Vloerisolatie

Wat Kost Vloerisolatie? [Update 2020]

Hoeveel kost vloerisolatie? Met deze vraag ben je hoogstwaarschijnlijk op deze pagina terecht gekomen.

We hebben uitgezocht wat vloerisolatie gemiddeld kost. Zowel per type huis als per soort isolatiemateriaal.

Vraag gratis vloerisolatie offerte aan
Vraag Gratis Offertes Aan
9% btw tarief - Ontvang nu subsidie voor isolatie

Verschil tussen vloerisolatie en kruipruimte isolatie

Vloerisolatie en kruipruimte isolatie worden vaak door elkaar gehaald. Kruipruimte isolatie en vloerisolatie is niet hetzelfde.

Voordat we verder gaan met de kosten van vloerisolatie is het handig om de verschillen te kennen.

Vloerisolatie: Vloerisolatie wordt direct onder de vloer of via de kruipruimte aangebracht. Het is bedoelt als warmte isolatie.

Kruipruimte isolatie: Kruipruimte isolatie wordt ook wel bodemisolatie genoemd. Bij bodemisolatie wordt de bodem van de kruipruimte bedekt met isolatiemateriaal. Bodemisolatie is bedoeld om vochtproblemen in de kruipruimte op te lossen en te voorkomen.

In deze gids concentreren we ons op de kosten van vloerisolatie.

Wat kost vloerisolatie?

Vloerisolatie is een slimme investering. Het duurt gemiddeld maar 8 jaar voordat je vloerisolatie terugverdient. Dit komt omdat je jaarlijks gemiddeld €175 bespaart op je energierekening. Onder het kopje ‘Waarom voor vloerisolatie kiezen?‘ lees je meer de terugverdientijd van vloerisolatie en andere voordelen.

Maar de kosten gaan voor de baten uit. Dus eerst meer over de kosten van vloerisolatie.

Wat kost het om mijn gehele vloer te isoleren?

Vloerisolatie kost gemiddeld €1.400. Dit bedrag is gebaseerd op de gemiddelde prijs voor het isolatiemateriaal en de gemiddelde arbeidskosten.

Er is wel een ander soort winst waar je meteen iets van merkt. Het wordt namelijk direct aangenaam warm in huis met vloerisolatie.

Wat kost vloerisolatie per m²?

Het kost gemiddeld €22 per vierkante meter om je vloer te laten isoleren. Dit is ook inclusief btw, prijs voor het isolatiemateriaal en kosten voor de isolatiespecialist.

Laat je vloer ook isoleren. Vraag hier gratis vloerisolatie offertes aan.

Wat kosten vloerisolatiematerialen gemiddeld?

Je kunt uit verschillende soorten isolatiematerialen kiezen. De isolatiematerialen hebben hun eigen voor- en nadelen.

De onderstaande kosten zijn inclusief btw, arbeidskosten en isolatiemateriaal.

Glaswol: Je betaalt gemiddeld €20 per m² voor glaswol. De minerale wol wordt gemaakt van onder andere gerecycled glas. Glaswol werkt ook als geluidsisolatie omdat het goed geluid absorbeert.

Steenwol: Steenwol kost gemiddeld €21 per m². Het isolatiemateriaal lijkt sterk op glaswol. Maar in plaats van gerecycled glas wordt steenwol gemaakt van onder andere steen.

EPS platen: EPS platen kosten gemiddeld €20 per m². Deze EPS (piepschuim) platen snij je makkelijk op maat.

Bij het aanbrengen kunnen er wel makkelijk kiertjes ontstaan. Dit zijn plekken waar de warmte doorheen verdwijnt. Zorg dat de isolatieplaten naadloos tegen elkaar aangebracht worden.

Als je een isolatiespecialist inschakelt weet je dat het goed goed gebeurd. Vraag hier gratis vloerisolatie offertes aan.

PURschuim: PURschuim kun je voor €23 per m² onder vloer laten spuiten. Het voordeel is dat polyurethaan op moeilijk bereikbare plekken komt en er een afgesloten isolatielaag ontstaat.

De laatste jaren vinden er wel steeds meer discussie’s plaats over de gezondheidsrisico’s van PURschuim. Lees hier meer over de mogelijke risico’s en de voordelen van PURschuim.

Icynene Ecospray: Een alternatief voor PURschuim is Icynene Ecospray. Icynene kost gemiddeld €33 per m².

Om PUR om aan te brengen worden HFK’s gebruikt. Bij Icynene wordt water gebruikt. Bij beide soorten spuitisolatie is het resultaat hetzelfde: een harde isolatielaag zonder kieren.

TONZON Thermoskussens: Voor de Thermoskussens van TONZON ben je €38 per m² kwijt. De Thermoskussens hebben een hoge isolatiewaarde en zijn ook vochtwerend als het goed wordt aangebracht.

Natuurlijke isolatiematerialen

Naast de bovenstaande meest gebruikte isolatiematerialen heb je ook de keus natuurlijke materialen. Hieronder een greep uit de natuurlijke isolatiematerialen die geschikt zijn als vloerisolatie.

Vlas isolatie: Voor vlasisolatie betaal je gemiddeld €20 per m². Het vlas isolatiemateriaal is een overblijfsel van de productie van linnen.

Hennep isolatie: Voor dit isolatiemateriaal gemaakt van de hennepvezels betaal je gemiddeld €19 per m².

Gemiddelde kosten per type huis

Nu je meer weet over de gemiddelde kosten van de vloerisolatie materialen kun je hieronder de kosten vinden per type woning.

Hieronder vind je de gemiddelde kosten per soort huis en per type isolatiemateriaal.

WoningGlaswolSteenwolEPSPURschuimIcyneneThermoskussens
Klein huis (32 m²) €640 €672 €672 €736 €1.056 €1.216
Rijtjeshuis (50 m²) €1.000 €1.050 €1.050 €1.150 €1.650 €1.900
Twee-onder-één-kap / hoekwoning (90 m²) €1.800 €1.890 €1.890 €2.070 €2970 €3.420
Vrijstaand huis (120 m²) €2.400 €2.520 €2.520 €2.760 €3960 €4.560

Wat kost vloerisolatie voor de verschillende huizen?

Waardoor worden de kosten beïnvloed

De bovenstaande gemiddelde kosten kunnen hoger of lager uitvallen door verschillende factoren. Hieronder lees je daar meer over.

Hoogte kruipruimte

Is de kruipruimte laag, dan duurt het langer om het isolatiemateriaal aan te brengen. Een begaanbare kruipruimte is 50 centimeter of hoger.

In een kruipruimte lager dan die 50 centimeter is het lastig werken. Hierdoor zullen de kosten hoger uitvallen.

Natte of vochtige kruipruimte

Is de bodem van de kruipruimte vochtig of ligt er zelfs een laagje water? Dan wordt het lastiger om vloerisolatiemateriaal aan te brengen. Ook het isolatiemateriaal kan aangetast worden door het vocht, waardoor de isolatiewaarde daalt.

In sommige gevallen is het nodig om de kruipruimtevloer te draineren of bodemisolatie (zoals EPS parels, chips of zand) op de grond van te storten om het vochtprobleem op te lossen. Hier lees je meer over de kosten van bodemisolatie in de kruipruimte.

Het kost gemiddeld €22 per m².

Kruipruimte bereikbaar maken

Het kan zijn dat je kruipruimte niet goed (meer) bereikbaar is. In sommige gevallen kan een isolatiebedrijf de kruipruimte weer bereikbaar maken.

Het kost gemiddeld €300 om de kruipruimte bereikbaar te maken.

Hoeveel kost een nieuw kruipluik?

Naast het bereikbaar maken van de kruipruimte is een nieuwe kruipluik ook aan te raden. Een oude kruipluik heeft vaak kieren waardoor het isoleren te niet wordt gedaan.

In sommige gevallen kan het vloerisolatie bedrijf voor een nieuwe kruipluik zorgen en deze isoleren. Levert het isolatiebedrijf geen kruipluiken dan kun je deze zelf aanschaffen.

Dit kun je beste doen voordat de vloer wordt geïsoleerd. In de meeste gevallen isoleert de isolatiespecialist het kruipluik meteen mee.

Als je zelf een kruipluik koopt ben je ongeveer €65 kwijt. Dit is inclusief de matomranding en de luik zelf.

Voor het vernieuwen van een kruipluik en het laten isoleren ervan moet je rekenen op gemiddeld €200.

Waarom voor vloerisolatie kiezen?

Ja, vloerisolatie is een flinke investering maar levert ook veel op. Hieronder hebben wij de belangrijkste redenen op een rij gezet.

Aangenaam warm: Door vloerisolatie zal het direct warmer zijn in huis. Het wooncomfort gaat omhoog omdat het gevoel van (schijn)tocht over de vloer minder wordt of verdwijnt.

Zeker als je vloerisolatie combineert met (spouw)muurisolatie en dakisolatie verdwijnt er weinig tot geen warmte uit huis.

Lagere energierekening: Doordat er weinig warmte tussen de kieren van je vloer verdwijnt blijft de warmte beter in huis waardoor er minder hoog gestookt hoeft te worden.

Hierdoor zal na het aanbrengen van vloerisolatie je energierekening direct omlaag gaan.

Een normaal huishouden bespaart gemiddeld €175 per jaar met vloerisolatie.

Terugverdientijd: Als je vloerisolatie laat aanbrengen kost je dit in totaal gemiddeld €1.400.

Gelukkig verdien je vloerisolatie ook weer terug door de energiebesparing van gemiddeld €175 per jaar.

Het duurt gemiddeld 8 jaar voordat je de investering in vloerisolatie terug hebt verdient.

Meerwaarde huis: Door alle isolatiemaatregelen wordt je huis (een beetje) meer waard. De nieuwe bewoners hoeven niet meer geld en moeite te steken in vloerisolatie.

Profiteer ook van de voordelen. Vraag gratis offertes aan bij vloerisolatie specialisten.

Duurzame leningen

Heb je niet direct geld beschikbaar voor vloerisolatie? Dan kan een duurzame lening uitkomst bieden.

De meest bekende ‘groene lening’, is de Energiebespaarlening. Bij deze lening betaal je een vaste rente over de looptijd en mag je de lening boetevrij vervroegd aflossen.

Je kunt tussen de €5.000 en €25.000 lenen voor duurzame aanpassingen aan je huis.

Let op! Het is gewoon een lening. Dus je moet het binnen een bepaald termijn aflossen.

Vloer laten isoleren?

Je kunt je vloer zelf isoleren, maar een isolatiespecialist kan het beter. En de kosten? Die verdien je gewoon terug. Misschien niet binnen 5 jaar (als je het zelf doet) maar binnen 8 jaar. Zo ben je er wel van verzekerd dat het goed gebeurd.

Hoe lang wil jij nog wachten op een aangenaam warm huis?

Vraag gratis vloerisolatie offerte aan
Vraag Gratis Offertes Aan
9% btw tarief - Ontvang nu subsidie voor isolatie