Vloerverwarming in de Slaapkamer
Als je ’s ochtends opstaat is het prettig als de slaapkamer een aangename temperatuur heeft. Vloerverwarming is hiervoor de ideale oplossing voor een fijne ervaring in de slaapkamer tijdens de koudere maanden.
Ten opzichte van radiatoren in je slaapkamer heeft vloerverwarming een aantal voordelen. Je leest er alles over in dit artikel.
Inhoudsopgave
- Bespaar geld bij het leggen van vloerverwarming in de slaapkamer
- Welke soorten vloerverwarming voor in de slaapkamer?
- Juiste vloerbedekking
- Bed op poten boven vloerverwarming
- Zoneregeling
- Vloerverwarming op de zolder
- Vloerverwarming of radiatoren in de slaapkamer?
- Airco als alternatief
- Offertes aanvragen bij vloerverwarming specialisten
Bespaar geld bij het leggen van vloerverwarming in de slaapkamer
Wil je vloerverwarming in je slaapkamer laten aanleggen dan is het verstandig om gelijk ook andere ruimtes van vloerverwarming te voorzien.
Zeker bij een watergedragen installatie is het voordeliger dit in één keer te laten installeren in plaats van enkel in de slaapkamer. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan.
Welke soorten vloerverwarming voor in de slaapkamer?
Bij vloerverwarming zijn er twee vloerverwarmingssystemen waar je uit kunt kiezen.
Warm water vloerverwarming: Bij een water vloerverwarming wordt de vloer opgewarmd door middel van buizen waar warm water doorheen stroomt. Dit systeem is energiezuiniger.
Bevindt de slaapkamer zich op de begane grond, dan kun je in één keer de vloerverwarming laten installeren voor de gehele vloer beneden.
Elektrische vloerverwarming voor in de slaapkamer: Elektrische vloerverwarming warmt op door middel van elektriciteit. Het wordt niet vaak als hoofdverwarming gebruikt omdat bij grotere oppervlaktes watergedragen vloerverwarming voordeliger is in verbruik.
Voor een slaapkamer is elektrische vloerverwarming vaak prima geschikt. Dit systeem heeft een snelle reactietijd en door de plaatsing van dunne (infrarood) matten of folie komt de vloer er niet hoger door te liggen.
Door de snelle reactietijd kun je de vloerverwarming ook tijdelijk uitzetten.
Elektrische vloerverwarming kan ook in combinatie met radiatoren of infrarood panelen. Met vloerverwarming creëer je een warme vloer. De radiatoren zorgen dat je gehele slaapkamer genoeg verwarmd wordt.
Bron foto: vanmarcke.com
Juiste vloerbedekking
Vloerverwarming is niet onder elk soort vloerbedekking geschikt. Voor een goede warmtegeleiding is het belangrijk om te kiezen voor de juiste vloerbedekking.
De beste leefvloer in combinatie met vloerverwarming zijn:
Deze type vloeren lenen zich door een lage warmteweerstand het best voor vloerverwarming in de slaapkamer.
Kies ook voor vloerverwarming onder tegels, PVC of laminaat. Vraag gratis vloerverwarming offertes aan.
Welke soorten slaapkamer vloeren zijn minder geschikt?
De volgende leefvloeren zijn niet of minder geschikt:
Vloerbedekking is minder geschikt. Er is wel vloerbedekking dat wel geschikt is voor vloerverwarming. Helaas houdt vloerbedekking de warmte meer tegen dan andere soorten vloeren.
Massief houten vloeren zijn niet aan te raden op vloerverwarming. De warmte wordt teveel tegen gehouden en het hout kan kromtrekken.
Bed op poten boven vloerverwarming
Een goede tip is om te kiezen voor een bed op poten. Zo wordt de warmte van de vloerverwarming niet door het bed tegengehouden.
Bron foto: slaapcomfort-center.be
Zoneregeling
Met zoneregeling bij vloerverwarming kun je de woning in verschillende zones verdelen. Elke zone krijgt een eigen thermostaat, waardoor de temperatuur in elke zone apart ingesteld kan worden.
Zo kun je de verwarming in de slaapkamer afzonderlijk regelen van die voor de woonkamer, zodat elke ruimte optimaal ingesteld kan worden.
Zo heb je ook de optie om de vloerverwarming in de slaapkamer uit te zetten als het te heet onder je voeten wordt.
Vloerverwarming op de zolder
Het is ook mogelijk om vloerverwarming op je zolder te laten installeren. Zeker als het een leefzolder wordt met dakisolatie is vloerverwarming aangenaam wakker worden.
Bron foto: vloerverwarminglimburg.nl
Vloerverwarming of radiatoren in de slaapkamer?
Twijfel je of je de slaapkamer met behulp van radiatoren of vloerverwarming wilt verwarmen?
Hieronder vind je in het kort de voor- en nadelen van beide warmteafgiftesystemen.
Wat zijn de voordelen van vloerverwarming in de slaapkamer?
Waarom is vloerverwarming in de slaapkamer interessant.
- Geen stofcirculatie: In de eerste plaats is het een investering in een gezond klimaat in je slaapkamer. Bij radiatoren of elektrische verwarming vindt er luchtcirculatie plaats. Dit heeft als groot nadeel dat er stof gaat dwarrelen door de ruimte. Met vloerverwarming heb je hier geen last van. Je wordt uitgerust wakker in een slaapkamer met een gezonde luchtkwaliteit.
- Optimaal instelbaar met een thermostaat: Het beste kun je voor de slaapkamer een aparte thermostaat hebben. Immers, de warmtevraag in een slaapkamer is weer anders dan in de ruimtes waar je woont. Zo kun je voor je slaapkamer instellen dat de temperatuur ‘s nachts lekker fris is en bij het opstaan heerlijk warm.
- Meer ruimte: Radiatoren nemen best veel ruimte in. Bij vloerverwarming houd je ruimte over, zodat je bijvoorbeeld een extra wand hebt om een kast te plaatsen of extra bergruimte te creëren.
- Energiebesparing: Dit voordeel heb je alleen bij warm water vloerverwarming en niet bij elektrische vloerverwarming. Het gaat hierbij om de zogenaamde lage temperatuur verwarming. Dat betekent dat het water dat door buizen stroomt, ongeveer 35 °C lager is. De warmtepomp of cv-ketel hoeft dus minder warmte op te wekken en verbruikt daardoor ook minder energie.
Wat zijn de nadelen van vloerverwarming in de slaapkamer?
Wat zijn de mindere kanten van vloerverwarming?
- Duurder in aanschaf: Het is een duurdere investering dan wanneer je kiest voor radiatoren. Lastiger aan te leggen in bestaand huis: Laat je vloerverwarming in je bestaande huis aanleggen dan zorgt dit wel voor de nodige overlast en rommel. De vloer moet open om vloerverwarming te leggen.
- Niet geschikt voor elk soort vloer: Vloerverwarming is niet voor elke vloersoort geschikt. Meer hierover lees je onder het kopje ‘Juiste vloerbedekking‘.
- Langzame opwarming: Vloerverwarming warmt een stuk langzamer op dan radiatoren. Dit is de reden dat de vloerverwarming vrijwel altijd aan blijft staan.
- Soms zijn er toch nog radiatoren nodig: Heb je bijvoorbeeld veel, of heel grote ramen in je huis, dan kan het zijn dat je met vloerverwarming alleen de ruimte niet goed warm krijgt en je daarnaast toch nog radiatoren nodig hebt.
Wat zijn de voordelen van radiatoren in de slaapkamer?
Wat zijn de redenen om toch voor radiatoren in de slaapkamer te kiezen?
- Eenvoudige installatie: Ze zijn vrij snel en gemakkelijk te plaatsen.
- Voordeliger in aanschaf: Radiatoren zijn voordeliger in aanschaf dan vloerverwarming. Voorzien snel in de gewenste temperatuur: Zeker wanneer het koud is in een ruimte, is deze met radiatoren snel opgewarmd.
- Droogmogelijkheden voor de was: Radiatoren zijn ook heel handig om was bij te drogen.
- Ook in designuitvoering: Voor wie de gewone radiatoren niet mooi vindt om te zien, zijn er ook mooie design radiatoren verkrijgbaar. Of je kunt ervoor kiezen de radiatoren uit het zicht weg te werken.
Wat zijn de nadelen van radiatoren in de slaapkamer?
Wat zijn de redenen om toch niet te kiezen voor radiatoren.
- Leidingen in het zicht: De leidingen van de radiatoren zijn goed zichtbaar. Ook is het lastig om achter leidingen te behangen.
- Nemen veel ruimte in: Radiatoren nemen best veel ruimte in.
- Warmteafgifte van de radiator: De radiator geeft de warmte af. Wanneer je hier wat verder vanaf zit, voel je de warmte dus ook minder.
- Koude ‘trek’: Doordat radiatoren de ruimte minder gelijkmatig verwarmen, heb je wat meer last van zogenaamde ‘koude trek‘. Los van bovenstaande voor- en nadelen kun je in zijn algemeenheid zeggen dat er bij renovatie eerder voor radiatoren wordt gekozen.
Dit vanwege de lagere aanschafkosten en de eenvoudige installatie. Bij nieuwbouw wordt vanwege de optimale isolatie van de woning vaak vloerverwarming aangeraden.
Airco als alternatief
Vloerverwarming geeft een gelijkmatige warmte af. Dat is heel fijn (in de slaapkamer). Maar wat als je de vloer er niet uit wilt halen? Dan is er een goed alternatief. De airco of te wel de lucht/lucht warmtepomp.
De meeste vaste airco’s kunnen ook verwarmen. Het andere voordeel is dat je in de zomer ook je slaapkamer kunt koelen.
Lees hier meer over de lucht/lucht warmtepomp (airco).
Er zijn verschillende airco’s die in de slaapkamer passen:
Single-split: Hierbij heb je één binnenunit (in de slaapkamer) en één buitenunit. Dit type airco warmtepomp is relatief voordelig en energiezuinig in het verwarmen. Je moet wel ruimte buiten hebben om de buitenunit op te hangen.
Multi-split: Dit type airco heeft meerdere binnenunits en één buitenunit. Met dit airco systeem kun je meerdere kamers verwarmen (en koelen).
Vaste monoblock: Dit is een airco zonder buitenunit. Hierbij zijn er één of twee luchtkanalen nodig in de gevel. Dit systeem bestaat uit één binnenunit.
Hier kom je meer te weten over verschillende airco’s.
Offertes aanvragen bij vloerverwarming specialisten
Vraag advies aan meerdere vloerverwarming specialisten over welk soort vloerverwarming het meest geschikt is.
Vraag nú gratis en vrijblijvend vloerverwarming offertes aan. Op deze manier kun je een goede prijsvergelijking maken en voorkom je dat je teveel betaalt.