Warmtepomp

Ventilatiewarmtepomp

Je huis op een duurzame manier verwarmen én minder energie verbruiken. Het is de toekomst en een manier op te besparen om de energierekening. Een ventilatiewarmtepomp is een eerste stap op weg naar een volledig duurzame woning.

Hieronder lees je er meer over deze minder bekende warmtepomp.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat is een ventilatielucht/water warmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een warmtepomp die warme lucht uit het ventilatiesysteem haalt om je huis te verwarmen.

Normaal gesproken zou de lucht via het ventilatiekanaal worden afgevoerd. De ventilatiewarmtepomp gebruikt deze lucht, haalt hier warmte uit en verwarmt het verder.

De oude lucht is gemiddeld 20 graden dus er is weinig energie nodig om dit te verwarmen totdat het warm genoeg is om te gebruiken voor warm water en het verwarmingssysteem. Daarom is dit een energiezuinig en efficiënt proces.

Ventilatielucht/water warmtepomp is een monobloc en hybride warmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is een voorbeeld van een monobloc hybride warmtepomp.

Een monobloc warmtepomp is een systeem dat volledig buiten wordt geplaatst, maar het kan ook binnen. De ventilatiebox van het mechanische ventilatiesysteem wordt vervangen door de warmtepomp waardoor het hele proces zich in huis afspeelt.

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met een HR-ketel. Omdat de ventilatiewarmtepomp alleen niet genoeg warmte kan leveren, springt de hr-ketel (vooral in koude periodes) bij om toch aan de vraag naar warmte of warm water te voldoen.

Bij een hybride warmtepompen zorgt de HR-ketel vooral voor het warme water.

Ventilatielucht/water warmtepomp met buffervat

Met een buffervat kun je extra besparen op energieverbruik én gaat de warmtepomp langer mee.

Het is een vat met een inhoud van ongeveer 500 tot 3000 liter dat wordt geplaatst tussen de warmtepomp en het verwarmingssysteem. In het vat wordt warm water opgeslagen.

Hierdoor hoeft de warmtepomp niet steeds aan en uit te springen om het water op temperatuur te houden. Dit aan en uit springen heet pendelen en zorgt voor pieken in het energieverbruik en slijtage.

Het buffervat zorgt voor een stabielere aanvoer van warm water. Een investering die de moeite van het overwegen waard is.

Is mijn huis geschikt voor een ventilatielucht/water warmtepomp?

Een aantal dingen zijn belangrijk om op te letten. Kijk eerst eens goed naar het bouwjaar. Je huis is waarschijnlijk geschikt als het na 1980, maar voor 2005 gebouwd is.

Balansventilatiesysteem is niet geschikt

Vanaf 1980 werden nieuwe woningen beter geïsoleerd en werd mechanische ventilatie steeds toegepast. Mechanische ventilatiesysteem kan gecombineerd worden met een ventilatiewarmtepomp.

Huizen die na 2005 zijn gebouwd, maken vaak gebruik van balansventilatie met warmteterugwinning.

Voldoende isolatie

Naast dat er mechanische ventilatie aanwezig moet zijn, is het belangrijk dat je huis voldoende is geïsoleerd. Dat betekent, een goed geïsoleerde vloer, spouwmuur, dak en HR++ glas.

Bij slechte isolatie heeft het eigenlijk geen zin om een warmtepomp te plaatsen en is eerst investeren in goede isolatie verstandiger.

Wat zijn de voordelen van een ventilatielucht/water warmtepomp?

1. Efficiënt: De lucht die wordt gerecycled uit het ventilatiesysteem is gemiddeld 20 graden. Door de hoge begintemperatuur is er weinig energie nodig om de lucht verder te verwarmen.

2. Goedkoop in aanschaf: De kosten beginnen vanaf € 2.500,-

3. Investering in de toekomst: Een ding is zeker: Gas wordt duurder en in de komende jaren gaat het helemaal verdwijnen. Investeren in een warmtepomp is een stap in de goede richting.

4. Korte terugverdientijd: De efficiëntie en het hoge rendement zorgen voor een korte terugverdientijd van gemiddeld 8 jaar.

5. Energiebesparend: Met een ventilatiewarmtepomp verbruik je tot 75% minder gas.

6. Milieuvriendelijk: Minder energie verbruiken betekent een lagere CO2-uitstoot: Je bent dus milieuvriendelijk bezig.

7. Klimaat in huis: Een ventilatiewarmtepomp draagt bij aan een gezond klimaat in huis. Je kunt blijven ventileren en toch de warmte binnen houden.

Wat zijn de nadelen van een ventilatielucht/water warmtepomp?

Werkt alleen met mechanische ventilatie: Er moet een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig zijn om gebruik te kunnen maken van een ventilatiewarmtepomp.

Hybride systeem: Alleen een ventilatiewarmtepomp levert niet voldoende warmte op. In koudere periodes zal er toch gas gestookt moeten worden.

Isolatie: Zonder isolatie heeft een warmtepomp levert een warmtepomp een laag rendement.

Vergelijk Vrijblijvend Warmtepomp Specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt (net als andere warmtepompen) energie om er warmte van te maken waarmee je huis en tapwater mee verwarmd wordt.

Kort samengevat gaat dit als volgt:

  1. De warmtepomp haalt warme lucht uit het mechanische ventilatiesysteem die anders naar buiten zou worden geblazen.
  2. Deze lucht wordt langs een koelvloeistof gevoerd die snel aan de kook raakt en vervolgens verdampt.
  3. Het gas wat ontstaan is bij de verdamping wordt naar een compressor gevoerd en onder druk gezet waardoor de temperatuur gaat stijgen.
  4. Dit gas wordt weer vloeibaar als het wordt doorgegeven aan het buffervat of het verwarmingssysteem. Daar komt het in aanraking met water van een lagere temperatuur. Het water neemt de warme temperatuur over zodat het gebruikt kan worden om het huis te verwarmen of voor warm tapwater.
  5. Hierna begint het proces opnieuw: Door de druk te verlagen koelt de vloeistof snel af en kan het opnieuw gebruikt worden.

Ventilatie warmtepompboiler

Een standaard warmtepomp zorgt voor warm cv-water. Een boiler, hygiëne buffervat of HR combi-ketel zorgen voor warm water uit de kraan en douche.

Met een warmtepompboiler kun je wel warm tapwater bereiden op een energiezuinige manier.

Net als een ventilatiewarmtepomp gebruikt een warmtepompboiler ook de ventilatielucht als warmtebron.

Een warmtepompboiler werkt samen met een warmtepomp en wordt alleen gebruikt om tapwater mee te verwarmen.

Maar wat is die warmtepompboiler dan?

Een warmtepomp en een warmtepompboiler kunnen twee apparaten zijn, maar er zijn combi warmtepompen. Waarbij de warmtepomp en boiler in één zitten.

Het is een energiezuinige manier om voor warm water te zorgen en werkt ongeveer hetzelfde als een ventilatiewarmtepomp. Lucht uit het ventilatiesysteem wordt hergebruikt om water mee te verwarmen. Maar in plaats van warm cv-water gaat het om het opwarmen van tapwater.

Wat voor rendement heeft een ventilatiewarmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP en SCOP. (Coeffecient of Performance). COP is een momentopname en SCOP is een gemiddelde genomen over een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar.

Dit getal geeft aan wat de verhouding is tussen de hoeveelheid elektriciteit die nodig is om een bepaalde hoeveelheid warmte te produceren

Wat is de COP van een ventilatiewarmtepomp?

De ventilatiewarmtepomp maakt gebruik van warme lucht en scoort dan ook vrij goed met een gemiddeld rendement (COP) van ongeveer 4 of 400%. Dat wil zeggen dat 1 deel energie 4 delen warmte oplevert.

Maar de uiteindelijke besparing is afhankelijk van jouw specifieke situatie. De grootte van het huis speelt een rol, maar ook uit hoeveel personen het huishouden bestaat en hoeveel er moet worden bijgestookt (in het geval van een koude winter ).

Voor een gemiddelde woning, met een gezin van drie personen kun uitgaan van 30 à 50% minder gasverbruik, 10% meer elektriciteitsverbruik en een besparing op jaarbasis van ongeveer €350.

Offertes aanvragen bij een warmtepomp specialisten

Een warmtepomp is vaak een flinke investering.

Daarom is het belangrijk om een warmtepomp specialist te vinden die je kan helpen met het juiste advies en de correcte plaatsing van een waterpomp.

Zo ben je goed voorbereid op de toekomst, weet je zeker dat alles goed en veilig wordt aangesloten en dat je kunt gaan besparen op je energierekening.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd