Vloerverwarming Koeling {Met Warmtepomp of Ketel?}

Is het mogelijk om te koelen en te verwarmen met vloerverwarming? Hieronder lees je meer over de voor-en nadelen van vloerkoeling door middel van een vloerverwarmingssysteem.

Vloerverwarming offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Kun je met een vloerverwarming koelen?

Ja, je kunt koelen met een watergedragen vloerverwarming. Hierbij stroomt er water met een lagere temperatuur dan de omgeving door de buizen waardoor de vloer en ruimte koeler wordt.

In de meeste gevallen heb je een warmtepomp nodig om de vloer te koelen. Verschillende soorten warmtepompen kunnen koelen. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Koelen met de warmtepomp: de ideale combinatie’.

Bij vloerkoeling gaat het om een paar graden koelen. Met een airco kun je een ruimte aanzienlijk koeler maken, maar kost ook meer energie.

Koelen met vloerverwarming mogelijk

Kun je ook koelen met stadsverwarming?

In sommige gevallen kan een vloer ook gekoeld worden als je op stadsverwarming zit. Vraag dit na of vloerkoeling mogelijk is via je stadsverwarming.

Interesse in vloerverwarming om zowel je vloer te verwarmen als koelen? Vraag hier gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten.

Wat zijn belangrijke punten om rekening mee te houden bij vloerverwarming koeling?

Waar moet de vloerverwarming aan voldoen zodat het goed kan werken als vloeren koeler.

1. Legafstand is belangrijk

Wil je vloerkoeling in je woning, dan moet de vloerverwarming hier ook geschikt voor zijn.

De legafstand is bij koelen van belang.

Met onder andere de legafstand wordt bepaald of de vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming werkt.

Bij hoofdverwarming (dus zonder radiatoren of IR panelen) wordt een afstand van 10 centimeter gebruikt. Bij bijverwarming ligt dit hoger met een afstand van gemiddeld 15 tot 20 centimeter.

Bij het koelen mag de legafstand tussen de buizen maximaal 10 centimeter zijn. Anders kan de vloerkoeling niet effectief werken.

2. Let op condens bij het koelen

Bij vloerkoeling bestaat de kans op condens als het verkeerd gebruikt wordt. Je moet een vloerverwarming die koelt niet kouder laten worden dan 19 of 18 °C, om condens bij de vloer te voorkomen.

Condens kan zorgen dat de vloer krom trekt of dat er andere vochtproblemen ontstaan.

Het is ook mogelijk om een beveiliging in te bouwen. Door een dauwpuntbeveiliging wordt de vloer nooit kouder dan die 18 á 19 °C, en voorkom je condens.

3. Verdeler

Om condens te voorkomen moet de verdeler van kunststof of rvs zijn. De verdeler is het onderdeel dat het cv-water verdeeld over de verschillende groepen.

Kiezen voor vloerverwarming of een airco?

Je kunt met vloerverwarming de ruimte een paar graden koeler maken. Dat is aangenaam tijdens warme periodes.

Maar om echt je ruimte te koelen heb je een airco nodig. Met een airconditioner kun je bijvoorbeeld de temperatuur van 32°C naar 23°C laten dalen.

Lees hier meer over energiezuinige airco’s met een goed koelvermogen.

Wat zijn de voordelen van vloerkoeling?

Waarom is het interessant is om te koelen via de vloerverwarming?

1. Energiezuiniger

Je vloer koelen met vloerverwarming is zuiniger dan met een airco. Het koelt wel minder dan een airco, maar kost ook minder energie.

2. Niet zichtbaar

Vloerkoeling via de vloerverwarming zit onder de vloer verborgen. Bij een airco heb je vloermodel of wandmodel die in het zicht hangt of staat.

3. Geluid

Vloerverwarming maakt minder geluid dan een airco.

De pomp van vloerverwarming is wel een onderdeel van het systeem wat merkbaar geluid kan maken. Het is dus slim bij de installatie dat de vloerverwarmingspomp op een plek komt waar je er geen last van hebt.

4. Gehele vloer

Bij een airco worden bepaalde delen van een kamer gekoeld. Bij vloerverwarming koeling wordt de gehele vloer gekoeld.

5. Zoneregeling

Als je zoneregeling hebt kun je de vloerkoeling per kamer regelen. Zo kun je per kamer bepalen of je er wilt koelen of de temperatuur stabiel houdt.

Pak ook de voordelen mee van vloerverwarming met koeloptie. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan.

Wat zijn de nadelen van koeling via de vloerverwarming?

Er zijn ook redenen waarom vloerkoeling minder interessant is.

1. Minder koel

Met vloerkoeling kun je de ruimte een paar graden koelen. Met een airco kun je een ruimte flink koeler krijgen.

Ook al kun je de airco de ruimte meer dan 10°C laten koelen, maar het is slim om de airconditioner ongeveer 8°C koeler in te stellen dan de buitentemperatuur. Dit voelt het het meest aangenaam.

2. Warmtepomp nodig

Om te kunnen koelen heb je een warmtepomp nodig. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Koelen met de warmtepomp: de ideale combinatie’.

3. Minder snel koel

Een airco kan een ruimte veel sneller koeler krijgen. Net als met vloerverwarming kost vloerkoeling langer om de ruimte op de juiste temperatuur te krijgen.

Met welke soort vloerverwarming kun je koelen?

Je kunt niet koelen met elk type vloerverwarming. Maar met welke wel dan?

Kun je de vloer koelen met watergedragen vloerverwarming?

Ja, je kunt koelen met watergedragen vloerverwarming. Bij watergedragen vloerverwarming kan er door de groepen koel water stromen dat aangevoerd wordt door de warmtepomp of eventueel de stadsverwarming.

Kun je de vloer koelen met elektrische vloerverwarming?

Nee, je kunt de vloer niet koelen met elektrische vloerverwarming.

Kun je met elektrische of water vloerverwarming koelen?

Koelen met de warmtepomp: de ideale combinatie

De warmtepomp is de meest gekozen manier om zowel mee te koelen als te verwarmen.

Met welke soorten warmtepomp kun je koelen?

Met warmtepompen kun je actief en passief koelen. Maar wat houdt passief en actief in?

  • Actief: Hierbij zorgt de warmtepomp voor het aanmaken van koeler water dat wordt rondgepompt door het vloerverwarmingssysteem. Actief koelen kan met een hybride of all-electric lucht/water warmtepomp.
  • Passief: Bij passief koelen zorgt de bodem voor koel water. Het water hoeft niet actief gekoeld te worden omdat de bodemtemperatuur een constante temperatuur heeft van ongeveer 12°C. De warmtepomp zorgt enkel dat het koele water richting de watergedragen vloerverwarming gaat. Passief koelen kan alleen met een grond/water of water/water warmtepomp.

(Hybride) lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp haalt de warmte uit de lucht via de buitenunit en verwarmt het cv-water, dat door het buizensysteem van de vloerverwarming stroomt.

Je hebt lucht/water warmtepompen die volledig elektrisch werken, en hybride warmtepompen die ondersteunt worden door een HR-ketel.

De lucht/water warmtepomp kan via het vloerverwarmingssysteem je huis actief koelen.

Grond/water warmtepomp

Bij een grond/water warmtepomp zit er een lus in de grond. Meestal is dit verticaal (tot wel 120 meter diep), maar soms ook verticaal. De warmtepomp kan via koudemiddel in de lus warmte produceren en afgeven aan het cv-water, maar ook passief koelen.

Een grond/water warmtepomp komt weinig voor in bestaande woningen omdat het veel ruimte in beslag neemt. Grond/water warmtepompen komen vooral voor bij nieuwbouwwoningen.

Water/water warmtepomp

Bij een water/water warmtepomp wordt de (bodem)watertemperatuur gebruikt om warmte te produceren voor je cv-systeem of om passief te koelen.

Een water/water warmtepomp wordt nauwelijks geïnstalleerd bij woonhuizen.

Kun je elke vloer leggen op vloerverwarming met koelmogelijkheden?

Ik wil een vloer op vloerverwarming (met koeling) leggen? Moet ik nog rekening houden met welke vloer ik kies?

Is een PVC vloer geschikt op vloerverwarming koeling?

Zowel klik PVC (soort laminaat) als plak PVC zijn geschikt voor op vloerverwarming met koeling optie. PVC geleidt goed de warmte, maar ook de kou tijdens het koelen. Dus vloerkoeling en een PVC vloer zijn een prima combi.

Kan parket op vloerkoeling?

Ook onder parket is vloerkoeling mogelijk. Als de vloer maar niet gaat condenseren (onder de 18°C grens) zijn er geen problemen.

Gaat laminaat samen met vloerkoeling?

Laminaat en vloerkoeling gaan prima samen. Het is wel belangrijk dat het dauwpunt bij 18°C in de gaten wordt gehouden. Ook moet je een ondervloer kiezen dat samengaat met vloerkoeling. Kies bij voorkeur zo dun mogelijke laminaat voor een goed rendement.

Kan een gietvloer op vloerkoeling?

PU gietvloer en een cementgebonden gietvloer zijn de meest populaire gietvloeren. Deze soorten gietvloeren gaan beide prima samen met vloerkoeling.

Offertes aanvragen voor vloerverwarming

Interesse in vloerverwarming om te verwarmen en koelen? Vraag hieronder gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten. Geheel vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten