Vloerverwarming

Vloerverwarming Infrezen [Kosten + 7x Voordelen]

Wil je voordelig vloerverwarming laten aanbrengen? Eén van de opties is dan ingefreesde vloerverwarming. Binnen no-time ligt er vloerverwarming en geniet je van een warme vloer.

Maar wat is ingefreesde vloerverwarming? En hoeveel kost het? Daar lees je meer over in de onderstaande gids.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat is ingefreesde vloerverwarming?

Bij dit type vloerverwarming worden sleuven gefreesd in een bestaande (zand)cementdekvloer of anhydrietvloer.

De sleuven waarin de buizen (watergedragen vloerverwarming of elektrische millimeter verwarmingskabels (elektrische vloerverwarming) komen zijn gemiddeld 16 diep. De diepte van de sleuf is afhankelijk van de cement of anhydriet dekvloer.

De sleuven worden volgens een bepaald legplan ingefreesd met een vloerverwarming freesmachine. Het patroon dat in de cementdekvloer ontstaat na het frezen wordt ook wel slakkenhuis of meanderpatroon genoemd. Op de ingefreesde vloerverwarming kun je elk soort leefvloer leggen dat geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Wil je de vloerverwarming gebruiken als hoofdverwarming, dan komen de sleuven dichterbij elkaar. Kies je voor vloerverwarming als bijverwarming, dan komen de sleuven verder uit elkaar te liggen. De afstand tussen de sleuven wordt hart-op-hart (afgekort; h.o.h.) afstand genoemd.

Bij bijverwarming is de hart-op-hart afstand gemiddeld 20 centimeter. Voor de hoofdverwarming ligt de h-o-h rond de 10 centimeter.

Is het frezen van vloerverwarming in bestaande tegels mogelijk?

Het is mogelijk om een bestaande tegelvloer te frezen zonder dat de vloer gesloopt hoeft te worden. De plavuizen of tegels moeten wel goed vastzitten, anders kunnen problemen ontstaan tijdens het frezen van de sleuven.

Infrezen in gipsvezelplaten

Naast de cementdekvloer is het ook mogelijk om in gipsvezelplaten een sleuven patroon te frezen. Het is een duurder, maar soms het beste alternatief. Bij deze methode worden gipsvezelplaten op een ondervloer gelegd, waardoor de vloer wel iets hoger komt te liggen.

Het voordeel van gipsvezelplaten is dat er isolerende varianten te koop zijn. Hierdoor verdwijnt er minder warmte via de onderzijde.

Wat zijn de voordelen van ingefreesde vloerverwarming?

Er zijn verschillende redenen waarom ingefreesde vloerverwarming een goede keus is.

1. Bij of hoofdverwarming: De sleuven kunnen dichterbij of verder uit elkaar gefreesd worden. Zo kun je zelf bepalen of je de vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming gaat gebruiken.

2. Geen verhoging: Heb je een bestaande cementdekvloer? Dan komt bij ingefreesde vloerverwarming in de bestaande cementdekvloer of anhydrietvloer waardoor er geen extra laag bovenop komt. Hierdoor blijft je kamer even hoog en hoeven er geen leidingen verlegd te worden.

3. Elektrisch of watergedragen vloerverwarming mogelijk: In de sleuven kunnen zowel buizen (watergedragen) als verwarmingskabel (elektrisch) gelegd worden.

4. Snelle opwarming: Omdat de buizen of kabels dichterbij de leefvloer liggen warmt de vloer snel op.

5. Geen grote verbouwing: Tijdens het frezen komt er bijna geen stof vrij door de afzuiger bij de freesmachine. Daarnaast hoeft er verder niet gehakt of cement gestort worden waardoor de overlast van de werkzaamheden van korte duur is.

6. Snel gelegd: Het aanleggen van ingefreesde vloerverwarming duurt maar 1 of 2 dagen.

7. Meest voordelig: Ingefreesde vloerverwarming is één van de meest voordelige methodes. Over de kosten lees je meer onder het kopje ‘Wat kost ingefreesde vloerverwarming?’.

Wat zijn de nadelen van frezen voor vloerverwarming?

Er zitten ook mindere kanten aan ingefreesde vloerverwarming:

1. Vloer moet verwijdert worden: Om de dekvloer in te frezen moet de leefvloer (en ondervloer) verwijdert worden. Als de vloer verlijmd zit is het erg lastig om deze te verwijderen zonder de vloerdelen stuk te maken.

Tegels en vaak ook houten vloeren zitten verlijmd of vast aan de ondergrond. Je zult dus na het aanbrengen van ingefreesde vloerverwarming een nieuwe leefvloer moeten leggen.

Laminaat is vaak makkelijker om netjes weg te halen en opnieuw te leggen.

2. Vloerisolatie is lastiger: Als je een bestaande dekvloer laat infrezen kun je geen vloerisolatie direct onder de vloerverwarming leggen.

Er is wel een alternatief. Bij een kruipruimte die toegankelijk is kun je vloerisolatie aanbrengen. Via het plafond zijn er isolatieplaten of rollen aan te brengen om de warmteverlies te voorkomen en het rendement op de vloerverwarming te verhogen.

Soorten vloerverwarming

Er zijn twee soorten vloerverwarmingssystemen; watergedragen en elektrisch.

Watergedragen vloerverwarming

Bij watergedragen vloerverwarming stroomt er warm water door buizen. De buizen kunnen op platen of in beton gestort worden. In het geval van ingefreesde vloerverwarming worden de buizen in de sleuven gelegd.

Watergedragen vloerverwarming is energiezuinig en verdient daardoor de investering in de loop van de tijd terug.

Een watergedragen systeem kan via een verdeler op een HR cv-ketel of (hybride) warmtepomp worden aangesloten.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming zorgt voor een snel opgewarmde vloer. De reactietijd is snel, wat je helaas ook terugziet op de energierekening.

Elektrische vloerverwarming is minder zuinig dan watergedragen vloerverwarming.

Dit type vloerverwarming wordt daarom vooral gebruikt als bijverwarming, omdat hiervoor minder vermogen nodig is. Elektrische vloerverwarming wordt vaak gebruikt op kleinere oppervlaktes, zoals in de badkamer of toilet.

Je hebt elektrische vloerverwarming in de vorm van matten, kabels en folies. In het geval van ingefreesde vloerverwarming zijn het elektrische kabels die de vloer opwarmen.

Infrezen of een nieuwe cementdekvloer?

Bij een cementdekvloer heb je twee opties. Je kunt de vloer infrezen of een de cementdekvloer vervangen. De vloer laten infrezen is een stuk voordeliger dan een nieuwe cementdekvloer. Een laten leggen van een nieuwe dekvloer met vloerverwarming is een stuk duurder, maar heeft ook zijn voordelen.

Bij een nieuwe dekvloer worden isolatieplaten gelegd in het cement of anhydriet, waardoor het rendement beter is dan bij ingefreesde vloerverwarming in een bestaande dekvloer.

Infrezen of matten?

Je kunt op een bestaande dekvloer kiezen uit verschillende vloerverwarming methodes. Je hebt dus ingefreesde vloerverwarming, maar ook vloerverwarmingsbuizen op matten (tackerplaten en noppenplaten).

Bij ingefreesde vloerverwarming komt de vloer niet hoger te liggen. In het geval van matten komt de vloer wel iets hoger te liggen.

Hoe kan dit?

De matten komen bovenop de dekvloer. Op de matten worden de buizen gelegd waardoor de opbouw (iets) hoger wordt. Het voordeel van matten is dat deze vaak isolerend zijn, zodat de warmte omhoog stijgt en niet richting de kruipruimte of fundering.

Hoe wordt een vloer ingefreesd voor vloerverwarming?

Hieronder zie je stap-voor-stap hoe een vloer ingefreesd wordt. De onderstaande stappen geven een globaal beeld hoe ingefreesde vloerverwarming wordt gelegd. De manier van frezen kan per vloerisolatie specialist verschillen.

Stap 1: Er wordt een legplan voorbereid. Hierin staat hoe ver de sleuven uit elkaar komen te liggen.

Stap 2: De dekvloer wordt eerst stofvrij gemaakt met een industriële stofzuiger. Als de dekvloer niet egaal genoeg is voor de freesmachine moet de oppervlakte eerst geëgaliseerd worden.

Stap 3: De sleuven worden uitgeslepen met een vloerverwarming freesmachine. Op de freesmachine zit een blad met diamantenkoppen om de sleuven netjes uit te slijpen. Door een afzuigmechanische op de machine komt er bijna geen stof vrij tijdens het frezen.

Stap 4: De verwarmingsbuizen of kabels worden in de sleuven gelegd. In het geval van buizen worden deze na het leggen aangesloten op een verdeler.

Sleuven dichtsmeren of niet?

Stap 5: Dit is een aparte stap, omdat de afwerking van de sleuven te maken heeft met de leefvloer.

Tegelvloer

In het geval tegels worden de sleuven niet opgevuld. De tegelvloer of plavuizen kunnen direct over de sleuven worden gelegd.

Lijm in de sleuven bij laminaat, PVC, (lamel)parket.

Wil je een PVC, laminaat of parket als leefvloer? Dan worden de sleuven gevuld met een speciale flexibele lijm.

Egale vloer bij PVC en parket

Wil je PVC of parket. Dan moet de vloer geëgaliseerd (met een laagje van minstens 4 millimeter) worden. Als de vloer niet wordt geëgaliseerd voel je elke onregelmatigheid

Wat voor soort vloer kan ik op een ingefreesde vloer leggen?

Je kunt elk soort vloer kiezen die geschikt is voor op vloerverwarming. Er is veel keus.

Hieronder zie je de beste leefvloeren in combinatie met (ingefreesde) vloerverwarming.

PVC: PVC heeft een lage warmteweerstand, wat betekent dat de warmte van de vloerverwarming snel de kamer verwarmd. PVC is bovendien slijtvast, vochtbestendig en geluiddempend.

Tegels: Zowel natuursteen als keramische tegels zijn geschikt op vloerverwarming. Steen geleid zeer goed waardoor de ruimte snel warm wordt. Tegels zijn bovendien uitermate geschikt in combinatie met ingefreesde vloerverwarming.

Wat kost ingefreesde vloerverwarming?

En nu de grote vraag. Wat kost het om de dekvloer te laten frezen en de vloerverwarming te laten leggen?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten inclusief btw, vloerverwarming en arbeidskosten.

Ingefreesde loerverwarming kosten als hoofdverwarming

Hieronder zie je gemiddelde kosten voor een hoofdverwarming met een afstand van 10 centimeter tussen de buizen (hart-op-hart afstand).

  • 20 – 30m² € 1.050
  • 30 – 40m² € 1.200
  • 40 – 50m² € 1.330
  • 50 – 60m² € 1.550

Ingefreesde vloerverwarming kosten als bijverwarming

Ga je de vloerverwarming als bijverwarming gebruiken? Dan krijg je vloerverwarming dat 20 centimeter uit elkaar ligt (hart-op-hart afstand).

  • 20 – 30m² € 900
  • 30 – 40m² € 975
  • 40 – 50m² € 1.060
  • 50 – 60m² € 1.135

Neem voor de exacte kosten contact met vloerverwarming specialisten.

Offertes aanvragen bij vloerverwarming specialisten

Wil je voordelig en snel vloerverwarming laten leggen? Kies voor ingefreesde vloerverwarming in je bestaande dekvloer. Vraag vrijblijvend offertes aan met verschillende vloerverwarming specialisten.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd