Goedkope Warmtepomp [Top lijst + Kosten]

Zou je graag een warmtepomp willen aanschaffen maar schrik je terug voor de hoge aanschafprijs? Er zijn ook goedkope(re) warmtepompen op de markt.

Daarnaast is er een subsidieregeling waar je gebruik van kunt maken.

Welke soorten warmtepompen zijn er allemaal en wat zijn de prijzen die erbij horen? Dat lees je hieronder.

Snel warmtepomp offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Welk type warmtepomp is het goedkoopst?

Warmtepompen zijn in meerdere soorten verkrijgbaar.

De meest betaalbare is de hybride warmtepomp. Het voordeel is dat een hybride warmtepomp in veel huizen te installeren is. Je kunt een hybride warmtepomp kopen vanaf €3.900 (exclusief: subsidie, installatie en nieuwe HR-ketel). Met aftrek van subsidie zijn de kosten €3.000 (inclusief installatie, exclusief nieuwe HR-ketel).

Onderstaand overzicht begint met de meest voordelige soort en loopt op naar de duurste soort.

1. Hybride warmtepomp: Een hybride warmtepomp is een combinatie van en warmtepomp en een HR-ketel. Er is hiervoor dus ook nog steeds een gasaansluiting nodig.

De hybride warmtepomp is de meest voordelige warmtepomp in aanschaf.

De hybride warmtepomp zorgt voor het grootste deel van de verwarming van je woning. De HR-ketel ondersteunt bij de verwarming op de momenten dat dit nodig is en zorgt daarnaast voor de verwarming van het tapwater.

Een hybride warmtepompen komt in twee vormen:

 • (Buiten)lucht/water warmtepomp: Hierbij wordt er via een buitenunit of monoblock warmte onttrokken uit de buitenlucht.
 • (Ventilatie)lucht/water warmtepomp: Bij dit type wordt er oude warme lucht uit het ventilatiesysteem gebruikt voor het verwarmen van cv-water en soms tapwater.

Hybride warmtepomp is de meest voordelige warmtepomp

Bron foto: reimarkt.nl

2. All-electric split lucht/water warmtepomp: Bij de split lucht/water variant is er sprake van een buitenunit en een warmtepomp binnenunit in de woning. Een all-electric warmtepomp wordt ook wel standalone warmtepomp genoemd.

De verdamper bevindt zich in de buitenunit en de condensor in de binnenunit. In de leidingen tussen de buitenunit en binnenunit zit een koudemiddel die zorgt dat de buitenlucht omgezet wordt in warme lucht voor het cv-water.

Met all-electric wordt bedoeld dat de warmtepomp voor 100% je huis verwarmd. Het wordt wat betreft het cv-water niet gecombineerd met een HR-ketel. Want dan heb je het dus over de hybride warmtepomp.

Een split/lucht warmtepomp is net even wat goedkoper in aanschaf dan een monobloc warmtepomp.

3. All-electric monobloc warmtepomp: Bij dit type (buiten)lucht/water warmtepomp wordt er ook energie uit de buitenlucht gehaald. Maar bij een monoblock installatie bestaat de warmtepomp enkel uit een buitenunit in tegenstelling tot een split opstelling, waarbij je een binnen- en buitenunit hebt.

Alle onderdelen van een monobloc warmtepomp zitten hier in. Dit zijn onder andere de compressor, de condensor, het expansieventiel en de verdamper. Via een leiding stroomt het opgewarmde water naar de cv.

Bij een all-electric monoblock installatie zorgt de warmtepomp ook voor de verwarming, zonder het gebruik van een HR-ketel. Anders spreek je over de hybride warmtepomp.

4. Grond/water warmtepomp: De grond/water warmtepomp wordt ook wel aardwarmtepomp genoemd en is één van de meest energiezuinige warmtepompen. Deze warmtepomp haalt via een gesloten systeem waar koudemiddel door heen stroomt warmte uit de bodem. Dit gebeurd op een gemiddelde diepte van 50 meter.

Op die diepte is een constante temperatuur waardoor ook tijdens de koude periodes je huis prima wordt verwarmd.

In de meest gevallen is het niet mogelijk om een grond/water warmtepomp te installeren in een bestaande woning. Een (hybride)lucht/water warmtepomp is dan een betere en goedkopere optie.

5. Water/water warmtepomp: Een water/water warmtepomp haalt de warmte uit het grondwater. Het grondwater in bodem heeft altijd een constante temperatuur zodat het zowel in de zomer als in de winter goed je cv-water en tapwater verwarmd.

Een water/water warmtepomp werkt met een open bron en pompt het bodemwater rond. Uit het rondgepompte bodemwater haalt de warmtepomp de warmte voor je cv-water en eventueel tapwater.

Een water/water warmtepomp wordt praktisch nooit geïnstalleerd bij een woonhuis.

Met welke prijzen moet je rekening houden?

Onderstaande prijzen zijn gemiddelde prijzen voor warmtepompen in het relatief goedkope segment. De lijst loopt in rangorde van de meest betaalbare soort naar de meest dure.

Let op, deze prijzen zijn exclusief installatie, subsidie, nieuwe HR-ketel maar inclusief btw.

 1. Hybride warmtepomp (ventilatie – lucht/water): Gemiddeld €3.575.
 2. Split lucht/water warmtepomp: Gemiddeld €5.000.
 3. Monobloc warmtepomp (hybride / standalone) : Gemiddeld €6.000.
 4. Grond/water warmtepomp: Gemiddeld €10.000.
 5. Water/water warmtepomp: Gemiddeld €12.000

En inclusief installatie

Hieronder zie je de gemiddelde kosten inclusief installatie (zonder aftrek van subsidie en).

 1. Hybride warmtepomp (ventilatie – lucht/water): €4.750 (exclusief nieuwe HR-ketel)
 2. Monobloc warmtepomp (hybride / standalone): €7.500.
 3. Split lucht/water warmtepomp: €8.500.
 4. Grond/water warmtepomp: €15.000.
 5. Water/water warmtepomp: €18.000.

Lees hier uitgebreide informatie over de kosten voor warmtepompen.

Lucht/lucht warmtepomp als voordelig alternatief

Een lucht/lucht warmtepomp kun je vergelijken met een airconditioner, de werking ervan komt ook overeen. Dit type warmtepomp werkt net als andere warmtepompen op elektriciteit.

Het is een voordeliger alternatief. Een lucht/lucht water kost gemiddeld €2.200 (inclusief installatie).

Het nadeel is dat je het niet kan aansluiten op de centrale verwarming, waardoor je meerdere binnenunits nodig hebt.

Vooral in de warmere landen worden lucht/lucht warmtepompen veel gebruikt. E is hier daar meer behoefte aan koeling en minder aan verwarming. Maar ook in ons land worden er lucht/lucht warmtepomp gebruikt als verwarming, maar dit is minimaal.

Verwarming door een lucht/lucht warmtepomp wordt vaak als minder comfortabel ervaren. De luchtstroom zorgt al snel voor ‘trek’ en tocht in de kamers.

Daikin Lucht/lucht warmtepomp

Bron foto: noordpool-airconditioning.nl

Subsidie op warmtepompen in 2024

Om de aankoop van duurzame apparaten als een warmtepomp (A++ of A+++) te stimuleren en de aanschaf hiervan wat betaalbaarder te maken, kun je gebruik maken van een subsidieregeling, de zogenaamde Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

De subsidie dient te worden aangevraagd via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De RVO beoordeelt of je recht hebt op deze subsidie en zo ja, wat de hoogte is van het subsidiebedrag waar je recht op hebt.

Hier vind je de complete apparatenlijst met warmtepompen waarvoor subsidie beschikbaar is.

Om gebruik te kunnen maken van deze subsidie gelden er wel een aantal voorwaarden:

 • De warmtepomp van jouw keuze staat op de lijst van warmtepompen die voor subsidie in aanmerking komen.
 • De subsidie moet binnen 12 maanden na installatie worden aangevraagd.

Hier lees je uitgebreide informatie over de ISDE subsidie voor warmtepompen.

Wat kosten de warmtepompen met aftrek van subsidie?

Hieronder krijg je een idee van de kosten voor warmtepompen inclusief btw, aftrek van subsidie en installatie.

 1. Hybride warmtepomp (ventilatie – lucht/water): Gemiddeld €3.000.
 2. Monobloc warmtepomp (hybride / standalone): Gemiddeld €5.000.
 3. Split lucht/water warmtepomp: Gemiddeld €6.100.
 4. Grond/water warmtepomp: Gemiddeld €10.200
 5. Water/water warmtepomp: Gemiddeld €13.200.

Rendement van een warmtepomp

Belangrijk om te weten is dat wanneer je kiest voor de meest voordelige warmtepomp, dit niet betekent dat deze ook het meest voordelig is in het gebruik.

Wil je weten hoe energiezuinig een warmtepomp is en hoe efficiënt deze werkt dan moet je weten wat de COP (Coëfficiënt of Performance) is. De COP geeft de verhouding aan tussen de hoeveelheid warmte die de warmtepomp produceert ten opzichte van de elektriciteit die de warmtepomp verbruikt.

De COP wordt berekend met de volgende formule: Opgewekte energie door de warmtepomp in Watt / elektriciteitsverbruik van de warmtepomp in Watt = COP

Hierbij geldt: hoe hoger de COP van een warmtepomp, hoe meer rendement.

De COP is onder meer afhankelijk van de buitentemperatuur en het huis zelf, bijvoorbeeld in hoeverre is het huis geïsoleerd.

Wat is de meest zuinige warmtepomp?

Hierbij een overzicht van warmtepompen in rangorde van het minste verbruik naar het hoogste energie/elektriciteitsverbruik.

De water/water warmtepomp heeft gemiddeld een hogere COP dan een lucht/water of lucht/lucht warmtepomp.

 1. Water/water warmtepomp
 2. Grond/water warmtepomp
 3. Lucht/water warmtepomp
 4. Hybride warmtepomp
 5. Lucht/lucht warmtepomp

Offertes aanvragen bij warmtepomp specialisten

Er komt heel wat kijken bij de aanschaf van een warmtepomp. Laat je vooraf goed adviseren door een warmtepomp specialist voor het maken van de juiste keuze. Kijk behalve naar de aanschafprijs ook zeker naar het rendement.

Natuurlijk wil je niet meer betalen voor je warmtepomp dan nodig is. Vraag hieronder meerdere warmtepomp offertes aan. Gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten