Krimpnet Vloerverwarming [Kosten + Mogelijkheden]

Vloerverwarming zorgt voor een aangename en gelijkmatige verwarming in je huis. Er zijn verschillende manieren om vloerverwarming te installeren.

Ben je van plan om een nieuwe vloer te laten storten bij je nieuwbouwproject of renovatie? Dan is een vloerverwarming op krimpnetten een goede optie.

In deze gids lees je meer over:

 • wat vloerverwarming op krimpnetten precies is;
 • hoe het wordt gelegd;
 • wat de voor- en nadelen zijn van krimpnetten.
Vloerverwarming offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn krimpnetten?

Een krimpnet is een vlechtwerk van staaldraad in de vorm van een kruis. Krimpnetten lijken op wapeningsstaal maar het verschil is dat krimpnetten dunner en zorgvuldiger zijn afgewerkt zodat de verwarmingsbuis niet beschadigen.

Krimpnetten

Vloerverwarming op krimpnetten is één van de oudste vormen van vloerverwarming leggen, die nog steeds heel veel wordt gebruikt.

Deze methode houdt in dat er op de basisvloer een draadstaalmat wordt gelegd waarop de vloerverwarmingsbuizen gelegd worden.

Vloerverwarming met krimpnetten wordt toegepast wanneer er nog geen dekvloer aanwezig is, dus op de betonnen constructievloer of op een schuimbetonvloer. Ook in nieuwbouwwoningen wordt deze methode veel toegepast.

Wat kost vloerverwarming met krimpnetten?

Het is mogelijk om vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming te leggen. Bij hoofdverwarming zijn er geen andere warmtebronnen nodig zoals radiatoren. Bij vloerverwarming als bijverwarming wel. Hier kom je meer te weten over hoofd- en bijverwarming bij vloerverwarming.

Omdat bijverwarming gemiddeld voordeliger is zijn de kosten hieronder onderverdeeld.

De onderstaande gemiddelde kosten voor krimpnetten vloerverwarming zijn inclusief btw, prijs voor het vloerverwarmingsmateriaal en installatiekosten.

Kosten voor bijverwarming op krimpnetten

De buizen liggen bij bijverwarming verder uit elkaar. Hierdoor zijn de gemiddelde kosten lager dan van hoofdverwarming.

Aantal m² Kosten
20 – 30 m² €1.075
30 – 40 m² €1.250
40 – 50 m² €1.375
50 – 60 m² €1.500

Kosten voor hoofdverwarming op krimpnetten

De buizen liggen bij hoofdverwarming dichterbij elkaar waardoor de vloer sneller warmt wordt en blijft. De kosten zijn gemiddeld hoger dan bijverwarming.

Aantal m² Kosten
20 – 30 m² €1.300
30 – 40 m² €1.450
40 – 50 m² €1.600
50 – 60 m² €1.850

Wat kost een cementdekvloer of anhydriet dekvloer?

De gemiddelde kosten van de vorige kopjes zijn exclusief dekvloer. Maar je bent vast benieuwd wat het kost om de dekvloer te laten storten op krimpnetten.

De gemiddelde kosten zijn inclusief btw, arbeidskosten en materiaalkosten. Hoe groter de ruimte hoe lager de kosten per m². De onderstaande zijn de kosten voor een gemiddelde benedenverdieping.

 • Zandcementdekvloer: €32,50 per m²
 • Anhydriet dekvloer: €35 per m²

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming op krimpnetten?

Kies je voor vloerverwarming op krimpnetten dan levert dit de volgende voordelen op:

 • Vloeren die niet zijn geïsoleerd, kunnen met deze methode geïsoleerd worden.
 • Het is een geschikte vloerverwarmingsmethode voor onder elk soort vloerbekleding.
 • De warmte wordt erg lang vastgehouden.
 • De installatie kan doorgaans binnen een dag, tenzij het om een grote oppervlakte gaat.

Geniet ook van vloerverwarming. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

Nadeel van vloerverwarming op krimpnetten

Als nadeel van deze methode van vloerverwarming kan worden genoemd:

Het duurt iets langer voordat de vloer is opgewarmd. Dit komt omdat er een dekvloer tussen de vloerbekleding en de vloerverwarmingsbuizen zit.

Hoe wordt vloerverwarming met krimpnetten gelegd?

Het aanleggen van vloerverwarming op krimpnetten verloopt in de volgende stappen:

 1. Op de basisvloer wordt een dunne isolatielaag gelegd met daarop reflectiefolie.
 2. Op de folie worden eerst gegalvaniseerde krimpnetten gelegd.
 3. Vervolgens worden de verwarmingsbuizen in een bepaald patroon gelegd. De bochten worden gecreëerd door bochtondersteuning.
 4. Er wordt eerst een verdeling gemaakt van de diverse groepen, waarna de verwarmingsbuizen worden gemonteerd.
 5. Hierna wordt er een dekvloer gestort van zandcement of anhydriet.
 6. Nadat de vloer gedroogd is, kan deze afgewerkt worden met vloerbekleding.

Aanbrengen van vloerverwarmingsbuizen op krimpnetten

Bron foto: yougen.co.uk

Waar moet je rekening mee houden bij vloerverwarming op krimpnetten?

Houd er bij vloerverwarming op krimpnetten rekening mee dat de totale dikte (opbouw) van de vloerverwarming en de nieuwe dekvloer ongeveer 50 á 60 mm dik is.

Verder geldt: hoe dikker de dekvloer, hoe langzamer de opwarming.

Dit komt doordat de buizen van de vloerverwarming relatief diep liggen, waardoor eerst de dekvloer opgewarmd wordt, voordat de warmte in de ruimte komt.

Voordeel hierbij is wel dat, zodra de vloer eenmaal opgewarmd is, de warmte ook langer wordt vastgehouden.

Randisolatie

Randisolatie is isolatiemateriaal dat bij vloerverwarming wordt toegepast om de dekvloer en de leefvloer te laten uitzetten of krimpen zonder dat er scheuren of barsten ontstaan.

Randisolatie voor vloerverwarming is dus essentieel bij het plaatsen van een vloerverwarmingssysteem.

Soorten randisolatie

Randisolatie is verkrijgbaar in rollen randisolatie met een plakstrip die ervoor zorgt dat het aanbrengen gemakkelijker gaat en dat de randisolatie op zijn plaats blijft bij het aanbrengen van de vloer.

Randisolatie kan voorzien zijn van scheurstroken en een zogenaamde folieflap. Deze folieflap voorkomt dat de dekvloer over en achter de randisolatie loopt waardoor deze ongewenst in contact zou kunnen komen met de vloer en de wand.

Je kunt randisolatie kopen in verschillende diktes van 5 tot 8 mm en ook in verschillende hoogtes en lengtes.

Extra vloerisolatie voor extra rendement

Misschien denk je dat het bij vloerverwarming niet nodig is om de vloer extra te isoleren. Voor een beter rendement is het echter belangrijk om de vloer juist wel te isoleren.

Sterker nog, juist bij vloerverwarming is isolatie nog belangrijker dan bij vloeren zonder vloerverwarming, omdat de vloer zelf warmer is en dus ook meer warmte verliest via de kruipruimte als deze niet of slecht geïsoleerd is.

Extra vloerisolatie in de kruipruimte voor beter rendement vloerverwarming

Dit kun je voorkomen door isolatiemateriaal aan te brengen onder de vloer via de kruipruimte.

Je kunt uit verschillende isolatieplaten of rollen kiezen. Vraag advies aan isolatiespecialisten welke materialen geschikt zijn voor jouw vloer. Vraag nu gratis vloerisolatie offertes aan.

Wat zijn de alternatieven voor krimpnetten?

Behalve vloerverwarming op krimpnetten zijn er nog andere methodes om warm water vloerverwarming te installeren.

Noppenplaat: Het noppenplaatsysteem bevat voorgevormde noppen die een snelle en eenvoudige montage mogelijk maken. Doordat de noppen zijn opgevuld met een duurzaam isolatiemateriaal, behouden zijn hun vorm.

De warmwaterbuizen kunnen eenvoudig met de voet of hand tussen de noppen geduwd worden.

Noppenplaten kunnen zowel in een nieuwe dekvloer als op een bestaande dekvloer / houten constructievloer gelegd worden. Bij droogbouw wordt er geen ‘natte’ dekvloer (zandcement/anhydriet) over de buizen gestort en er hoeft niet gefreesd te worden.

Tackerplaat: Het voordeel van vloerverwarming op tackerplaten is dat het een systeem is van vloerverwarming en isolatie in één.

De platen zijn namelijk isolatieplaten (EPS) die zijn voorzien van rasterfolie waar de vloerverwarmingsbuis met een zogenaamde kunststof U-clip op wordt vastgemaakt. EPS is een kunststof dat ook wel piepschuim of tempex wordt genoemd.

Tackerplaten is een natbouwsysteem. Dit betekent dat er altijd een nieuwe dekvloer over de tackerplaten wordt gestort.

Infrezen: Je kunt ook je bestaande dekvloer of tegelvloer in laten frezen. Het voordeel hiervan is dat de dekvloer niet verwijderd hoeft te worden. Bij deze methode worden er sleuven in de dekvloer gefreesd, waar de buizen in te liggen.

Veel huizen die na de jaren tachtig gebouwd zijn, beschikken over een dikke dekvloer. Dit maakt deze vloeren zeer geschikt voor het infrezen van de vloerverwarming.

Ingefreesde vloerverwarming is een snelle methode. Bovendien komt de vloer niet hoger te liggen bij ingefreesde vloerverwarming.

Welke vloerverwarmingsmethode kiezen?

Welke vloerverwarmingsmethode voor jouw woning het meest geschikt is, is afhankelijk van verschillende factoren. Belangrijk hierbij is de vraag of je isolatie nodig hebt.

We gaven al aan dat het erg belangrijk is dat een vloer met vloerverwarming goed is geïsoleerd, anders gaat er te veel warmte verloren via de onderkant.

Geen vloerisolatie aanwezig of mogelijk?

Is er geen vloerisolatie dan zou je kunnen kiezen voor noppenplaten of tackerplaten welke standaard zijn voorzien van isolatiemateriaal.

Geluid dempen

Woon je in een appartement, dan zijn tackerplaten met geluidsreductie een geschikte keuze. Is je vloer al goed geïsoleerd, dan kun je kiezen voor krimpnetten.

Dikke dekvloer?

En is je huis voorzien van een dikke dekvloer, dan kun je ruimte besparen door de vloerverwarming in te frezen. Natuurlijk kun je ook advies inwinnen bij een vloerverwarming specialist.

Vraag offertes aan bij vloerverwarming specialisten

Wil je ook vloerverwarming in je huis laten installeren? Vraag nú gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten.

Zo kun je vrijblijvend een goede prijsvergelijking maken en mogelijk nog wat besparen op de aanschafkosten.


Vergelijkbare berichten