Vloerverwarming op Matten [Kosten]

Elektrische vloerverwarming wordt vooral toegepast in kleinere ruimtes zoals de badkamer of kleinere slaapkamers.

Vaak wordt er bij de installatie van elektrische vloerverwarming gekozen voor vloerverwarming matten.

In deze gids lees je meer over:

 • wat vloerverwarming matjes precies zijn
 • wat de voor- en nadelen ervan zijn
 • en welke vloersoorten geschikt zijn voor op vloerverwarming matten.
Vloerverwarming offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn vloerverwarming matten?

 • Vloerverwarmingsmatten zijn speciale matten die zijn voorzien van een speciale bekabeling. Hierdoor kunnen ze rechtstreeks onder de vloer aangebracht worden. De onderlinge kabelafstand bepaalt het vermogen per m². Voordeel van dit mattensysteem is dat de onderlinge kabelafstand al bepaald is, zodat je hier niet meer zelf mee aan de slag hoeft te gaan bij de aanleg.
 • Doordat er sprake is van een korte afstand ten opzichte van de vloer, wordt de warmte rechtstreeks aan de ruimte afgegeven. Zo treedt er nauwelijks warmteverlies op.
 • Kies ook voor vloer dat snel en gelijkmatig opwarmt. Vraag hier gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten.

Waaruit bestaan de matten?

Vloerverwarmingsmatten bestaan uit elektrische kabels, deze zijn op een glasvezel mat van ongeveer 4 mm dik bevestigd. Door de geringe dikte van de matten kunnen ze rechtstreeks op de bestaande afwerkvloer, zoals hout of een cementdekvloer worden aangebracht.

Bovenop de matten kunnen de vloertegels in een lijmlaag worden gelegd of de vloer kan worden afgewerkt met een dunne anhydrietchape (vloeichape die gebonden is op basis van gips in plaats van cement, hierop komt de vloerbedekking te liggen).

Wat zijn vloerverwarming matten?

Isolatie onder de vloerverwarming matten

Voor een optimaal rendement van de vloerverwarming is een goede isolatie heel belangrijk. De isolatielaag onder de vloerverwarming matten zorgt voor een verhoging van het rendement en voor een snellere opwarming van de vloer. Deze eigenschappen resulteren in een lager energieverbruik.

De vloer kan bijvoorbeeld worden bekleed met een speciale isolerende folie, voordat de matten gelegd worden. Daarna worden de matten afgewerkt met tegels of een ander soort vloerbedekking dat geschikt is. Onder het kopje ‘Onder welke vloeren passen vloerverwarming matten?‘ lees je welke vloeren dit zijn.

Wat zijn de gemiddelde prijzen voor vloerverwarming matten?

Benieuwd naar wat je kwijt bent aan vloerverwarming matten? Hieronder zie je de gemiddelde prijzen inclusief btw, maar exclusief installatie. De gemiddelde installatiekosten liggen rond de €310.

Vraag hier gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten voor de kosten inclusief installatie.

Oppervlakte Prijs Prijs per m²
1 m² €125 € 125
2 m² €165 € 82.50
3 m² €200 € 67
4 m² €235 € 59
5 m² €270 € 54
7 m² € 330 €47
10 m² €270 €54
15 m² €540 €37

Hoe werken vloerverwarmingsmatten?

Het systeem van vloerverwarming matten werkt als volgt:

 1. Elektrische vloerverwarming is opgebouwd uit speciale matten. Deze matten zijn voorzien van een elektrische vloerverwarmingsdraad of koolstof elementen.
 2. Op het moment dat er stroom door deze draad loopt, geven de matten warmte af aan de daar boven- én ondergelegen lagen.
 3. Vervolgens geeft de bovengelegen laag (dus de vloerafwerking zoals bijvoorbeeld tegels of laminaat) de warmte af.
 4. Warme lucht stijgt op. Hierdoor ontstaat er een warmtetransport en gaat de temperatuur in de ruimte stijgen.
 5. De thermostaat meet de temperatuur in de ruimte en geeft een signaal door aan het verwarmingssysteem waardoor het systeem zelf aan of uit gaat. Op deze wijze wordt de temperatuur in de ruimte automatisch geregeld.

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming matten?

De keuze voor vloerverwarming matjes levert je een groot aantal voordelen op:

 1. Doordat de matjes dicht onder de vloeroppervlakte zijn aangebracht, is er sprake van een directe warmteafgifte en is er dus weinig warmteverlies.
 2. Elektrische vloerverwarming matten hebben een korte opwarmtijd.
 3. Ze werken onafhankelijk van een cv-installatie. Hierdoor kun je ze ook gebruiken als de cv uitstaat, bijvoorbeeld in de zomer.
 4. Je hebt de mogelijkheid alleen een bepaalde ruimte te verwarmen zoals de slaapkamer of badkamer. Deze ruimten kun je dan verwarmen op de momenten dat het nodig is.
 5. Het systeem van vloerverwarming matten is eenvoudig aan te leggen. Het is direct te verwerken in tegellijm of egalisatiemortel.
 6. Vloerverwarming matten zijn ook zeer geschikt om te gebruiken wanneer je bijvoorbeeld de badkamer gaat renoveren.
 7. De installatie van de matten geeft weinig overlast. Zo is het niet nodig om de vloer open te breken.
 8. Het systeem heeft slecht een geringe opbouwhoogte zodat het in iedere ruimte past.
 9. Het is in principe als hoofdverwarming en als bijverwarming te gebruiken. Wel wordt het vooral als bijverwarming gebruikt.
 10. De aanschaf en aanleg van vloerverwarming matten is goedkoper dan traditionele vloerverwarming.
 11. Het systeem is 100% waterdicht.

Kies ook voor vloerverwarming matten. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan.

Wat zijn de nadelen van vloerverwarming matten?

In verband met het stroomverbruik is het systeem toch vooral geschikt voor de wat kleinere ruimtes in je huis, die bovendien niet permanent verwarmd hoeven te worden. Denk hierbij aan de badkamer en slaapkamers.

Wat zijn de voordelen van vloerverwarmingsmatten?

Vloerverwarming matten of frezen?

Je kunt naast kant-en-klare matten in sommige gevallen kiezen voor ingefreesde vloerverwarming. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?:

 • Bij ingefreesde vloerverwarming worden er sleuven in de dekvloer gefreesd. Je kunt in de sleuven zowel watergedragen buizen leggen als de elektrische verwarmingskabels. Dus zowel elektrische als watergedragen vloerverwarming is mogelijk bij ingefreesde vloerverwarming.
 • Bij matten ligt de afstand tussen de kabels en patroon al vast. Bij een infrezen kun je dit per situatie zelf bepalen.
 • Matten geven minder overlast omdat er niet gefreesd hoeft te worden.

Onder welke vloeren passen vloerverwarming matten?

Vloerverwarmingsmatjes kunnen onder diverse vloeren worden aangelegd. Hieronder een overzicht van vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming matten:

1. Tegelvloer op vloerverwarming matten

Een tegelvloer is uitermate geschikt om te combineren met (elektrische) vloerverwarming. Dit komt doordat tegels een hoge thermische geleidbaarheid hebben. Thermische geleidbaarheid houdt in dat de warmte snel naar de oppervlakte komt waardoor de betreffende ruimte snel wordt opgewarmd.

Verder is het zo dat tegels de warmte ook nog eens zeer goed vasthouden, zodat er sprake is van een efficiënte verwarming.

De dikte van de tegel is van weinig invloed op de warmteafgifte. Wel geldt dat een iets dikkere tegel iets meer tijd nodig heeft om op te warmen.

Vloerverwarmingsmatten onder tegelvloer

2. Gietvloer op vloerverwarming matten

Een gietvloer wordt niet gelegd maar – de naam zegt het al – gegoten. Deze vloer die uit verschillende lagen bestaat, wordt laag voor laag gegoten. De gietvloer wordt daarna afgewerkt met lak, een coating en een antislipafwerking.

Hieronder vind je gietvloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming.

Cementgebonden gietvloer: Een cementgebonden gietvloer is geschikt voor vloerverwarming. Hierbij is het wel belangrijk dat er gekeken wordt naar de samenstelling van deze gietvloer. De ene samenstelling is namelijk geschikter voor vloerverwarming dan de andere.

Polyurethaan (PU) gietvloer: Polyurethaan is een kunststof die wordt vervaardigd van kunsthars. Deze soort gietvloer is heel elastisch en is daarom heel geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Een ander voordeel van een polyurethaan gietvloer is dat deze heel dun is, slecht een paar millimeters dik. Hierdoor warmt de vloer snel op.

Troffelvloer: Een troffelvloer is een naadloze vloer die bestaat uit gekleurde fijne grind- of kwartskorrels die samengebonden worden door kunsthars.

Troffelvloeren hebben namelijk een heel open structuur wat zorgt dat de vloerverwarming warmte goed wordt doorgelaten.

3. Linoleum

Linoleum is een sterke vloerbedekking die zeer lang meegaat. Deze vloer bestaat uit natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen.

Linoleum is geschikt voor vloerverwarming. Dit komt doordat het de warmte uitstekend geleid. Wel is het belangrijk hierbij goed te kijken naar de vloerconstructie. Bepaalde vloerconstructies beperken namelijk de warmteoverdracht. Als geschikte ondervloer wordt een goede sterke kunststofolie geadviseerd.

Voor welke soorten vloeren zijn matten minder geschikt?

Laminaat en PVC vloeren zijn minder geschikt voor toepassing van vloerverwarming matjes. Voor deze vloeren geldt dat er beter gekozen kan worden voor elektrische verwarmingsfolie of watergedragen vloerverwarming.

Offertes aanvragen bij de vloerverwarming specialist

Wil je ook graag het comfort van vloerverwarming in je huis ervaren? Wellicht is vloerverwarming matten de oplossing. Vraag advies aan vloerverwarming specialisten over welk systeem het past bij je situatie en huis.

Vraag nú vloerverwarming offertes aan. Gratis + vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten