Vloerverwarming

Vloerverwarming op Noppenplaten

Vloerverwarming is de ideale manier om je wooncomfort te verhogen. Het zorgt voor een aangename warmte in huis die gelijkmatig verdeeld wordt. Om te voorkomen dat een deel van de warmte weer ontsnapt via de vloer, is goede vloerisolatie hierbij onmisbaar.

Wanneer je vloerverwarming in je woning wilt laten aanleggen en de vloer eerst beter geïsoleerd moet worden, is vloerverwarming op geïsoleerde noppenplaten een interessante optie. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap: je hebt vloerisolatie en vloerverwarming in één.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat zijn noppenplaten?

Noppenplaten worden veel gebruikt om de buizen van de vloerverwarming in te leggen.

Het is een snelle methode van vloerverwarming aanleggen. Er hoeven hiervoor namelijk geen sleuven in de vloer gefreesd te worden. Noppenplaten zijn alleen geschikt voor warm water vloerverwarming.

Noppenplaten bestaan uit een rubberen onderplaat, met op de top een aantal noppen van rubber. Tussen deze noppen worden de kunststof buizen gelegd, zodat deze op hun plaats blijven en goed beschermd worden.

Ongeïsoleerde noppenplaat

Behalve geïsoleerde noppenplaten zijn er ook ongeïsoleerde noppenplaten verkrijgbaar. Is er al een goede vloerisolatie aanwezig, dan kun je volstaan met ongeïsoleerde noppenplaten. Je bespaart hiermee op de materiaalkosten omdat ongeïsoleerde noppenplaten voordeliger zijn dan geïsoleerde noppenplaten.

Bij ongeïsoleerde noppenplaten ziet de vloeropbouw er als volgt uit:

 1. Eventueel isolatiemateriaal in de kruipruimte (als er een kruipruimte aanwezig is)
 2. Constructievloer
 3. Eventueel isolatiemateriaal op de constructievloer (als er geen kruipruimte aanwezig is)
 4. Noppenplaat
 5.  Randisolatie
 6. Vloerverwarmingsbuizen
 7. Dekvloer, ongeveer 7 tot 10 cm.
 8. Vloerafwerking

Geïsoleerde noppenplaat

Bij de aanleg van geïsoleerde noppenplaten worden de verwarmingsbuizen vastgezet op de kunststof noppenplaten. De onderzijde van deze noppenplaten bestaat uit EPS-isolatie. EPS- isolatie (deze afkorting staat voor: geëxpandeerd polystyreenschuim) is een kunststof isolatiemateriaal. Ook wel bekend als piepschuim.

De vloeropbouw bij geïsoleerde noppenplaten ziet er als volgt uit:

 1. Ondervloer (constructievloer)
 2. Geïsoleerde noppenplaat
 3. Randisolatie
 4. Vloerverwarmingsbuis
 5. Dekvloer, ongeveer 7 tot 10 cm.
 6. Vloerafwerking

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming op noppenplaten

Het systeem van vloerverwarming op noppenplaten levert de volgende voordelen op:

 1. De montage is snel en eenvoudig. Het kan doorgaans binnen een dag geïnstalleerd worden.
 2. Kies je voor geïsoleerde noppenplaten dan heb je meteen ook een goede vloerisolatie.
 3. Het systeem kent een redelijk snelle opwarmtijd.
 4. De opbouwhoogte is gering.

Wat zijn de nadelen van vloerverwarming op noppenplaten?

De nadelen van dit systeem zijn:

 • Het kan alleen aangelegd worden op een vlakke ondervloer. Oneffenheden in de vloer kun je met dit systeem niet opvangen.
 • Vloerverwarming op noppenplaten is eigenlijk alleen geschikt voor afwerking met een zandcement dekvloer.
 • Is er sprake van een grotere diameter van de verwarmingsbuis dan moet je deze vastzetten op de ondervloer, wat meer arbeid met zich meebrengt.
 • Het kent beperkingen in de keuze voor de vloerafwerking.

Hoe wordt vloerverwarming op noppenplaten geplaatst?

