Vloerverwarming

Vloerverwarming op Krimpnetten

Vloerverwarming zorgt voor een aangename en gelijkmatige verwarming in je huis. Er zijn verschillende manieren om vloerverwarming te installeren. Wanneer het niet mogelijk is om de vloerverwarming in te frezen in de vloer, dan kan er ook gekozen worden voor vloerverwarming op krimpnetten.

In dit artikel lees je meer over wat vloerverwarming op krimpnetten precies is, hoe deze wordt geïnstalleerd, wat de voor- en nadelen ervan zijn en welke alternatieven er zijn.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat zijn krimpnetten?

Een krimpnet is een vlechtwerk van staaldraad in de vorm van een kruis. Krimpnetten lijken op wapeningsstaal maar het verschil is dat krimpnetten dunner en zorgvuldiger zijn afgewerkt zodat de verwarmingsbuis niet beschadigen.

Vloerverwarming op krimpnetten is één van de oudste vormen van vloerverwarming aanleggen, die nog steeds heel veel wordt gebruikt.

Deze methode houdt in dat er op de betonlaag een draadstaalmat wordt gelegd waarop de vloerverwarmingsbuizen gelegd worden.

Vloerverwarming met krimpnetten wordt toegepast wanneer er nog geen dekvloer aanwezig is, dus op de ruwe betonvloer. Ook in nieuwbouwwoningen wordt deze methode veel toegepast.

Voordelen van vloerverwarming op krimpnetten

Kies je voor vloerverwarming op krimpnetten dan levert dit de volgende voordelen op:

  • Vloeren die niet zijn geïsoleerd, kunnen met deze methode geïsoleerd worden.
  • Het is een geschikte vloerverwarmingsmethode voor onder elk soort vloerbekleding.
  • De warmte wordt erg lang vastgehouden.
  • De installatie kan doorgaans binnen een dag plaatsvinden tenzij er een heel groot oppervlak moet worden aangelegd.
  • Goedkoopste manier van installeren vloerverwarming.

Nadeel van vloerverwarming op krimpnetten

Als nadeel van deze methode van vloerverwarming kan worden genoemd:

Het duurt iets langer voordat de vloer is opgewarmd. Dit komt doordat er een afwerkvloer tussen de vloerbekleding en de vloerverwarmingsbuizen zit.

Hoe wordt vloerverwarming met krimpnetten aangelegd?

Het aanleggen van vloerverwarming op krimpnetten verloopt in de volgende stappen:

  1. Op de betonvloer worden eerst gegalvaniseerde krimpnetten gelegd.
  2. Vervolgens worden de verwarmingsbuizen in spiraalvorm (slakkenhuispatroon) gelegd.
  3. Er wordt eerst een verdeling gemaakt van de diverse groepen, waarna de verwarmingsbuizen op de krimpnetten worden gemonteerd.
  4. Hierna kan de vloer worden afgewerkt met een zandcement of een anhydriet dekvloer.
  5. Nadat de vloer gedroogd is, kan deze afgewerkt worden met vloerbekleding.

Waar moet je rekening mee houden bij vloerverwarming op krimpnetten?

Houd er bij vloerverwarming op krimpnetten rekening mee dat de totale dikte van de vloerverwarming en de nieuwe dekvloer ongeveer 50 mm dik is.

Verder geldt: hoe dikker de dekvloer, hoe langzamer de opwarming zal plaatsvinden.

Dit komt doordat de buizen van de vloerverwarming relatief diep liggen, waardoor eerst de dekvloer opgewarmd wordt, voordat de warmte in de ruimte komt.

Voordeel hierbij is wel dat, zodra de vloer eenmaal opgewarmd is, de warmte ook langer wordt vastgehouden.

Randisolatie

Randisolatie is isolatiemateriaal dat bij vloerverwarming wordt toegepast om de verwarmde dekvloer en de afwerkvloer te laten uitzetten of krimpen zonder dat hierbij scheuren of barsten ontstaan.

Randisolatie voor vloerverwarming is dus essentieel bij het plaatsen van een vloerverwarmingssysteem.

Soorten randisolatie

Randisolatie is verkrijgbaar in rollen randisolatie met een plakstrip die ervoor zorgt dat het aanbrengen gemakkelijker gaat en dat de randisolatie op zijn plaats blijft bij het aanbrengen van de vloer.

Randisolatie kan voorzien zijn van scheurstroken en een zogenaamde folieflap. Deze folieflap voorkomt dat de specie van de dekvloer over en achter de randisolatie loopt waardoor deze ongewenst in contact zou kunnen komen met de vloer en de wand.

Je kunt randisolatie kopen in verschillende diktes van 5 tot 8 mm en ook in verschillende hoogtes en lengtes.

Extra vloerisolatie voor extra rendement

Misschien denk je dat het bij vloerverwarming niet nodig is om de vloer extra te isoleren. Voor een beter rendement is het echter belangrijk om de vloer juist wel te isoleren.

Sterker nog, juist bij vloerverwarming is isolatie nog belangrijker dan bij vloeren zonder vloerverwarming, omdat de vloer zelf warmer is en dus ook meer warmte verliest via de kruipruimte als deze niet of slecht geïsoleerd is.

Dit kun je voorkomen door isolatiemateriaal aan te brengen onder de vloer via de kruipruimte.

Je kunt uit verschillende isolatieplaten of rollen kiezen. Vraag advies aan isolatiespecialisten welke materialen geschikt zijn voor jouw vloer. Vraag nu gratis vloerisolatie offertes aan.

Alternatieven voor warm water vloerverwarming

Behalve vloerverwarming op krimpnetten zijn er nog andere methodes om warm water vloerverwarming te installeren.

Noppenplaat: Het noppenplaatsysteem bevat voorgevormde noppenplaten die een snelle en eenvoudige montage mogelijk maken. Doordat de noppen zijn opgevuld met een duurzaam isolatiemateriaal, behouden zijn hun vorm.

De leidingen kunnen eenvoudig met de voet of hand tussen de noppen geduwd worden.

Tackerplaat: Het voordeel van vloerverwarming op tackerplaten is dat het een systeem is van vloerverwarming en isolatie in één.

De platen zijn namelijk isolatieplaten (EPS) die zijn voorzien van rasterfolie waar de vloerverwarmingsbuis met een zogenaamde kunststof U-clip op wordt vastgemaakt. EPS is een kunststof dat ook wel piepschuim of tempex wordt genoemd.

Infrezen: Je kunt je vloerverwarming ook in laten frezen. Het voordeel hiervan is dat de dekvloer niet verwijderd hoeft te worden. Bij deze methode worden er sleuven in de dekvloer aangebracht, hier komen de buizen in.

Veel huizen die na de jaren tachtig gebouwd zijn, beschikken over een dikke dekvloer. Dit maakt deze vloeren zeer geschikt voor het infrezen van de vloerverwarming.

Welke vloerverwarmingsmethode kiezen?

Welke vloerverwarmingsmethode voor jouw woning het meest geschikt is, is afhankelijk van verschillende factoren. Belangrijk hierbij is de vraag of je isolatie nodig hebt.

We gaven al aan dat het erg belangrijk is dat een vloer met vloerverwarming goed is geïsoleerd, anders gaat er te veel warmte verloren via de onderkant.

Geen vloerisolatie aanwezig of mogelijk?

Is er geen vloerisolatie dan zou je kunnen kiezen voor noppenplaten of tackerplaten die voorzien zijn van isolatiemateriaal.

Geluid dempen

Woon je in een appartement, dan zijn tackerplaten met geluidsreductie een geschikte keuze. Is je vloer al goed geïsoleerd, dan kun je kiezen voor krimpnetten.

Dikke dekvloer?

En is je huis voorzien van een dikke dekvloer, dan kun je ruimte besparen door de vloerverwarming te laten infrezen. Natuurlijk kun je ook advies inwinnen bij een vloerverwarming specialist.

Vraag offertes aan bij vloerverwarming specialisten

Wil je ook vloerverwarming in je huis laten installeren? Vraag dan in ieder geval bij meerdere vloerverwarming specialisten een offerte op. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken en mogelijk nog wat besparen op de kosten.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd