Vloerverwarming op Noppenplaten [incl. Kosten]

Vloerverwarming is de ideale manier om je wooncomfort te verhogen. Een manier om vloerverwarming te leggen is met noppenplaten.

Hieronder lees je meer:

 • Wat noppenplaten zijn;
 • Wat de voordelen zijn;
 • Hoe noppenplaat vloerverwarming wordt gelegd.
Vloerverwarming offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn noppenplaten?

Vloerverwarming op noppenplaten is een systeem dat voor zowel nieuwe als oudere woning geschikt is.

 • Het is een snelle methode van vloerverwarming aanleggen. Er hoeven hiervoor namelijk geen sleuven in de vloer gefreesd te worden. Noppenplaten zijn geschikt op zowel betonvloeren als houten vloeren.
 • Noppenplaten worden vooral gebruikt in combinatie met warmwaterbuizen van watergedragen vloerverwarming. Maar het is ook mogelijk om elektrische vloerverwarmingskabels op noppenplaten plaatsen.
 • Noppenplaten bestaan uit een rubberen onderplaat, met aan de bovenkant een aantal noppen van rubber. Tussen deze noppen worden de kunststof buizen of kabels gelegd, zodat deze op hun plaats blijven en goed beschermd worden.

Gipsvezel nopppenplaten

Er zijn ook noppenplaten die gemaakt zijn van gipsvezel. Deze kunnen worden gebruikt bij droogbouwsystemen. Deze noppenplaten worden ook wel Fermacell noppenplaten genoemd.

Gipsvezelplaten voor vloerverwarming

Bron foto: variotherm.nl

Ongeïsoleerde noppenplaat

Behalve geïsoleerde noppenplaten zijn er ook ongeïsoleerde noppenplaten verkrijgbaar. Is er al een goede vloerisolatie aanwezig, dan kun je volstaan met noppenplaten zonder isolatie.

Je bespaart hiermee op de materiaalkosten omdat ongeïsoleerde noppenplaten voordeliger zijn dan geïsoleerde noppenplaten.

Geïsoleerde noppenplaat

Bij de aanleg van geïsoleerde noppenplaten worden de verwarmingsbuizen vastgezet op de kunststof noppenplaten. De onderzijde van deze noppenplaten bestaat uit EPS-isolatie.

EPS- isolatie (deze afkorting staat voor: geëxpandeerd polystyreenschuim) is een kunststof isolatiemateriaal. Ook wel bekend als piepschuim.

Geisoleerde noppenplaten om warmteverlies te voorkomen bij vloerverwarming

Bron foto: badkamerwinkel.nl

Hoe dik zijn noppenplaten?

Noppenplaten zijn tussen de 11 millimeter en 35 millimeter  dik. De dikte is afhankelijk van of het een geïsoleerde of ongeïsoleerde noppenplaat is. Een geïsoleerde plaat is iets dikker dan een ongeïsoleerde noppenplaat.

Wat zijn de prijzen voor noppenplaten vloerverwarming?

Je kunt zowel noppenplaten gebruiken als je vloerverwarming installeert als bijverwarming of als hoofdverwarming. Daarom zijn de kosten hieronder onderverdeeld. Laat een specialist een berekeningen maken of vloerverwarming als hoofdverwarming mogelijk is.

Hier lees je meer over bijverwarming en hoofdverwarming.

De gemiddelde kosten hieronder zijn inclusief btw, het leggen van de vloerverwarming en de prijs voor de vloerverwarmingsmaterialen.

Wat kost noppenplaten vloerverwarming als bijverwarming?

Bijverwarming is wat goedkoper dan als hoofdverwarming. Je moet wel investeren in andere warmtebronnen zoals infrarood verwarming.

Aantal m² Kosten
20 – 30 m² €785
30 – 40 m² €920
40 – 50 m² €1.000
50 – 60 m² €1.080

Wat kost noppenplaten vloerverwarming als hoofdverwarming?

Met een hoofdverwarming verdwijnen radiatoren of andere verwarmingsbronnen uit je interieur.

Aantal m² Kosten
20 – 30 m² €920
30 – 40 m² €1.100
40 – 50 m² €1.225
50 – 60 m² €1.350

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming op noppenplaten?

Het systeem van vloerverwarming op noppenplaten levert de volgende voordelen op:

 1. De montage is snel en eenvoudig. Het kan doorgaans binnen een dag geïnstalleerd worden.
 2. Kies je voor geïsoleerde noppenplaten dan heb je meteen ook een goede vloerisolatie.
 3. Het systeem kent een redelijk snelle opwarmtijd.
 4. De opbouwhoogte is gering.

Hoe wordt vloerverwarming op noppenplaten geplaatst?

Er zijn twee manieren om vloerverwarming op noppenplaten te leggen.

Natbouw: Hierbij komt de noppenplaat op (meestal) een betonnen draagvloer of op een schuimbetonvloer. Na het leggen wordt er een ‘natte’ cementdekvloer of anhydriet dekvloer gestort als afwerking.

Dekvloer gieten op vloerverwarming op noppenplaten

Droog: Bij een ‘droge’ constructie komt de noppenplaat op de bestaande cement/anhydriet dekvloer of houten vloer. Hierop komt egalisatielaagje met daarop de vloer. Voor droogbouw vloerverwarming heb je wel een ander soort noppenplaat nodig. Vraag advies aan een vloerverwarming specialist over welke noppenplaat geschikt is.

Droogbouw vloerverwarming met noppenplaten

De aanleg van vloerverwarming op noppenplaten gaat als volgt:

 1. Heb je geen isolerende noppenplaten? Dan wordt er een isolerende laag onder de platen gelegd. Deze isolerende onderlaag voorkomt dat er warmteverlies ontstaat.
 2. Vervolgens worden de noppenplaten geplaatst. Deze noppen zorgen ervoor dat de verwarmingsbuizen hier gemakkelijk tussen gelegd kunnen worden. Op deze manier zitten de buizen stevig vast en blijven ze op hun plaats.
 3. Indien nodig wordt er een vulmiddel over de noppenplaat aangebracht.

Randisolatie

Bij vloerverwarming is het plaatsen van randisolatie erg belangrijk. Randisolatie is isolatiemateriaal dat ervoor zorgt dat de dekvloer en de afwerkvloer kunnen uitzetten of krimpen zonder dat hierbij scheuren of barsten ontstaan.

Randisolatie is verkrijgbaar in rollen randisolatie die voorzien zijn van een plakstrip. Deze plakstrip zorgt er niet alleen voor dat het aanbrengen gemakkelijker gaat, maar ook dat de randisolatie op zijn plaats blijft bij het aanbrengen van de vloer.

Je kunt randisolatie kopen in verschillende diktes van 5 tot 8 mm en ook in verschillende hoogtes en lengtes.

Extra vloerisolatie in de kruipruimte voor extra rendement

Heb je een kruipruimte en is deze nog niet geïsoleerd? Naast een isolerende laag direct bij de vloerverwarming kun je ook kiezen om het plafond van de kruipruimte te isoleren. Bij opwarming van de vloer verdwijnt er namelijk ook warmte via de kruipruimte.

Vloerisolatie voor een beter rendement op vloerverwarming

Door isolatiemateriaal aan te brengen onder de vloer via de kruipruimte, voorkom je dat de warmte via deze weg ontsnapt.

Je kunt de vloer isoleren met rollen of platen isolatiemateriaal.

Bij het isoleren van de vloer via de kruipruimte kun je bij het aanleggen van de vloerverwarming volstaan met ongeïsoleerde noppenplaten.

Laat je vloer via de kruipruimte isoleren voor een aangenaam warme vloer en meer rendement. Vraag hier gratis vloerisolatie offertes aan.

Alternatieven methodes

Naast vloerverwarming op noppenplaten zijn er nog andere mogelijkheden voor watergedragen vloerverwarming:

Krimpnetten: Vloerverwarming op krimpnetten is één van de oudste vormen van vloerverwarming aanleggen. Deze methode wordt nog steeds heel veel toegepast.

Er wordt hierbij op de basis een draadstaalmat gelegd waarop de vloerverwarmingsbuizen geplaatst worden. Vloerverwarming op krimpnetten wordt toegepast wanneer er nog geen dekvloer aanwezig is, dus op de betonnen basisvloer. De krimpnetten met verwarmingsbuizen wordt op de basisvloer gelegd, waarna er een dekvloer over de vloerverwarming wordt gestort.

Tackerplaat: Net als bij vloerverwarming op noppenplaten kent dit systeem het voordeel van vloerverwarming en isolatie in één. De platen zijn namelijk isolatieplaten (EPS) die zijn voorzien van rasterfolie.

Hierop wordt de vloerverwarmingsbuis met een zogenaamde kunststof U-clip vastgemaakt. Over de tackerplaat komt een nieuwe dekvloer.

Infrezen: Een andere mogelijkheid is om je vloerverwarming in te laten frezen. Het voordeel is dat bij dit systeem de cement/anhydriet dekvloer niet verwijderd hoeft te worden.

Er worden sleuven in de chape gefreesd, waar de vloerverwarmingsbuizen in komen.

Vraag offertes aan bij vloerverwarming specialisten

Overweeg je ook om vloerverwarming in je huis laten installeren en zo te profiteren van een aangenaam warm huis?

Vraag nú bij vloerverwarming specialisten offertes aan. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken.


Vergelijkbare berichten