Vloerisolatie

Vloerisolatiefolie [Voordelen + Kosten]

Ben je op zoek naar een dunne vloerisolatie? Kies voor vloerisolatie folie.

Door het aanbrengen van vloerisolatiefolie zorg je ervoor dat de gemiddelde temperatuur van je vloer stijgt en het warmteverlies daalt.

Wat is vloerisolatiefolie nu precies, wat zijn de voor- en nadelen ervan en hoe wordt het aangebracht?

Op deze en andere vragen geven we in dit artikel een helder antwoord.

Vraag gratis vloerisolatie offerte aan
Vraag Gratis Offertes Aan
9% btw tarief - Ontvang nu subsidie voor isolatie

Wat is vloerisolatiefolie?

Vloerisolatiefolie bestaat uit twee lagen isolerende aluminiumfolie. Tussen deze lagen bevindt zich stilstaande lucht. Deze dubbele laag weerkaatst de kou terug naar buiten. Tijdens de warme seizoenen werkt de reflecterende folie precies andersom en houdt het de warmte tegen.

Vloerisolatiefolie wordt het meest gebruik voor het na-isoleren. Door het aanbrengen van de folie zal de isolatiewaarde van het betreffende oppervlak verbeteren.

Daarnaast reflecteert vloerisolatiefolie de warmte ook, waardoor het zeer geschikt is om achter verwarmingselementen en dus ook onder vloerverwarming aan te brengen.

Folie op de bodem van de kruipruimte

Vloerisolatiefolie kun je ook gebruiken om de bodem van de kruipruimte te isoleren. Het aanbrengen van isolatiefolie zorgt ervoor dat enerzijds vocht en optrekkende kou worden afgeremd en anderzijds warme lucht wordt opgevangen en wordt weerkaatst.

Hierdoor ontstaat er een optimale vloerisolatie voor de kruipruimte.

Voordelen van vloerisolatiefolie

Het aanbrengen van vloerisolatiefolie heeft de volgende voordelen:

 • Het is een duurzame en milieuvriendelijke manier van isoleren.
 • Vloerisolatiefolie is niet duur in aanschaf.
 • Je kunt het vrijwel in alle gevallen toepassen, ook wanneer de hoogte van de kruipruimte slechts beperkt is. Er is een minimale hoogte van 50 cm voor vereist.
 • Vloerisolatie is in tegenstelling tot glaswol en steenwol niet irriterend. Je krijgt er dus geen last van wanneer je een keer onder de vloer moet zijn.
 • Het heeft een hoge isolatiewaarde.
 • Brandveilig materiaal.
 • Het werkt vochtwerend.
 • De reflecterende vloerisolatiefolie kaatst de warmte terug de woning in en draagt daardoor bij aan een besparing op de energiekosten.
 • Als handige doe-het-zelver kun je het eventueel ook zelf aanbrengen. Houd er dan wel rekening mee dat het werk heel zorgvuldig dient te gebeuren.

Nadelen van vloerisolatiefolie

Kleven er ook nadelen aan vloerisolatiefolie?

 • Voor een optimale werking moet de folie heel nauwkeurig en naadloos worden aangebracht. Zijn er veel buizen en leidingen aanwezig in de kruipruimte dan is het best lastig om de folie sluitend aan te brengen. Dit zorgt er tevens voor dat leidingen en buizen minder toegankelijk worden.
 • Vloerisolatiefolie is wel een kwetsbaar materiaal, denk bijvoorbeeld aan knagend ongedierte zoals muizen in je kruipruimte.
 • Is er sprake van een lekke luchtkamer dan zal de folie zijn werking verliezen waardoor de isolatiewaarde sterk terug kan lopen.
 • Vloerisolatiefolie is niet voor elke vloer de beste oplossing. In sommige gevallen kan er beter voor een andere oplossing met een hogere isolatiewaarde worden gekozen.

Vloerverwarming en vloerisolatiefolie

Vloerverwarming verhoogt je wooncomfort enorm. Een belangrijk aandachtspunt wanneer je vloerverwarming plaatst is dat je ervoor moet zorgen dat je vloer goed geïsoleerd is.

In sommige gevallen betekent dit dat je een volledige vloerisolatie moet laten plaatsen, maar in andere gevallen kan alleen het aanbrengen van vloerisolatiefolie al voldoende zijn.

Omdat vloerverwarming in de vloer ligt, zal een gedeelte van de warmte naar boven uitstralen, het andere gedeelte gaat echter naar beneden. De warmte die naar beneden gaat, kun je tegenhouden en dus omkeren als je je vloer goed isoleert met bijvoorbeeld vloerisolatiefolie.

Merken vloerisolatiefolie

Vloerisolatiefolie is verkrijgbaar in verschillende merken. Hieronder volgt een rijtje gangbare merken in vloerisolatiefolie:

PIF isolatiefolie: PIF isolatie is een veelzijdig isolatiemateriaal dat veel gebruikt wordt bij nieuwbouw en als naisolatie. Het materiaal combineert een geringe materiaaldikte met een hoge Rc-waarde.

Tonzon folie: Hierbij komt er een afwerking van beschermende folie, waarna er een laag isolatie kussentjes van plastic met lucht erin wordt aangebracht. Deze laag isolatie kussentjes bevat dus vooral stilstaande lucht dat zorgt voor een warmte laag tussen je kruipruimte en je vloer.

Isobooster: Isobooster is isolatiefolie dat bestaat uit verschillende lagen aluminiumfolie afgewisseld met luchtkussens. De isolatiewerking gebeurt op basis van thermische reflectie.

In tegenstelling tot dikke isolatiematerialen die warmte absorberen, reflecteert Isobooster de warmte en de kou.

Triofoil: Bij Trifoil vloerisolatie wordt door reflecterende isolatiekussens onder de vloer, de warmtestroom naar beneden geblokkeerd. De stilstaande lucht in de kussens zorgt voor een warmtebuffer, op deze manier wordt de vloer warmer en meer comfortabel.

De Trifoil vloerisolatie wordt altijd geplaatst in combinatie met bodemfolie, de bodemfolie zorgt voor een droge kruipruimte en voorkomt optrekkende koude en vochtige lucht.

Hoe wordt vloerisolatiefolie aangebracht?

Afhankelijk van de soort vloerisolatiefolie zijn er verschillende methodes voor het aanbrengen van de folie. Zo gaat de werkwijze bij folie van

Tonzon als volgt:

1. De dunne isolatiefolie wordt onder de vloer vastgezet met folieversterkers en een nietapparaat.

2. Als afwerking wordt er gewerkt met dubbelzijdige tape om alle delen aan elkaar te bevestigen.

3. Obstakels als leidingen en buizen worden ook rondom afgewerkt zodat er geen gaten in de isolatielaag ontstaan.

Het aanbrengen van PIF isolatiefolie gaat als volgt:

1. In de kruipruimte worden lijnen gespannen waarover de isolatiefolie wordt bevestigd.

2. Al het bevestigingsmateriaal is van een hoogwaardige kwaliteit zoals roestvrij staal of kunststof.

3. Leidingen en buizen worden netjes en naadloos afgewerkt.

Vraag offertes op bij diverse vloerisolatie specialisten

Hoewel het zelf aanbrengen van vloerisolatiefolie best mogelijk is, vergt het wel behoorlijk wat handigheid om het op de juiste manier aan te brengen.

In de meeste gevallen is het dan ook verstandiger om deze klus uit te besteden. Vraag in dit geval bij meerdere vloerisolatie specialisten een offerte op. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken.

Vraag gratis vloerisolatie offerte aan
Vraag Gratis Offertes Aan
9% btw tarief - Ontvang nu subsidie voor isolatie