Vloerverwarming: Voordelen – Nadelen
Vloerverwarming is fijn tijdens koude periodes. Lekker warme voeten als je de woonkamer, de badkamer of de slaapkamer in loopt.
Lees hieronder de voordelen en de nadelen van de verschillende soorten vloerverwarmingssystemen.
Soorten vloerverwarming
Eerst even kort wat informatie over de soorten vloerverwarming. Wil je direct meer weten over de voordelen en nadelen? Ga dan door naar het kopje ‘Voordelen van vloerverwarming‘.
Watergedragen vloerverwarming
Bij een warm water vloerverwarmingssysteem stroomt er warm water door buizen die zorgen dat de vloer wordt opgewarmd.
Water vloerverwarming kan zowel via de natbouw als de droogbouw methode geplaatst worden. Bij natbouw komt de vloerverwarming in een dekvloer van cement of anhydriet te liggen. Bij droogbouw komt de vloerverwarming op een houten vloer of droge cement/anhydriet dekvloer te liggen.
Elektrische vloerverwarming
Bij elektrische vloerverwarming liggen er kabels, matten of folie onder de vloer. Met elektrische energie wordt er warmte opgewekt wat uitstraalt naar de vloer.
Elektrische vloerverwarming wordt vooral gebruikt in de kleinere ruimtes zoals de WC, badkamer en de keuken.
Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?
Hieronder vind je de voordelen van vloerverwarming in zijn algemeen. De voordelen van elektrische en watergedragen vind je onder de kopjes ‘Wat zijn de voordelen van watergedragen vloerverwarming?‘ en ‘Wat zijn de voordelen van elektrische vloerverwarming?‘.
1. Gezondheid
Een ruimte met vloerverwarming is voor mensen met een allergie fijner om in te verblijven.
Bij vloerverwarming vindt er namelijk minder luchtcirculatie plaats.
Bij de radiatoren gaat de warmte eerst naar boven en komt daarna beneden. Hierdoor vindt er veel meer circulatie plaats. Die circulatie zorgt ervoor dat er stof in de lucht blijft hangen.
2. Gevoel van tocht verdwijnt
Het gevoel van tocht ontstaat als warme lucht in aanraking komt met koude lucht. Warmte gaat altijd naar boven, zo ook de warmte van de radiatoren. De warmte wordt weerkaatst via het plafond naar de koude grond en zo ontstaat er een gevoel van tocht.
Met vloerverwarming heb je geen last van een koude vloer en schijntocht. Om een echt aangenaam warm huis te krijgen is het sterk aan de raden om ook je (spouw) muur en vloer te isoleren.
3. Warme voeten
Eén van de belangrijkste voordelen van vloerverwarming is een heerlijk warme vloer. Een koude vloer is oncomfortabel.
4. Geen koude hoeken
Als je de hele kamer voorziet van vloerverwarming heb je geen last van koude hoeken.
5. Minder of geen radiatoren
Met vloerverwarming heb je geen radiator of minder radiatoren nodig waardoor je meer ruimte overhoudt. Wil je helemaal van je radiatoren af dan moet je huis goed geïsoleerd zijn.
Wat zijn de nadelen van vloerverwarming?
Er zitten ook nadelen aan water en elektrische vloerverwarming.
Goede isolatie
Om je vloerverwarming energiezuinig te laten draaien is het belangrijk dat je huis goed is geïsoleerd. Om de energiekosten zo laag mogelijk te houden, is een complete isolatieschil (zowel vloer-, spouwmuur- en dakisolatie) sterk aan te raden.
Energiekosten
Vloerverwarming is prijziger om te laten installeren dan radiatoren. Op de lange termijn is vloerverwarming voordeliger in verbruik. Dit geldt wel alleen voor water vloerverwarming.
Piano
Er is misschien nog een ander nadeel waar je in eerste instantie niet aan denkt. Een piano op een vloer met vloerverwarming.
Een vloerverwarmingssysteem zorgt voor een constante droge warme lucht. Een piano kan hier slecht tegen en zal binnen enkele jaren uitdrogen. De klankbodem en de stembalk raken beschadigd waardoor de piano niet meer goed bespeeld kan worden.
Lees hier meer over een piano in combinatie met vloerverwarming.
Wat zijn de voordelen van watergedragen vloerverwarming?
Hieronder specifiek de voordelen van warm water vloerverwarming.
1. Energiezuinig
Warm water vloerverwarming is energiezuiniger dan radiatoren en elektrische vloerverwarming. Het warm water vloerverwarmingssysteem is een laag temperatuur verwarming (LTV). Dit betekent dat het water dat door de buizen stroomt niet warmer wordt dan 55 °C.
Door conventionele radiatoren stroomt warm water van gemiddeld 80°C.
Is het dan niet te koud in huis? Nee, de 55 °C is ruim voldoende om de kamer op de gewenste kamertemperatuur te krijgen. In de meeste gevallen hoeft het water maar tot 25 °C tot 30 °C opgewarmd te worden voor een aangenaam warme vloer.
Je kunt tussen de 10% en 15% aan energie besparen met watergedragen vloerverwarming.
Ook interesse in water vloerverwarming? Vraag hier gratis vloerverwarming aan.
2. Aan te sluiten op een bestaande warmtebron
Je kunt een warm water vloerverwarming aansluiten op zowel een HR-ketel als een warmtepomp.
Alhoewel water vloerverwarming een laag temperatuur verwarming is en een HR-ketel een hoog temperatuur verwarming is kun je het wel met elkaar laten werken met de juiste aanpassingen.
3. Vloer koelen
Het is mogelijk om met een warmtepomp en watergedragen vloerverwarming je vloer te koelen.
Door water dat een paar graden lager ligt dan de omgeving (kamer) door de verwarmingsbuizen te laten stromen voelt de vloer koeler aan. Het koelt niet zo goed als een airconditioner, maar maakt de omgeving wel wat koeler op de hete dagen.
Wat zijn de nadelen van warm water vloerverwarming?
En de nadelen van deze traditionele vloerverwarming zijn:
Lekkages
Bij een lekkage van de warm water vloerverwarming buizen moet de vloer opengebroken worden. Gelukkig komen bij goed geïnstalleerde water vloerverwarming lekkages zeer weinig voor. Vraag hier gratis offertes aan om je vloerverwarming professioneel aan te laten sluiten,
Lange opwarmtijd
Het duurt enkele uren voordat water vloerverwarming (zeker in zandcement of anhydriet) de kamer op de gewenste temperatuur heeft.
Eerste keer aan
Bij watergedragen vloerverwarming heb je in sommige gevallen te maken met een opstookprotocol.
Duurder in aanschaf
Watergedragen vloerverwarming is gemiddeld duurder dan radiatoren en iets duurder dan elektrische vloerverwarming.
Wat zijn de voordelen van elektrische vloerverwarming?
En waarom zou je voor elektrische moeten kiezen?
1. Snel warm
Elektrische vloerverwarming heeft een korte reactietijd. Dus snel een warme vloer.
Elektrische vloerverwarming werkt het beste in combinatie met tegels. Daarom is elektrische vloerverwarming geschikt voor een tegelvloer in het toilet, de badkamer of keuken.
2. Zelf te installeren
Een handige klusser kan zelf elektrische vloerverwarming leggen. Je werkt wel met elektriciteit. Durf je het niet aan? Kies een specialist die het aansluit. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan.
3. Voordeliger in aanschaf
De aankoop van elektrische vloerverwarming is voordeliger dan warm water vloerverwarming. Maar op de lange termijn is water vloerverwarming voordeliger in verbruik.
Wat zijn de nadelen van elektrische vloerverwarming?
Het grootse nadeel van elektrische vloerverwarming is…
Energieslurper
Elektrische vloerverwarming kost veel energie om te laten werken. Daarom wordt elektrische vloerverwarming vaak in kleine ruimtes geïnstalleerd.
Elektrische vloerverwarming hoeft niet de hele dag aan te staan. Enkel tijdens het gebruik van de badkamer of wc kan het aangezet worden.
Soorten vloeren op vloerverwarming
Je kunt bijna alle soorten vloer bovenop vloerverwarming leggen. Het is belangrijk dat de vloer dun genoeg is om de warmte goed door te laten. Hoe lager de warmte weerstand (R-waarde) hoe sneller het warm wordt in de kamer.
Houten vloer: Het is mogelijk om een houten vloer op vloerverwarming te leggen. Parketvloeren zijn het meest geschikt voor vloerverwarming. Massief houten vloeren zijn minder geschikt.
Laminaat: Laminaat is prima geschikt in combinatie met vloerverwarming, mits het laminaat maar dun genoeg is.
Tegels: Zowel natuur- als keramische tegels zijn zeer geschikt voor zowel warm water als elektrische vloerverwarming. Tegels houden ook langer de warmte vast, waardoor je energie bespaart.
Gietvloer: Een gietvloer is iets lastiger. Een gietvloer op vloerverwarming krimpt en zet uit. In de combinatie met vloerverwarming heb je uitzetvoegen nodig om scheuren te voorkomen.
Tapijt: Veel tapijtsoorten kunnen prima gecombineerd worden met vloerverwarming. Het tapijt moet wel anti-statisch zijn.
Om te achterhalen of je vloerbedekking geschikt is moet je op zoek naar de twee onderstaande keurmerken.
Het linker keurmerk geeft aan dat het tapijt anti-statisch is en het rechter keurmerk geeft aan dat het geschikt is voor vloerverwarming.
Kun je de keurmerken niet vinden en twijfel je? Neem dan contact op met de leverancier van je tapijt.
Vraag gratis vloerverwarming offertes aan
Voor welke vloerverwarming kies jij? Elektrische of watergedragen?
Vraag gratis+vrijblijvend offertes aan bij vloerverwarming specialisten om het in huis aangenaam warm te maken.