Ventilatiewarmtepomp {Prijzen – Voor- en Nadelen}

Je huis op een duurzame manier verwarmen én minder energie verbruiken. Het is de gasloze toekomst en een manier op te besparen om de energierekening.

Het zuinig verwarmen kan met een warmtepomp. Een voorbeeld van zo een warmtepomp is de ventilatiewarmtepomp.

Maar wat is een ventilatiewarmtepomp? Hieronder lees je er meer over deze minder bekende warmtepomp.

Snel warmtepomp offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een ventilatielucht/water warmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een warmtepomp die oude warme lucht uit het ventilatiesysteem haalt om je huis te verwarmen. Er is dus geen buitenunit nodig om warme lucht te onttrekken uit de buitenlucht, maar alles vind binnen plaats.

Normaal gesproken zou de lucht via het ventilatiekanaal worden afgevoerd. De ventilatiewarmtepomp gebruikt deze lucht, haalt hier warmte uit en verwarmt het verder.

De oude lucht is gemiddeld 20°C dus er is weinig energie nodig om dit te verwarmen totdat het warm genoeg is om te gebruiken als warm water. Daarom is dit een energiezuinig en efficiënt proces.

Welke merken leveren ventilatiewarmtepompen?

Er zijn verschillende merken die ventilatiewarmtepompen leveren. Hieronder een selectie

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Bron foto: inventum.com

Ventilatielucht/water warmtepomp is een monobloc en hybride warmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is een voorbeeld van een monobloc hybride warmtepomp.

Een monobloc warmtepomp is een systeem dat volledig buiten wordt geplaatst, maar het kan ook binnen zoals bij de ventilatiewarmtepomp.

Bij een ventilatie monobloc warmtepomp wordt de ventilatiebox van het mechanische ventilatiesysteem vervangen waardoor het hele proces zich in huis afspeelt. Een ventilatiewarmtepomp is dus een warmtepomp zonder buitenunit.

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met een HR-ketel. Omdat de ventilatiewarmtepomp alleen niet genoeg warmte kan leveren, springt de HR-ketel (vooral in koude periodes) bij om toch aan de warmtevraag te voldoen.

Bij een hybride warmtepompsysteem zorgt de HR-ketel vooral voor het warme water. Zo ook bij ventilatiewarmtepomp.

Wat kost een ventilatiewarmtepomp?

Zit er subsidie op een ventilatie/luchtwater warmtepomp?

Ja, er is subsidie beschikbaar voor de ventilatiewarmtepomp. Gemiddeld ontvang je €2.250 aan subsidie.

Voor een warmtepompboiler (die op ventilatielucht werkt) ontvang je €725 aan subsidie.

Om subsidie te ontvangen in 2024 voor de warmtepomp moet de ventilatiewarmtepomp(boiler) wel een label A++ of A+++ hebben.

Kosten

Hieronder vind je de kosten inclusief btw, installatie, de warmtepomp zelf en met aftrek/zonder aftrek van subsidie.

Type warmtepomp Prijzen
(excl. subsidie)
Subsidie Kosten
(incl. montage+
subsidie)
Ventilatiewarmtepomp
(excl. HR-ketel)
€3.250 €2.250 €2.000
Warmtepompboiler €2.000 €725 €2.425

Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp samen met een buffervat?

Met een buffervat kun je extra besparen op energieverbruik én gaat de ventilatiewarmtepomp langer mee.

Het is een vat met een inhoud van ongeveer 500 tot 3000 liter dat wordt geplaatst tussen de warmtepomp en het verwarmingssysteem. In het vat wordt warm water opgeslagen.

Hierdoor hoeft de warmtepomp niet steeds aan en uit te springen om het water op temperatuur te houden. Dit aan en uit springen heet pendelen en zorgt voor pieken in het energieverbruik en slijtage.

Het buffervat zorgt voor een stabielere aanvoer van warm water. Een investering die de moeite van het overwegen waard is.

Buffervat van Bosch

Is mijn huis geschikt voor een ventilatielucht/water warmtepomp?

Een aantal dingen zijn belangrijk om op te letten.

Wanneer is een ventilatiewarmtepomp interessant?

