Verwarming

Centrale Verwarming Installatie [Kosten + Onderdelen]

Wil je graag je huis efficiënt verwarmen en geld besparen? Een goed werkend centrale verwarming installatie is dan onontbeerlijk.

Hieronder lees je meer over de kosten en de werking van een centrale verwarmingssysteem.

Wat is centrale verwarming?

Een centrale verwarming is een verwarmingssysteem dat centraal wordt aangestuurd door thermostaten.

Via het centrale punt (cv-ketel of warmtepomp) wordt er water opgewarmd en stroomt dit naar de warmteafgiftesystemen zoals radiatoren of vloerverwarming.

Laag en hoog temperatuur verwarmingssystemen

Er bestaan twee soorten systemen. Hoog temperatuur en laag temperatuursystemen.

Bij hoog temperatuursystemen (HTV) wordt het huis verwarmd met aanvoertemperaturen tussen de 75 °C en 90 °C. De meeste cv-ketels en radiatoren zijn HTV systemen.

Bij laag temperatuursystemen (LTV) wordt het huis verwarmd met aanvoertemperaturen tussen de 18 °C en 50 °C. Het voordeel van LTV is dat er minder energie nodig is om de woning te verwarmen. Voor een laag temperatuur verwarming moet de woning redelijk tot goed geïsoleerd zijn.

Een warmtepomp en vloerverwarming zijn onder andere LTV-systemen. Een cv-ketel kan ook ingesteld worden als LTV verwarming. Hierbij wordt de temperatuur op maximaal 50 °C ingesteld. Er bestaan ook radiatoren die werken met een LTV.

Wat kost het een centrale verwarming installatie?

Een centrale verwarming bestaat uit verschillende onderdelen. Daar lees je uitgebreide info over onder het kopje ‘Waar bestaat een centrale verwarmingsinstallatie uit?’.

Hieronder zie je per onderdeel wat het kost om te vervangen of aan te leggen.

De kosten zijn inclusief btw, materialen en montage- en installatiekosten.

Kosten
Nieuwe / complete vervanging cv
met HR-ketel en radiatoren
€8.000
HR cv-ketel los €1.600
Warmtepomp (excl. subsidie) €9.500
Hybride warmtepomp (excl. subsidie) €5.000
Leidingen vervangen €3,50 per meter
Radiatoren vervangen €150 per radiator
Watergedragen vloerverwarming
(hoofdverwarming)
€65 per m²

Waar bestaat een centrale verwarmingsinstallatie uit?

Een centrale verwarming bestaat uit 4 verschillende delen.

1. Warmtebron

Dit is bron wat het water opwarmt. De volgende apparaten kunnen zorgen voor warm water in de centrale verwarmingsinstallatie:

  • Centrale verwarmingsketel (HR)
  • Warmtepomp

2. Leidingwerk

3. Warmteafgiftesysteem

Een warmteafgiftesysteem heb je nodig om de warmte te verspreiden door het huis. Dit zijn:

  • Radiatoren
  • Watergedragen vloerverwarming
  • Convectoren

4. Thermostaat

De thermostaat regelt de temperatuur in huis.

Centrale verwarming verder uitgelegd

Hieronder vind je uitgebreide informatie over de bovenstaande onderdelen.

Verwarmingsapparaten

De verwarmingsapparaten zorgen voor de opwarming van het centrale verwarming water.

Centrale verwarmingsketel

Het meest bekende verwarmingsapparaat is de centrale verwarmingsketel; oftewel de cv-ketel.

De meest populaire soort cv-ketel is de hoogrendementsketel. Dit is de meest energiezuinige ketel die te koop is. Een hr-ketel heeft een rendement van 95% tot 107%.

De meeste ketels werken in Nederland op gas om de centrale verwarmingssysteem te verwarmen.

Expansievat

Bij de cv-ketel hangt een expansievat. Dit is een ander belangrijk onderdeel dat de druk regelt in het centrale verwarmingssysteem.

Een expansievat is (vaak rood of blauw) is voorkomt dat er overdruk ontstaat in het systeem en kapot gaat. De druk van het centrale verwarmingssysteem moet tussen de 1 en 2 bar liggen.

Overdrukventiel

De overdrukventiel zorgt dat je centrale verwarming niet kapot gaat als de druk toch bijvoorbeeld boven de 3 bar stijgt. De overdrukventiel laat water wegstromen waardoor de druk in het systeem vermindert.

Vulkraan

De vulkraan is een kraantje waarmee je het centrale verwarmingssysteem bijvult. Als de druk in het systeem onder de 1 bar komt is het bijvullen met nieuw water noodzakelijk. Dit komt niet vaak voor. Maar als het nodig, is het een noodzakelijk onderdeel van het cv systeem.

Warmtepomp

De warmtepomp is een verwarmingsapparaat dat werkt op elektriciteit. De energie om de centrale verwarming te verwarmen wordt door een warmtepomp gehaald uit de bodem (aardwarmte), de lucht of water.

Hybride warmtepomp

Naast de stand-alone warmtepomp heb je ook de hybride warmtepomp. Deze warmtepomp werkt samen met een moderne hr-ketel. Het grootste deel van het jaar wordt de cv verwarmd door de warmtepomp. Tijdens koude periodes kan de cv-ketel het werk overnemen.

Leidingwerk

Het leidingwerk zorgt voor de aanvoer en afvoer van water naar de cv-ketel of warmtepomp.

Het verwarmde water loopt via de aanvoerleidingen en het afgekoelde water via de afvoerleidingen.

Er worden meestal stalen leidingen gebruikt; maar ook kunststoffen cv leidingen worden regelmatig gebruikt.

Je hebt twee soorten centrale verwarmingsleidingen:

Hoofdleidingen: Dit zijn de cv leidingen die direct gekoppeld zijn aan de ketel of warmtepomp. De standaard diameter van de hoofdleidingen zijn 22 millimeter.

Aftakkingen: De aftakkingen die van de hoofdleiding naar de radiatoren of vloerverwarming verdeler loopt. Deze type leidingen hebben een standaard diameter van 15 millimeter.

Warmteafgiftesystemen

Met een warmteafgiftesysteem wordt de warmte in huis verspreidt. Er kunnen meerdere warmteafgiftesystemen gecombineerd worden.

Radiatoren

De meest gebruikte manier om de ruimtes te verwarmen zijn nog altijd radiatoren. De hoeveelheid radiatoren die je moet plaatsen in huis is afhankelijk van de warmtevraag en hoe goed geïsoleerd je woning is.

Er bestaan verschillende soorten radiatoren.

Kolomradiatoren: Deze radiatoren bestaan uit een rij mee warmte kolommen die verbonden wordt door leidingen boven en/of onder. Deze radiatoren hebben een klassieke uitstraling.

Paneelradiatoren: Dit type radiatoren zie je het meest. Dit zijn radiatoren met een oppervlakte die de warmte afgeven.

Daarnaast heb je nog lage radiatoren voor onder het raam of in de plint. Deze vallen minder op dan de andere type radiatoren.

Radiatoren komen in allerlei andere vormen voor. De zogenaamde designradiatoren zijn wat duurder maar hebben wel een unieke uitstraling.

Watergedragen vloerverwarming

Een centrale verwarmingssysteem bestaat niet per se uit radiatoren.

Ook vloerverwarming kan onderdeel zijn van een cv-systeem. Bij vloerverwarming op de centrale verwarming gaat het om watergedragen vloerverwarming.

Bij vloerverwarming stroomt er warm water (vanuit de centrale verwarming) naar buizen onder vloer en warmt zo je kamer op.

Je kunt vloerverwarming wel combineren met radiatoren. Zo kun je vloerverwarming als bijverwarming gebruiken en radiatoren als hoofdverwarming. Lees hier meer over hoofd-en bijverwarming.

Bij watergedragen vloerverwarming op de centrale verwarming zit er een verdeler tussen de ketel of /warmtepomp en de vloerverwarmingsbuizen.

Heb je een cv-ketel die voor warmte zorgt heb je een open verdeler nodig. Verwarmd een warmtepomp het huis, dan is er een gesloten verdeler nodig.

Hier lees je meer over vloerverwarming verdelers.

Wandverwarming

Het is ook mogelijk om watergedragen verwarming in de muren aan te brengen. Hierbij komt er een patroon van buizen in de muur net als bij vloerverwarming.

Het geeft, net als vloerverwarming gelijkmatig warmte af en neemt geen extra plaats in zoals bij radiatoren.

Het is wel een systeem dat gemiddeld duurder is dan vloerverwarming. Er wordt daarom niet snel voor wandverwarming gekozen bij bestaande muren. Het is wel het overwegen waard bij renovatie.

Convectoren

Een minder gebruikte warmteafgiftesysteem zijn de convector verwarmingssystemen.

Convectorverwarming is vooral bekend door de convectorputten met roosters waaruit de warmte naar boven komt.

Bij convectieverwarming wordt er koude lucht aan de onderzijde aangezogen. Er zitten buizen aan de onderzijde van de convector waar warm water van de warmtebron doorheen stroomt.

De koude lucht wordt omgezet in warme lucht. De warme lucht stijgt naar boven en verwarmt de ruimte.

Thermostaat

De thermostaat zorgt voor de aansturing van het centrale verwarmingssysteem. Als je een bepaalde temperatuur instelt geeft de thermostaat een seintje aan de cv-ketel of warmtepomp.

Naargelang de gewenste temperatuur gaat de ketel of pomp aan het werk of niet.

De thermostaat dat geschikt is hangt af van je wensen en cv-ketel.

Heb je aan/uit cv-ketel, modulerende of OpenTherm ketel? De thermostaat moet geschikt zijn om een modulerende ketel aan te sturen. Hier kom je meer te weten over wat een modulerende ketel en OpenTherm is.

Soorten thermostaten

Er bestaan verschillende soorten thermostaten.

Conventionele thermostaat: Dit is de standaard thermostaat waarbij je handmatig de temperatuur instelt.

Klokthermostaat: Dit is een eenvoudig programmeerbare thermostaat. Je kunt bij dit type thermostaat een andere temperatuur instellen op bepaalde tijdstippen.

Bijvoorbeeld om 7.00 ‘s ochtends op 20 °C en om 22.00 op 16 °C.

Slimme thermostaat: De slimme thermostaat past de verwarming aan op je gedrag. Je kunt slimme thermostaten bedienen op afstand via een WiFi en app.

Er zijn ook slimme thermostaten die zelflerend zijn. Deze passen de verwarming aan op het gedrag.

Draadloze thermostaat: Een draadloze thermostaat kun je overal in huis hangen. Om de draadloze thermostaat te laten werken zit er een ontvanger (wel een stukje bedraad) die via de thermostaat de ketel een seintje geeft.

Draadloze thermostaten zijn ook op afstand te bedienen met een app.

Zoneregeling: Door verschillende thermostaten op te hangen (draadloos is het meest handig) kun je per zone je huis verwarmen. Je kunt bijvoorbeeld je slaapkamers op 18 °C instellen en de rest van huis op 20 °C. Zoneregeling kan met vloerverwarming maar ook met radiatoren.

Hier lees je meer over zoneregeling.

Hoe werkt een centrale verwarmingssysteem?

Een centrale verwarming werkt als volgt:

Stap 1: Via de thermostaat wordt de hr cv-ketel of warmtepomp aangestuurd.

Stap 2: De ketel of warmtepomp warmt het water op.

Stap 3: Via de aanvoerleiding stroomt het warme water naar de radiatoren of de vloerverwarming verdeler naar de buizen.

Stap 4: Via de radiatoren of vloerverwarmingsbuizen wordt de warmte afgegeven.

Stap 5: Het afgekoelde water stroomt weer terug naar de ketel of pomp waar het opnieuw wordt opgewarmd.

Extra tip: leidingen isoleren

Door de leiding te isoleren bespaar je nog meer energie. Gemiddeld bespaar je enkele tientallen euro’s aan energie met buisisolatie.

De leidingen worden net als de radiatoren of vloerverwarming buizen warm. Het nadeel hiervan is dat de leidingen ook delen van het huis verwarmen die niet verwarmd hoeven te worden.

Door te isoleren blijft de warmte in de leidingen en komt het bij de radiatoren of buizen terecht waar het effectief je huis verwarmt.

Offertes aanvragen bij cv-specialisten

Wil je graag een efficiënt werkende centrale verwarming installatie? Laat een cv-specialist naar de verwarmingssysteem kijken, vervangen of repareren.

Wellicht is een nieuwe ketel met nieuw leidingwerk nodig? Vraag nu gratis offertes aan om je cv-systeem te onderhouden of te vervangen.