Zoneregeling op Vloerverwarming (en Radiatoren)

Is het in bepaalde kamers te koud of juist te warm? Dan biedt zoneregeling de oplossing.

Maar wat is zoneregeling precies en hoe werkt met vloerverwarming samen? Dat lees je hieronder.

Vloerverwarming offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is zoneregeling?

Met zoneregeling op je vloerverwarmingssysteem regel je de temperatuur per ruimte. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor 20.5 °C in de woonkamer en in de slaapkamer 17 °C. Een zoneregeling systeem kan zowel bedraad als draadloos en achteraf worden geïnstalleerd.

Allerlei combinaties zijn mogelijk. Ideaal om overal in huis het comfort naar een hoger niveau te tillen.

Zoneregeling werkt op zowel een vloerverwarmingssysteem, stadsverwarming als radiatoren. In deze gids ligt de nadruk op de zoneregeling van een watergedragen vloerverwarmingssysteem.

Zoneregeling met app

Bron foto: infraredcompany.com

Is vloerverwarming met zoneregeling interessant voor mij?

Voor de ene huiseigenaar is zoneregeling interessanter dan voor de ander. Kun je één of meerdere van de onderstaande vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is zoneregeling op je vloerverwarmingssysteem interessant:

 • Heb je één of meerdere kamers die je maar zelden gebruikt?
 • Heb je ruimtes in huis waar het kouder is dan in andere kamers?
 • Bestaat je huis uit meerdere verdiepingen?

Heb je één of meerdere van de bovenstaande vragen met ‘ja’ beantwoord? Dan is zoneregeling interessant.

Heb je alle vragen met ‘nee’ beantwoord? Niet getreurd. Vloerverwarming zonder zoneregeling zorgt sowieso voor meer comfort en besparing dan een cv-systeem met radiatoren. Vraag hier gratis offerte aan bij vloerverwarming specialisten.

Wat kost zoneregeling?

De onderstaande gemiddelde kosten gaan om het aansluiten op een bestaande of nieuwe vloerverwarmingssysteem. De kosten zijn dus exclusief verdeler en het vloerverwarmingssysteem.

De kosten van een zoneregeling is afhankelijk van het aantal zones die aangestuurd worden.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten inclusief btw, installatie en apparatuur.

Zones Kosten
3 zones €1.000
6 zones €1.300
8 zones €1.550
10 zones €1.700

Hoeveel bespaar je met zoneregeling?

Door voor vloerverwarming met zoneregeling te kiezen kun je tot wel 20% besparen op je energierekening.

Let op; de besparingen zijn alleen met watergedragen vloerverwarming en niet met elektrische vloerverwarming. Vloerverwarming op elektriciteit zorgt voor comfort maar verbruikt relatief veel energie.

Maar waar komen die besparingen vandaan?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom je bespaart met zoneregeling.

Warmtebron hoeft minder hard te werken: De warmtebron zoals de cv-ketel of warmtepomp hoeft niet alle warmteafgiftesystemen (zoals alle vloerverwarmingsbuizen of radiatoren) tegelijk van even warme warm water te voorzien.

Hierdoor bespaar je op de energiekosten die de cv-ketel of warmtepomp vraagt. Ook gaat je warmtepomp en cv-ketel langer mee als deze apparaten minder hard hoeven te werken.

Ongebruikte kamers: De ongebruikte kamers kun je op een lagere temperatuur zetten zonder dat het koud wordt in de rest van het huis.

Zet de kamers waar je weinig komt op bijvoorbeeld 15 °C. Als je de kamer wel gaat gebruiken, kun je de temperatuur verhogen. Door de grootste deel van de tijd een lage temperatuur aan te houden bespaar je energie.

Het is dus interessant om te investeren in zoneregeling bij vloerverwarming. Vraag hier gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten.

Thermostaat vs zoneregeling

Wat is het verschil tussen een thermostaat en zoneregeling?

 • Een thermostaat meet de temperatuur in een ruimte. De thermostaat communiceert met de verwarming of zoneregelaar als deze uit of aan moet om de gewenste temperatuur te krijgen of te behouden in één bepaalde ruimte. Om de temperatuur in meerdere kamers te regelen heb je dus meerdere thermostaten nodig.
 • De zoneregeling staat in contact met verschillende thermostaten door het huis heen. De zoneregelaar geeft aan welke groepen extra warm water nodig hebben of juist minder of geen.

Verschillende merken zoals Tado, Danfoss, Honeywell, Remeha, Nefit, Vaillant en Intergas bieden thermostaten aan die geschikt zijn voor zoneregeling.

Waaruit bestaat een zoneregeling systeem voor vloerverwarming?

Hieronder zie je de onderdelen die je bij de meeste zoneregeling systemen voor watergedragen vloerverwarming terugziet. De vloerverwarming verdeler is een standaard onderdeel bij een watergedragen vloerverwarming.

 • Zoneregelaar
 • Thermische motor: De thermische motortjes bedienen het warme water
 • (Draadloos) thermostaat.

Verdeler

De verdeler is een belangrijk onderdeel van een watergedragen vloerverwarmingssysteem. Ongeacht je wel of niet voor zoneregeling kiest.

De vloerverwarming verdeler regelt de toevoer van warm water uit de warmtebron (cv-ketel of warmtepomp b.v.) naar de verschillende vloerverwarmingsbuizen.

De verdeler kan bestaan uit 1 tot soms wel 16 groepen. Eén groep kan maximaal 120 meter aan buizen voorzien van warm water onder de juiste druk.

Heb je 240 meter aan buizen? Dan heb je dus twee groepen nodig. De groepen van de verdeler kunnen ook de warm watertoevoer regelen voor de verschillende ruimtes.

Standaard wordt de vloer in elke kamer opgewarmd tot dezelfde temperatuur. Met zoneregeling wordt dus de temperatuur per groep geregeld.

Hoe werkt een zoneregeling met vloerverwarming?

De onderdelen werken als volgt samen:

 • Op de groepen van de verdeler worden de thermische motortjes gemonteerd.
 • De zoneregelaar wordt bij de verdeler geïnstalleerd en communiceert met de warmtebron (ketel of warmtepomp) en stuurt de individuele thermische motortjes aan.
 • De (draadloze) thermostaat meet de temperatuur en communiceert dit met de zoneregelaar. Deze zet de toevoer van de warmtebron aan of uit om de juiste temperatuur te behouden of te krijgen in een bepaalde ruimte.

Zoneregeling; niet alleen voor vloerverwarming

Zoneregeling is niet alleen voor geschikt voor vloerverwarming.

Radiatoren: Ook ‘gewone’ radiatoren kunnen werken op een zoneregeling systeem. Bij deze vorm heb je slimme radiatorknoppen op je radiatoren nodig.

Deze knoppen worden aangestuurd met draadloze thermostaten. Zo maak je eenvoudig je conventionele centrale verwarming slimmer en je huis comfortabeler.

Elektrische verwarmingspanelen: Ook elektrische verwarming zoals infrarood panelen kunnen met aanpassingen per zone ingesteld worden.

Hiervoor heb je per paneel een schakelaar nodig dit in contact staat met een draadloze thermostaat.

Kan ik vloerverwarming combineren met radiatoren bij zoneregeling?

Ja, je kunt vloerverwarming ook combineren met conventionele water radiatoren.

Bij deze opstelling werkt de vloerverwarming met de zoneregelaar en de radiator met de slimme radiatorknoppen.

Kun je zelf een zoneregeling installeren?

Als je een handige klusser bent, kun je zelf de zoneregeling installeren. Er zijn complete kits met uitgebreide handleiding om een zoneregeling op een bestaande vloerverwarming aan te sluiten.

Wil je er zeker van zijn dat het goed gebeurd? Laat het dan installeren door een vloerverwarming specialist. Vraag hier gratis offertes aan.

Offertes aanvragen bij vloerverwarming specialisten

Kom in contact met specialisten om je vloerverwarming slimmer te maken of nieuwe vloerverwarming te leggen met zoneregeling.

Vraag hieronder nú gratis vloerverwarming offertes aan en vergelijk.


Vergelijkbare berichten