Warmtepomp

Goedkope Warmtepomp [Top lijst + Kosten]

Zou je graag een warmtepomp willen aanschaffen maar schrik je terug voor de hoge aanschafprijs? Er zijn ook goedkope(re) warmtepompen op de markt.

Daarnaast is er een subsidieregeling waar je gebruik van kunt maken.

Welke soorten warmtepompen zijn er allemaal en wat zijn de prijzen die erbij horen? In dit artikel lees je er meer over.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Welk type warmtepomp is het goedkoopst?

Warmtepompen zijn in meerdere soorten verkrijgbaar.

De meest betaalbare is de hybride warmtepomp. Het voordeel is dat een hybride warmtepomp in veel huizen te installeren is. Je kunt een hybride warmtepomp kopen vanaf €3.000.

Onderstaand overzicht begint met de meest voordelige soort en loopt op naar de duurste soort.

1. Hybride warmtepomp: Een hybride warmtepomp is een combinatie van en warmtepomp en een HR-ketel. Er is hiervoor dus ook nog steeds een gasaansluiting nodig.

De hybride warmtepomp zorgt voor het grootste deel van de verwarming van je woning. De HR-ketel ondersteunt bij de verwarming op de momenten dat dit nodig is en zorgt daarnaast voor de verwarming van het tapwater.

Hybride warmtepomp is de meest voordelige warmtepomp

Bron foto: reimarkt.nl

Vergelijk vrijblijvend offertes van hybride warmtepompen. Vraag hier gratis offertes aan bij warmtepomp specialisten.

2. Monobloc warmtepomp: Een lucht/water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Bij dit type warmtepomp wordt er enkel gebruik gemaakt van een zogenaamde buitenunit. De lucht/water warmtepomp is verkrijgbaar als monoblock warmtepomp en als split lucht/water warmtepomp.

Bij de monoblock variant bevindt de complete installatie zich buiten en lopen er leidingen met warm water van buiten naar binnen.

3. Split lucht/water warmtepomp: Bij de split lucht/water variant is er sprake van een buitenunit en een warmtepomp in de woning.

De verdamper bevindt zich in de buitenunit en de condensor staat binnen in de warmtepomp.

4. Aardwarmtepomp: De aardwarmtepomp wordt ook wel grond/water warmtepomp genoemd en is één van de meest energiezuinige warmtepompen die er is. Deze warmtepomp haalt de warmte uit de aardbodem.

Het is niet altijd mogelijk om dit type warmtepomp bij een bestaande woning te installeren.

5. Water/water warmtepomp: Een water/water warmtepomp haalt de warmte uit het grondwater. Omdat het grondwater altijd een constante temperatuur heeft, levert een water/water warmtepomp het beste rendement van alle warmtepompen.

Met welke prijzen moet je rekening houden?

Onderstaande prijzen zijn gemiddelde prijzen voor warmtepompen in het relatief goedkope segment. De lijst loopt in rangorde van de meest betaalbare soort naar de meest dure.

Let op, deze prijzen zijn exclusief installatie en subsidie, maar inclusief btw.

 1. Hybride warmtepomp: Tussen €3.000 en €5.000.
 2. Monobloc warmtepomp: Tussen €4.000 en €5.000.
 3. Split lucht/water warmtepomp: Tussen €4.500 en €5.500.
 4. Aardwarmtepomp: Tussen €10.000 en €13.000.
 5. Water/water warmtepomp: Tussen €11.000 en €14.000.

En inclusief installatie

Hieronder zie je de gemiddelde kosten inclusief installatie (zonder aftrek subsidie).

 1. Hybride warmtepomp: €5.000
 2. Monobloc warmtepomp: €6.000.
 3. Split lucht/water warmtepomp: €7.500.
 4. Aardwarmtepomp: €15.000.
 5. Water/water warmtepomp: €18.000.

Lees hier uitgebreide informatie over de kosten voor warmtepompen.

Lucht/lucht warmtepomp als voordelig alternatief

Een lucht/lucht warmtepomp kun je vergelijken met een airconditioner, de werking ervan komt ook overeen. Dit type warmtepomp werkt net als andere warmtepompen op elektriciteit.

Het is een voordeliger alternatief met een gemiddelde aanschaf van €2.000. Het nadeel is dat je het niet kan aansluiten op de centrale verwarming, waardoor je meerdere binnenunits nodig hebt.

Vooral in de warmere landen worden lucht/lucht warmtepompen veel gebruikt, er is hier immers meer behoefte aan koeling en minder aan verwarming. Maar ook in ons land worden er lucht/lucht warmtepomp gebruikt als verwarming, maar dit is minimaal.

Verwarming door een lucht/lucht warmtepomp wordt vaak als minder comfortabel ervaren. De luchtstroom zorgt al snel voor ‘trek’ en tocht in de kamers.

Daikin Lucht/lucht warmtepomp

Bron foto: noordpool-airconditioning.nl

Vergelijk Vrijblijvend Warmtepomp Specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Subsidie op warmtepompen in 2021

Om de aankoop van duurzame apparaten als een warmtepomp te stimuleren en de aanschaf hiervan wat betaalbaarder te maken, kun je gebruik maken van een subsidieregeling, de zogenaamde Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

De subsidie dient te worden aangevraagd via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De RVO beoordeelt of je recht hebt op deze subsidie en zo ja, wat de hoogte is van het subsidiebedrag waar je recht op hebt.

Hier vind je de complete apparatenlijst met warmtepompen waarvoor subsidie beschikbaar is.

Om gebruik te kunnen maken van deze subsidie gelden er wel een aantal voorwaarden:

 • De warmtepomp van jouw keuze staat op de lijst van warmtepompen die voor subsidie in aanmerking komen.
 • Het betaalbewijs van de warmtepomp staat op naam van de huiseigenaar en in een woning in Nederland worden geïnstalleerd.
 • De subsidie moet binnen 12 maanden na installatie worden aangevraagd.
 • Er moet een nieuwe warmtepomp betreffen en het apparaat mag niet binnen een jaar na installatie weer verwijdert worden.

Hier lees je uitgebreide informatie over de ISDE subsidie voor warmtepompen.

Rendement van een warmtepomp

Belangrijk om te weten is dat wanneer je kiest voor de meest voordelige warmtepomp, dit niet betekent dat deze ook het meest voordelig is in het gebruik.

Wil je weten hoe energiezuinig een warmtepomp is en hoe efficiënt deze werkt dan moet je weten wat de COP (Coëfficiënt of Performance) hiervan is. De COP geeft de verhouding aan tussen de hoeveelheid warmte die de warmtepomp produceert ten opzichte van de elektriciteit die de warmtepomp verbruikt.

De COP wordt berekend met de volgende formule: Opgewekte energie door de warmtepomp in Watt / elektriciteitsverbruik van de warmtepomp in Watt = COP

Hierbij geldt: hoe hoger de COP van een warmtepomp, hoe meer rendement je behaalt.

De COP is onder meer afhankelijk van de buitentemperatuur en het huis zelf, bijvoorbeeld in hoeverre is het huis geïsoleerd.

Wat is de meest zuinige warmtepomp?

Hierbij een overzicht van warmtepompen in rangorde van het minste verbruik naar het hoogste energie/elektriciteitsverbruik.

De water/water warmtepomp heeft gemiddeld een hogere COP dan een lucht/water of lucht/lucht warmtepomp.

 1. Brine (water/water) warmtepomp
 2. Aardwarmtepomp
 3. Lucht/water warmtepomp
 4. Hybride warmtepomp
 5. Lucht/lucht warmtepomp

Offertes aanvragen bij warmtepomp specialisten

Er komt heel wat kijken bij de aanschaf van een warmtepomp. Laat je vooraf goed adviseren door een warmtepomp specialist voor het maken van de juiste keuze. Kijk behalve naar de aanschafprijs ook zeker naar het rendement van de betreffende warmtepomp.

Natuurlijk wil je niet meer betalen voor je warmtepomp dan nodig is. Vraag meerdere warmtepomp offertes aan, zodat je een goede prijsvergelijking kunt maken.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd