwege de salderingsregeling én de hoge aanschafprijs (tussen de €3.000 en €9.000).

Maar als de vraag toeneemt, worden thuisaccu’s waarschijnlijk makkelijker verkrijgbaar en goedkoper. Er bestaat een kans dat een thuisaccu in de toekomst een standaard toevoeging aan je zonnepanelensysteem wordt.

Vraag gratis offertes aan

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen? Vraag nú geheel gratis en vrijblijvend offertes aan. Zonnepanelen specialisten berekenen voor je uit wat een zonnepanelensysteem van jouw wensen kost.


Vergelijkbare berichten