Vloerverwarming + PVC Vloer [Prijs – Opstookprotocol]

Ben je op zoek naar een nieuwe en warme vloer? Met een PVC krijg je een vloer die duurzaam en makkelijk in onderhoud is. Bovendien is het bijna niet meer te onderscheiden van hout.

Maar is een PVC vloer ook geschikt bij vloerverwarming?

In deze gids vind je meer over PVC vloeren en wat de mogelijkheden zijn met vloerverwarming.

Vloerverwarming offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Is elke PVC vloer geschikt voor vloerverwarming?

Bijna alle PVC vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming.  Bij een vloer welke geschikt is in combinatie met vloerverwarming staat het volgende logo.

Icoon - geschikt voor vloerverwarming

Twijfel je of het geschikt is, vraag dit dan na bij de vloerenspecialist.

Voor het kiezen van de juiste vloer om te leggen op een ondergrond met vloerverwarming moet er altijd goed gekeken worden naar de warmteweerstand (ook wel R-waarde genoemd) van de vloer. Goede warmtegeleiders hebben een lage warmteweerstand.

Als regel wordt gehanteerd dat de warmteweerstand van een vloer voor vloerverwarming maximaal 0,15 m²K/W mag zijn. Dit is als je het als hoofdverwarming gebruikt. Gebruik je de vloerverwarming als bijverwarming dan mag de warmteweerstand maximaal 0,18 m²K/W zijn. Hier lees je meer over bijverwarming en hoofdverwarming.

Wat is de warmteweerstand (R-waarde) van een PVC vloer?

Een PVC vloer is uitstekend geschikt voor op vloerverwarming. Een PVC vloer heeft namelijk een lage warmteweerstand van gemiddeld 0,07 m²K/W. Dit is inclusief een ondervloer met een weerstand van 0,03 m²K/W.

Hieronder zie je de warmteweerstand van de twee verschillende PVC vloeren (plak en klik) en andere vloeren ter vergelijking.

Wat is een PVC vloer?

De afkorting PVC staat voor Polyvinylchloride. Het is een soort kunststof dat voor veel verschillende producten wordt gebruikt, waaronder dus voor vloeren.

Een PVC vloer is ongeveer 3 millimeter dik. De vloer bestaat uit meerdere lagen waaronder een sterke toplaag en een transparante beschermlaag.

Je hebt grofweg drie soorten PVC vloeren.

Klik PVC: Dit zijn PVC panelen die je vastklikt aan elkaar. Het lijkt sterk op een laminaatvloer.

Verlijmde PVC: Hierbij wordt de PVC vloer vastgelijmd op de ondervloer. De ondervloer moet wel egaal zijn als je een verlijmde pvc wilt leggen.

Loose lay: Dit zijn PVC planken of tegels die los gelegd worden op de vloer. Dit type PVC vloer wordt vooral gebruikt op plekken waar regelmatig van vloer wordt gewisseld of de vloer verhuist moet worden. Er kan wel vloerverwarming onder loose lay, maar er bestaat wel het risico op kromtrekken. Klik PVC en verlijmde plak pvc heeft de voorkeur bij vloerverwarming.

De voordelen van PVC is dat het slijtvast en vochtbestendig is. Doordat een PVC vloer warmte uitstekend geleid, is het zeer geschikt op vloerverwarming.

Over de voordelen van een PVC vloer bij vloerverwarming lees je meer onder het kopje ‘Voordelen van PVC vloer met vloerverwarming‘.

Laat ook vloerverwarming onder PVC aanleggen. Vraag hier gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten.

Wat kost vloerverwarming onder een PVC vloer?

De kosten voor het plaatsen is afhankelijk van welk vloerverwarmingssysteem en het aantal m².

Hieronder zie je per type vloerverwarming de gemiddelde kosten inclusief btw, vloerverwarming leggen en arbeidskosten maar exclusief het leggen van de PVC vloer.

Bij water vloerverwarming wordt het meest gekozen als hoofdverwarming. Elektrische vloerverwarming wordt vaak ingezet als bijverwarming. Over deze soorten vloerverwarming lees je meer onder het kopje ‘Watergedragen vloerverwarming en elektrische vloerverwarming‘.

De kosten hieronder zijn ook voor watergedragen hoofdverwarming en elektrische bijverwarming.

Kosten voor water vloerverwarming als hoofdverwarming

Oppervlakte Totaal € € per m²
10 m² €800 €80
20 m² €890 €44,50
30 m² €1.000 €100
40 m² €1.125 €28
50 m² €1.250 €25
60 m² €1.475 €24,50

Kosten voor elektrische vloerverwarming als bijverwarming

Oppervlakte Totaal € € per m²
3 m² €158 €52
5 m² €280 €56
6 m² €320 €53
8 m² €380 €47,50
10 m² €450 €47,50

Wat kost het leggen van de PVC vloer?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor een PVC vloer inclusief btw, egaliseren en leggen van een PVC vloer. Dit is exclusief de vloerverwarming.

  • Klik PVC (inclusief ondervloer): €49 per m²
  • Klik PVC visgraat (inclusief ondervloer): €69 per m²
  • Verlijmde PVC: €62 per m²
  • Verlijmde PVC visgraat: €76 per m²

Watergedragen vloerverwarming en elektrische vloerverwarming

Je kunt kiezen voor elektrische vloerverwarming of warm water vloerverwarming. Beide systemen zijn in de meeste gevallen geschikt voor onder een PVC vloer.

Water vloerverwarming: Bij watergedragen vloerverwarming stroomt er water door een buizensysteem de vloer en ruimte opwarmen. De water vloerverwarming kan zowel via een natbouw of droogbouwsysteem (noppenplaten, infrezen) gelegd worden.

Het is sterk aan te raden om dit systeem door een vloerverwarming specialist aan te laten leggen. De aanleg hiervan is duurder, maar hier staat tegenover dat het veel zuiniger in gebruik is. Vraag hier gratis offertes aan.

Elektrische vloerverwarming: Bij elektrische vloerverwarming komen er matten, kabels of folie onder de vloer die via elementen warmte afgeven. Elektrische vloerverwarming wordt meestal via een droogbouwsysteem (zoals noppenplaten) aangebracht.

De aanleg van elektrische vloerverwarming kan gedaan worden door een handige doe-het-zelver. Er bestaan zelfbouw pakketten. Wil je echter fouten voorkomen, dan is het slim om het toch door een vloerverwarming specialist aan te laten leggen.

Het voordeel van elektrische vloerverwarming is dat de vloer snel opwarmt. Wel is het energieverbruik hoger dan bij een warm water vloerverwarming.

In sommige gevallen is elektrische vloerverwarming niet geschikt voor een PVC vloer.

Maximale vermogen van elektrische vloerverwarming

Het maximale vermogen van elektrische vloerverwarming mag bij een PVC vloer maximaal 60W/m² bedragen.

Is het vermogen hoger, dan zal de vloer te snel warm worden. Doordat PVC vloeren dun zijn en een lage warmteweerstand hebben, is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

Wanneer mag vloerverwarming aan na het leggen van PVC?

Bij vloerverwarming is het belangrijk dat de vloer went aan de warmte. Zo ook bij PVC vloeren. Om de PVC te laten wennen aan de vloerverwarming heb je een opstookprotocol nodig. De vloerverwarming mag 1 dag na het brengen van de PVC vloer aangezet worden.

Wat is de vloerverwarming opstookprotocol bij een PVC vloer?

Een opstookprocotol voor een PVC vloer ziet er als volgt uit:

  • Je moet na het leggen van de PVC vloer een dag wachten met het aanzetten van de vloerverwarming.
  • Zet op de eerste stookdag de temperatuur op 20°.
  • Verhoog de temperatuur op de thermostaat elke dag met 5°, tot je na ongeveer 5 dagen de maximale temperatuur van 40° hebt bereikt. Laat de 40° stabiel voor 24 uur.
  • Ga dan weer stapsgewijs, dagelijks met 5° in temperatuur naar beneden tot je de 20° hebt bereikt.

Voordelen van PVC vloer met vloerverwarming

We noemden het al, een PVC vloer leent zich uitstekend voor vloerverwarming. Deze combinatie biedt behoorlijk wat voordelen:

Snelle opwarming: Door de goede warmtegeleiding van PVC wordt de vloer snel verwarmd. Dit is erg fijn wanneer je thuiskomt en de kamer graag snel verwarmd wilt hebben. Vloerverwarming zorgt voor een snellere opwarming dan radiatoren.

Energiebesparing: Niet alleen de vloer wordt snel warm, ook de ruimte waar de vloer zich bevindt, zal snel worden verwarmd. Vloerverwarming is over het algemeen zuiniger dan een normale verwarming, waardoor er bespaard wordt op de energiekosten.

Zeker wanneer de vloerverwarming wordt ingezet als hoofdverwarming kan deze besparing erg interessant zijn.

Meer ruimte: Kies je voor alleen vloerverwarming, dan gaat er geen kostbare ruimte verloren aan radiatoren.

Je hebt meer ruimte voor je meubels en de afwezigheid van radiatoren laat het interieur mooier uitkomen.

Betere luchtkwaliteit: Met vloerverwarming is er sprake van een gelijkmatige verwarming. Hierdoor wordt er minder stof gecirculeerd en dit zorgt weer voor een betere luchtkwaliteit.

Profiteer ook van de voordelen. Vraag hier gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten

PVC vloer laten leggen op vloerverwarming

Bron foto: vloerette.nl/pvc-vloeren/

Vloerverwarming om te koelen

Met warm water vloerverwarming kun je de ruimte niet alleen verwarmen maar ook koelen. Hiervoor heb je een lucht/water warmtepomp, grond/water warmtepomp of water/water warmtepomp nodig.

Als er door de vloerverwarmingsbuizen water stroomt dat een paar graden lager is dan de omgeving, voelt de vloer en ruimte aangenamer tijdens de warme dagen.

Wil je vloerkoeling toepassen is het belangrijk op de warmteweerstand te letten. Voor vloerkoeling mag de maximale weerstand maar 0,09 m²K/W zijn. Hier zit een PVC vloer met 0,07 m²K/W dus onder.

Welke ondervloer bij een PVC vloer en vloerverwarming?

Of er een ondervloer nodig is, hangt af van de vraag op welke manier de PVC vloer wordt gelegd.

Verlijmde PVC vloer

Gaat het om een PVC vloer die wordt verlijmd dan wordt de vloer direct op de dekvloer geplaatst en is er geen ondervloer nodig.

Hierbij geldt wel dat de ondergrond niet moet uitzetten of krimpen en egaal zijn.

Klik PVC vloer

Bij een klik PVC moet er wel altijd een speciale ondervloer worden geplaatst. Deze ondervloer zorgt ervoor dat de ondergrond stabiel is, dat de vloer geluiddempend is en dat de klik PVC vloer gemakkelijk gelegd kan worden.

Bovendien heeft de ondervloer een warmte isolerend vermogen.

Welke ondervloer is geschikt voor vloerverwarming bij een klik PVC vloer?

Voor klik PVC zijn de volgende ondervloeren geschikt:

Rubberen ondervloer: deze ondervloer wordt het meest verkocht bij klik PVC. Deze vloer is voordelig in aanschaf maar heeft vele voordelen die het zeer geschikt maken als ondervloer.

Rubberen ondervloeren zijn namelijk egaliserend, stabiliserend, geluiddempend, isolerend en vochtwerend. Doordat rubberen ondervloeren een lage warmteweerstand hebben zijn ze zeer geschikt voor de plaatsing op vloerverwarming.

Foam met folie ondervloer: Deze ondervloer is wat duurder in aanschaf. Deze ondervloer voldoet aan een contactgeluid reducerende norm van 10 decibel. Om aan te tonen dat de ondervloer aan deze geluidsnorm voldoet, wordt er een certificaat bijgeleverd.

Door de perfecte geluidsreductie wordt deze ondervloer veel gebruikt in appartementen, flats en bovenwoningen.

Offertes opvragen bij vloerverwarming specialisten

Wil je ook graag vloerverwarming laten aanleggen onder je PVC vloer? Win eerst goed advies in bij vloerverwarming specialisten.

Vraag hieronder vrijblijvend en gratis vloerverwarming offertes aan. Door een goede prijsvergelijking kun je vaak besparen op kosten.


Vergelijkbare berichten