1. Bouwjaar

Kijk eerst eens goed naar het bouwjaar. Je huis is waarschijnlijk geschikt als het na 1980, maar voor 2005 gebouwd is.

2. Juiste balansventilatiesysteem

Vanaf 1980 werden nieuwe woningen beter geïsoleerd en werd mechanische ventilatie steeds toegepast. Mechanische ventilatiesysteem kan gecombineerd worden met een ventilatiewarmtepomp.

Huizen die na 2005 zijn gebouwd, maken vaak gebruik van balansventilatie met warmteterugwinning (afgekort, wtw).

3. Voldoende isolatie

Naast dat er mechanische ventilatie aanwezig moet zijn, is het belangrijk dat je huis voldoende is geïsoleerd. Dat betekent, een goed geïsoleerde vloer, spouwmuur, dak en HR++ glas / triple glas.

Bij slechte isolatie heeft het eigenlijk geen zin om een warmtepomp te plaatsen en is eerst investeren in goede isolatie verstandiger.

Wat zijn de voordelen van een ventilatielucht/water warmtepomp?

1. Efficiënt: De lucht die wordt gerecycled uit het ventilatiesysteem is gemiddeld 20°C. Door de hoge begintemperatuur is er weinig energie nodig om de lucht verder te verwarmen.

2. Relatief goedkoop in aanschaf: De kosten voor een goede ventilatiewarmtepomp zijn gemiddeld €2.550.

3. Investering in de toekomst: Een ding is zeker: Gas wordt duurder en in de komende jaren gaat het helemaal verdwijnen. Investeren in een warmtepomp is een stap in de goede richting.

4. Korte terugverdientijd: De efficiëntie en het hoge rendement zorgen voor een relatief korte terugverdientijd van gemiddeld 12 jaar.

5. Energiebesparend: Met een ventilatiewarmtepomp verbruik je tot 75% minder gas.

6. Milieuvriendelijk: Minder energie verbruiken betekent een lagere CO2-uitstoot: Je bent dus milieuvriendelijk bezig.

7. Klimaat in huis: Een ventilatiewarmtepomp draagt bij aan een gezond klimaat in huis. Je kunt blijven ventileren en toch de warmte binnen houden.

Wat zijn de nadelen van een ventilatielucht/water warmtepomp?

1. Werkt alleen met mechanische ventilatie: Er moet een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig zijn om gebruik te kunnen maken van een ventilatiewarmtepomp.

2. Hybride systeem: Alleen een ventilatiewarmtepomp levert niet voldoende warmte op. In koudere periodes zal er toch gas gestookt moeten worden via een HR-ketel.

3. Isolatie: Zonder goede isolatie kan een warmtepomp niet voldoende warmte leveren.

Kun je koelen met een ventilatiewarmtepomp?

Met de meest ventilatiewarmtepompen kun je niet koelen. Maar er is wel één uitzondering, namelijk de Modul-AIR Blue van Inventum. Dit is de eerste ventilatiewarmtepomp die ook actief kan koelen. Naast het koelen kan de Blue ook verwarmen, ventileren en warm water maken.

Met de meeste andere soorten warmtepompen zoals de grond/water warmtepomp of de (hybride) elektrische lucht/water warmtepomp kun je wel passief of actief koelen.

Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt (net als andere warmtepompen) energie om er warmte van te maken waarmee je huis en tapwater (bij de juiste opstelling) mee verwarmd wordt.

Kort samengevat gaat dit als volgt:

 1. De warmtepomp haalt warme lucht uit het mechanische ventilatiesysteem die anders naar buiten zou worden geblazen.
 2. Deze lucht wordt langs een koudemiddel gevoerd die vervolgens via een verdamper gasvormig wordt.
 3. Het gas wat ontstaan is bij de verdamping wordt naar een compressor gevoerd en onder druk gezet waardoor de temperatuur gaat stijgen.
 4. Dit koudemiddel gas geeft de warmte af via een condensor aan het water in het buffervat of verwarmingssysteem.
 5. Door de druk te verlagen via een expansieventiel koelt het koudemiddel af en wordt het weer vloeibaar. Waarna het proces weer opnieuw begint.

Wat voor rendement heeft een ventilatiewarmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP en SCOP. (Coëfficiënt of Performance).

 • COP is een momentopname
 • SCOP is een gemiddelde genomen over een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar.

Deze getallen geven aan wat de verhouding is tussen de hoeveelheid elektriciteit die nodig is om een bepaalde hoeveelheid warmte te produceren

Wat is de COP van een ventilatiewarmtepomp?

De ventilatiewarmtepomp maakt gebruik van warme lucht en scoort dan ook vrij goed met een gemiddeld rendement (COP) van ongeveer 4 of 400%. Dat wil zeggen dat 1 deel energie 4 delen warmte oplevert.

Maar de uiteindelijke besparing is afhankelijk van jouw specifieke situatie. De grootte van het huis speelt een rol, maar ook uit hoeveel personen het huishouden bestaat en hoeveel er moet worden bijgestookt (in het geval van een koude winter ).

Voor een gemiddelde woning, met een gezin van drie personen kun uitgaan van 30 à 50% minder gasverbruik, 10% meer elektriciteitsverbruik en een besparing op jaarbasis van ongeveer €350.

Ventilatiewarmtepomp of hybride lucht/water warmtepomp?

Lees hier de verschillen tussen een ventilatielucht warmtepomp en een hybride warmtepomp.

 • Buitenunit: Bij een ventilatiewarmtepomp heb je geen buitenunit nodig, bij een hybride lucht/water warmtepomp in de meeste gevallen wel.
 • Koelen: Met een hybride lucht/water warmtepomp kun je in veel gevallen koelen (als je vloerverwarming hebt). Bij de ventilatiewarmtepompen is de keuze gelimiteerd.
 • Ventilatiesysteem: Je moet bij een ventilatiewarmtepomp een passend ventilatiesysteem hebben. Bij een hybride lucht/water warmtepomp is dit niet nodig.
 • Warm water: Er zijn ventilatiewarmtepompen die warm tapwater leveren. Bij een hybride lucht/water warmtepomp heb je hiervoor een HR-ketel of aparte boiler nodig.
 • Vermogen: Het gemiddelde vermogen van ventilatiewarmtepompen is 3 kW tot maximaal 5 kW (met de nodige aanpassingen). Daardoor is een ventilatiewarmtepomp vooral geschikt voor kleinere woningen zoals appartementen. Een hybride lucht/water warmtepomp komt in hogere vermogens van bijvoorbeeld 8 of 10 kW en is daardoor geschikt voor grotere woningen.

Wat is een ventilatie warmtepompboiler?

Een standaard warmtepomp zorgt voor warm cv-water. Een boiler, hygiëne buffervat of HR combi-ketel zorgen voor warm water uit de kraan en douche.

Met een warmtepompboiler kun je wel warm tapwater bereiden op een energiezuinige manier.

Net als een ventilatiewarmtepomp gebruikt een warmtepompboiler ook de ventilatielucht als warmtebron.

Een warmtepompboiler werkt samen met een warmtepomp en wordt alleen gebruikt om tapwater mee te verwarmen.

Maar wat is die warmtepompboiler dan?

Een warmtepomp en een warmtepompboiler kunnen twee apparaten zijn, maar er zijn combi warmtepompen. Waarbij de warmtepomp en boiler in één zitten, als is de niet altijd de beste oplossing. Soms zijn twee apparaten de beste oplossing voor jou situatie.

Het is een energiezuinige manier om voor warm water te zorgen en werkt ongeveer hetzelfde als een ventilatiewarmtepomp. Lucht uit het ventilatiesysteem wordt hergebruikt om water mee te verwarmen. Maar in plaats van warm cv-water gaat het om het opwarmen van tapwater voor bijvoorbeeld je keuken of badkamer.

Offertes aanvragen bij warmtepomp specialisten

Een warmtepomp is een flinke investering. Daarom is het belangrijk om een warmtepomp specialist te vinden die je kan helpen met het juiste advies en de correcte plaatsing.

Vraag hieronder gratis + vrijblijvend warmtepomp offertes aan.

Vergelijkbare berichten