De aanleg van vloerverwarming op noppenplaten gaat als volgt:

 1. Voordat de platen geplaatst worden, wordt er eerst een isolerende onderlaag aangebracht, dit kan bijvoorbeeld isolatiefolie zijn.
 2. Deze isolerende onderlaag voorkomt dat er warmteverlies ontstaat en het zorgt er bovendien voor dat de vloer zonder problemen kan krimpen en uitzetten als gevolg van de temperatuurverschillen.
 3. Vervolgens worden de noppenplaten geplaatst. Deze noppen zorgen ervoor dat de verwarmingsbuizen hier gemakkelijk tussen gelegd kunnen worden. Op deze manier zitten de leidingen stevig vast en blijven ze op hun plaats.
 4. Nu kan de verwarming worden aangesloten, waarna een smeervloer wordt gelegd.
 5. De vloer kan ten slotte worden afgewerkt met vloerbedekking.

Randisolatie

Bij vloerverwarming is het plaatsen van randisolatie erg belangrijk. Randisolatie is isolatiemateriaal dat ervoor zorgt dat de verwarmde dekvloer en de afwerkvloer kunnen uitzetten of krimpen zonder dat hierbij scheuren of barsten ontstaan.

Randisolatie is verkrijgbaar in rollen randisolatie die voorzien zijn van een plakstrip. Deze plakstrip zorgt er niet alleen voor dat het aanbrengen gemakkelijker gaat, maar ook dat de randisolatie op zijn plaats blijft bij het aanbrengen van de vloer.

Je kunt randisolatie kopen in verschillende diktes van 5 tot 8 mm en ook in verschillende hoogtes en lengtes.

Extra vloerisolatie in de kruipruimte voor extra rendement

Heb je een kruipruimte en is deze nog niet geïsoleerd? Naast een isolerende laag direct bij de vloerverwarming kun je ook kiezen om het plafond van de kruipruimte te isoleren. Bij opwarming van de vloer verdwijnt er namelijk ook warmte via de kruipruimte.

Door isolatiemateriaal aan te brengen onder de vloer via de kruipruimte, voorkom je dat de warmte via deze weg ontsnapt.

Je kunt de vloer isoleren met rollen of platen isolatiemateriaal.

Bij het isoleren van de vloer via de kruipruimte kun je bij het aanleggen van de vloerverwarming volstaan met ongeïsoleerde noppenplaten.

Alternatieven methodes voor het aanbrengen van warm water vloerverwarming

Naast vloerverwarming op noppenplaten zijn er nog andere mogelijkheden voor warm water vloerverwarming:

Krimpnetten: Vloerverwarming op krimpnetten is één van de oudste vormen van vloerverwarming aanleggen. Deze methode wordt nog steeds heel veel toegepast.

Er wordt hierbij op de betonlaag een draadstaalmat gelegd waarop de vloerverwarmingsbuizen geplaatst worden. Vloerverwarming op krimpnetten wordt toegepast wanneer er nog geen dekvloer aanwezig is, dus op de ruwe betonvloer. Ook in nieuwbouwwoningen wordt deze methode veel toegepast.

Tackerplaat: Net als bij vloerverwarming op noppenplaten kent dit systeem het voordeel van vloerverwarming en isolatie in één. De platen zijn namelijk isolatieplaten (EPS) die zijn voorzien van rasterfolie.

Hierop wordt de vloerverwarmingsbuis met een zogenaamde kunststof U-clip vastgemaakt.

Infrezen: Een andere mogelijkheid is om je vloerverwarming in te laten frezen. Het voordeel is dat bij dit systeem de dekvloer niet verwijderd hoeft te worden. Er worden sleuven in de dekvloer aangebracht, waar de buizen inkomen.

Vraag offertes aan bij vloerverwarming specialisten

Overweeg je ook om vloerverwarming in je huis laten installeren en zo te profiteren van een aangename warmte in je huis? In dat geval raden we je aan om goed advies in te winnen over welk systeem van vloerverwarming voor jouw situatie het meest geschikt is.

Vraag vervolgens bij meerdere vloerverwarming specialisten een offerte op. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken en op basis hiervan de beste keuze maken.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd