Warmtepomp

Koelen met een Warmtepomp [Actief + Passief]

Met een warmtepomp sla je twee vliegen in één klap: het huis verwarmen én de temperatuur onder controle houden op echt warme dagen.

Wil je weten hoe dat werkt? Lees snel verder.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Kan een warmtepomp koelen?

Ja. Ook zonder een airconditioning is het mogelijk om voor verkoeling te zorgen in huis. Je kunt de meeste warmtepompen namelijk niet alleen gebruiken om te verwarmen, maar ook om het huis lekker koel te houden in de zomer.

Afhankelijk van het type warmtepomp kan dit op verschillende manieren. In de meeste gevallen is een watergedragen vloerverwarming nodig.

Wat is watergedragen vloerverwarming?

Watergedragen vloerverwarming is een systeem van vloerverwarming op basis van warm water. Dit stroomt door leidingen die onder de vloer lopen en verwarmt zo je huis op een gelijkmatige manier.

Watergedragen vloerverwarming is vaak zuiniger, maar wel iets duurder in aanschaf in vergelijking met elektrische vloerverwarming.

Geen watergedragen vloerverwarming?

Wil of kun je geen vloerverwarming aan laten leggen? Dan kun je alleen een lucht/lucht warmtepomp gebruiken voor de koeling van je woning. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Lucht/lucht warmtepomp’.

Wat is actief koelen?

Er zijn twee manieren om te koelen met een warmtepomp. Actief of passief koelen.

Actieve koeling gebeurt door de werking van de warmtepomp om te draaien. In plaats van omgevingslucht te gebruiken en die te verwarmen wordt warme binnenlucht gebruikt en omgezet in koud water, die door het vloerverwarmingssysteem wordt geleid.

Bij een lucht/lucht warmtepomp gaat het niet om koud water, maar om koude lucht die de ruimte in wordt geblazen via wand- of plafond units.

Om dit mogelijk te maken moet de compressor van de warmtepomp draaien. Dit zorgt voor extra stroomverbruik.

Bij actieve koeling verbruikt de warmtepomp elektriciteit, net als bij het verwarmen.

Wat zijn de voordelen actief koelen?

De voordelen van actief koelen:

1. Goedkoper in aanschaf: Een warmtepomp zoals een lucht/water warmtepomp of een lucht/lucht warmtepomp is goedkoper in aanschaf en makkelijker te plaatsen dan een bodem/water of water/water warmtepomp.

2. Geen apart apparaat: Je hoeft geen aparte installatie te hebben om je ruimte te koelen. Het koele water stroomt door je bestaande vloerverwarmingssysteem, aangevoerd door je bestaande warmtepomp.

Bij de lucht/lucht warmtepomp (airco) heb je natuurlijk wel een aparte installatie nodig.

Nadelen actief koelen

Helaas kleven er ook nadelen aan actief koelen:

1. Niet zo energiezuinig: Er is relatief veel elektriciteit nodig om te koelen.

2. Minder milieuvriendelijke keuze: Alhoewel actief koelen nog altijd energiezuiniger is dan een airconditioning, is het door het elektriciteitsverbruik minder milieuvriendelijk ten opzichte van passieve koeling.

Passief koelen

Bij passieve koeling gaat het om koelen terwijl de warmtepomp grotendeels is uitgeschakeld, alleen de pomp van de warmtepomp hoeft te werken om koel water rond te pompen. Passief koelen wordt ook wel natuurlijke koeling genoemd omdat de warmtepomp koelte uit de bodem of het grondwater gebruikt.

De afgevoerde warmte wordt weer afgegeven aan de bodem of het grondwater, en kan weer worden hergebruikt als het kouder wordt.

Het grote voordeel van deze manier van koelen is dat het minder elektriciteit kost en dus zuiniger is.

Wat zijn de voordelen van passief koelen?

De belangrijkste voordelen van passieve koeling:

1. Energiezuinige manier van koelen: Passieve koeling verbruikt minder elektriciteit

2. Beste optie voor het milieu: Door het lage elektriciteitsverbruik is dit een betere keuze voor het milieu

3. Extra rendement: De warmte die wordt afgegeven aan de bodem, of het grondwater, zorgt voor extra rendement op het moment dat de warmtepomp weer wordt gebruikt om te verwarmen.

Wat zijn de nadelen passief koelen?

Een paar nadelen waar je rekening mee moet houden:

1. Beperkt in temperatuur: De temperatuur kan maar ongeveer 2 à 4 °C dalen.

2. Minder snel en efficiënt: Het koelproces gaat langzamer dan bij actieve koeling

3. Niet zo eenvoudig te plaatsen: Passief koelen kan alleen met een grond/water of een water/water warmtepomp. Deze zijn aanzienlijk duurder in aanschaf en niet zo eenvoudig te plaatsen als een lucht/lucht of een (hybride) lucht/water warmtepomp.

Vergelijk Vrijblijvend Warmtepomp Specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Vloer koelen is geen airconditioning

Alhoewel het mogelijk is om te koelen met een warmtepomp en een vloerverwarmingssysteem, is een warmtepomp nog geen airconditioning.

Door de koele vloer blijft de temperatuur in huis lager en kan de vloer niet meer opwarmen als de zon er direct op staat, wat ook weer een paar graden scheelt.

De vloer kan maximaal afkoelen tot ongeveer 17/18 °C. Een lagere temperatuur is niet aan te raden, vanwege het wooncomfort (kan onprettig aanvoelen) maar ook omdat er bij lagere temperaturen condens kan ontstaan en de vloer nat wordt.

Wel is het effect van koeler water merkbaar en zeker in warme zomers erg fijn.

Lucht/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepomp is eigenlijk een airconditioning. De warmtepomp gebruikt omgevingslucht en zet dit om in koele of juist warme lucht. Wand- of plafondunits blazen die lucht vervolgens de ruimte in.

Voordelen lucht/lucht warmtepomp

1. Actieve koeling

Koeling door middel van een lucht/lucht warmtepomp is een manier van actief koelen. Hierdoor heb je een grotere controle over de temperatuur.

2. Gemakkelijk te plaatsen

Het plaatsen van een lucht/lucht warmtepomp is niet zo ingrijpend als sommige andere systemen.

Nadelen lucht/lucht warmtepomp

1. Geen warm tapwater of cv-water:  Alleen geschikt voor verwarmen en koelen door middel van lucht. Voor het warme tapwater of voor de cv heb je toch een HR-ketel of een (hybride) warmtepomp nodig.

2. Makkelijker bij kleine ruimtes: Voor elke ruimte in je huis die je wilt verwarmen of koelen is een aparte unit nodig.

Niet vergeten: isolatie

Voordat je wilt gaan investeren in een warmtepomp is het verstandig om na te denken over de isolatie. Efficiënt verwarmen of koeling staat of valt met een goede isolatie van de woning.

Pas als de wanden, vloeren, ramen en het dak voorzien zijn van goede isolatie zul je pas echt de duurzame energiebesparende effecten van de warmtepomp merken.

Offertes aanvragen

De warmtepomp specialist kan je helpen met advies over en de correcte plaatsing van alle soorten warmtepompen. Vraag daarom altijd meerdere offertes en advies aan bij specialisten om problemen bij de plaatsing te voorkomen. En natuurlijk om te besparen.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd