Warmtepomp + Zonnepanelen [Is de combinatie mogelijk?]
Met de aanschaf van een warmtepomp kies je voor een mooie duurzame oplossing. Wil je hierin nog een stapje verder gaan, dan kun je er ook voor kiezen om de warmtepomp te combineren met zonnepanelen.
Maar hoe gaat dit nu in zijn werk? Kunnen alle warmtepompen op zonnepanelen worden aangesloten en welke voordelen levert deze combinatie je op? Je leest het hieronder.
Inhoudsopgave
- Waarom een warmtepomp met zonnepanelen combineren?
- Hoe wordt de elektriciteit van zonnepanelen gebruikt voor de warmtepomp?
- Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?
- Welke soorten warmtepompen met zonnepanelen?
- Subsidiemogelijkheden
- Financieringsmogelijkheden voor zonnepanelen
- Saldering bij zonnepanelen
- Opslaan van elektriciteit om later te gebruiken
- Offertes aanvragen
Waarom een warmtepomp met zonnepanelen combineren?
Doordat een warmtepomp op elektriciteit werkt, bespaar je op je gasgebruik, maar je stroomverbruik wordt uiteraard wel hoger. Nou is stroom een stuk goedkoper dan gas, dus dit is al een mooie besparing op zich.
Wanneer je de stroom van je warmtepomp (voor een deel) zelf kunt voeden met zonnepanelen wordt het nog een stuk interessanter.
Hoewel het in eerste instantie een grotere investering betekent om naast een warmtepomp ook zonnepanelen aan te schaffen, kan je met deze combinatie wel de terugverdientijd van je investering behoorlijk verkorten.
Als je nog eens watergedragen vloerverwarming combineert met een warmtepomp bespaar je nog meer energie.
Bron foto: sungevity.nl
Hoe wordt de elektriciteit van zonnepanelen gebruikt voor de warmtepomp?
Schaf je zonnepanelen aan, dan heb je hierbij ook een omvormer nodig.
Zonnepanelen zetten zonlicht namelijk om naar gelijkstroom. Gelijkstroom kun je alleen niet gebruiken voor je elektrische apparaten, zoals een warmtepomp. Deze apparaten werken namelijk op wisselstroom.
De omvormer zet gelijkstroom om naar wisselstroom, zodat je de opgewekte stroom kunt gebruiken of kunt terugleveren aan het net.
Bron foto: cgenergie.nl
Welke omvormer heb je nodig voor een warmtepomp?
Er zijn veel verschillende omvormers verkrijgbaar. Welke omvormer voor jouw situatie geschikt is, hangt af van het vermogen van je zonnepanelen. De capaciteit van de omvormer wordt namelijk afgestemd op het vermogen van je zonnepanelen.
Heel belangrijk hierbij is dat de totale opbrengst in kWh van je zonnepanelen niet hoger ligt dan het vermogen van de omvormer.
Voor het kiezen van de juiste omvormer is het verstandig om je goed te laten adviseren door een zonnepanelen specialist.
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?
Om deze vraag te beantwoorden, moet je eerst kijken naar het gemiddelde verbruik van de verschillende warmtepompen. Hieronder een overzicht.
- Hybride lucht/water warmtepomp verbruik gemiddeld: 1950 kWh per jaar.
- All-electric lucht/water warmtepomp verbruik gemiddeld: 3060 kWh per jaar.
- Lucht/lucht warmtepomp (airco die koelt en verwarmd) verbruik gemiddeld: 2000 kWh per jaar.
Hoeveel zonnepanelen (van 375 Wp) heb je nodig:
- Hybride lucht/water warmtepomp: 6 zonnepanelen
- All-electric lucht/water warmtepomp: 10 zonnepanelen
- Lucht/lucht warmtepomp (airco die koelt en verwarmd): 7 zonnepanelen
De berekening is als volgt gemaakt: verbruik warmtepomp / Wp zonnepanele
Welke soorten warmtepompen met zonnepanelen?
In principe kunnen alle soorten warmtepompen indirect de stroom gebruiken van zonnepanelen.
Warmtepompen kun je onderverdelen in de volgende soorten:
All-electric (split) lucht/water warmtepomp: Dit is de meest gekozen warmtepomp. Met een standaard lucht/water warmtepomp verwarm je het cv-water. Er is een buitenunit wordt er warmte uit de buitenlucht onttrokken en via een leiding met koudemiddel zorgt de binnenunit dat het cv-water wordt opgewarmd.
Omdat je een buitenunit en binnenunit hebt wordt dit type ook wel een split warmtepomp genoemd.
Er zijn nog andere variaties van de lucht/water warmtepomp. Over deze vormen lees je meer onder de foto.
Bron foto: panasonicwarmtepompen.nl
Monobloc warmtepomp: Een ander soort buitenlucht/water warmtepomp is de monoblock. Hier staat het gehele warmtepompsysteem buiten. Via leidingen met water die van buiten naar binnen lopen wordt de centrale verwarming gevoed met warm water.
Hybride warmtepomp: Dit type warmtepomp werkt samen met een HR-ketel. De meeste hybride warmtepompen zijn ook buitenlucht/water warmtepomp in een split of monoblock opstelling.
Maar er bestaat ook een hybride ventilatielucht/water warmtepomp die via een ventilatiesysteem oude ventilatielucht gebruikt om het cv-water te verwarmen. Deze werkt ook samen met de HR-ketel.
Een hybride warmtepomp heeft nog een gasaansluiting nodig. De hybride warmtepomp zorgt wel voor het grootste deel van de verwarming van je woning, dit aandeel ligt gemiddeld rond de 85%.
De HR-ketel zorgt hierbij voor warm tapwater en ondersteunt de warmtepomp bij de verwarming op het moment dat dit nodig is, bijvoorbeeld op de meest koude dagen.
Grond/water warmtepomp: De grond/water warmtepomp is één van de meest energiezuinige warmtepompen die er is. Deze warmtepomp haalt de warmte uit de bodem op een diepte tussen de 25 en 150 meter.
Via een lus in de grond met koudemiddel wordt er de bodemwarmte omgezet in warmte voor het cv-water en eventueel tapwater.
Bij een bestaande woning is het niet altijd mogelijk om dit type warmtepomp te installeren. Vaak is een lucht/water warmtepomp of hybride warmtepomp de beste optie bij bestaande bouw.
Subsidiemogelijkheden
Voor zonnepanelen is er voor particulieren geen subsidie beschikbaar in 2024. Wel is de salderingsregeling nog van kracht. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Saldering bij zonnepanelen‘.
Voor de aanschaf van een warmtepomp kun je subsidie krijgen. Dit kan via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze subsidie is bedoeld om meer mensen te stimuleren over te gaan op de aanschaf van energiebesparende verwarmingsinstallaties die minder CO2 uitstoten, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp.
Eén van de voorwaarden is dat de warmtepomp die je aangeschaft op de lijst van warmtepompen staat die voor subsidie in aanmerking komen. Deze lijst vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Hier lees je uitgebreide informatie over de subsidie voor warmtepompen.
Financieringsmogelijkheden voor zonnepanelen
De subsidie op zonnepanelen is gestopt. Gelukkig zijn er andere financiële regelingen om de aanschaf van zonnepanelen en een warmtepomp aantrekkelijk te maken.
Om zonnepanelen en een warmtepomp te financieren kun je gebruik maken van de Energiebespaarlening van Het Nationaal Warmtefonds. De Energiebespaarlening maakt het mogelijk om tegen gunstige voorwaarden energiebesparende investeringen aan je huis te financieren.
Daarnaast zit er sinds 2023 0% btw op zonnepanelen.
Saldering bij zonnepanelen
De door zonnepanelen opgewekte stroom die je niet gebruikt, kun je aan het elektriciteitsnet leveren. Hiervoor krijg je een vergoeding. Dit wordt ook wel salderen genoemd.
Opslaan van elektriciteit om later te gebruiken
In de toekomst zal het aantrekkelijker zijn om opgewekte stroom op te slaan dan deze terug te leveren. Door elektriciteit op te slaan kun je deze op een later moment gebruiken voor bijvoorbeeld het voeden van je warmtepomp.
Dit opslaan is mogelijk met behulp van accu’s of hybride omvormer (omvormer met ingebouwde accu). Thuisaccu’s zijn bedoeld om de tijd te overbruggen tussen het opwekken en het gebruiken van de stroom.
De grote capaciteit batterijen zijn helaas niet geschikt om bijvoorbeeld stroom die in de zomer is opgewekt tijdens de donkere wintermaanden te gebruiken.
De capaciteit van de huidige thuisaccu’s is helaas voor hooguit één of enkele dagen stroomverbruik van een gemiddeld huishouden.
Offertes aanvragen
Begin bij het kiezen van de juiste zonnepanelen en een warmtepomp met het vergelijken van offertes.
Offertes aanvragen bij warmtepomp specialisten
Overweeg je ook een warmtepomp aan te schaffen, al dan niet in combinatie met zonnepanelen?
Laat je dan vooraf goed adviseren. Vraag bij meerdere warmtepomp specialisten offertes aan, zodat je een goede vergelijking kunt maken. Geheel gratis en vrijblijvend.
Offertes aanvragen voor zonnepanelen
Wil je graag offertes aanvragen voor zonnepanelen? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.