Vloerisolatie onder Betonvloer [Beste isolatiematerialen]

Wil je af van een koude betonvloer? Zorg voor isolatie in de vloer of via de kruipruimte. Lees hieronder meer over de isolatiematerialen, methodes en kosten van het isoleren van je betonnen draagvloer.

Vraag gratis vloerisolatie offerte aan
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Betonvloer of betonnen leefvloer?

Het is wat verwarrend: Een betonnen constructievloer en betonnen leefvloer (gietvloer). Hieronder een korte uitleg.

Betonnen leefvloer: Dit is een vloer wat je in je interieur ziet liggen. Dit is dus een alternatief voor laminaat, tegels of andere vloersoorten.

Leefvloer van beton

Betonnen constructievloer: Dit is de draagvloer waarop een dekvloer, leefvloer en eventueel de vloerverwarming komt te liggen. De leefvloer kan een betonnen vloer zijn, maar ook bijvoorbeeld parket, laminaat of PVC.

Betonnen constructievloer

In dit artikel wordt met een betonvloer de betonnen constructievloer bedoeld.

Wat kost het isoleren van een betonvloer?

In het overzicht hieronder zie je de verschillende gemiddelde kosten. Deze kosten zijn inclusief aanbrengen, prijs voor het isolatiemateriaal en btw.

De kosten zijn exclusief vloerverwarming en subsidie. Hier lees je meer over de kosten van vloerverwarming op een betonvloer.

Methode Gemiddelde € per m²
Nieuwe betonnen constructievloer
+ isolatie
€165
Zwevende dekvloer + isolatie €80
Platen of rollen via kruipruimte €28
Schuimisolatie via kruipruimte €31
Vloerisolatiefolie via kruipruimte €40

Welke soorten isolatiematerialen zijn geschikt voor een betonvloer?

Er zijn verschillende isolatiematerialen waarmee je een nieuwe en bestaande betonvloer geïsoleerd kan worden.

XPS

XPS is een veelgebruikt isolatiemateriaal voor betonvloeren. Het heeft een lichtblauw of roze kleur. XPS is zeer drukvast en heeft een goede isolatiewaarde, wat het warmteverlies beperkt.

EPS

EPS lijkt op XPS. EPS platen bestaan uit allemaal samengedrukte piepschuim pareltjes. Het isolatiemateriaal heeft een iets lagere isolatiewaarde dan XPS, maar is wel voordeliger.

PIR

PIR is een hardschuim isolatiemateriaal met een hoge drukvastheid. Het wordt ook regelmatig gebruikt om een platte daken mee te isoleren. Het kan zowel in een nieuwe betonvloer als onder een bestaande vloer (via kruipruimte) aangebracht worden.

PUR platen

PUR is een isolatieschuim en heeft net als PIR een hoge isolatiewaarde en is zeer drukvast. Ook PUR kan gebruikt worden als isolerende deel van een betonvloer of in de kruipruimte onder het beton.

Steenwol

Steenwol is gemaakt van onder andere gesmolten gesteente. Het is een drukvast materiaal waardoor het geschikt is voor zowel in als onder (via kruipruimte) de betonvloer. Steenwol heeft een zeer hoog smeltpunt waardoor steenwol brandveilig is.

Glaswol

Glaswol is gemaakt van onder andere gesmolten glas en zand. Het is niet zo drukvast als steenwol waardoor glaswol alleen gebruikt wordt onder de betonvloer.

Vloerisolatiefolie

Isolatiefolie is ook geschikt om een betonvloer te isoleren. Ondank dat het dun is heeft het materiaal een vergelijkbare isolatiewaarde als de andere soorten isolatie. Het kan alleen gebruikt worden bij een bestaande betonnen constructievloer.

PURschuim

Er is nog een andere vorm van PUR, namelijk PURschuim. Bij deze vorm wordt er schuim tegen de betonvloer aangespoten wat binnen enkele minuten een harde laag vormt. Het kan als spuitisolatie alleen aan de onderzijde (via de kruipruimte) van de vloer aangebracht worden.

Icynene

Icynene is net als PURschuim een type isolatieschuim. Het voordeel is dat er bij het aanbrengen van Icynene water wordt gebruikt, wat minder druk geeft op het milieu. Door de opencellige structuur (dampopen) is Icynene ook geschikt als isolatie onder een houten constructievloer.

Icynene op een betonvloer aangebracht

Bron foto: profijtisolatie.nl

Vloerisolatie via de kruipruimte onder de betonvloer

De meest snelle en voordelige manier om een bestaande betonvloer te isoleren is via de onderzijde. Er moet wel een kruipruimte onder de vloer zitten die toegankelijk is.

Om goed te werken in de kruipruimte moet de hoogte minimaal 50 centimeter zijn.

Welke isolatiematerialen zijn geschikt voor onder een betonvloer in de kruipruimte?

Er zijn veel verschillende materialen voor in de kruipruimte onder een bestaande betonvloer. Geschikte materialen zijn onder andere PIR, PURschuim, Icynene, PIR platen, EPS, XPS, steenwol en glaswol.

Hoe gaat het isoleren in zijn werking?

Een bestaande betonvloer isoleren via de kruipruimte gaat als volgt:

Isolatieplaten en rollen

 1. Via de kruipluik is de kruipruimte toegankelijk. De kruipluik bevindt zich vaak onder de mat van de voordeur, in de meterkast of in de hoek van de kamer.
 2. De staat van de kruipruimte wordt gecontroleerd. Zijn er vochtproblemen in de kruipruimte en is de betonvloer nog in orde? Dan moeten deze eerst opgelost worden.
 3. De kruipruimte wordt opgemeten en de isolatieplaten of rollen wordt op maat gesneden.
 4. De isolatie wordt vastgezet met pluggen of in sommige gevallen vastgelijmd.
 5. De kieren wordt dichtgeplakt met isolatietape om het luchtdicht te maken en warmteverlies te voorkomen.

Schuimisolatie

De schuimisolatie wordt aan de onderkant gespoten waardoor er een naadloze laag ontstaat.

Het aanbrengen van PUR of Icynene moet altijd worden aangebracht door een isolatiespecialist. Vraag hier gratis offertes aan.

Schuimisolatie wordt als volgt aangebracht onder een betonvloer.

 1. Via de kruipluik is de kruipruimte bereikbaar. Er wordt gekeken hoe de kruipruimte eruit ziet en of de bodem niet te vochtig is. Is dit wel het geval, dan moet dit eerst worden opgelost.
 2. De gespoten PUR or Icynene wordt aan de onderkant van de vloer gespoten. Binnen enkele minuten ontstaat er al een harde laag zonder kieren.

Vloerisolatiefolie

Het aanbrengen van isolerende folie onder een betonvloer gaat net even anders dan de schuimisolatie of platen. Namelijk als volgt:

 1. Via de kruipluik wordt bekeken of de kruipruimte voldoet aan de minimale eisen. Zijn er vochtproblemen in de kruipruimte, dan moet dat eerst worden verholpen.
 2. De folie wordt opgehangen aan de betonvloer met versterkers of foliepluggen.
 3.  Tussen de vloer en hangende folie komt stilstaande lucht, wat als een isolerende laag dient.

Bodemisolatie tegen vocht

Bodemisolatie is het storten van losse isolatiematerialen of leggen van isolatiefolie op de grond van de kruipruimte.

Er wordt vaak gedacht dat dit helpt om de warmte in huis te houden. Maar dit is niet het geval.

Bodemisolatie helpt om de vochtbalans in de kruipruimte te verbeteren. Het helpt maar minimaal tegen warmteverlies.

Je kunt bodemisolatie combineren met vloerisolatie van een betonvloer, als bodemisolatie als doel heeft om vochtproblemen te voorkomen.

Hoe zit het met vloerverwarming en een betonvloer?

Het is slim om de vloer te laten isoleren als je voor vloerverwarming kiest. Hierbij wordt het isolatiemateriaal onder de vloerverwarming gelegd.

Zo verdwijnt de warmte van de vloerverwarming niet richting de kruipruimte of fundering, maar komt het de woonkamer in.

Een vloerverwarming specialist of vloerisolatie specialist kan je prima helpen met het isoleren van de vloer in combinatie met vloerverwarming.

Vloerisolatie in een betonvloer

Laat je een uitbouw, aanbouw of gehele nieuwe vloer storten? Dan is het slim om tijdens het storten isolatie aan te laten brengen. In de meeste gevallen biedt de aannemer al een betonvloer aan waar isolatie in verwerkt zit.

Is dit niet het geval? Dan is het slim om te overleggen of extra isolatie mogelijk is en wat de meerprijs wordt.

Welke isolatiematerialen zijn geschikt voor in een betonvloer?

Omdat er een leefvloer, dekvloer en meubels op het isolatie drukken, moet de isolatiematerialen in de betonvloer veel gewicht dragen.

PIR, PUR, XPS en EPS platen zijn geschikt voor in een betonvloer. Vooral PIR is geschikt in omdat het dun en toch een hoge isolatiewaarde heeft. Bij EPS heb je een dikkere plaat nodig om een gelijkwaardige isolatiewaarde te krijgen. EPS wordt gebruikt als de vloer hoger mag komen te liggen.

Hoe wordt isolatie in een betonvloer aangebracht?

Een nieuwe betonvloer isoleren gaat anders in zijn werking dan het isoleren van een bestaande betonnen constructievloer.

Het isolatiemateriaal wordt onderdeel van de vloer.

Hieronder zie je de opbouw van een standaard betonvloer met isolatie en vloerverwarming.

Hoe is een betonvloer met isolatie opgebouwd?

Zoals je ziet bestaat de betonvloer uit de volgende lagen (van boven naar beneden).

 1. Leefvloer: Dit is de vloer wat je daadwerkelijk ziet. Je kunt kiezen uit veel verschillende soorten vloeren zoals laminaat, PVC, tegels of parket.
 2. Vloerverwarming: De vloerverwarming komt direct onder vloer of in de dekvloer te liggen. Meestal komt de vloerverwarming in de vorm van krimpnetten in dekvloer te liggen.
 3. Dekvloer: De dekvloer komt onder leefvloer en op de eerste laag isolatie. De dekvloer kan gemaakt zijn van zandcement of anhydriet.
 4. Isolatiemateriaal: Een drukvaste isolatielaag van PUR, XPS, PIR of EPS onder de dekvloer en op de betonvloer.
 5. Betonnen constructievloer
 6. Extra isolatie: Eventueel kan er nog een isolatielaag aan de onderzijde van de betonvloer aangebracht worden.
 7. Folie: Komt de betonvloer op zand te liggen? Dan is het nodig om PE-folie onder het extra laag isolatie te leggen.
 8. Zand of kruipruimte

Bestaande betonvloer zonder kruipruimte isoleren

Hoe pak je het aan als je een bestaande betonvloer op zand hebt, en dus geen kruipruimte?

Dan kun je een nieuwe betonnen constructievloer laten storten zoals onder het kopje ‘Hoe wordt isolatie in een betonvloer aangebracht?’. Dit is een hele ingreep.

Gelukkig is er een alternatief. Isoleren via de bovenzijde met een zwevende dekvloer. Het is niet zo eenvoudig als de methode via de kruipruimte, maar er hoeft geen betonvloer gestort te worden.

Hier lees je meer over het aanbrengen van een zwevende dekvloer met vloerisolatie.

Vraag offertes aan bij vloerisolatie specialisten

Wil jij graag een warme vloer? Kies voor vloerisolatie in of onder je betonvloer. Haal de kou van de vloer en vraag nu gratis vloerisolatie offertes aan.


Vergelijkbare berichten