Vloerverwarming

Vloerverwarming Kiezen: Voordelen En Nadelen

Vloerverwarming is fijn tijdens koude periodes. Lekker warme voeten als je de woonkamer, de badkamer of de slaapkamer in loopt.

Er is veel keuze qua vloerverwarming. Lees hier de voordelen en de nadelen van de verschillende soorten vloerverwarmingssystemen.

Lees snel verder voor warme voetjes…

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Warm water vloerverwarming

Eerst wat informatie over de type vloerverwarming. Wil je direct meer weten over de voordelen en nadelen? Ga dan door naar het kopje ‘Voordelen van vloerverwarming‘.

Bij een warm water vloerverwarmingssysteem stroomt er warm water door een leidingen die zorgen dat de vloer wordt opgewarmd. Het water in de leidingen wordt opgewarmd door de cv-ketel of warmtepomp.

Warm water vloerverwarming kan zowel via de natbouw als de droogbouw methode geplaatst worden.

Natbouw: Deze methode wordt bijna altijd in combinatie met warm water vloerverwarming gebruikt. Hierbij worden de buizen op matten, netten of noppenplaten gemonteerd waarna er een laag zandcement over heen wordt gestort.

Droogbouw: Bij deze methode worden matten, netten of noppenplaten direct of met een ondervloer erop onder de leefvloer (laminaat, tegels) gelegd. Hier wordt er geen laag zandcement overheen gestort.

Droogbouw is ook de methode waarop elektrische vloerverwarming wordt gelegd.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming komen in dunne matjes met daarop verwarmingselementen.

Elektrische vloerverwarming wordt vooral gebruikt in de kleinere ruimtes zoals de WC, badkamer en de keuken. Dit vloerverwarmingssysteem werkt het beste onder een tegelvloer.

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?

Hieronder vind je de algemene voordelen van vloerverwarming en de voordelen van specifiek elektrische en warm water vloerverwarming.

Algemene voordelen

Gezondheid

Een ruimte met vloerverwarming is voor mensen met een allergie fijner om in te verblijven.

Bij vloerverwarming vindt er namelijk minder luchtcirculatie plaats. Bij de traditionele radiatoren gaat de warmte eerst naar boven en komt daarna beneden. Hierdoor vindt er veel meer circulatie plaats. Die circulatie zit er constant stof in de lucht.

Gevoel van tocht verdwijnt

Het gevoel van tocht ontstaat als warmte lucht in aanraking komt met koude lucht. Warmte gaat altijd naar boven, zo ook de warmte van de radiatoren. De warmte wordt weerkaatst via het plafond naar de koude grond en zo ontstaat er een gevoel van tocht.

Met vloerverwarming heb je geen last van een koude vloer en schijntocht. Om een echt aangenaam warm huis te krijgen is het sterk aan de raden om ook je (spouw) muur en vloer te isoleren.

Warme voeten

Eén van de belangrijkste is voordelen van vloerverwarming is natuurlijk dat je een heerlijk warme vloer krijgt. Een koude vloer is oncomfortabel.

Geen koude hoeken

Als je de hele kamer voorziet van vloerverwarming heb je geen last van koude hoeken.

Minder of geen radiatoren

Met vloerverwarming heb je geen radiator of minder radiatoren nodig waardoor je meer ruimte overhoudt. Wil je helemaal van je radiatoren af dan moet je huis goed geïsoleerd zijn.

Wat zijn de nadelen van vloerverwarming?

Goede isolatie

Om je vloerverwarming energiezuinig te laten draaien is het belangrijk dat je huis goed is geïsoleerd. Om de energiekosten zo laag mogelijk te houden, is een complete isolatieschil (zowel vloer-, spouwmuur- en dakisolatie).

En isoleren vraagt om nog een investering. Een investering die je wel terugverdient.

Energiekosten

Vloerverwarming is prijziger om te laten installeren dan radiatoren. Op de lange termijn is vloerverwarming voordeliger in verbruik. Dit geldt wel alleen voor warm water vloerverwarming.

Piano

Er is misschien nog een ander nadeel waar je in eerste instantie niet aan denkt. Een piano op een vloer met vloerverwarming.

Een vloerverwarmingssysteem zorgt voor een constante droge warme lucht. Een piano kan hier slecht tegen en zal binnen enkele jaren te droog worden. De klankbodem en de stembalk raken na enkele jaren beschadigd.

Lees hier meer over een piano in combinatie met vloerverwarming.

Wat zijn de voordelen van warm water vloerverwarming?

Hieronder specifiek de voordelen van warm water vloerverwarming.

Energiezuinig

Warm water vloerverwarming is energiezuiniger dan radiatoren en elektrische vloerverwarming. Het warm water vloerverwarmingssysteem is een laag temperatuur verwarming (LTV). Dit betekent dat het water dat door de leidingen stroomt niet warmer wordt dan 55 °C.

Door conventionele radiatoren stroomt warm water van gemiddeld 80°C.

Is het dan niet te koud in huis? Nee, de 55 °C is ruim voldoende om de kamer op de gewenste kamertemperatuur te krijgen.

Doordat het water minder warm hoeft te worden, scheelt dat in de energiekosten. Je kunt tussen de 10% en 15% aan energie besparen met warm water vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming is helaas niet energiezuinig.

Aan te sluiten op een bestaande warmtebron

Je kunt een warm water vloerverwarming aansluiten op zowel een HR-ketel als een warmtepomp.

Alhoewel warm water vloerverwarming een laag temperatuur verwarming is en een HR-ketel een hoog temperatuur verwarming is kun je het wel met elkaar laten werken met de juiste aanpassingen.

Vloer koelen

Het is mogelijk om met een aardwarmtepomp je warm water vloerverwarming je vloer te koelen. Ook is het mogelijk om een ‘chiller’ naast je cv-ketel te zetten om koeler water door de leidingen te laten stromen.

Wat zijn de nadelen van warm water vloerverwarming?

Lekkages

Bij een lekkage van de warm water vloerverwarming leidingen moet de vloer opengebroken worden. Gelukkig komen bij goed geïnstalleerde warm water vloerverwarming lekkages maar zeer weinig voor.

Vloer komt hoger te liggen

Bij natbouw vloerverwarming in een bestaande vloer komt de vloer in de meeste gevallen hoger te liggen.

Dit kan invloed hebben op onder andere binnendeuren en radiatoren.

Lange opwarmtijd

Het duurt enkele uren voordat warm water vloerverwarming (zeker in zandcement) de kamer op de gewenste temperatuur heeft.

Eerste keer aan

Bij warm water vloerverwarming in cement moet je enkele weken wachten voordat je het aan kan zetten.

Wat zijn de voordelen van elektrische vloerverwarming?

Snel warm

Elektrische vloerverwarming zorgt snel voor een warme vloer. Een elektrische vloerverarmingssysteem ligt dichtbij de leefvloer (laminaat, tegels etc.) waardoor het sneller warm wordt.

Elektrische vloerverwarming werkt het beste in combinatie met tegels. Daarom is elektrische vloerverwarming geschikt voor een tegelvloer in het toilet, de badkamer of keuken.

Zelf te installeren

Een handige klusser kan zelf elektrische vloerverwarming leggen. Je werkt wel met elektriciteit. Dus het systeem laten nalopen door een elektricien, na de installatie raden wij sterk aan.

Voordelig

De aankoop van elektrische vloerverwarming is voordeliger dan warm water vloerverwarming. Maar op de lange termijn is warm water vloerverwarming voordeliger in verbruik.

Wat zijn de nadelen van elektrische vloerverwarming?

Energieslurper

Elektrische vloerverwarming kost veel energie om te laten werken. Daarom wordt elektrische vloerverwarming vaak in kleine ruimtes geïnstalleerd.

De vloerverwarming hoeft niet de hele dag aan te staan. Enkel bij het badderen kan het aangezet worden en daarna weer uitgeschakeld.

Soorten vloeren op vloerverwarming

Je kunt bijna alle soorten vloer bovenop vloerverwarming leggen. Het is belangrijk dat de vloer dun genoeg is om de warmte goed door te laten. Hoe lager de warmte weerstand (R-waarde) hoe sneller het warm wordt in de kamer.

Houten vloer: Je kunt veel soorten houten vloer leggen op vloerverwarming. Houtsoorten die geschikt zijn, zijn onder andere eiken en noten.

Laminaat: Laminaat is prima geschikt in combinatie met vloerverwarming, mits het laminaat maar dun genoeg is.

Tegels: Zowel natuur- als keramische tegels zijn zeer geschikt voor zowel warm water als elektrische vloerverwarming. Tegels houden ook langer warmte vast, waardoor je energie bespaart.

Gietvloer: Een gietvloer is iets lastiger. Een gietvloer op vloerverwarming krimpt en zet uit. In de combinatie met vloerverwarming heb je uitzetvoegen nodig om scheuren te voorkomen.

Tapijt: Veel tapijtsoorten kunnen prima gecombineerd worden met vloerverwarming. Het tapijt moet wel anti-statisch zijn.

Om te achterhalen of je vloerbedekking geschikt is moet je op zoek naar de twee onderstaande keurmerken.

Het linker keurmerk geeft aan dat het tapijt anti-statisch is en het rechter keurmerk geeft aan dat het geschikt is voor vloerverwarming.

Antistatisch logo voor vloerverwarming Icoon - geschikt voor vloerverwarming

Kun je de keurmerken niet vinden en twijfel je? Neem dan contact op met de leverancier van je tapijt.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd