Gas Besparen met Zonnepanelen

Benieuwd of je gas kunt besparen met zonnepanelen? Lees hieronder meer over.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Kun je gas besparen met zonnepanelen?

Nee, je kunt niet direct gas besparen met zonnepanelen. Zonne-energie zorgt voor elektriciteit, wat je wel voor bijvoorbeeld elektrische verwarming kunt gebruiken.

Indirect kun je wel gas besparen met zonnepanelen. Door bijvoorbeeld je HR-ketel in te ruilen voor een warmtepomp of elektrische vloerverwarming, kun je wel je huis verwarmen zonder gas.

De warmtepomp of (elektrische) vloerverwarming kun je laten draaien met (hoofdzakelijk) zonnestroom van je eigen panelen.

Over het verwarmen van je huis met zonnepanelen en elektrische verwarming lees je meer onder het kopje ‘Van het gas af met zonnepanelen’. Hier lees je ook meer over wat je aan gas bespaart en hoeveel elektriciteit het kost (wat je kunt opvangen met je panelen).

Kun je gas besparen met zonnepanelen op je dak?

Gas besparen met isolatie

Een manier om wel direct gas te besparen is door te isoleren. Maar ook kun je met isolatie zorgen dat er minder vermogen nodig is om je elektrische verwarming te laten werken.

Voordat je investeert in elektrische verwarming is het slim om je huis goed te (laten) isoleren. Vraag hier gratis offertes aan bij isolatiespecialisten.

De meest belangrijke delen van je huis die samen zorgen voor een volledige isolatieschil zijn:

1. Muurisolatie:

2. Dakisolatie

3. Vloerisolatie

Van het gas af met zonnepanelen

Hieronder zie je de verschillende manieren om je huis elektrisch te verwarmen zonder gas en dit te ondersteunen met zonnepanelen.

Onder de verschillende kopjes zie je wat je bespaart aan gas en wat het aan elektriciteit kost.

1. Warmtepomp

Een warmtepomp laten installeren is één van de manieren om je huis gasloos te verwarmen.

Er zijn grofweg twee soorten warmtepompen die het meest geïnstalleerd worden in bestaande woningen. Met de één gaat je gasverbruik voor verwarmen flink omlaag, bij de andere naar 0.

Hybride warmtepomp

Met de hybride warmtepomp heb je een warmtepomp die samenwerkt met een HR-ketel. Als de warmtepomp niet voldoende vermogen levert, neemt de HR-ketel het werk over om het huis te verwarmen.

De meest gebruikte vorm hybride warmtepomp is de lucht/water warmtepomp. Hierbij wordt met buitenlucht warm water gemaakt voor de centrale verwarming (radiatoren / vloerverwarming).

Vaak wordt bij een hybride warmtepomp wel de gasgestookte HR-ketel gebruikt om warm tapwater te leveren. Je kunt het warme tapwater ook ondervangen door een elektrische boiler te nemen. Hierover lees je meer onder het kopje ‘Elektrische (warmtepomp)boiler’.

Het verbruik verandert gemiddeld op de volgende manier:

  • Het gasverbruik met een hybride warmtepomp daalt met gemiddeld 648 m³ per jaar.
  • Het elektriciteitsgebruik gaat met ongeveer 1.950 kWh per jaar omhoog.

De 1950 kWh kun je (voor een groot deel) opvangen door zonnepanelen te plaatsen. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Warmtepomp om gas te besparen

All-electric warmtepomp

Met een all-electric warmtepomp verwarm je het huis enkel met de warmtepomp op elektriciteit. Dus geen ondersteuning voor de centrale verwarming door een HR-ketel en dus geen gasverbruik voor cv-water.

De meest gekozen volledig elektrische warmtepompen zijn lucht/water warmtepompen. Er zijn naast lucht/water warmtepomp ook bodem warmtepompen, maar deze soorten warmtepompen worden minder geïnstalleerd in bestaande woningen

Om naast je all-electric warmtepomp te zorgen voor warm tapwater, heb je vaak nog wel een HR combiketel op gas nodig. Maar er zijn alternatieven. Je kunt voor gasloos warm tapwater zorgen met een elektrische (warmtepomp)boiler die je kunt voorzien van elektriciteit van je panelen. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Elektrische (warmtepomp)boiler’.

Hier lees je meer over de verschillende soorten warmtepompen (met de bijkomende kosten).

Maar hoe heeft een all-electric warmtepomp invloed op je verbruik?

  • Het gasverbruik voor de verwarming gaat naar 0 met een volledig elektrische warmtepomp.
  • Het elektraverbruik stijgt gemiddeld naar 3060 kWh per jaar.

2. Elektrische vloerverwarming (en watergedragen vloerverwarming)

Je kunt naast een centrale verwarming ook het huis verwarmen met elektrische vloerverwarming. Er zit wel een maar aan, je huis moet zeer goed geïsoleerd zijn om je huis te verwarmen met elektrische vloerverwarming.

Vloerverwarming op zonnepanelen om gas te besparen

Als je het huis niet goed verwarmt, kun je er ook voor kiezen om elektrische vloerverwarming als bijverwarming in te zetten.

Hierbij heb je nog wel een andere hoofdverwarming nodig. De hoofdverwarming blijft dan meestal de traditionele radiatoren. Met elektrische vloerverwarming als bijverwarming gaat het gasverbruik niet naar 0, maar gaat wel (flink) omlaag.

En je kunt zowel elektrische vloerverwarming in de vorm van bij-of hoofdverwarming ondersteunen met energie van je zonnepanelen. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Elektrische vloerverwarming komt grofweg in drie verschillende soorten:

Welke elektrische vloerverwarming geschikt is, ligt aan de toepassing en het type leefvloer (bijvoorbeeld laminaat, parket, tegels, gietvloer). Vraag hier advies over aan vloerverwarming specialisten. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan om te vergelijken.

Hoe verandert het verbruik bij elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming?

  • Als elektrische vloerverwarming wordt gebruikt als hoofdverwarming gaan de gaskosten naar 0.
  • Het elektriciteitsverbruik gaat met gemiddeld 3400 kWh per jaar omhoog.

En hoe gaat het gemiddelde verbruik omhoog en omlaag bij elektrische vloerverwarming als bijverwarming?

  • Hoeveel je aan gas bespaart bij bijverwarming ligt aan wat voor vermogen elektrische vloerverwarming je kiest. Meestal ligt de besparing tussen de 20% en 60%.
  • Het elektraverbruik gaat omhoog naar gemiddeld 1200 kWh per jaar.

Watergedragen vloerverwarming (met een warmtepomp)

Naast elektrische vloerverwarming kun je ook kiezen voor traditionele vloerverwarming die met cv water wordt gevoed zonder dat er gas wordt gebruikt.

Een traditioneel water vloerverwarming werkt namelijk zeer goed samen met een (hybride) warmtepomp. Beide zijn namelijk vormen van lage temperatuur (LTV verwarming). Hier lees je meer over LTV verwarming.

Mocht een warmtepomp niet mogelijk zijn, dan kun je ook de water vloerverwarming laten samenwerken met een HR-ketel. Hierbij moet je rekenen op een besparing van gas van 10 tot 15% aan gas.

3. (Bijverwarmen met) Airco

Is een warmtepomp of (elektrische) vloerverwarming niet mogelijk? Dan kun je ook een airco gebruiken om je huis te verwarmen. Net als bij elektrische vloerverwarming moet het huis zeer goed zijn geïsoleerd, om het als hoofdverwarming te gebruiken.

Binnenunit airco om te verwarmen op zonne-energie en zonder gas.

Een airco is daarom vooral geschikt als bijverwarming en om je huis te koelen tijdens de warme maanden.

Door het te gebruiken als bijverwarming bespaar je ook gas en kun je het elektriciteitsverbruik van je airco (voor een groot deel) dekken met je zonnepanelen. Laat je informeren over het juiste zonnepanelen systeem voor jouw huishouden. Vraag hier gratis offertes aan.

Hoe gaat mijn energierekening er gemiddeld uitzien met een airco?

  • Het gasverbruik kan van 10% tot 70% dalen met een airco als bijverwarming. Dit ligt aan het vermogen van de airco en hoe goed je huis is geïsoleerd.
  • Het elektraverbruik gaat omhoog met gemiddeld 1200 kWh per jaar bij een airco als bijverwarming en koeler. Als hoofdverwarming kost een airco gemiddeld 3500 kWh per jaar om te verwarmen en koelen.

Wel warm water op gas?

Naast het warme water voor je centrale verwarming heb je ook warm water uit de kraan nodig. Een gemiddeld huishouden gebruikt 20% van de 100% aan gas voor warm tapwater.

De standaard systemen voor warm tapwater komen van gasgestookte HR-combiketels of gasboilers. Maar er zijn alternatieven om je warme tapwater gasloos (en zuinig) op te warmen.

Elektrische (warmtepomp)boiler

Met een elektrische boiler kun je het huis voorzien van warm (tap)water zonder dat het gas kost. Als je gasloos het cv verwarmt en je kiest voor een elektrische (warmtepomp)boiler, gebruik je echt 0% gas. Je elektriciteitskosten gaan natuurlijk wel omhoog.

Hieronder lees je meer over de twee soorten elektrische boilers.

Elektrische warmtepompboiler op zonnepanelen

Traditionele elektrische boiler

Een traditionele elektrische boiler werkt prima naast een HR-ketel of een warmtepomp. In de boiler zit een verwarmingselement dat werkt op elektriciteit. Als er warm water wordt getapt komt er op hetzelfde moment nieuw water in de boiler dat wordt opgewarmd.

Het elektra dat een elektrische boiler gebruikt kun je ondersteunen met eigen zonnepanelen. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan om te vergelijken.

Hoeveel energie vraagt een standaard elektrische boiler?

  • Als je een elektrische boiler laat installeren ga je naar 0 gas voor warm tapwater.
  • Een elektrische boiler vraagt gemiddeld 2124 kWh per jaar voor een boiler van 100 liter.

Elektrische warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een zuinig soort elektrische boiler. De werking is te vergelijken met een lucht/water warmtepomp voor warm cv-water. De warmtepompboiler zet via een buitenunit buitenlucht om in warm water. Het warme water komt in een boilervat dat te gebruiken is als tapwater.

Wat zijn de energiekosten voor een warmtepompboiler?

  • Het gasgebruik voor warm tapwater gaat naar 0 met een warmtepompboiler
  • De elektriciteitsrekening gaat omhoog met 900 kWh per jaar voor een warmtepompboiler van 100 liter.

Zoals je ziet is de warmtepompboiler aanzienlijk goedkoper in verbruik dan een traditionele elektrische boiler. 900 kWh per jaar voor de warmtepompboiler ten opzichte van 2124 kWh voor de traditionele.

Daarnaast zijn er subsidiemogelijkheden voor de warmtepompboiler. Hier lees je daar meer over.

Ook het verbruik van warmtepompboiler kan ondersteund worden door je eigen zonne-energie, waardoor de energiekosten zeer laag worden.

Elektrisch koken

Om geheel van het gas af te gaan moet je ook elektrisch koken. Dat kan met een inductie kookplaat.

Als je nog geen elektrische kookplaat hebt, moet je rekening houden met een verhoging van elektriciteitsverbruik van gemiddeld 175 kWh. Je bespaart ongeveer 37 m³ aan gas door elektrisch te koken.

Hoeveel zonnepanelen heeft je huishouden nodig om gasloos te verwarmen?

Onder de verschillende kopjes heb je gezien hoeveel de verschillende apparaten verbruiken aan kWh. Met die gegevens kun je grofweg bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om het aantal kWh op te vangen met zonne-energie.

Neem contact op met zonnepanelen specialisten voor 1-op-1 advies over hoeveel zonnepanelen geschikt zijn om je huis gasloos te laten werken met je eigen zonne-energie. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

De onderstaande aantallen zijn gebaseerd op zonnepanelen van 320 Wattpiek (Wp) en een correctiefactor van 0,85. De correctiefactor is een rekengetal om de reële opbrengst te berekenen. 320 Wp leveren in de praktijk namelijk gemiddeld geen 320 maar 272 kWh op.

Met de volgende formule wordt een schatting gemaakt hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om een bepaald aantal kWh op te wekken.

  • Totale Wattpiek / (wattpiek zonnepaneel x correctiefactor 0,85) = aantal benodigde zonnepanelen

2500 kWh

Een gemiddeld huishouden van 2 personen kan voldoende hebben aan een zonnepanelen systeem van 2500 kWh.

Hiermee kun je bijvoorbeeld een hybride warmtepomp volledig op zonne-energie laten draaien. Alles op zonne-energie laten draaien met 2500 kWh is vaak te lastig. Maar je kunt wel flink gas besparen met 2500 kWh aan zonnepanelen.

3500 kWh

Een gemiddeld huishouden in Nederland gebruikt 3500 kWh. Hiermee kun je meer elektrische apparatuur ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld het verbruik van een all-electric warmtepomp met de 3500 kWh aan zonnepanelen opvangen en daarnaast elektrisch koken.

Daarnaast een elektrische (warmtepomp)boiler op zonne-energie laten werken is wat lastiger, maar voor een heel groot deel gedekt door je eigen zonnepanelen.

  • Hoeveel zonnepanelen? 3500 / (320 x 0,85) = 13 zonnepanelen

4000 kWh

Een groter huishouden van bijvoorbeeld 4 personen heeft gemiddeld 4000 kWh nodig.

Met 4000 kWh kun je veel of elektrische apparaten met een hoog vermogen voorzien van je eigen energie. Je kunt bijvoorbeeld een all-electric warmtepomp en een warmtepompboiler voor een groot deel ondersteunen met je 4000 kWh zonnepanelen systeem.

  • Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor de 4000 kWh? 4000 / (320 x 0,85) = 15 zonnepanelen

5000 kWh

Met een 5000 kWh zonnepanelen systeem kun je een groot huishouden voorzien van zonne-energie. Hiermee kun je elektrisch koken, verwarmen en bijvoorbeeld je eigen laadpaal voor een deel voorzien van elektriciteit.

Bij een 5000 kWh zonnepanelen systeem moet wel gewerkt worden met de juiste omvormer en netaansluiting (3 fase). Hier kan een zonnepanelen specialist over adviseren. Vraag hier gratis offertes aan.

  • Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor 5000 kWh? 5000 / (320 x 0,85) = 19 zonnepanelen

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Interesse in zonnepanelen om je gasrekening indirect naar beneden of 0 te brengen?

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Vergelijkbare berichten