Warmtepomp

Combi Warmtepomp

Een combinatie warmtepomp is een alles-in-een oplossing om al het water dat je in huis gebruikt duurzaam te verwarmen. Een milieuvriendelijk alternatief voor de cv-ketel waarmee je zorgt voor warm tapwater én een warm huis.

In dit artikel lees je meer over de combi warmtepomp. Een systeem dat zowel voor warm cv-water als tapwater zorgt.

Snel warmtepomp offertes vergelijken?

Ontvang offertes van erkende warmtepomp specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag warmtepomp offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend

Wat is een standaard warmtepomp?

Standaard levert een warmtepomp alleen warm water voor het verwarmingssysteem.

Voor het warme tapwater is een andere oplossing nodig. Bijvoorbeeld een energiezuinige warmtepompboiler of een HR-ketel.

Omdat deze warmtepompen maar één functie hebben (het verwarmen van cv-water), worden ze ook wel solo warmtepompen genoemd.

Wat is een combi warmtepomp?

Een combi (of combinatie) warmtepomp is een warmtepomp die zorgt voor al het warme water in huis.

De functies van een warmtepompboiler en een warmtepomp worden in één apparaat gecombineerd. Het voordeel hiervan is dat je maar één keer een investering hoeft te doen.

Omdat ze vaak iets groter zijn, en er bovendien ruimte moet zijn voor een boilervat, moet je wel over voldoende ruimte beschikken om er één kwijt te kunnen.

Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler maakt op een energiezuinige manier warm tapwater en kan worden ingezet naast een solo (all-electric) warmtepomp.

De warmtepomp zorgt dan voor warm cv-water en de warmtepompboiler maakt warm water dat in de badkamer of in de keuken gebruikt kan worden. Dit kan tegelijkertijd, want een warmtepompboiler kan op meerdere punten in huis tegelijk warm water leveren.

De werking van een warmtepompboiler is vergelijkbaar aan die van een ventilatielucht/water warmtepomp. Warmte uit de omgevingslucht wordt gebruikt om warm water mee te maken.

Er zijn warmtepompboilers te krijgen met een inhoud van 80 tot wel 300 liter of meer. Hoe groot de inhoud precies moet zijn hangt af van het verbruik. Ter vergelijking: 300 liter is groot genoeg voor een gezin van vier personen.

Rendement van een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler heeft een relatief hoog rendement. Het COP (een getal wat aangeeft hoeveel energie er nodig is om een bepaalde hoeveelheid warmte te maken) is gemiddeld 3.

Om het rendement te verhogen kan een warmtepompboiler gecombineerd worden met een hygiëne buffervat. In een buffervat wordt water opgeslagen zodat het later kan worden hergebruikt.

Cv-water en warm tapwater

Een groot deel water wat we in huis gebruiken is verwarmd. Een deel wordt gebruikt voor de verwarming en een deel gebruiken we als tapwater. Het grootste verschil is de temperatuur.

Cv-water

Cv-water is water dat gebruikt wordt om het huis mee te verwarmen via de radiatoren of de vloerverwarming.

Een warmtepomp is (in verreweg de meeste gevallen) een vorm van laagtemperatuurverwarming. Hierbij wordt het cv-water opgewarmd tot ongeveer 45 °C – 55 °C. Dit is voldoende om een goed geïsoleerd huis prettig te verwarmen.

Warm tapwater

Bijna de helft van al het verbruikte water is tapwater. Omdat het gaat om water waarmee wordt gedoucht of dat wordt gebruikt om mee te koken is het belangrijk dat dit veilig genoeg is om te gebruiken.

Omdat warm water met een temperatuur tussen de 20 °C en 50 °C de ideale omgeving is voor bepaalde bacteriën, is het nodig dat het water verwarmd wordt tot 55 °C à 65 °C. Hierdoor krijgen de bacteriën geen kans en is het water geschikt om te gebruiken.

Combi warmtepomp of aparte warmtepompboiler?

Eén systeem voor zowel de verwarming als het warme tapwater. Het lijkt de ideale optie. Maar toch is dit niet altijd het geval. Warmtepomp specialisten adviseren steeds vaker het gebruik van een aparte warmtepompboiler in combinatie met een solo warmtepomp.

Waarom een solo warmtepomp combineren met een warmtepompboiler?

1. Eenvoudiger apparaat: Een solo warmtepomp zit eenvoudiger in elkaar. Dit type warmtepomp zijn hierdoor compacter en vaak makkelijker te installeren.

2. Rendement: De warmtepomp verbruikt extra energie bij het omschakelen tussen de verschillende functies. Hierdoor is het rendement uiteindelijk lager en wordt de warmtepomp extra belast.

3. Lagere aanschafprijs: Een combi warmtepomp is duur in aanschaf, dit betekent een flinke investering en een langere terugverdientijd. Onder de streep ben je met een aparte warmtepompboiler vaak goedkoper uit.

Offertes aanvragen bij warmtepomp specialisten

Een warmtepomp kan een grote investering zijn maar je krijgt er wel comfort en een lagere energierekening voor terug.

Door een warmtepomp te laten plaatsen door een warmtepomp specialist voorkom je problemen bij de installatie en ben je verzekerd van een goed werkend, energiezuinig systeem.

Vraag advies en offertes aan bij verschillende warmtepomp specialisten zodat je ze kunt vergelijken voordat je een keuze maakt.

Snel warmtepomp offertes vergelijken?

Ontvang offertes van erkende warmtepomp specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag warmtepomp offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend