Vloerverwarming

Vloerverwarming + Marmoleum (Linoleum)

Vloerverwarming is niet voor elke soort vloer geschikt. Overweeg je een linoleum of een marmoleum vloer te laten leggen? Wil je daarnaast ook graag het genot van een comfortabele warme vloer onder je voeten?

In principe gaan linoleum en marmoleum prima samen met vloerverwarming. Bovendien kies je bij linoleum/marmoleum voor een zeer duurzame vloer waar je heel lang plezier van hebt.

In dit artikel lees je onder meer over de verschillen en overeenkomsten tussen linoleum en marmoleum, hoe deze vloersoorten worden geproduceerd en waar je op moet letten wanneer je deze vloer wilt voorzien van vloerverwarming.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat is het verschil tussen linoleum en marmoleum?

Om te beginnen is er niet heel veel verschil tussen beiden:

  • Linoleum is de verzamelnaam van een soort vloerbedekking.
  • Marmoleum is de merknaam voor linoleum van het Nederlandse bedrijf Forbo.
  • Marmoleum is dus een merk dat door één bedrijf geproduceerd wordt, terwijl linoleum de naam van een product is dat door allerlei bedrijven wordt geproduceerd.

Waar beide vloeren in verschillen is:

Toplaag: Marmoleum is altijd voorzien van Topshield2. Dit is een toplaag die dubbel UV-gehard is. Door deze toplaag is marmoleum erg geschikt voor vloeren die intensief worden gebruikt.

De toplaag van een linoleum vloer verschilt per merk. Ze kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een Xf2 toplaag of een LPX- of PUR-toplaag.

Manier van duurzaam produceren: Zowel voor linoleum als voor marmoleum vloeren geldt dat duurzaamheid een belangrijke rol speelt in het productieproces. De manier waarop de diverse producenten dit doen varieert.

Zo geeft de producent van Forbo marmoleumvloeren aan CO2 neutraal te werken. Andere (buitenlandse) producenten van linoleum hergebruiken bijvoorbeeld afvalstoffen waardoor ze minder water hoeven te gebruiken tijdens het productieproces.

Werkwijze van installeren: Verder verschilt de werkwijze voor het installeren van beide vloeren enigszins van elkaar.

Hoe wordt linoleum/marmoleum gemaakt?

Zowel linoleum als marmoleum zijn beide duurzame vloeren. Kort samengevat verloopt het productieproces als volgt:

  • De samenstelling van linoleum bestaat voor het grootste deel uit lijnzaadolie, aangevuld met kurk, harsen, kalk, houtmeel en jute, dus uit natuurlijke grondstoffen.
  • Vanuit het proces waarin deze bestanddelen worden gemengd, ontstaan linoleumkorrels.
  • Deze linoleumkorrels worden gewalst op een ondergrond van jute, waarna er uiteindelijk een linoleum vloerbedekking ontstaat.

Is linoleum/marmoleum geschikt voor vloerverwarming?

Linoleum/marmoleum geleidt de warmte van de vloerverwarming uitstekend. Wel is de vloerconstructie hierbij erg belangrijk. Sommige vloerconstructies beperken de warmteoverdracht.

Juiste type ondervloer

Het effect van de vloerverwarming hangt vooral af van het soort ondervloer en het soort ondervloeregalisatiesysteem dat wordt toegepast om een mooie, vlakke ondergrond te krijgen.

Als ondervloer wordt vaak een goede sterke kunststoffolie geadviseerd in plaats van een foamlaag.

Een foamlaag heeft namelijk een te hoge warmteweerstand wat wil zeggen dat deze de warmte teveel tegenhoudt.

Het toepassen van een ondervloeregalisatiesysteem zal de warmteweerstand ook verhogen.

De vloerverwarming specialist zal een goede berekening kunnen maken van welk egalisatiesysteem het meest geschikt is in jouw situatie.

Speciale lijm voor vloerverwarming

Vloerlijm is speciaal ontwikkeld om een vloer te verlijmen aan diverse ondervloeren. Voor het verlijmen van een vloer op de ondergrond van een vloerverwarming zijn een aantal lijmen geschikt.

Zo kunnen er polymeerlijmen worden gebruikt en ook een aantal soorten PU-lijmen.

Belangrijk is dat de vloerverwarming nadat de linoleum/marmoleum vloer is verlijmd nog zo’n twee dagen uit blijft.

De lijm moet namelijk onder natuurlijke omstandigheden zijn zogenaamde eindkleefkracht bereiken.

Daarna kan de vloer geleidelijk worden opgewarmd. Zo kan de vloer wennen aan de vloerverwarming.

Warmteweerstand

We noemden het al even, heel belangrijk is de zogenaamde warmteweerstand van een vloer.

De warmteweerstand geeft aan hoeveel warmte – of energie in Watt – er moet worden aangewend om een vloeroppervlakte van 1 m2, 1 graad in temperatuur te laten stijgen.

Dit wordt ook wel de R-waarde genoemd. Hoe lager de warmteweerstand van een vloer, hoe beter deze geschikt is voor vloerverwarming.

Linoleum/marmoleum heeft een gemiddelde warmteweerstand of R-waarde van 0,12.

Bij laminaat heb je een gemiddelde R-waarde van 0,09 (inclusief ondervloer). Bij tegels en PVC is deze R-waarde nog lager: gemiddeld 0,03. Tapijt heeft een gemiddelde R-waarde van 0,10.

Hoewel linoleum/marmoleum goed samengaat met vloerverwarming bestaan er ook andere type vloeren die prima geschikt zijn.

Elektrische vloerverwarming en warm water vloerverwarming

Vloerverwarming is grofweg in twee soorten te verdelen:

Elektrische vloerverwarming onder linoleum of marmoleum

Elektrische vloerverwarming wordt meestal direct onder de vloer aangebracht met de zogenaamde droogsysteem methode. De aanleg hiervan is minder specialistisch dan de aanleg van warm water vloerverwarming.

Dit maakt dat dit type vloerverwarming ook door een handige doe-het-zelver kan worden aangelegd.

Het voordeel van elektrische vloerverwarming is dat de vloer snel opwarmt. Als nadeel is te noemen dat het energieverbruik wel wat hoger is dan bij een warm water vloerverwarming het geval is.

Warm water vloerverwarming

Bij warm water vloerverwarming worden er meestal leidingen in cement gelegd. Dit noemt men ook wel de natbouwmethode. Dit type vloerverwarming moet altijd door een vloerverwarming specialist worden aangelegd.

De aanleg hiervan is weliswaar duurder, maar hier staat tegenover dat het systeem veel zuiniger in gebruik is.

Behalve vloerverwarming is vloerkoeling ook mogelijk

Wist je dat een vloerverwarmingssysteem niet alleen hoeft te dienen voor het verwarmen van je huis? Op warme dagen is het ook mogelijk dat je het systeem van warm water vloerverwarming gebruikt om je huis te verkoelen.

Er wordt dan koud water door de leidingen gepompt. Hierdoor koelt de vloer af en daarmee ook de kamer. Dit is zeker op hete dagen natuurlijk erg prettig.

Wil je een vloerverwarming laten installeren die ook kan koelen dan heb je hier wel een aardwarmtepomp voor nodig of een speciale koeler naast je cv-ketel. Uiteraard ben je dan wel duurder uit dan wanneer je kiest voor een vloerverwarming die je huis alleen verwarmt.

Offertes opvragen bij vloerverwarming specialisten

Wil je ook graag vloerverwarming laten aanleggen onder je linoleum/marmoleum vloer? We raden je aan om je vooraf goed te laten informeren over de mogelijkheden.

Zo weet je welke combinatie van vloer, ondervloer, egalisatiesysteem en vloerverwarming, de vloer het meest
efficiënt zal verwarmen.

Is het duidelijk wat voor jouw situatie de beste oplossing is? We raden je aan om in ieder geval bij meerdere vloerverwarming specialisten in je buurt een offerte op te vragen.

Zo maak je een goede prijsvergelijking, waardoor je zeer waarschijnlijk nog wat kunt besparen op de totale kosten.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd