Warmtepomp

Warmtepomp + Zonnepanelen [Is dat mogelijk?]

Met de aanschaf van een warmtepomp kies je voor een mooie duurzame oplossing. Wil je hierin nog een stapje verder gaan, dan kun je er ook voor kiezen om de warmtepomp te combineren met zonnepanelen.

Maar hoe gaat dit nu in zijn werk? Kunnen alle warmtepompen op zonnepanelen worden aangesloten en welke voordelen levert deze combinatie je op? Je leest er in dit artikel meer over.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Waarom is het interessant om een warmtepomp met zonnepanelen te combineren?

Doordat een warmtepomp op elektriciteit werkt, bespaar je op je gasgebruik, maar je stroomverbruik wordt uiteraard wel hoger. Nou is stroom een stuk goedkoper dan gas, dus dit is al een mooie besparing op zich.

Wanneer je de stroom van je warmtepomp zelf kunt opwekken met zonnepanelen wordt het nog een stuk interessanter.

Hoewel het in eerste instantie een grotere investering betekent om naast een warmtepomp ook zonnepanelen aan te schaffen, kan je met deze combinatie wel de terugverdientijd van je investering behoorlijk verkorten.

Zonnepanelen op schuin dak

Bron foto: sungevity.nl

Hoe kan een warmtepomp de elektriciteit gebruiken die is opgewekt door zonnepanelen?

Schaf je zonnepanelen aan, dan heb je hierbij ook een omvormer nodig.

Zonnepanelen zetten zonlicht namelijk om naar gelijkstroom. Gelijkstroom kun je alleen niet gebruiken voor je elektrische apparaten, zoals een warmtepomp. Deze apparaten werken namelijk op wisselstroom.

De omvormer zet gelijkstroom om naar wisselstroom, zodat je de opgewekte stroom kunt gebruiken of voor teruglevering van stroom aan het elektriciteitsnet.

Omvormer om opgewekte energie om te zetten in elektriciteit voor de warmtepomp

Bron foto: cgenergie.nl

Welke omvormer heb je nodig?

Er zijn veel verschillende omvormers verkrijgbaar. Welke omvormer voor jouw situatie geschikt is, hangt af van het vermogen van je zonnepanelen. De capaciteit van de omvormer wordt namelijk afgestemd op het vermogen van je zonnepanelen.

Heel belangrijk hierbij is dat de opbrengst van je zonnepanelen niet hoger ligt dan het vermogen van de omvormer.

Voor het kiezen van de juiste omvormer is het verstandig om je goed te laten adviseren door
een zonnepanelen specialist.

Welke soorten warmtepompen kunnen werken met zonnepanelen?

In principe kunnen alle soorten warmtepompen indirect de stroom gebruiken van zonnepanelen.

Warmtepompen kun je onderverdelen in de volgende soorten:

Hybride warmtepomp: Deze soort warmtepomp werkt altijd in samenwerking met een HR-ketel. Dit betekent dat er nog steeds een gasaansluiting nodig is. De hybride warmtepomp zorgt voor het grootste deel van de verwarming van je woning, dit aandeel ligt gemiddeld rond de 85%.

De HR-ketel zorgt hierbij voor de verwarming van het tapwater en ondersteunt de warmtepomp bij de verwarming op het moment dat dit nodig is, bijvoorbeeld op koude winterse dagen.

Aardwarmtepomp: De aardwarmtepomp, ook wel grond/water warmtepomp genoemd, is één van de meest energiezuinige warmtepompen die er is. Deze warmtepomp haalt de warmte uit de aardbodem.

Bij een bestaande woning is het niet altijd mogelijk om dit type warmtepomp te installeren. Vaak is een lucht/water warmtepomp of hybride warmtepomp dan een betere optie.

Deze zijn een stuk goedkoper en hebben toch een beter rendement dan een HR-ketel.

Lucht/water warmtepomp: Dit is de meest gekozen warmtepomp. Met een standaard lucht/water warmtepomp verwarm je de woning en ook kun je er het tapwater mee verwarmen.

Daarvoor heb je dan wel een warmtepompboiler nodig.

Deze boiler kan in de warmtepomp zijn verwerkt maar ze zijn er ook als externe boilers die je aan kunt sluiten op je lucht/water warmtepomp.

Panasonic combi warmtepomp

Bron foto: panasonicwarmtepompen.nl

Subsidiemogelijkheden voor warmtepompen

Voor de aanschaf van een warmtepomp kun je subsidie krijgen. Dit kan via de door de overheid in het leven geroepen regeling Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze subsidie is bedoeld om meer mensen te stimuleren over te gaan op de aanschaf van energiebesparende verwarmingsinstallaties die minder CO2 uitstoten, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp.

Om voor subsidie op een warmtepomp in aanmerking te komen, gelden de volgende voorwaarden:

De warmtepomp die je hebt aangeschaft, staat op de lijst van warmtepompen die voor subsidie in aanmerking komen. Deze lijst vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

  • Het gaat om een nieuwe warmtepomp die reeds geïnstalleerd is. Het betaalbewijs staat op naam van de huiseigenaar.
  • Je moet de subsidie binnen 6 maanden na installatie aanvragen.
  • De warmtepomp staat in Nederland.

Let op: per 1 januari 2020 is er geen subsidie meer beschikbaar voor warmtepompen voor gasloze nieuwbouwwoningen.

Financieringsmogelijkheden voor zonnepanelen

De subsidie op zonnepanelen is gestopt. Gelukkig zijn er andere financiële regelingen om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk te maken.

Om zonnepanelen te financieren kun je gebruik maken van de Energiebespaarlening van Het Nationaal Warmtefonds.

De Energiebespaarlening maakt het mogelijk om tegen gunstige voorwaarden energiebesparende investeringen aan je huis te financieren.

Daarnaast kun je ook de btw over de aankoop en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.

Saldering bij zonnepanelen

De door zonnepanelen opgewekte stroom die je niet gebruikt, kun je aan het elektriciteitsnet leveren.

Hiervoor krijg je een vergoeding. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Deze salderingsregeling geldt tot 1 januari 2023. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd tot in 2031.

Met ingang van 2023 mag je nog maar een percentage van de elektriciteit die je aan het elektriciteitsnet hebt teruggeleverd in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt.

Dit percentage gaat elk jaar verder omlaag. Tussen 2023 en 2031 daalt het percentage jaarlijks met 9%. Vanaf 2031 bedraagt dit percentage 0%.

Opslaan van elektriciteit om later te gebruiken

In de toekomst zal het aantrekkelijker zijn om opgewekte stroom op te slaan dan deze aan het net terug te leveren. Door elektriciteit op te slaan kun je deze op een later moment gebruiken voor bijvoorbeeld het laten draaien van je warmtepomp.

Dit opslaan is mogelijk met behulp van accu’s. Thuisaccu’s kunnen helpen om de onbalans tussen opgewekte stroom en benodigde stroom te corrigeren.

Ze zijn alleen niet geschikt om bijvoorbeeld stroom die in de zomer is opgewekt tijdens de donkere wintermaanden te gebruiken. De capaciteit van de huidige thuisaccu’s is slechts voldoende voor hooguit één of enkele dagen stroomverbruik van een huishouden.

Offertes aanvragen bij warmtepomp specialisten

Overweeg je ook een warmtepomp aan te schaffen, al dan niet in combinatie met zonnepanelen?

Laat je dan vooraf goed adviseren. Houd hiermee ook rekening met eventuele wensen voor de toekomst. Vraag vervolgens bij meerdere warmtepomp specialisten een offerte op, zodat je een goede vergelijking kunt maken.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd