Wat Kost een Hybride Warmtepomp? (inclusief installatie)

De warmtepomp kom je in Nederland steeds vaker tegen. Maar vaak is een huis niet voldoende geïsoleerd en vinden mensen een normale warmtepomp te prijzig.

Dan is de hybride warmtepomp een goede oplossing…

 • Maar wat is een hybride warmtepomp nou eigenlijk en waarin verschilt deze van een ‘normale’ warmtepomp?
 • Wat zijn de voordelen van zo’n hybride systeem?
 • Wat zijn de kosten en subsidies op dit warmtepomp systeem?

Hieronder lees je hier meer over…

Snel warmtepomp offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is het verschil tussen een hybride en een standalone warmtepomp?

Standalone warmtepomp: Even voor het onderscheid: een normale warmtepomp, ook wel standalone warmtepomp genoemd, werkt zonder HR-ketel om je huis op te warmen.

Wil je ook warm tapwater voor in de keuken en te douchen, dan heb je een warmtepompboiler of buffervat nodig. Sommige standalone warmtepompen zijn combi-warmtepompen. Dit betekent dat de warmtepomp zowel het cv-water verwarmt als een ingebouwde boilervat heeft voor warm tapwater.

Hybride warmtepomp: Een hybride warmtepomp is een systeem dat uit twee warmtebronnen bestaat. Meestal is dit een HR-ketel. Er zijn nog andere variaties mogelijk, hier lees je meer over onder het kopje ‘Hybride ventilatielucht/water warmtepomp‘.

Doordat een hybride warmtepomp in combinatie met een gasgestookte HR-ketel werkt, is er voor dit systeem nog voor een deel gas nodig, maar wel een stuk minder dan wanneer je alleen een HR-ketel gebruikt.

Wat is een hybride warmtepomp?

De meeste hybride warmtepompen bestaan uit een combinatie van een warmtepomp en een gasgestookte hoogrendementsketel (HR-ketel).

De warmtepomp en de HR-ketel werken bij dit type hybride samen om de woning te verwarmen. Als de warmtepomp gedeelte niet de warmte kan leveren springt de HR-ketel bij. Dit gebeurt alleen bij hele koude periodes, gemiddeld zo rond de -4 °C dat de HR-ketel moet mee helpen.

Als er niet te veel warmteverlies is, kan een hybride warmtepomp zelfs een jaren ’30 woning van warmte voorzien.

Volgens berekeningen van de Consumentenbond kan er met een hybride warmtepomp tot 75% op het gasverbruik bespaard worden.

Het gasverbruik zal bij een hybride warmtepomp dus afnemen, het elektriciteitsverbruik zal toenemen. Per saldo zal dit echter een kostenbesparing opleveren.

Hoe ziet met het sanitair water?

Het warme tapwater wordt bij een hybride systeem meestal verzorgd door de HR-ketel. Maar het is ook mogelijk om (gedeeltelijk) het warme tapwater via een speciaal buffervat (hier lees je meer over onder het kopje ‘Werkt een hybride warmtepomp met een buffervat?‘) of een warmtepompboiler op te laten warmen.

Welke soorten hybride warmtepompen zijn er?

Hieronder vind je de twee soorten hybride systemen.

Hybride (buiten) lucht/water warmtepomp

Bij de de meeste hybride systemen bestaat het warmtepomp gedeelte uit een (buiten)lucht/water warmtepomp. Deze zuigt buitenlucht aan en zet het om in warmte voor het cv-systeem.

Als het te koud wordt buiten en er is teveel warmte verlies dan neemt de HR-ketel het werk over.

Hybride ventilatielucht/water warmtepomp

Je heb ook de hybride ventilatielucht/water warmtepomp.

Hierbij wordt de ventilatielucht gebruikt om (gedeeltelijk) warmte op te wekken voor het cv-systeem. Het water dat door ventilatielucht is opgewarmd wordt, bij een te lage temperatuur verder opgewarmd door de HR-ketel.

Een ventilatielucht/water warmtepomp is bijna altijd een hybride systeem. Vaak is er niet voldoende ventilatielucht om het huis compleet te verwarmen. Om gebruik te maken van de ventilatieluchtwarmtepomp moet het huis goed zijn geïsoleerd. Dan behaal je het beste rendement.

Ventilatielucht met een grond/water warmtepomp of buitenlucht/water warmtepomp

Een ventilatielucht/water warmtepomp hoeft niet per se met een hr-ketel samen te werken. Het is ook mogelijk om een ventilatielucht/water warmtepomp te combineren met een (buiten)lucht/water warmtepomp of een grond/water warmtepomp.

Zo gebruik je meerdere onuitputtelijke bronnen zoals ventilatielucht, bodemwarmte of buitenlucht.

Werkt een hybride warmtepomp met een buffervat?

Ja, een hybride warmtepomp kan samenwerken met een buffervat.

Maar wat is een buffervat? Een buffervat is een tank van gemiddeld tussen de 500 en 3000 liter waar warm water wordt opgeslagen. Het buffervat is vooral bedoeld om de hybride warmtepomp niet te laten pendelen.

Pendelen betekent dat de warmtepomp steeds aan en uit springt om de gewenste temperatuur in huis te leveren. Het uit en aan schakelen kost energie en zorgt voor slijtage aan de compressor.

Door het buffervat blijft er altijd warm water beschikbaar die niet te veel schommelt in temperatuur. Zo kan de warmtepomp rustig warm water blijven leveren zonder piekmomenten, wat in energieverbruik scheelt.

Meerdere bronnen

Naast een warmtepomp kunnen er ook andere bronnen zoals een zonneboiler aangesloten worden op een buffervat. Zo kun je op verschillende manieren je huis energiezuinig verwarmen.

Hygiëne buffervat voor de hybride warmtepomp

Een normaal buffervat levert warm water voor de centrale verwarming (naar vloerverwarming of LTV radiatoren). Maar naast een boiler heb je ook nog een type buffervat die ook warm tapwater levert. Deze worden ook wel een hygiëne buffervat genoemd.

Een warmtepomp met of zonder buffervat die cv-water levert met een temperatuur van rond de 45 °C is voldoende. Maar voor de veiligheid moet de temperatuur van tapwater rond de 60°C liggen. Bij een hygiëne buffervat zit er warm water voor de cv onderin het vat en het tapwater bovenin het vat.

De hybride warmtepomp kan dus ook indirect zorgen voor warm tapwater via een buffervat.

Wat kost een (hybride) warmtepomp?

De aanschafkosten voor een hybride (buiten) lucht/water systeem zijn gemiddeld €5.250 (zonder HR-ketel en subsidie).

De kosten voor het aanschaffen van een hybride ventilatielucht/water warmtepomp zijn gemiddeld €4.250 (zonder HR-ketel en subsidie).

De bovenstaande kosten zijn inclusief btw en installatiekosten.

Dit is een stuk minder duur dan een standalone warmtepomp. Een standalone lucht/water warmtepomp kost gemiddeld €8.500 (inclusief installatie, exclusief subsidie).

Hoeveel subsidie krijg ik op een hybride warmtepomp?

Gelukkig kun je voor een hybride warmtepomp systeem subsidie ontvangen als het een label heeft van A++ of hoger. Voor een hybride warmtepomp ontvang je gemiddeld €2.250 aan subsidie.

De €2.250 is een gemiddelde omdat per model warmtepomp het subsidiebedrag kan verschillen.

Kostenoverzicht van hybride warmtepompen.

Hieronder zie je de prijzen en kosten (inclusief installatie) voor de verschillende warmtepompen.

Type hybride Excl. HR-ketel Incl. HR-ketel
Prijs Hybride (buiten)lucht/water €3.900 €4.850
Kosten Hybride (buiten)lucht/water €5.250 €6.000
Prijs Hybride (ventilatie)lucht/water €3.250 €4.150
Kosten Hybride (ventilatie)lucht/water €4.250 €5.250

Met subsidie verrekend

Hieronder zie je de kosten (dus inclusief installatie) waarbij de subsidie is verrekend.

Type hybride warmtepomp
(met subsidie)
Excl. HR-ketel Incl. HR-ketel
Kosten Hybride (buiten)lucht/water €3.000 €3.750
Kosten Hybride (ventilatie)lucht/water €2.000 €3.000

Wat bespaar je met een hybride warmtepomp?

Met een hybride warmtepomp gaat je gasverbruik flink naar beneden.

Afhankelijk van hoe goed je woning is geïsoleerd bespaar gemiddeld:

 • €650 voor een hybride lucht/water warmtepomp;
 • €600 voor een ventilatielucht/water warmtepomp.

De gasprijs is flink gestegen. Ook al moet je HR-ketel af en toe nog werken, het grootste deel van het jaar verbruik je geen gas meer om je huis te verwarmen. Dat doe je met ‘gratis’ lucht en elektriciteit.

Terugverdientijd van een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is prijziger dan een enkele HR-ketel. Gelukkig verdien je door de besparingen een hybride warmtepomp terug.

De terugverdientijd van een warmtepomp kun je uitrekenen met de kosten en de besparingen van een hybride warmtepomp. Hiervoor heb je de volgende formule nodig:

Kosten hybride warmtepomp installatie / besparing per jaar = terugverdientijd in jaren

Met de bovenstaande gegevens kom je op de volgende terugverdientijden uit…

Type hybride warmtepomp Excl. HR-ketel Incl. HR-ketel
Kosten Hybride
(buiten)lucht/water
€5.250 / €650 = 8 jaar €6.000 / €650 = 9 jaar
Kosten Hybride
(ventilatie)lucht/water
€4.250 / €600 = 7 jaar €5.250 / €600 = 9 jaar

Wat is de terugverdientijd met de subsidie verrekend?

Met de aftrek van subsidie wordt de terugverdientijd korter. Hieronder de berekeningen…

Type hybride warmtepomp
(met subsidie)
Excl. HR-ketel Incl. HR-ketel
Kosten Hybride
(buiten)lucht/water
€3.000 / €650 = 5 jaar €4.300 / €650 = 7 jaar
Kosten Hybride
(ventilatie)lucht/water
€2.000 / €600 = 4 jaar €3.000 / €600 = 5 jaar

Welke merken hybride warmtepompen zijn er?

Er zijn ondertussen heel veel merken die hybride warmtepompen aanbieden. In het overzicht hieronder vind je de merken die het best beoordeeld zijn door de consumentenbond:

 1. Remeha: Remeha is een Nederlands merk en bekend van de cv-ketels. Maar Remeha heeft al enige tijd hybride warmtepompen in het assortiment. Het meest bekende model is de Remeha Elga Ace en is aan te sluiten op alle merken cv-ketels die hybride ready zijn.
 2. Atlantic: Atlantic is een vrij onbekend merk. Het komt uit Frankrijk en wordt ontwikkeld door de Groupe Atlantic. De hybride warmtepomp van Atlantic, de Atlantic Aurea heeft een zeer kleine binnenunit, zodat het beter past in kleine ruimtes (naast de bestaande cv-ketel).
 3. Daikin: Dit Japanse merk staat al jaren bekend om zijn hoge kwaliteit airco’s. Maar ook de hybride warmtepomp, de Daikin Altherma wordt goed beoordeeld. Dit is een hybride monoblock. Dus geen binnenunit in huis. 
 4. Vaillant: Ook Vaillant uit Duitsland is een bekend merk van cv-ketels. De Vaillant aroTherm staat bekend om de goede besparingen en stille werking.
 5. ATAG: ATAG is een Nederlands merk en bekend van de keukenapparatuur maar ook verwarming. De hybride warmtepomp van ATAG, de Atag Energion is een monoblock (buiten) en geeft goede besparingen op de energierekening en is gemiddeld stil.

Hoeveel geluid produceert een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp produceert geluid. Het geluidsniveau verschilt per model, maar gemiddeld moet je rekening houden met een maximum van 60 dB voor de buitenunit. Dit is als de buitenunit van hybride (buiten)lucht/warmtepomp flink aan het werk is.

60 dB klinkt als een hoop geluid, en dat klopt. Dit is het geluid dat de warmtepomp daadwerkelijk produceert. Bij overlast wordt gekeken naar het geluidsdruk. Een warmtepomp die 60 dB geluid voortbrengt heeft een lagere geluidsdruk op enkele meters afstand. Op bijvoorbeeld 5 meter afstand van een warmtepomp met geluidproductie van 60 db een geluidsdruk van ongeveer 45 dB.

De geluidsdruk mag op de perceelgrens ‘s avonds (tussen 19.00 en 7.00) maximaal 40 dB zijn en overdag (tussen 7.00 en 19.00) maximaal 45 dB zijn.

Om het geluid van een warmtepomp buitenunit te dempen heb je een geluidsreducerende omkasting nodig.

Geluid in de zomer en winter

Een warmtepomp moet harder werken tijdens de koudere periodes en produceert dan ook meer geluid. De meeste mensen hebben hun raam in de winter minder vaak open en dus minder last van het geluid.

Tijdens de warme periodes (met het raam open) produceert een hybride warmtepomp veel minder geluid omdat het minder hard hoeft te werken.

Hoe zit met de geluidproductie van een ventilatie lucht/water warmtepomp?

Een ventilatie lucht/water warmtepomp staat binnen, dus is er geen buitenunit. Het maakt binnenshuis wel geluid, maar buitenshuis heeft de omgeving geen last van geluid.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Hieronder lees je hoe de twee verschillende type warmtepompen werken.

Hoe werkt een hybride (buiten)lucht/water warmtepomp?

Je hebt bij een lucht/water warmtepomp keuze uit twee mogelijkheden.

Splitblock: De warmtepomp bestaat uit twee verschillende units. De buitenunit die de buitenlucht aanzuigt en de binnenunit die de warmte omzet naar het cv-water.

Monoblock: Bij een monoblock staat of hangt de gehele warmtepomp buiten of binnen.

Een hybride lucht/water warmtepomp werkt als volgt:

 1. Aan de buitenmuur of aan de gevel hangt de buitenunit en zuigt buitenlucht aan. In het geval van monoblock gebeurd het gehele proces buiten (standaard monoblock) of binnen (bij een ventilatielucht/water warmtepomp).
 2. De lucht stroomt langs leidingen met koudemiddel. Dit koudemiddel verdampt al bij lage temperaturen. Dit gebeurt in de verdamper in het warmtepompsysteem. Het koudemiddel neemt in temperatuur toe en wordt gasvormig.
 3. De damp wordt onder druk gebracht door een compressor waardoor de temperatuur verder stijgt.
 4. De condensor zorgt dat de warmte uit het koudemiddel wordt afgegeven aan en het water van het cv-systeem. Het water stroomt naar de centrale verwarming, HR-ketel of buffervat.
 5. Het gasvormige koudemiddel wordt weer vloeibaar en stroomt naar het expansieventiel.
 6. Via het expansieventiel neemt de druk af en daalt de temperatuur. Het koudemiddel stroomt naar de verdamper waar het proces opnieuw beginnen.

Hoe werkt een hybride ventilatielucht/water warmtepomp?

Een hybride ventilatielucht/ water warmtepomp werkt ongeveer hetzelfde als een hybride lucht/water warmtepomp. Alleen de warmtebron is anders.

