Schuimbeton met Vloerverwarming [Inclusief Kostenoverzicht]

Schuimbeton is een heel veelzijdig materiaal dat voor vele doeleinden kan worden gebruikt. Schuimbeton in combinatie met vloerverwarming zorgt voor een duurzame en aangenaam warme vloer.

In deze gids lees je meer over wat schuimbeton in combinatie met vloerverwarming.

Vraag gratis vloerisolatie offerte aan
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is schuimbeton?

Schuimbeton is een mengsel van verschillende ingrediënten.

 • Het is een licht mengproduct van cement, zand, water en schuim.
 • Soms worden er ook speciale vulmiddelen gebruikt in het mengsel.
 • Schuimbeton is een vloeibare variant van beton.
 • Wanneer schuimbeton uithardt, vormen zich in het beton allemaal kleine luchtbelletjes, vandaar de naam schuimbeton.

Waarom kiezen voor schuimbeton bij vloerverwarming?

Laat een schuimbeton vloer storten. Vraag nú gratis offertes aan.

Wat kost schuimbeton met vloerverwarming?

Je bent vast benieuwd wat het kost om schuimbeton te laten storten. Hieronder zie je de gemiddelde kosten inclusief btw, materiaal en arbeidskosten. Met en zonder aftrek van subsidie.

Daaronder zie je de kosten voor vloerverwarming apart vermeld.

Kosten van schuimbeton

Hieronder de kosten van schuimbeton van 30 cm zonder aftrek van subsidie.

Oppervlakte Kosten per m² Kosten
30 m² €160 €4.800
35 m² €155 €5.425
40 m² €150 €6.000
45 m² €145 €6.525
80 m² €120 €9.600

Kosten van schuimbeton met aftrek van subsidie

Schuimbeton is een vorm van vloerisolatie. En voor vloerisolatie is er in 2024 subsidie.

Er zijn twee subsidiebedragen voor vloerisolatie beschikbaar.

 • 1 maatregel: Laat je enkel een schuimbetonvloer storten (met eventueel vloerverwarming) dan ontvang je €5,50 per m².
 • 2 of meerdere maatregelen: Investeer je naast een schuimbetonvloer ook in andere duurzame maatregelen? Dan ontvang je €11 per m². Andere maatregelen kunnen een warmtepomp of spouwmuurisolatie zijn.

Hieronder de kosten (inclusief btw en arbeid) van schuimbeton met aftrek van subsidie.

Oppervlakte € bij 1 maatregel € bij 2+ maatregelen
30 m² €4.635 €4.470
35 m² €5.235 €5.040
40 m² €5.780 €5.560
45 m² €6.280 €6.030
80 m² €9.200 €8.720

Kosten van vloerverwarming

Hieronder zie je de kosten van de verschillende soorten vloerverwarming inclusief installatiekosten, btw en materiaal. Bovenop het schuimbeton komt vaak een dekvloer. Dis is de vloer dat bovenop het schuimbeton en eventueel ingefreesd wordt voor buizen. Een dekvloer kost gemiddeld €70 per m².

De kosten voor zowel watergedragen als elektrische vloerverwarming is zonder vloerafwerking (bijvoorbeeld laminaat of PVC).

Kosten voor watergedragen vloerverwarming

Dit type vloerverwarming is het meest energiezuinig als je het hoofdverwarming gaat gebruiken.

Oppervlakte Krimpnet Noppen
20 – 30 m² €1.300 €920
30 – 40 m² €1.450 €1.100
40 – 50 m² €1.600 €1.225
50 – 60 m² €1.850 €1.350

Prijzen voor elektrische vloerverwarming

Voor kleinere oppervlaktes, zoals de badkamer of toilet is elektrische vloerverwarming goed geschikt. Hieronder de gemiddelde prijzen inclusief thermostaat. De installatiekosten voor elektrische vloerververwarming zijn gemiddeld €310.

Oppervlakte Matten Folie
2 m² €165 €155
3 m² €200 €215
4 m² €235 €250

Wat zijn de voordelen van een schuimbetonvloer?

Schuimbeton heeft tal van bijzondere eigenschappen. Dit maakt dat het als bouwmateriaal veel voordelen biedt bij diverse toepassingen:

Hoog isolerend vermogen: Schuimbeton heeft van zichzelf een zogenaamde ‘gesloten cellenstructuur’. Dit zorgt voor de goede isolerende werking. 10 cm aan schuimbeton heeft een Rc-waarde van ongeveer 1 m²K/W.

Met schuimbeton heb je geen of minder last van warmteverlies en dus lagere energierekening.

Zelfnivellerend product: Dit houdt in dat het schuimbeton zichzelf over de ruimte kan verspreiden zonder dat het na het aanbrengen gladgestreken hoeft te worden. Hierdoor bereikt schuimbeton gemakkelijk alle gaten en kieren.

Moeilijk bereikbare plekken als een kruipruimte kunnen met schuimbeton gemakkelijk worden opgevuld.

Het vullen met schuimbeton is een snelle, niet arbeidsintensieve methode.

Vochtwerend: De gesloten structuur van schuimbeton zorgt er ook voor dat het vochtwerend is.

Problemen als schimmel, optrekkend vocht of een muffe geur in huis krijgen geen kans bij een laag schuimbeton.

Veel volume met weinig gewicht: Ondanks het geringe gewicht van schuimbeton is het een erg sterk materiaal waarmee je snel veel volume kunt creëren. Dat maakt het ook erg geschikt voor plaatsen waar weinig gewicht op de ondergrond mag komen, denk bijvoorbeeld aan verdiepingsvloeren.

Schuimbeton wordt in verschillende diktes aangebracht. Naar gelang de situatie. De minimale dikte is 10 cm en loopt op tot 39 cm.

Milieuvriendelijk materiaal: Doordat schuimbeton volledig recyclebaar is, is het een milieuvriendelijk product. Het is dus een goede keuze wanneer je kiest voor duurzaam (ver)bouwen.

Net zo sterk als gewoon beton: Schuimbeton is net zo sterk als gewoon beton. Dit maakt het zeer geschikt voor het vervangen van een slechte en rottende houten vloer.

Laat ook vloerverwarming leggen met of zonder schuimbetonvloer. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes bij vloerisolatie specialisten.

Soorten vloerverwarming op een schuimbetonvloer

Vloerverwarming gaat uitstekend samen met schuimbeton. Schuimbeton komt onder de vloerverwarming te liggen en zorgt dat de warmte niet richting de kruipruimte of fundering verdwijnt.

Maar welke soorten vloerverwarming zijn geschikt voor op een schuimbetonvloer?

Grofweg kun je twee soorten vloerverwarming onderscheiden:

Elektrische vloerverwarming: Bij deze soort vloerverwarming wordt de vloer opgewarmd met behulp van verwarmingselementen op folie, kabels of matten.

De aanleg van elektrische vloerverwarming is minder ingewikkeld dan de aanleg van watergedragen vloerverwarming. Wel vraagt het om enige ervaring voor het goed uitvoeren van deze klus.

Watergedragen vloerverwarming: Dit type vloerverwarming wordt ook wel traditionele vloerverwarming genoemd. Het werkt met een buizensysteem. Door het buizensysteem stroomt warm water waardoor de vloer en kamer opwarmt.

Er zijn meerdere mogelijkheden als het gaat om vloerverwarming die je kunt leggen over een vloer van schuimbeton.

Watergedragen vloerverwarming voor bij schuimbeton

Noppenplaten

Noppenplaten worden vooral gebruikt in combinatie met warmwaterbuizen van watergedragen vloerverwarming.

 • In de noppenplaten worden de buizen van de vloerverwarming vastgezet.
 • De noppenplaten komen op de schuimbetonvloer, in een nieuwe dekvloer.
 • Doordat er geen sleuven in de vloer gefreesd hoeven te worden, is het een snelle methode voor het aanleggen van vloerverwarming.
 • Naast buizen is het ook mogelijk om elektrische vloerverwarmingskabels tussen de noppen te leggen.

Krimpnetten

Krimpnetten zijn voorzien van een vlechtwerk van staaldraad in de vorm van een kruis. Ze lijken op wapeningsstaal, het verschil is echter dat deze krimpnetten een dunnere en meer zorgvuldige afwerking kennen. Dit is om te voorkomen dat de verwarmingsbuizen beschadigd raken.

 • Bij deze manier van vloerverwarming aanleggen wordt er op de basisvloer een draadstaalmat gelegd waarop de vloerverwarmingsbuizen gelegd worden.
 • Een vloerverwarming met krimpnetten kan worden aangelegd wanneer er nog geen dekvloer aanwezig is. De krimpnetten worden op de schuimbeton laag gelegd en een nieuwe dekvloer wordt er overheen gegoten.
 • Hierna wordt er een dekvloer gestort van zandcement of anhydriet.

Hoe wordt een schuimbetonvloer met vloerverwarming aangebracht?

Het leggen van een schuimbetonvloer die voorzien wordt van vloerverwarming verloopt globaal in de volgende stappen:

1. Ondergrond egaal maken: De bodem waarover de schuimbetonvloer gelegd gaat worden moet voldoende vlak gemaakt worden, zodat de laag schuimbeton egaal wordt na het gieten. Eventueel kan de bodem door een laag zand aan te brengen beter verdicht worden.

2. Bouwfolie aanbrengen: Vervolgens wordt het bouwfolie aangebracht. Dit zorgt ervoor dat er een vloeistofdichte bak wordt gecreëerd. De bouwfolie heeft een dikte vanaf 0,15mm.

Door de bouwfolie losjes aan te brengen wordt voorkomen dat het schuimbeton bij het storten gaat scheuren of naar beneden valt. Alle naden en kieren moeten worden afgeplakt.

3. Piketpaaltjes aanbrengen: De piketpaaltjes (hoogte paaltjes), worden op gelijke afstand van elkaar aangebracht. Ze worden in de grond aangebracht waarbij de bovenkant van de piketpaal gelijk uitkomt met de bovenkant van de schuimbetonvloer.

4. Schuimbeton storten: Vervolgens wordt het schuimbeton aangebracht met een schuimbetonpomp. Na het storten van de schuimbetonvloer wordt aangeraden om de vloer de eerste 48 uur niet te belopen of op een andere manier te belasten.

Zo kan de vloer goed drogen. De benodigde droogtijd is afhankelijk van factoren als de luchtvochtigheid en de buitentemperatuur.

De bouwfolie tot aan de bovenkant van het schuimbeton kan vervolgens worden weggesneden. Eventueel kan er over het schuimbeton nog extra isolatie worden aangebracht.

5. Vloerverwarming aanbrengen: Wanneer het schuimbeton beloopbaar is geworden, is deze ook geschikt voor het aanbrengen van de vloerverwarming.

Voor de aanleg van vloerverwarming kunnen noppenplaten of krimpnetten worden gebruikt. Ook is er elektrische vloerverwarming mogelijk in de vorm van folie of matten.

Vloerverwarming kan via twee legpatronen worden aangelegd: een slakkenhuispatroon of een meanderpatroon.

Met een slakkenhuis-legpatroon krijg je een gelijkmatige temperatuurverdeling in je woning. Ook zorgt dit voor het beste rendement.

Een meander-legpatroon is geschikt wanneer je een grote ruimte wilt verwarmen en het daarbij belangrijk is dat één deel van de ruimte warmer is dan het andere deel.

6. Aanbrengen van de dekvloer: Daarna moet de dekvloer worden aangebracht. De dekvloer is de ondervloer waarop de leefvloer aangebracht wordt

Denk aan een tegelvloer, PVC vloer, gietvloer. laminaatvloer of een houten vloer.

Houd je van een stoere en industriële look dan kun je ook kiezen voor woonbeton. Dit geeft een moderne uitstraling en is ook nog eens gelijk dekvloer en eindafwerking in één, zodat het tevens kostenbesparend is.

Vloerverwarming offertes

Heb je interesse in vloerverwarming? Vraag hier offertes aan bij vloerverwarming specialisten. Ook geheel gratis en vrijblijvend.

Gratis vloerisolatie offertes aanvragen

Vraag hieronder bij vloerisolatie specialisten offertes aan voor bij een schuimbetonvloer. Gratis en vrijblijvend.

 


Vergelijkbare berichten