Vloerverwarming

Schuimbeton met Vloerverwarming

Schuimbeton is een heel veelzijdig materiaal dat voor vele doeleinden kan worden gebruikt. Schuimbeton in combinatie met vloerverwarming zorgt voor warme voeten in huis.

In dit artikel lees je meer over wat schuimbeton in combinatie met vloerverwarming.

Vloerverwarming offertes vergelijken?

Ontvang offertes van erkende vloerverwarming specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag vloerverwarming offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend

Wat is schuimbeton?

Schuimbeton is een mengsel van verschillende ingrediënten.

 • Het is een licht mengproduct van cement, zand, water en schuim.
 • Soms worden er ook speciale vulmiddelen gebruikt in het mengsel.
 • Schuimbeton is een vloeibare variant van beton.
 • Wanneer schuimbeton uithardt, vormen zich in het beton allemaal kleine luchtbelletjes, vandaar de naam schuimbeton.

Wat zijn de voordelen van een schuimbeton vloer?

Schuimbeton heeft tal van bijzondere eigenschappen. Dit maakt dat het als bouwmateriaal veel voordelen biedt bij diverse toepassingen:

Hoog isolerend vermogen: Schuimbeton heeft van zichzelf een zogenaamde ‘gesloten cellenstructuur’. Dit zorgt voor de goede isolerende werking. Schuimbeton is dan ook de perfecte ondergrond voor je vloer, zeker in combinatie met vloerverwarming.

Met schuimbeton heb je geen of minder last van warmteverlies en dus lagere energierekening.

Zelf-nivellerend product: Dit houdt in dat het schuimbeton zichzelf over de ruimte kan verspreiden zonder dat het na het aanbrengen gladgestreken hoeft te worden. Hierdoor bereikt schuimbeton gemakkelijk alle gaten en kieren.

Moeilijk bereikbare plekken als een kruipruimte kunnen met schuimbeton gemakkelijk worden opgevuld.

Het vullen met schuimbeton is een snelle, niet arbeidsintensieve methode.

Vochtwerend: De gesloten structuur van schuimbeton zorgt er ook voor dat het vochtwerend is.

Problemen als schimmel, optrekkend vocht of een muffe geur in huis krijgen geen kans bij een afwerking met schuimbeton.

Veel volume met weinig gewicht: Ondanks het geringe gewicht van schuimbeton is het een erg sterk materiaal waarmee je snel veel volume kunt creëren. Dat maakt het ook erg geschikt voor plaatsen waar weinig gewicht op de ondergrond mag komen, denk bijvoorbeeld aan verdiepingsvloeren.

Milieuvriendelijk materiaal: Doordat schuimbeton volledig recyclebaar is, is het een milieuvriendelijk product. Het is dus een goede keuze wanneer je kiest voor duurzaam (ver)bouwen.

Net zo sterk als gewoon beton: Schuimbeton is net zo sterk als gewoon beton. Dit maakt het zeer geschikt voor het vervangen van een slechte en rottende houten vloer.

Soorten vloerverwarming op een schuimbetonvloer

Vloerverwarming gaat uitstekend samen met schuimbeton. Schuimbeton komt onder de vloerverwarming te liggen en zorgt dat de warmte niet richting de kruipruimte of fundering verdwijnt.

Maar welke soorten vloerverwarming zijn geschikt voor op een schuimbetonvloer?

Grofweg kun je twee soorten vloerverwarming onderscheiden:

Elektrische vloerverwarming: Bij deze soort vloerverwarming wordt de vloer opgewarmd met behulp van verwarmingselementen op folie, kabels of matten.

De aanleg van elektrische vloerverwarming is minder ingewikkeld dan de aanleg van watergedragen vloerverwarming. Wel vraagt het om enige ervaring voor het goed uitvoeren van deze klus.

Watergedragen vloerverwarming: Dit type vloerverwarming wordt ook wel traditionele vloerverwarming genoemd. Het werkt met een buizensysteem. Door het buizensysteem stroomt warm water en hierdoor warmt de vloer op.

Er zijn meerdere mogelijkheden als het gaat om vloerverwarming die je kunt leggen over een vloer van schuimbeton.

Noppenplaten

Noppenplaten worden vooral gebruikt in combinatie met warmwaterbuizen van watergedragen vloerverwarming.

 • In de noppenplaten worden de buizen van de vloerverwarming vastgezet.
 • De noppenplaten komen op de schuimbetonvloer, in een nieuwe dekvloer.
 • Doordat er geen sleuven in de vloer gefreesd hoeven te worden, is het een snelle methode voor het aanleggen van vloerverwarming.
 • Daarnaast is het ook mogelijk om elektrische vloerverwarmingskabels op de noppenplaten te plaatsen.