Om een hybride ventilatielucht/ water warmtepomp te laten werken heb je een ventilatiesysteem nodig.

 1. Het ventilatiesysteem zuigt oude lucht uit huis.
 2. De ventilatielucht stroomt langs de leidingen met koudemiddel in de ventilatiewarmtepomp. Het koudemiddel stroomt langs een verdamper en wordt gasvormig waardoor de temperatuur stijgt.
 3. Met een compressor wordt het gasvormige koudemiddel onder druk gezet waardoor de temperatuur verder stijgt.
 4. De condensor zorgt dat de warmte uit het koudemiddel wordt afgegeven aan het cv-water of hr-ketel water. Het koudemiddel koelt af en wordt weer vloeibaar
 5. Via een expansieventiel neemt de druk en temperatuur af van koudemiddel en stroomt terug naar de verdamper.

Kan ik koelen met een hybride warmtepomp?

Ja, het is mogelijk met bepaalde modellen hybride warmtepompen te koelen. Wil je graag deze functie, leg dit voor tijdens de gesprekken met de warmtepomp specialist.

Koelen met een lucht/water warmtepomp

Met een hybride (buiten)lucht/water warmtepomp is het mogelijk om actief te koelen.

Wat betekent actief koelen precies? Bij het actief koelen draait het systeem zich om. De verdamper in het warmtepompsysteem wordt de condensor en omgekeerd. Het actief koelen kost net als het verwarmen stroom. Er bestaat ook zoiets als passief koelen, maar dat kan alleen met een grond/water warmtepomp.

Kan je koelen met een hybride ventilatielucht/water warmtepomp?

Met een ventilatielucht/water warmtepomp is het technisch niet mogelijk om te koelen.

Hoe ziet een hybride warmtepomp eruit?

Hieronder krijg je een beeld hoe een (opstelling van een) hybride warmtepomp eruit ziet.

Remeha Elga hybride warmtepomp

Remeha Elga hybride warmtepomp met Toshiba buitenunit.

Bron foto: igrotech.nl

Hybride warmtepomp - HR ketel installatie

Bron foto: gasterra.nl/groen/energietransitie/hybride-warmtepomp

Waarom zou ik kiezen voor een hybride warmtepomp?

Waarom is een hybride warmtepomp een goed idee? Hieronder vind je de voordelen.

1. Geschikt bij redelijke isolatie

Een hybride warmtepomp kan functioneren in een redelijk goed geïsoleerd oud huis.

Het rendement op de hybride warmtepomp zal niet zo hoog zijn als bij een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis, maar je energierekening gaat alsnog omlaag.

2. Net een nieuwe ketel

Heb je enkele jaren geleden een nieuwe HR-ketel gekocht? Dan hoeft deze ketel niet vervangen te worden. Het kan vaak in combinatie met een warmtepomp een hybride warmtepompsysteem vormen.

Bij een standalone moet die net nieuwe ketel de deur uit, bij een hybride niet.

3. Subsidie op warmtepompen

Op een hybride warmtepomp zit subsidie. De hoogte van de subsidie hangt onder meer af van het merk en type warmtepomp.

Maar gemiddeld genomen ontvang je voor een hybride warmtepomp €2.250 aan subsidie.

4. Hybride warmtepomp met zonnepanelen

Het is mogelijk om de opgewekte elektriciteit van de zonnepanelen te gebruiken voor de hybride warmtepomp.

Laat de hybride warmtepomp aansluiten op het net. Als de zonnepanelen te weinig produceren wordt de elektriciteit van het net gehaald.

Gratis offertes aanvragen voor een hybride warmtepomp

Overweeg je om een hybride warmtepomp aan te schaffen? Laat je dan vooraf goed voorlichten door warmtepomp specialisten.

Vraag hieronder meerdere offertes op bij warmtepomp specialisten zodat je een goede prijsvergelijking kunt maken. Geheel vrijblijvend en gratis.

Vergelijkbare berichten