Wat Kost Vloerisolatie? [Update 2024]

Wat kost vloerisolatie? Hieronder vind je uitgebreide informatie over wat vloerisolatie gemiddeld kost. Zowel per type huis als per soort isolatiemateriaal.

Vraag gratis vloerisolatie offerte aan
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat kost vloerisolatie?

Vloerisolatie is een slimme investering. Het duurt gemiddeld maar 4 jaar voordat je vloerisolatie terugverdient (zonder aftrek van subsidie). Dit komt omdat je jaarlijks gemiddeld €495 bespaart op je energierekening.

Onder het kopje ‘Waarom voor vloerisolatie kiezen?‘ lees je meer over de besparingen en terugverdientijd van vloerisolatie.

Maar eerst meer over de kosten van vloerisolatie…

Wat kost een complete vloerisolatie?

Vloerisolatie kost gemiddeld €1.800. Dit bedrag is gebaseerd op:

  • De gemiddelde prijs voor het isolatiemateriaal.
  • De gemiddelde arbeidskosten. Dit is gemiddeld 55% van de totaalkosten.
  • Op de gemiddelde vloeroppervlakte van 55 m².
  • Deze bovenstaande gemiddelde kosten zijn exclusief subsidie. Over de subsidie lees je meer onder het kopje ‘Subsidieregeling voor vloerisolatie‘.

Wat kost vloerisolatie per m²?

Het kost gemiddeld €32 per vierkante meter om je vloer te laten isoleren. Dit is ook inclusief btw, prijs voor het materiaal en arbeidskosten voor de isolatiespecialist.

Kosten berekenen met calculator

Met de calculator hieronder kun je aan de hand van het aantal m² vloer berekenen hoeveel de vloerisolatie gemiddeld gaat kosten met en zonder aftrek van subsidie. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Subsidieregeling voor vloerisolatie‘.

Wat kosten materialen gemiddeld?

Je kunt uit verschillende soorten vloerisolatie kiezen. Welk materiaal je kunt gebruikt hangt er wel vanaf of je vloer van hout of beton is.

De onderstaande kosten zijn inclusief btw, arbeidskosten en isolatiemateriaal. Wel zonder aftrek van subsidie.

Glaswol: Je betaalt gemiddeld €20 per m² voor glaswol. De minerale wol wordt gemaakt van onder andere gerecycled glas. Glaswol werkt ook als geluidsisolatie omdat het goed geluid absorbeert. Deze minerale wol is zowel geschikt voor onder hout als beton.

Steenwol: Deze minerale steenwol kost gemiddeld €26,50 per m². Steenwol lijkt sterk op glaswol. Maar in plaats van gerecycled glas wordt steenwol gemaakt van onder andere gesmolten steen. Geschikt voor zowel hout als beton.

EPS platen: EPS platen kosten gemiddeld €24 per m². Deze EPS (piepschuim) platen kunnen onder zowel een beton als een houten constructie.

Bij het aanbrengen kunnen er wel makkelijk kiertjes ontstaan. Dit zijn plekken waar de warmte doorheen verdwijnt.

Als je een isolatiespecialist inschakelt weet je dat het goed goed gebeurd. Vraag hier gratis vloerisolatie offertes aan.

PURschuim: PURschuim kun je voor €31 per m² onder vloer laten spuiten. Het voordeel is dat polyurethaan op moeilijk bereikbare plekken komt en er een afgesloten isolatielaag ontstaat. PUR (met gesloten cellen) is alleen geschikt voor onder beton.

Icynene: Een alternatief voor PURschuim is Icynene. Icynene kost gemiddeld €36 per m². Icynene is opencellig en kan onder houten en beton aangebracht worden.

Om PUR om aan te brengen worden HFO’s gebruikt. Bij Icynene wordt water gebruikt. Bij beide soorten spuitisolatie is het resultaat hetzelfde: een harde isolatielaag zonder kieren.

Jetspray: Jetspray is een soort glaswol dat op een oppervlakte wordt gespoten om zo een egale laag te vormen. JetSpray kost gemiddeld €42 per m².

TONZON Thermoskussens: Voor de Thermoskussens van TONZON ben je €42 per m² kwijt. De Thermoskussens hebben een hoge isolatiewaarde en zijn ook vochtwerend als het goed wordt aangebracht. Geschikt voor zowel onder beton als hout.

Gemiddelde kosten per type huis

Nu je meer weet over de gemiddelde kosten van de vloerisolatie materialen kun je hieronder de kosten vinden per type woning.

Hieronder vind je de gemiddelde kosten per soort huis en per type isolatiemateriaal.

Type woning Kosten
Klein huis (45 m²) €1.440
Rijtjeshuis (50 m²) €1.600
Twee-onder-één-kap
/ hoekwoning (55m²)
€1.775
Vrijstaand huis (70 m²) €2.250

Subsidieregeling voor vloerisolatie

Met de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie) regeling kun je in 2024 subsidie ontvangen als je aan de voorwaarden voldoet.

Er zijn in 2024 twee verschillende subsidiebedragen.

  • 1 maatregel: Als je enkel je vloer laat isoleren ontvang je €5,50 per m² aan subsidie.
  • 2 maatregelen of meer: Als je vloerisolatie combineert met andere duurzame maatregelen ontvang je €11 per m² aan subsidie. Je kunt bijvoorbeeld vloerisolatie combineren met dakisolatie. Maar combineren met bijvoorbeeld een warmtepomp is ook mogelijk.

Hieronder zie je gemiddelde kosten minus de 2 verschillende subsidiebedragen.

Type woning Kosten
(1 maatregel)
Kosten
(2 maatregelen of meer)
Klein huis (45 m²) €1.190 €945
Rijtjeshuis (50 m²) €1.325 €1.050
Twee-onder-één-kap
/ hoekwoning (55 m²)
€1.460 €1.155
Vrijstaand huis (70 m²) €1.855 €1.470

Over de terugverdientijd, inclusief subsidie lees je meer onder het kopje ‘Wat is de terugverdientijd met subsidie op vloerisolatie?‘.

Wil je zelf je vloer isoleren? Dan is er in 2024 een subsidie beschikbaar. Informeer bij je gemeente over de voorwaarden en bedragen.

Waardoor worden de kosten beïnvloed

De bovenstaande gemiddelde kosten kunnen hoger of lager uitvallen door verschillende factoren. Hieronder lees je daar meer over.

1. Natte of vochtige kruipruimte

Is de bodem van de kruipruimte vochtig of ligt er zelfs een laagje water? Dan wordt het lastiger om vloerisolatiemateriaal aan te brengen. Ook het isolatiemateriaal kan aangetast worden door het vocht, waardoor de isolatiewaarde daalt.

In sommige gevallen is het nodig om de kruipruimtevloer te draineren of bodemisolatie (zoals EPS parels, chips of zand) op de grond van te storten om het vochtprobleem op te lossen. Hier lees je meer over de kosten van bodemisolatie in de kruipruimte.

Het kost gemiddeld €24 per m².

2. Kruipruimte bereikbaar maken

Het kan zijn dat je kruipruimte niet goed (meer) bereikbaar is. In sommige gevallen kan een isolatiebedrijf de kruipruimte weer bereikbaar maken.

Het kost gemiddeld €350 om de kruipruimte bereikbaar te maken.

3. Wat kost een nieuwe kruipluik?

Naast het bereikbaar maken van de kruipruimte is een nieuwe kruipluik ook aan te raden. Een oude kruipluik heeft vaak kieren waardoor het isoleren te niet wordt gedaan.

In sommige gevallen kan het vloerisolatie bedrijf voor een nieuwe kruipluik zorgen en deze isoleren. Levert het isolatiebedrijf geen kruipluiken dan kun je deze zelf aanschaffen.

Dit kun je beste doen voordat de vloer wordt geïsoleerd. In de meeste gevallen isoleert de isolatiespecialist het kruipluik meteen mee.

Als je zelf een kruipluik koopt ben je ongeveer €75 kwijt. Dit is inclusief de matomranding en de luik zelf.

Voor het vernieuwen van een kruipluik en het laten isoleren ervan moet je rekenen op gemiddeld €250.

4. Duurzame leningen

Heb je niet direct geld beschikbaar voor vloerisolatie? Dan kan een duurzame lening uitkomst bieden.

De meest bekende ‘groene lening’, is de Energiebespaarlening. Bij deze lening betaal je een vaste rente over de looptijd en mag je de lening boetevrij vervroegd aflossen. Door de rentekosten wordt het gemiddelde bedrag dus hoger.

Let op! Het is gewoon een lening. Dus je moet het binnen een bepaald termijn aflossen.

Hier lees je meer over leningen voor duurzame maatregelen zoals vloerisolatie.

Wat bespaar je met vloerisolatie?

Je bespaart gemiddeld 15% op je energierekening met vloerisolatie. Per type huis bespaar je het volgende aan gas in m³.

Type woning Besparing per m³
Appartement / klein huis (45 m²) 270 m³
Rijtjeshuis (50 m²) 300 m³
Twee-onder-één-kap / hoekwoning (55 m²) 330 m³
Vrijstaand huis (70 m²) 420 m³

Leuk die m³ en procenten. Maar wat betekent dit in euro’s?

Daar lees je meer over onder het volgende kopje…

Hoeveel euro’s bespaar ik met vloerisolatie in 2024?

Een huishouden in Nederland met een vloeroppervlakte van 55m² bespaart gemiddeld €495 per jaar. Dit is gemiddeld €40 per maand.

Gasprijzen stijgen

De gasprijzen zijn flink gestegen. De onderstaande besparingen zijn gebaseerd op €1,5 per kubieke meter (m³). De kosten per m³ kunnen per contract en energieleverancier verschillen. De besparingen kunnen dus nog hoger zijn dan de bedragen hieronder.

Dus nog meer reden om voor vloerisolatie te kiezen. Vraag hier vloerisolatie offertes aan.

Type woning Besparing in € Besparing
Appartement / klein huis (45m²) €400 270 m³
Rijtjeshuis (50m²) €450 300 m³
Twee-onder-één-kap /
hoekwoning (55m²)
€500 330 m³
Vrijstaand (70 m²) €630 420 m³

Lage btw

Voor het laten aanbrengen betaal je het lage btw-tarief. Je betaald dus geen 21% btw maar 9% btw.

Het lage btw-tarief geldt alleen voor de uitvoering van de klus door een isolatiespecialist. De 9% geldt niet voor de isolatiematerialen. Dus als je zelf je vloer gaat isoleren heb je geen voordeel van het lage btw-tarief.

Wij raden je aan om je vloer door een isolatiespecialist te laten isoleren. Zo weet je dat het isolatiemateriaal goed wordt aangebracht en dat je garantie op het werk hebt. Vraag hier offertes aan bij vloerisolatie specialisten.

Bovendien verdien je de investering in vloerisolatie na een paar jaar terug. Onder het kopje ‘Terugverdienen van vloerisolatie’ lees je hier meer over.

Meer besparen met vloerverwarming

Je kunt met vloerverwarming nog meer besparen op je energierekening. De besparing ligt rond de 5%.

Door vloerisolatie te combineren met vloerverwarming gaan de besparingen verder omhoog. Door vloerisolatie zal de warmte van de vloerverwarming minder snel verdwijnen via de kruipruimte of betonnen vloer.

Terugverdientijd van vloerisolatie

Het geld dat je steekt in vloerisolatie gaat niet verloren zoals je hierboven hebt gelezen.

De investering in vloerisolatie verdien je door de besparingen in een aantal jaar terug. Daarna zijn die besparingen een soort ‘winst’.

Met de volgende formule bereken je de terugverdientijd in jaren.

Kosten vloerisolatie / besparing per jaar = terugverdientijd in jaren.

Zoals je ziet heb je voor de berekening ook de gemiddelde kosten nodig voor de terugverdientijd.

Kosten

Het kost gemiddeld €1.800* om een vloer te isoleren. Dit is voor een gemiddeld vloeroppervlakte van 55 m² en vloerisolatie via de kruipruimte.

Heb je geen kruipruimte of is niet bereikbaar en wil je toch isoleren? Lees hier meer over de kosten hiervan.

*De kosten zijn inclusief btw, arbeidskosten en isolatiemateriaal.

Gemiddelde terugverdientijd van vloerisolatie berekenen

De gemiddelde besparing per jaar is €495 en de gemiddelde investering €1,800.

De berekening ziet er als volgt uit:

€1.800 / €495 = 4 jaar. (zonder aftrek van subsidie)

Gemiddelde terugverdientijd per type woning.

In het overzicht hieronder zie je de gemiddelde terugverdientijd van de verschillende woningen. Zoals je kunt zien is er weinig verschil in terugverdientijd. Deze terugverdientijden zijn zonder aftrek van subsidie.

Type woning Terugverdientijd
Appartement / klein huis (45m²) €1.440 / €400 = 4 jr
Rijtjeshuis (50m²) €1.600 / €450 = 4 jr
Twee-onder-één-kap /
hoekwoning (55m²)
€1.775 / €550 = 3,5 jr
Vrijstaand huis (70 m²) €2.250 / €630 = 3,5 jr

Wat is de terugverdientijd met subsidie op vloerisolatie?

Door de subsidies gaat de terugverdientijd aanzienlijk naar beneden. Hieronder zie je per type woning wat de terugverdientijd is met de 2 verschillende subsidiebedragen.

Type woning Terugverdientijd (1 maatregel) Terugverdientijd
(2 of meer maatregelen)
Appartement / klein huis (45m²) €1.190 / €400 = 3 jr €945 / €400 = 2,5 jr
Rijtjeshuis (50m²) €1.600 / €450 = 3 jr €1.050 / €450 = 2,5 jr
Twee-onder-één-kap /
hoekwoning (55m²)
€1.460 / €500 = 3,5 jr €1.155 / €500 = 2,5 jr
Vrijstaand huis (70 m²) €1.855 / €630 = 3 jr €1.470 / €630 = 2,5 jr

Nog meer redenen om voor vloerisolatie te kiezen

Niet alleen de besparing is belangrijk. Er zitten nog meer voordelen.

  • Aangenaam warm: Doordat er minder warmte via de kieren van je vloer en de kruipruimte verdwijnt gaat het wooncomfort omhoog. Het wordt sneller warm in huis en het gevoel van tocht over de vloer verdwijnt.
  • Klaar voor andere duurzame aanpassingen: Door isolatiemaatregelen zoals vloerisolatie is je huis klaar voor andere duurzame oplossingen zoals een warmtepomp.
  • Snel aangebracht: In het geval er een kruipruimte is, is een vloerisolatie specialist meestal maar één dag of bezig.

Lees hier nog meer voordelen van vloerisolatie.

Vloer laten isoleren?

Je kunt je vloer zelf isoleren, maar een isolatiespecialist kan het beter. En de kosten? Die verdien je gewoon terug. Maar de vloer wordt wel direct aangenaam warm.

Hoe lang wil jij nog wachten op een aangenaam warm huis? Vraag gratis en vrijblijvend vloerisolatie offertes aan.


Vergelijkbare berichten