Warmtepomp

Warmtepomp + Zonnepanelen [Is de combinatie mogelijk?]

Met de aanschaf van een warmtepomp kies je voor een mooie duurzame oplossing. Wil je hierin nog een stapje verder gaan, dan kun je er ook voor kiezen om de warmtepomp te combineren met zonnepanelen.

Maar hoe gaat dit nu in zijn werk? Kunnen alle warmtepompen op zonnepanelen worden aangesloten en welke voordelen levert deze combinatie je op? Je leest er in dit artikel meer over.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Waarom een warmtepomp met zonnepanelen combineren?

Doordat een warmtepomp op elektriciteit werkt, bespaar je op je gasgebruik, maar je stroomverbruik wordt uiteraard wel hoger. Nou is stroom een stuk goedkoper dan gas, dus dit is al een mooie besparing op zich.

Wanneer je de stroom van je warmtepomp (voor een deel) zelf kunt voeden met zonnepanelen wordt het nog een stuk interessanter.

Hoewel het in eerste instantie een grotere investering betekent om naast een warmtepomp ook zonnepanelen aan te schaffen, kan je met deze combinatie wel de terugverdientijd van je investering behoorlijk verkorten.

Als je nog eens watergedragen vloerverwarming combineert met een warmtepomp bespaar je nog meer energie.

Zonnepanelen op schuin dak

Bron foto: sungevity.nl

Hoe wordt de elektriciteit van zonnepanelen gebruikt voor de warmtepomp?

Schaf je zonnepanelen aan, dan heb je hierbij ook een omvormer nodig.

Zonnepanelen zetten zonlicht namelijk om naar gelijkstroom. Gelijkstroom kun je alleen niet gebruiken voor je elektrische apparaten, zoals een warmtepomp. Deze apparaten werken namelijk op wisselstroom.

De omvormer zet gelijkstroom om naar wisselstroom, zodat je de opgewekte stroom kunt gebruiken of voor teruglevering van stroom aan het elektriciteitsnet.

Omvormer om opgewekte energie om te zetten in elektriciteit voor de warmtepomp

Bron foto: cgenergie.nl

Welke omvormer heb je nodig voor een warmtepomp?

Er zijn veel verschillende omvormers verkrijgbaar. Welke omvormer voor jouw situatie geschikt is, hangt af van het vermogen van je zonnepanelen. De capaciteit van de omvormer wordt namelijk afgestemd op het vermogen van je zonnepanelen.

Heel belangrijk hierbij is dat de opbrengst van je zonnepanelen niet hoger ligt dan het vermogen van de omvormer.

Voor het kiezen van de juiste omvormer is het verstandig om je goed te laten adviseren door een zonnepanelen specialist.

Welke soorten warmtepompen met zonnepanelen?

In principe kunnen alle soorten warmtepompen indirect de stroom gebruiken van zonnepanelen.

Warmtepompen kun je onderverdelen in de volgende soorten:

Hybride warmtepomp: Deze soort warmtepomp werkt in samenwerking met een HR-ketel. Dit betekent dat er nog steeds een gasaansluiting nodig is. De hybride warmtepomp zorgt voor het grootste deel van de verwarming van je woning, dit aandeel ligt gemiddeld rond de 85%.

De HR-ketel zorgt hierbij voor de verwarming van het tapwater en ondersteunt de warmtepomp bij de verwarming op het moment dat dit nodig is, bijvoorbeeld op koude winterse dagen.

Aardwarmtepomp: De aardwarmtepomp, ook wel grond/water of geothermische warmtepomp genoemd, is één van de meest energiezuinige warmtepompen die er is. Deze warmtepomp haalt de warmte uit de aardbodem.

Bij een bestaande woning is het niet altijd mogelijk om dit type warmtepomp te installeren. Vaak is een lucht/water warmtepomp of hybride warmtepomp beste optie bij bestaande bouw.

Lucht/water warmtepomp: Dit is de meest gekozen warmtepomp. Met een standaard lucht/water warmtepomp verwarm je het cv-water. Er zijn ook combi-warmtepompen beschikbaar die zowel voor warm cv-water als tapwater zorgen.

Als er genoeg ruimte is, wordt er toch vaak voor een aparte (warmtepomp)boiler gekozen, om te zorgen voor een grotere voorraad aan warm tapwater.

Panasonic combi warmtepomp

Bron foto: panasonicwarmtepompen.nl

Vergelijk Vrijblijvend Warmtepomp Specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Subsidiemogelijkheden

Voor zonnepanelen is er voor particulieren geen subsidie beschikbaar in 2021. Wel is de salderingsregeling nog van kracht. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Saldering bij zonnepanelen‘.

Voor de aanschaf van een warmtepomp kun je subsidie krijgen. Dit kan via de door de overheid in het leven geroepen regeling Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze subsidie is bedoeld om meer mensen te stimuleren over te gaan op de aanschaf van energiebesparende verwarmingsinstallaties die minder CO2 uitstoten, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp.

Eén van de voorwaarden is dat de warmtepomp die je aangeschaft op de lijst van warmtepompen staat die voor subsidie in aanmerking komen. Deze lijst vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Hier lees je uitgebreide informatie over de subsidie voor warmtepompen.

Let op: per 1 januari 2020 is er geen subsidie meer beschikbaar voor warmtepompen voor gasloze nieuwbouwwoningen.

Financieringsmogelijkheden voor zonnepanelen

De subsidie op zonnepanelen is gestopt. Gelukkig zijn er andere financiële regelingen om de aanschaf van zonnepanelen en een warmtepomp aantrekkelijk te maken.

Om zonnepanelen en een warmtepomp te financieren kun je gebruik maken van de Energiebespaarlening van Het Nationaal Warmtefonds.

De Energiebespaarlening maakt het mogelijk om tegen gunstige voorwaarden energiebesparende investeringen aan je huis te financieren.

Daarnaast kun je ook de btw over de aankoop en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.

Saldering bij zonnepanelen

De door zonnepanelen opgewekte stroom die je niet gebruikt, kun je aan het elektriciteitsnet leveren.

Hiervoor krijg je een vergoeding. Dit wordt ook wel salderen genoemd.

De huidige salderingsregeling geldt tot 1 januari 2023. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd tot in 2031.

Met ingang van 2023 mag je nog maar een percentage van de elektriciteit die je aan het elektriciteitsnet hebt teruggeleverd in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt.

Dit percentage gaat elk jaar verder omlaag. Tussen 2023 en 2031 daalt het percentage jaarlijks met 9%. Vanaf 2031 bedraagt dit percentage 0%.

Opslaan van elektriciteit om later te gebruiken

In de toekomst zal het aantrekkelijker zijn om opgewekte stroom op te slaan dan deze terug te leveren. Door elektriciteit op te slaan kun je deze op een later moment gebruiken voor bijvoorbeeld het voeden van je warmtepomp.

Dit opslaan is mogelijk met behulp van accu’s. Thuisaccu’s kunnen helpen om de onbalans tussen opgewekte stroom en benodigde stroom te corrigeren.

De grote capaciteit batterijen zijn alleen niet geschikt om bijvoorbeeld stroom die in de zomer is opgewekt tijdens de donkere wintermaanden te gebruiken.

De capaciteit van de huidige thuisaccu’s is helaas voor hooguit één of enkele dagen stroomverbruik van een gemiddeld huishouden.

Offertes aanvragen

Begin bij het kiezen van de juiste zonnepanelen en een warmtepomp met het vergelijken van offertes.

Offertes aanvragen voor zonnepanelen

Wil je graag offertes aanvragen voor zonnepanelen? Begin met het aanvragen van offertes bij meerdere zonnepaneelspecialisten. Vraag hier gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.

Offertes aanvragen bij warmtepomp specialisten

Overweeg je ook een warmtepomp aan te schaffen, al dan niet in combinatie met zonnepanelen?

Laat je dan vooraf goed adviseren. Houd hiermee ook rekening met eventuele wensen voor de toekomst. Vraag vervolgens bij meerdere warmtepomp specialisten een offerte op, zodat je een goede vergelijking kunt maken.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd