Vloerverwarming: 7x Nadelen (en 5x voordelen)

Vloerverwarming is fijn tijdens koude periodes. Lekker warme voeten als je de woonkamer, de badkamer of de slaapkamer in loopt.

Maar zijn er ook nadelen naast de voordelen? Lees hieronder de voordelen en de nadelen van de verschillende soorten vloerverwarmingssystemen.

Vloerverwarming offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Soorten vloerverwarming

Eerst even kort wat informatie over de soorten vloerverwarming. Wil je direct meer weten over de voor- en nadelen? Ga dan door naar het kopje ‘Wat zijn de algemene nadelen van vloerverwarming?‘.

Watergedragen vloerverwarming

Bij een warm water vloerverwarmingssysteem stroomt er warm water door een buizensysteem waardoor de vloer wordt opgewarmd.

Water vloerverwarming kan zowel via de natbouw als de droogbouw methode geplaatst worden. Bij natbouw komt de vloerverwarming in een dekvloer van cement of anhydriet te liggen. Bij droogbouw komt de vloerverwarming op een houten vloer of droge cement/anhydriet dekvloer te liggen.

Elektrische vloerverwarming

Bij elektrische vloerverwarming liggen er kabels, matten of folie onder de vloer. Met elektrische energie wordt er warmte opgewekt wat uitstraalt naar de vloer. Elektrische vloerverwarming wordt vooral gebruikt in de kleinere ruimtes zoals de WC, badkamer en de keuken.

Wat zijn de algemene nadelen van vloerverwarming?

Hieronder lees je meer over de algemene nadelen van vloerverwarming.

1. Goede isolatie nodig

Om je vloerverwarming energiezuinig te laten werken is het belangrijk dat je huis goed is geïsoleerd. Vooral de vloerisolatie is belangrijk. Om de energiekosten zo laag mogelijk te houden, is een complete isolatieschil (zowel vloer-, spouwmuur- en dakisolatie) sterk aan te raden. Het investeren in isolatie is niet alleen goed voor de vloerverwarming, maar verlaagd ook je energierekening en het comfort gaat omhoog in de rest van het huis.

2. Installatiekosten

Vloerverwarming is prijziger om te laten installeren dan radiatoren. Op de lange termijn is vloerverwarming voordeliger in verbruik. Dit geldt wel alleen voor water vloerverwarming.

3. Soorten vloeren

Niet alle leefvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Om zo goed mogelijk met vloerverwarming samen te werken moet een vloer de warmte goed geleiden. De geleiding wordt bij vloeren uitgedrukt in R. Hoe lager de R, hoe beter een vloer geschikt is voor vloerverwarming. Vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming hebben een R-waarde van tussen de 0,05 en 0,12. Hoger dan 15 is minder geschikt.

Vloeren die minder geschikt zijn voor vloerverwarming zijn:

Maar er zijn genoeg vloeren die wel bij vloerverwarming passen: PVC, tegels, PU gietvloer, marmo/linoleum en laminaat.

Aan het onderstaande logo kun je zien of een vloerbedekking geschikt is.

Icoon - geschikt voor vloerverwarming

4. Soms is er alleen bijverwarming mogelijk

Als je woning niet voldoende geïsoleerd kan worden, is het wellicht alleen mogelijk om vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken. Om je woning te verwarmen heb je nog radiatoren nodig voor een (groot) deel van de verwarming.

5. Vloer moet eruit

Als er vloerverwarming gelegd wordt, moet de oude vloer eruit. Ben je tevreden over je oude vloer, dan kan het eventueel opnieuw gelegd worden. Over het algemeen is het wel aan te raden om meteen een nieuwe vloer te leggen of bijvoorbeeld het oude parket een goede opknapbeurt te geven voor het leggen. Zo kun je weer voor langere tijd vooruit met je vloer.

6. Opbouw kan een probleem zijn

Bij het leggen van vloerverwarming kan de opbouw te hoog zijn voor de woning. Dit kan vaak ondervangen worden door voor een ander soort vloerverwarming systeem te kiezen. Zo kan bij infrezen de opbouw beperkt worden door in de bestaande dekvloer te frezen. Ook droogbouw systemen zijn zeer dunne verkrijgbaar om de opbouw te beperken.

7. Piano

Er is misschien nog een ander nadeel waar je in eerste instantie niet aan denkt. Een piano op vloerverwarming.

Een vloerverwarmingssysteem zorgt voor een constante droge warme lucht. Een piano kan hier slecht tegen en zal binnen enkele jaren uitdrogen. De klankbodem en de stembalk raken beschadigd waardoor de piano niet meer goed bespeeld kan worden.

Er zijn gelukkig wel oplossingen. Lees hier meer over een piano in combinatie met vloerverwarming.

Wat zijn de nadelen van warm water vloerverwarming?

En de nadelen van deze traditionele vloerverwarming zijn:

1. Lange opwarmtijd

Het duurt enkele uren voordat water vloerverwarming (zeker in zandcement of anhydriet) de kamer op de gewenste temperatuur heeft.

2. Eerste keer aan

Bij watergedragen vloerverwarming heb je in sommige gevallen te maken met een opstookprotocol.

3. Duurder in aanschaf

Watergedragen vloerverwarming is gemiddeld duurder dan radiatoren en iets duurder dan elektrische vloerverwarming.

4. Lekkages

Bij een lekkage van de warm water vloerverwarming buizen moet de vloer opengebroken worden. Gelukkig komen bij goed geïnstalleerde water vloerverwarming lekkages zeer weinig voor. Vraag hier gratis offertes aan om je vloerverwarming professioneel aan te laten sluiten,

Wat zijn de voordelen van watergedragen vloerverwarming?

Hieronder specifiek de voordelen van warm water vloerverwarming.

1. Energiezuinig: Warm water vloerverwarming is energiezuiniger dan radiatoren en elektrische vloerverwarming. Het warm water vloerverwarmingssysteem is een laag temperatuur verwarming (LTV). Dit betekent dat het water dat door de buizen stroomt niet warmer wordt dan 55 °C. Is het dan niet te koud in huis? Nee, de 55 °C is ruim voldoende om de kamer op de gewenste kamertemperatuur te krijgen. In de meeste gevallen hoeft het water maar tot 25 °C tot 30 °C opgewarmd te worden voor een aangenaam warme vloer.

Je kunt tussen de 10% en 15% aan energie besparen met watergedragen vloerverwarming.

2. Aan te sluiten op een bestaande warmtebron: Je kunt een warm water vloerverwarming aansluiten op zowel een HR-ketel als een warmtepomp.

Alhoewel water vloerverwarming een laag temperatuur verwarming is en een HR-ketel een hoog temperatuur verwarming is kun je het wel met elkaar laten werken met de juiste aanpassingen.

3. Vloer koelen mogelijk: Het is mogelijk om met een warmtepomp en watergedragen vloerverwarming je vloer te koelen. Door water dat een paar graden lager ligt dan de omgeving (kamer) door de verwarmingsbuizen te laten stromen voelt de vloer koeler aan. Het koelt niet zo goed als een airconditioner, maar maakt de omgeving wel wat koeler op de hete dagen.

Ook interesse in water vloerverwarming? Vraag hier gratis vloerverwarming aan.

Wat zijn de nadelen van elektrische vloerverwarming?

Het grootse nadeel van elektrische vloerverwarming is…

1. Energiekosten

Elektrische vloerverwarming kost gemiddeld meer energie om te laten werken. Daarom wordt elektrische vloerverwarming vaak in kleine ruimtes gelegd.

Elektrische vloerverwarming hoeft niet de hele dag aan te staan. Enkel tijdens het gebruik van de badkamer of wc kan het aangezet worden. Door het korte gebruik zullen de kosten onder aan de streep meevallen.

2. Soort vloer niet altijd geschikt voor bepaalde soort elektrische vloerverwarming

Bij elektrische vloerverwarming is het belangrijk dat er wordt gekeken naar het type vloer dat gelegd wordt. Bepaalde soorten vloeren mogen niet gelegd worden op bepaalde soorten vloerverwarming.

Vraag bij de vloerverwarming specialist of de winkel na welke vloeren erbij de gewenste soort elektrische vloerverwarming past.

3. Grote oppervlakte niet efficiënt

Als je elektrische vloerverwarming op grotere oppervlakte legt is dit minder energiezuinig dan als je dit met watergedragen vloerverwarming doet. Is je huis zeer goed geïsoleerd kan elektrische vloerverwarming op iets grotere oppervlaktes ook renderen of als bijverwarming dienen.

4. Koelen is niet mogelijk

De infraroodfolie of draden van elektrische vloerverwarming kunnen geen kou afgeven. Dan heb je toch echt een warmtepomp en cv water vloerverwarming nodig.

5. Meer zonnepanelen nodig om ‘gratis’ elektrische vloerverwarming te gebruiken

Wil je niet verder omhoog in je energierekening als je elektrische vloerverwarming installeert, dan zou je extra zonnepanelen moet leggen om het verbruik te dekken.

Wat zijn de voordelen van elektrische vloerverwarming?

En waarom zou je voor elektrische moeten kiezen?

1. Snel warm: Elektrische vloerverwarming heeft een korte reactietijd. Dus snel een warme vloer. Elektrische vloerverwarming werkt het beste in combinatie met tegels. Daarom is elektrische vloerverwarming geschikt voor een tegelvloer in het toilet, de badkamer of keuken.

2. Zelf te installeren:  Een handige klusser kan zelf elektrische vloerverwarming leggen. Je werkt wel met elektriciteit. Durf je het niet aan? Kies een specialist die het installeert. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan.

3. Voordeliger in aanschaf: De aankoop van elektrische vloerverwarming is voordeliger dan warm water vloerverwarming. Maar op de lange termijn is water vloerverwarming voordeliger in verbruik.

Wat zijn de algemene voordelen van vloerverwarming?

Hieronder vind je de voordelen van zowel elektrische als water vloerverwarming.

1. Gezondheid: Een ruimte met vloerverwarming is voor mensen met een allergie fijner om in te verblijven. Bij vloerverwarming vindt er namelijk minder luchtcirculatie plaats. Bij de radiatoren gaat de warmte eerst naar boven en komt daarna naar beneden. Hierdoor vindt er veel meer circulatie plaats. Die circulatie zorgt ervoor dat er stof in de lucht blijft hangen.

2. Gevoel van tocht: Het gevoel van tocht ontstaat als warme lucht in aanraking komt met koude lucht. Warmte gaat altijd naar boven, zo ook de warmte van de radiatoren. De warmte wordt weerkaatst via het plafond naar de koude grond en zo ontstaat er een gevoel van tocht.

Met vloerverwarming heb je geen last van een koude vloer en schijntocht. Om een echt aangenaam warm huis te krijgen is het sterk aan de raden om ook je (spouw) muur en vloer te isoleren.

3. Warme voeten: Eén van de belangrijkste voordelen van vloerverwarming is een heerlijk warme vloer. Een koude vloer is oncomfortabel.

4. Geen koude hoeken: Als je de hele kamer voorziet van vloerverwarming heb je geen last van koude hoeken.

5. Minder of geen radiatoren: Met vloerverwarming heb je geen radiator of minder radiatoren nodig waardoor je meer ruimte overhoudt. Wil je helemaal van je radiatoren af dan moet je huis goed geïsoleerd zijn.

Vraag gratis vloerverwarming offertes aan

Voor welke vloerverwarming kies jij? Elektrische of watergedragen?

Vraag gratis+vrijblijvend offertes aan bij vloerverwarming specialisten om het in huis aangenaam warm te maken.


Vergelijkbare berichten