Houten Vloer Isoleren met PIR Platen {Kan dat?}
Benieuwd of PIR geschikt is voor onder een houten vloer? Lees dan hieronder verder.
Inhoudsopgave
Is PIR geschikt onder een houten vloer?
Ja, het is mogelijk om PIR platen aan te brengen met de nodige aanpassingen. Maar toch is het niet aan te raden, en te kijken naar de alternatieven. Deze vind je onder het kopje ‘Welke materialen zijn beter geschikt voor een houten vloer?’.
De PIR isolatieplaten zijn geslotencellig. Dit houdt in dat het lucht- en vochtdicht is. Er kan geen vocht in, maar ook niet uit.
Hout heeft als eigenschap dat als het te lang vochtig is en niet het vocht kwijt kan, het gaat rotten. Als de PIR platen een houten vloer opsluiten kan het rottingsproces snel gaan.
Wil je toch voor PIR gaan? Laat de situatie bij je houten vloer dan controleren door een vloerisolatie specialist. Niet elke houten vloer is hetzelfde en wellicht is het met een juiste dampfolie bij jouw houten vloer wel verantwoord om PIR te gebruiken. Vraag hier gratis offertes om vloerisolatie specialisten te vergelijken.
Wat is PIR?
PIR is een isolatieplaat en is een afkorting van polyisocyanuraat. Het is een isolatieplaat dat gemaakt is van uitgeharde schuimisolatie.
PIR werkt erg goed op vochtige plekken, zoals dakisolatie aan de buitenzijde. Zowel onder een schuin pannendak als op een plat dak. Ook een vochtige kruipruimte onder een betonvloer kan geïsoleerd worden met PIR platen.
Isolerende werking
De PIR isolatie is één van de best isolerende materialen. Een goede keuze bij vloeren en oppervlakte die niet hoeven te ademen.
PIR heeft de volgende waarde:
- Lambdawaarde: 0,024 W/mK
- R-waarde (bij 10 centimeter): 4 m²K/W
Uitleg over Lambdawaarde en R-waarde
De Lambda waarde geeft de isolatiewaarde van het materiaal zelf aan. Hoe lager de Lambda-waarde hoe beter.
De R-waarde geeft aan bij hoeveel dikte de warmte wordt tegengehouden. Hoe hoger de R-waarde hoe beter.
Hier lees je uitgebreide info over isolatiewaarde.
Welke materialen zijn beter geschikt voor een houten vloer?
De onderstaande isolatiematerialen zijn slimmer om te gebruiken omdat ze opencellig zijn en de houten vloer laten ‘ademen’. Je moet vooral bij glaswol en steenwol wel een dikkere laag aanbrengen om de isolatiewaarde van die van PIR te evenaren.
Bij voldoende dikte kun je voor al de onderstaande materialen subsidie ontvangen. De minimale Rd-waarde bij vloerisolatie voor subsidie is 3,5.
1. Glaswol
Glaswol is een veel gebruikte minerale wol als vloerisolatie bij houten vloeren. Het ademt omdat het opencellig is. Het is populair omdat het relatief goedkoop isolatiemateriaal is.
Glaswol is gemaakt van gesmolten glas en heeft een zachte structuur.
Glaswol heeft verder als voordelen…
- Licht van gewicht
- Geen chemische samenstelling
- Geluiddempend.
Glaswol isolatiewaarde
Om dezelfde isolatiewaarde te bereiken heb je wel een dikkere laag nodig dan bij PIR.
- Lambdawaarde: 0,032 W/mK W/mK
- Rd-waarde (bij 20 centimeter): 6.2 m²K/W
2. Steenwol
Steenwol is gemaakt van gesmolten steen. Uit de gesmolten steen ontstaan draden die samengedrukt een massa vormen voor isolatie dekens en isolatieplaten. Het is opencellig waardoor het hout goed kan ademen.
Het is net als glaswol een minerale wol.
Steenwol heeft verder als voordelen…
- Meest betaalbare geluiddempende isolatiemateriaal. Isoleert het geluid nog iets beter dan glaswol. (Er zijn ook biobased isolatiematerialen die bijna net zo goed het geluid dempen, maar zijn wel duurder)
- Gaat erg lang mee. De levensduur in de juiste omgeving ligt rond de 75 jaar.
- Geen chemische bestanddelen en geurtjes.
Steenwol isolatiewaarde
- Lambdawaarde: 0,035 W/mK W/mK
- Rd-waarde (bij 20 centimeter): 5.7 m²K/W
Interesse om een minerale wol aan te laten brengen? Vraag hier gratis offertes aan om vloerisolatie specialisten te vergelijken.
3. Icynene
Icynene is een isolatieschuim met een opencellige structuur. Hierdoor kan vocht dat in het hout zit wel weg.
Icynene is wel een isolatieschuim. Alhoewel er geen chemische blaasmiddelen, maar water wordt gebruikt om aan te brengen, blijft over het materiaal zelf discussies over de gezondheidsrisico’s. Net als over PURschuim. Alhoewel ik zelf geen verhalen heb gehoord over Icynene, kun je bij twijfel kiezen voor de minerale wollen of folie als alternatief.
Icynene heeft verder als voordelen…
- Icynene geeft een naadloze isolatielaag onder de vloer. Er hoeft geen tape of pur gebruikt te worden om kieren en naden op te vullen (zoals bij harde PIR platen vaak wel moet).
- Moeilijke hoekjes zijn makkelijk op te vullen.
- Het Icynene materiaal is recyclebaar.
Icynene isolatiewaarde
- Lambdawaarde: 0,033 W/mK
- Rd-waarde (bij 13 centimeter): 4 m²K/W
Interesse in Icynene schuim? Vraag hier gratis vloerisolatie offertes aan.
4. Isolatiefolie
Isolatiefolie kan effectief werken om een houten vloer te isoleren zonder vochtproblemen te veroorzaken. Het meest bekende isolatiefolie merk is Tonzon, maar er zijn ook andere merken zoals Trifoil, Isobooster, PIF en die goed werken als vloerisolatie.
Vloerisolatie folie heeft verder als voordelen…
- Door de verschillende lagen folie, zorgt de stilstaande lucht in de kussens voor zeer goede isolatie.
- Neemt geen vocht en gaat daardoor niet rotten
- Komen geen irriterende vezels of geuren vrij bij het aanbrengen zoals bij glaswol en Icynene.
Isoaltiefolie isolatiewaarde
- Lambdawaarde: 0,027 W/mK
- Rd-waarde (bij 13 centimeter): 4,7 m²K/W
Gratis offertes voor (houten) vloerisolatie
Interesse in PIR of één van de bovenstaande isolatiematerialen? Laat het professioneel aanbrengen en aanspraak maken op subsidie. Vraag hieronder gratis + vrijblijvend vloerisolatie offertes aan.