Warmtepomp + Stadsverwarming [Is dit mogelijk?]

Vaak wordt er gedacht dat wanneer je aangesloten bent op stadsverwarming, een warmtepomp niet mogelijk is. Onder bepaalde voorwaarden is deze combinatie echter wel mogelijk.

In deze gids lees je meer over de mogelijkheden om stadsverwarming te combineren met een warmtepomp.

Ook komt het eventueel verwijderen van de stadsverwarming aan bod en lees je meer over de verschillende soorten warmtepompen die er zijn.

Snel warmtepomp offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Kan een warmtepomp op stadsverwarming?

Stadsverwarming komt veel voor in stedelijke gebieden, je treft het onder meer veel aan in appartementen.

Omdat in een dergelijke omgeving vaak de ruimte ontbreekt voor een grondwaterpomp is dit in de meeste gevallen geen haalbare combinatie.

Maar andere soorten warmtepompen kun je onder bepaalde omstandigheden wel combineren met stadsverwarming.

Welke warmtepompen zijn dat dan?

(Hybride) lucht/water warmtepomp

Er zijn twee soorten warmtepompen die in bepaalde omstandigheden geschikt zijn op stadsverwarming.

Hybride lucht/water warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en wordt gekoppeld aan een HR-ketel, maar kan in plaats hiervan ook aangesloten worden op stadsverwarming.

  • De warmtepomp zorgt voor het grootste deel van het jaar voor de verwarming in je woning.
  • Op het moment dat het buiten heel koud is, springt de HR-ketel, of in dit geval de stadsverwarming bij.
  • Vaak wordt het warme tapwater verzorgt door de HR-ketel of boiler.

Kies voor een hybride warmtepomp als duurzame verwarming. Vraag hier gratis warmtepomp offertes aan.

Soorten warmtepompen bij stadsverwarming

Standalone Lucht/water warmtepomp

Een lucht /water warmtepomp haalt de warmte uit de lucht en zorgt ervoor dat deze wordt opgewarmd naar een bruikbare temperatuur. Met standalone of all-electric lucht/water warmtepomp wordt bedoeld dat er geen ondersteuning is van een andere warmtebron zoals een HR-ketel voor het maken van warm cv-water.

Kies je voor een volledig elektrische lucht/water warmtepomp dan is er voor het warme tapwater een aparte warmtepompboiler of buffervat nodig.

Niet bij alle bedrijven is de combinatie hybride warmtepomp en stadsverwarming mogelijk

Er zijn warmtepomp specialisten die de koppeling van een hybride warmtepomp aan stadsverwarming niet (meer) aanbieden of ondersteunen.

Zij zijn van oordeel dat een hybride pomp in deze opstelling onvoldoende werkend is te krijgen. Als enig alternatief geldt dan het volledig weghalen van de stadsverwarming uit je woning.

Grond/water warmtepomp

Een grond/water warmtepomp onttrekt de warmte uit de bodem. Andere benamingen voor deze warmtepomp zijn aardwarmtepomp, bodem/water of brine/water warmtepomp.

Omdat er voor een grond/water warmtepomp een gat geboord moet worden, is dit bij de meeste bestaande woning lastig te realiseren.

Dit systeem tref je vaak aan bij nieuwbouwwoningen. Stadsverwarming, de naam zegt het al, bevindt zich in stedelijke gebieden. Hier is vaak niet voldoende ruimte om een dergelijke installatie aan te leggen.

Warmtepomp in plaats van stadsverwarming?

Heb je stadsverwarming en kies je liever niet voor een hybride warmtepomp, dan kun je ook overwegen om de stadsverwarming weg te laten halen en volledig over te stappen op een warmtepomp.

Hoe ziet stadsverwarming eruit?

Ga je de stadsverwarming vervangen door een warmtepomp dan zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Je moet beschikken over vloerverwarming.
  • De nieuwe warmtepomp moet krachtig genoeg zijn om je woning altijd goed op temperatuur te kunnen houden, in dat geval kan de stadsverwarming volledig worden verwijderd.
  • De warmtepomp neemt meer ruimte in beslag dan het apparaat voor de stadsverwarming. Mogelijk kan de warmtepomp niet op dezelfde plek, maar moet er een andere locatie voor gezocht worden. In dat geval moet er extra leidingwerk worden aangelegd. wat voor hogere installatiekosten zorgt.

Daarnaast zijn er nog een aantal technische voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Een warmtepomp specialist kan nagaan of jouw woning geschikt is voor loskoppeling van de stadsverwarming en de aansluiting op een warmtepomp.

Vraag advies aan warmtepomp specialisten. Vraag hier vrijblijvend en kosteloos warmtepomp offertes aan.

Warmtepomp en lage temperatuurverwarming

In combinatie met lage temperatuurverwarming werkt een warmtepomp het best.

  • De warmtepomp maakt gebruik van natuurlijke bronnen zoals de buitenlucht, warmte uit de bodem of ventilatielucht.
  • Omdat de temperatuur van deze bronnen niet hoog genoeg is voor de verwarming van je huis, gebruikt de warmtepomp elektriciteit.
  • Hoe kleiner het verschil is tussen de temperatuur van de gebruikte natuurlijke bron en de voor je verwarmingsinstallatie benodigde aanvoertemperatuur, hoe minder energie er nodig is voor het bereiken van de gewenste temperatuur.

Een laag temperatuur verwarming is de watergedragen vloerverwarming.

Warmtepomp en vloerverwarming

Er zijn twee soorten vloerverwarming:

  • Watergedragen vloerverwarming, deze kan gecombineerd worden met een lucht/water warmtepomp.
  • Elektrische vloerverwarming, deze kan niet gecombineerd worden met een lucht/water warmtepomp.

Warmtepomp en watergedragen vloerverwarming

Voor de aanleg van watergedragen vloerverwarming worden er verwarmingsbuizen in de vloer verwerkt. Bij dit type vloerverwarming stroomt er water met een temperatuur van maximaal 55°C door de leidingen.

De buizen worden via een verdeler op een warmtepomp aangesloten.

De verdeler stuurt het water door een lange leiding, die in of onder de vloer is gemonteerd. De vloer kun je zien als een grote radiator.

Door de gelijkmatige verdeling van de warmte ontstaat er een aangename temperatuur.

Interesse in vloerverwarming? Vraag hier gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming kan bestaan uit dunne matten, kabels of folie dat voorzien is van warmte elementen. Deze elementen zorgen voor de warmte, die weer wordt afgegeven aan de vloer er boven. De vloer neemt deze warmte op en verspreidt deze vervolgens door de ruimte.

Het is mogelijk om elektrische vloerverwarming in te zetten als hoofdverwarming, wanneer de woning voldoende geïsoleerd is. In dit geval kun je onafhankelijk zijn van een warmtenet of stadsverwarming.

Toch zie je over het algemeen dat elektrische vloerverwarming wordt ingezet als bijverwarming.

Elektrische vloerverwarming wordt niet aangesloten op de stadsverwarming. Maar je kunt wel elektrische verwarming installeren in je badkamer of hele huis als bijverwarming. Zo wordt je stadsverwarming rekening lager. De elektriciteitskosten gaan natuurlijk wel iets om hoog.

Lucht/lucht warmtepomp (airco verwarming) als alternatief

Een lucht/lucht warmtepomp is een heteluchtverwarming waarbij de warmte wordt opgenomen uit de buitenlucht. Dit gebeurt door de buitenunit, die buitenshuis staat opgesteld. Via de binnenunits wordt de warme lucht de kamer ingeblazen.

Het omgekeerde is ook mogelijk: een lucht/lucht warmtepomp kan ook dienen als airco en dus koele lucht je woning inblazen.

  • Het grootste verschil met andere warmtepompen is dus dat het verwarmen van je huis niet gebeurt via vloer-, wand- of centrale verwarming maar via de lucht.
  • Het is niet mogelijk om je met een lucht/lucht warmtepomp van warm tapwater te voorzien.

Elektrische vloerverwarming combineren met een lucht/lucht warmtepomp

Wanneer elektrische vloerverwarming op zichzelf niet voldoende warmte levert voor je woning en een lucht/lucht warmtepomp dit ook niet doet, dan bestaat er ook nog de mogelijkheid om deze twee systemen met elkaar te combineren.

Zo heb je warm huis, zonder afhankelijk te zijn van stadsverwarming.

Offertes aanvragen voor een warmtepomp

Vraag hieronder nú vrijblijvend en gratis offertes aan voor een warmtepomp.

Vergelijkbare berichten