Vloerisolatie Folie {Kosten + 8 Voordelen}

Ben je op zoek naar een dunne vloerisolatie? Dan is isolatiefolie interessant om in te verdiepen.

Door het aanbrengen van vloerisolatiefolie zorg je ervoor dat de gemiddelde temperatuur van je vloer stijgt en het warmteverlies daalt.

Maar wat is vloerisolatiefolie nu precies, wat zijn de voor- en nadelen ervan en hoe wordt het aangebracht?

Op deze en andere vragen vind je dit artikel een heldere antwoorden.

Vraag gratis vloerisolatie offerte aan
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is vloerisolatie folie?

Vloerisolatie folie bestaat uit twee lagen isolerende aluminiumfolie. Tussen de twee lagen zit stilstaande luchten, ook wel luchtspouw of zakken genoemd.

Deze luchtzakken zorgen mede zorgen voor de goede isolatiewaarde.

Vloerisolatie folie wordt gebruikt om een bestaande vloer te isoleren. Door het aanbrengen van de reflectiefolie zal de isolatiewaarde van het betreffende oppervlak verbeteren.

Daarnaast reflecteert vloerisolatiefolie de warmte ook, waardoor het zeer geschikt is om achter verwarmingselementen en dus ook onder vloerverwarming aan te brengen. Hierover lees je meer onder het kopje ‘Vloerverwarming en vloerisolatiefolie‘.

Geschikt voor onder hout en beton

Isolatiefolie is zowel geschikt voor onder een betonnen vloeren als houten constructievloer. Dus zowel nieuwere als oudere woningen kunnen vloerisolatiefolie laten aanbrengen.

Folie op de bodem van de kruipruimte

Folie kun je ook gebruiken om de bodem van de kruipruimte te isoleren. Dit wordt geen vloerisolatie folie maar bodemfolie genoemd. Het aanbrengen van isolatiefolie zorgt ervoor dat enerzijds vocht en optrekkend vocht worden afgeremd en anderzijds warme lucht wordt opgevangen en wordt weerkaatst.

In dit artikel gaat het niet om bodemfolie maar vloerisolatie folie, dat direct onder de vloer wordt opgehangen en geplakt.

Vloerisolatiefolie in de kruipruimte

Bron foto: vsdisolatie.nl

Wat kost vloerisolatie folie om aan te laten brengen?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor vloerisolatie folie. Dit is inclusief btw, arbeidskosten en de prijs voor vloerisolatie folie zelf. Wel zonder aftrek van subsidie. Dus in de praktijk vallen de kosten lager uit.

Soort folie € per m²
Tonzon €42
Trifoil €38
PIF isolatiefolie €37
Isobooster €40

Wat zijn de voordelen van vloerisolatie folie?

Het aanbrengen van vloerisolatie folie heeft de volgende voordelen:

 1. Je kunt folie in vrij lage kruipruimtes aanbrengen. Er is een minimale hoogte van 50 cm voor vereist om vloerisolatie folie aan te kunnen brengen.
 2. Vloerisolatie folie is in tegenstelling tot glaswol en steenwol niet irriterend. Je krijgt er dus geen last van wanneer je een keer onder de vloer moet zijn.
 3. Het heeft een hoge isolatiewaarde, met een gemiddelde Lambdawaarde van 0,023 W/mK. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Isolatiewaarden‘.
 4. Geschikt voor onder houten en betonnen vloeren;
 5. Brandveilig materiaal.
 6. Het werkt vochtwerend.
 7. De reflecterende vloerisolatie reflectiefolie kaatst de warmte terug de woning in en draagt daardoor bij aan een besparing op de energiekosten.
 8. Als handige doe-het-zelver kun je het eventueel ook zelf aanbrengen. Houd er dan wel rekening mee dat het werk heel zorgvuldig dient te gebeuren. Twijfel je over je klus vaardigheden? Vraag gratis offertes aan bij vloerisolatie specialisten.

Nadelen van vloerisolatie folie

Kleven er ook nadelen aan vloerisolatie folie?

 • Voor een optimale werking moet de folie heel nauwkeurig en naadloos worden aangebracht. Zijn er veel buizen en leidingen aanwezig in de kruipruimte dan is het best lastig om de folie sluitend aan te brengen. Dit zorgt er tevens voor dat leidingen en buizen minder toegankelijk worden.
 • Vloerisolatie folie is wel een kwetsbaar materiaal, denk bijvoorbeeld aan knagend ongedierte zoals muizen in je kruipruimte.
 • Is er sprake van een lekke luchtkamer dan zal de folie zijn werking verliezen waardoor de isolatiewaarde sterk terug kan lopen.
 • Bij last van ongedierte in de kruipruimte, dan is folie een minder geschikt isolatiemateriaal.
 • De kruipruimte is moeilijker bereikbaar om bijvoorbeeld leidingen te repareren.

Vloerverwarming en vloerisolatiefolie

Vloerverwarming verhoogt je wooncomfort enorm. Een belangrijk aandachtspunt wanneer je vloerverwarming plaatst is dat je ervoor moet zorgen dat je vloer goed geïsoleerd is.

Omdat vloerverwarming onder de leefvloer ligt, zal een groot deel van de warmte naar boven uitstralen, het andere deel gaat helaas naar beneden.

De warmte die onder vloerverwarming verdwijnen, kun je tegenhouden en dus omkeren als je je vloer isoleert met bijvoorbeeld vloerisolatiefolie.

Met vloerisolatie folie wordt het rendement van de vloerverwarming verbeterd.

Isolatiewaarden

De isolatiewaarde geeft aan in hoeverre een isolatiemateriaal isoleert.

Bij de isolatiewaarde zijn twee termen belangrijk: de Lambdawaarde en de R-waarde (die wordt berekent door met Lambdawaarde).

 • Bij Lambdawaarde geldt; hoe lager de waarde hoe beter het isoleert.
 • Bij R-waarde is het juist andersom; hoe hoger deze waarde, hoe beter de isolatie. De R-waarde is afhankelijk van de dikte van het materiaal.

R-waarde heb je in meerdere vormen, namelijk de Rd en Rc-waarde. De Rd-waarde geeft aan de hand van de dikte en Lambdawaarde aan hoe goed het materiaal zelf isoleert. De Rc-waarde geeft de isolatiewaarde van de gehele constructie (vloer, muur) inclusief het isolatiemateriaal.

Bij isolatiefolies is niet alleen de folie zelf die voor de isolatiewaarde zorgt. Ook de hoeveelheid stilstaande lucht tussen de vloer en het materiaal, de luchtspouw bepaalt de isolatiewaarde. De dikte luchtzak of spouw ligt vaak tussen de 10 en 20 centimeter.

Per merk zie je hieronder de Rd-waarde, omdat de Rc-waarde per situatie verschilt.

Merken vloerisolatie folie

Vloerisolatie folie is verkrijgbaar in verschillende merken. Hieronder volgt een rijtje gangbare merken in vloerisolatie folie:

PIF isolatiefolie: PIF isolatie is een veelzijdig isolatiemateriaal dat veel gebruikt wordt bij nieuwbouw en als na-isolatie. Het materiaal combineert een geringe materiaaldikte met een hoge R-waarde.

 • PIF folie heeft een Rd-waarde van 3.52 bij 6 centimeter dik.

Tonzon folie: Bij Tonzon komt er een afwerking van beschermende folie, waarna er een laag isolatie kussentjes van plastic met lucht erin wordt aangebracht. Deze laag isolatie kussentjes bevat dus vooral stilstaande lucht dat zorgt voor een warmte laag tussen je kruipruimte en je vloer.

Isobooster: Isobooster is isolatiefolie dat bestaat uit verschillende lagen aluminiumfolie afgewisseld met luchtkussens. De isolatiewerking gebeurt op basis van thermische reflectie.

 • Isobooster heeft een Rd-waarde van 3.7 bij een dikte van 8 centimeter.

In tegenstelling tot dikke isolatiematerialen die warmte absorberen, reflecteert Isobooster de warmte en de kou.

Trifoil: Bij Trifoil vloerisolatie wordt door reflecterende isolatiekussens onder de vloer, de warmtestroom naar beneden geblokkeerd. De stilstaande lucht in de kussens zorgt voor een warmtebuffer, op deze manier wordt de vloer warmer en meer comfortabel.

De Trifoil vloerisolatie wordt altijd geplaatst in combinatie met bodemfolie, de bodemfolie zorgt voor een droge kruipruimte en voorkomt kou en vocht.

 • Isobooster heeft een Rd-waarde van 3.8 bij een dikte van 8 centimeter.

Hoe wordt vloerisolatie folie aangebracht?

Afhankelijk van de soort vloerisolatie folie zijn er verschillende methodes voor het aanbrengen van de folie. Zo gaat de werkwijze bij folie van…

Tonzon als volgt:

1. De dunne isolatiefolie wordt onder de vloer vastgezet met folieversterkers, nietapparaat, tape of pluggen.

2. Als afwerking wordt er gewerkt met dubbelzijdige tape om alle delen aan elkaar te bevestigen.

3. Obstakels als leidingen en buizen worden ook rondom afgewerkt zodat er geen gaten in de isolatielaag ontstaan.

Het aanbrengen van PIF isolatiefolie gaat als volgt:

1. In de kruipruimte worden lijnen gespannen waarover de isolatiefolie wordt bevestigd.

2. Al het bevestigingsmateriaal is van een hoogwaardige kwaliteit zoals roestvrij staal of kunststof.

3. Leidingen en buizen worden netjes en naadloos afgewerkt.

PUR of vloerisolatie folie?

Een vraag die regelmatig voorkomt is: moet je kiezen voor PUR of folie?

 • Folie is relatief makkelijk te verwijderen bij echte problemen in de kruipruimte.
 • Bij PURschuim worden vluchtige stoffen gebruikt om aan te brengen. Niet per se slecht als het goed wordt aangebracht, maar toch aanwezig. Bij folie is dit tape of pinnen.
 • Gesloten cellige PURschuim sluit de vloer af. (Er is opencellige PURschuim zoals Icynene, waardoor de vloer beter blijft ademen.)
 • PURschuim scheurt niet, wat bij folie wel kan gebeuren.
 • PURschuim en vloerisolatie folie hebben ongeveer dezelfde isolatiewaarden.

Vraag offertes aan bij vloerisolatie specialisten

Hoewel het zelf aanbrengen van vloerisolatiefolie best mogelijk is, vergt het wel behoorlijk wat handigheid om het op de juiste manier aan te brengen.

In de meeste gevallen is het dan ook verstandiger om deze klus uit te besteden. Vraag bij meerdere vloerisolatie specialisten offertes. Dit is geheel vrijblijvend en gratis. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken.


Vergelijkbare berichten