Krimpnetten

Krimpnetten zijn voorzien van een vlechtwerk van staaldraad in de vorm van een kruis. Ze lijken op wapeningsstaal, het verschil is echter dat deze krimpnetten een dunnere en meer zorgvuldige afwerking kennen. Dit is om te voorkomen dat de verwarmingsbuizen beschadigd raken.

 • Bij deze manier van vloerverwarming aanleggen wordt er op de basisvloer een draadstaalmat gelegd waarop de vloerverwarmingsbuizen gelegd worden.
 • Een vloerverwarming met krimpnetten kan worden aangelegd wanneer er nog geen dekvloer aanwezig is. De krimpnetten worden op de schuimbeton laag gelegd en een nieuwe dekvloer wordt er overheen gegoten.
 • Hierna wordt er een dekvloer gestort van zandcement of anhydriet.
Vergelijk vloerverwarming specialisten
100% Vrijblijvend - Binnen 2 minuten aangevraagd

Hoe wordt een schuimbetonvloer met vloerverwarming aangebracht?

Het leggen van een schuimbetonvloer die voorzien wordt van vloerverwarming verloopt globaal in de volgende stappen:

1. Ondergrond egaal maken: De bodem waarover de schuimbetonvloer gelegd gaat worden moet voldoende vlak gemaakt worden, zodat de schuimbetonvloer overal dezelfde hoogte krijgt. Eventueel kan de bodem door een laag zand aan te brengen beter verdicht worden.

2. Bouwfolie aanbrengen: Vervolgens wordt het bouwfolie aangebracht. Dit zorgt ervoor dat er een vloeistofdichte bak wordt gecreëerd. De bouwfolie heeft een dikte vanaf 0,15mm.

Door de bouwfolie losjes aan te brengen wordt voorkomen dat het schuimbeton bij het storten gaat scheuren of naar beneden valt. Alle naden en kieren moeten worden afgeplakt.

3. Piketpaaltjes aanbrengen: De piketpaaltjes, ook wel hoogte paaltjes genoemd, worden op gelijke afstand van elkaar aangebracht. Ze worden in de grond aangebracht waarbij de bovenkant van de piketpaal gelijk uitkomt met de bovenkant van de schuimbetonvloer.

4. Schuimbeton storten: Vervolgens wordt het schuimbeton aangebracht met een schuimbetonpomp. Na het storten van de schuimbetonvloer wordt aangeraden om de vloer de eerste 48 uur niet te belopen of op een andere manier te belasten. Zo kan de vloer goed drogen. De benodigde droogtijd is afhankelijk van factoren als de luchtvochtigheid en de buitentemperatuur.

De bouwfolie tot aan de bovenkant van het schuimbeton kan vervolgens worden weggesneden. Eventueel kan er over het schuimbeton nog extra isolatie worden aangebracht.

5. Vloerverwarming aanbrengen: Wanneer het schuimbeton beloopbaar is geworden, is deze ook geschikt voor het aanbrengen van de vloerverwarming.

Voor de aanleg van vloerverwarming kunnen noppenplaten of krimpnetten worden gebruikt.

Vloerverwarming kan via twee legpatronen worden aangelegd: een slakkenhuispatroon of een meanderpatroon.

Met een slakkenhuis-legpatroon krijg je een gelijkmatige temperatuurverdeling in je woning. Ook zorgt dit voor het beste rendement.

Een meander-legpatroon is geschikt wanneer je een grote ruimte wilt verwarmen en het daarbij belangrijk is dat één deel van de ruimte warmer is dan het andere deel.

6. Aanbrengen van de dekvloer: Daarna moet de dekvloer worden aangebracht. De dekvloer is de ondervloer waarop de leefvloer aangebracht wordt

Denk aan een tegelvloer, PVC vloer, gietvloer. laminaatvloer of een houten vloer.

Houd je van een stoere en industriële look dan kun je ook kiezen voor woonbeton. Dit geeft een moderne uitstraling en is ook nog eens gelijk dekvloer en eindafwerking in één, zodat het tevens kostenbesparend is.

Offertes aanvragen bij de vloerverwarming specialisten

Heb je een nieuwe vloer nodig of wil je de huidige vloer vervangen, verdiep je dan eerst grondig in de verschillende mogelijkheden.

Wil je graag het comfort van vloerverwarming, kijk dan ook goed welke soort verwarming het beste past bij jouw situatie en wensen.

Ook het materiaal dat je kiest als eindafwerking voor de vloer moet goed passen bij de vloerverwarming. Een vloerverwarming specialist kan je hier goed in adviseren.

Vraag ook zeker bij meerdere vloerverwarming specialisten een vergelijkbare offerte op. Zo kun je een goede (prijs)vergelijking maken en voorkom je dat de kosten voor deze investering hoger uitpakken dan nodig is.

Vloerverwarming offertes vergelijken?

Ontvang offertes van erkende vloerverwarming specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag vloerverwarming offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend