Gespoten PURschuim Isolatiemateriaal [Eigenschappen + Kosten]

Je kunt uit verschillende isolatiematerialen kiezen. Denk aan EPS parels of glaswol. Maar ook PURschuim is een optie.

Maar wat is PURschuim precies? Dat lees je hieronder.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is gespoten PURschuim?

PUR is een afkorting van polyurethaan.

PURschuim is een mengsel van een di-isocyanaat en een polyol. Deze twee chemische stoffen worden gemengd op het moment dat het PURschuim vermengd met blaasmiddel uit het mengpistool gespoten wordt.

De chemische reactie die dan ontstaat, maakt dat het schuim direct expandeert (uitzet) en hard wordt. Binnen enkele minuten is de buitenzijde hard. Het duurt een dag of twee voordat de kern ook is uitgehard.

Het schuim wat ontstaat heet officieel Polyurethaan (afgekort PUR).

PURschuim in de spouwmuur

Gespoten PURschuim kan op verschillende plekken in het huis gebruikt worden als isolatiemateriaal:

 • Wanden;
 • Vloer (via kruipruimte);
 • Dakisolatie;
 • Spouwmuur.

Opencellig en gesloten cellig

Er zijn twee varianten van gespoten PURschuim.

Geslotencellig: Dit type heeft gesloten cellen waardoor er geen lucht en water door heen komt. Er wordt bij geslotencellige PUR gebruikt gemaakt van HFK’s, HFO’s of water als blaasmiddel.

PUR met gesloten cellen heeft een hogere isolatiewaarde dan de opencellige variant. Dit betekent niet direct dan geslotencellige PURschuim de beste optie is voor jouw woning.

De geslotencellige PURschuim wordt gebruikt om daken, gevels of vloeren te isoleren.

Opencellig: De opencellige variant is dampopen en kan vocht opnemen en afgeven. Bij het aanbrengen van opencellige PUR wordt er alleen water als inblaasmiddel gebruikt.

De opencellige wordt gebruikt als spouwmuurisolatie.

Wat kost PURschuim per m²?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor gespoten PUR in verschillende delen van het huis. De gemiddelde kosten zijn inclusief btw, materiaal en arbeidskosten.

Type gespoten PUR € per m²
PUR vloerisolatie €31
PUR dakisolatie €30
PUR spouwmuurisolatie €29

In vergelijking, Icynene ecospray kost gemiddeld €36 per m². Over Icynene lees je meer onder het kopje ‘Icynene ecospray‘.

Calculator

Met de calculators hieronder kun je de gemiddelde kosten berekenen voor de verschillende isolatiemaatregelen met PURschuim. Je ziet direct wat het gemiddeld kost met aftrek van subsidie bij 1 maatregel (enkel het isoleren van je dak, vloer of muur) en bij 2 of meer maatregelen (bijvoorbeeld vloerisolatie gecombineerd met dakisolatie of een warmtepomp). Hier lees je meer over subsidie op isolatie.

Isolatiewaarde van PURschuim

PURschuim heeft een uitstekende isolerende werking. Er zit wel een maar aan. Net na het aanbrengen van PURschuim is de isolatiewaarde het hoogst. Echter na ongeveer een week neemt de isolatiewaarde iets af en blijft het constant als het helemaal is uitgehard.

Als het over isolatiewaarde gaat van isolatiematerialen en dus ook PURschuim kom je twee termen tegen. Dit zijn Lambdawaarde en R-waarde.

Lambdawaarde: deze waarde geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal zelf isoleert, ongeacht hoe dik het isolatiemateriaal wordt aangebracht. De Lambdawaarde geeft aan in hoeverre een materiaal de warmte doorlaat. Hoe deze waarde lager hoe beter.

Rd-waarde: deze isolatiewaarde is afhankelijk van hoe dik het materiaal wordt aangebracht. De Rd-waarde wordt berekend aan de hand van de Lambdawaarde. De Rd-waarde gaat over de isolatiewaarde van de PURschuim laag zelf en niet de vloer of muur.

De Rc-waarde geeft aan wat de isolatiewaarde is inclusief de constructie (vloer, dakopbouw et cetera).

De R-waarde in het overzicht hieronder is de Rd-waarde, omdat de Rc per type woning kan verschillen.

Isolatiewaarden
Lambdawaarde 0,030 W/mK
Rd-waarde 4 (bij 12 cm dik)

Wat zijn de voordelen van PURschuim?

De voordelen van PURschuim zijn:

 • Hoge isolatiewaarde: De Lambdawaarde is 0,030 W/mK en de R-waarde bij 20 cm dikte is 6,6.
 • Moeilijk bereikbare plekken: Bijzonder geschikt voor de isolatie van smalle en/of vervuilde spouwmuren. PURschuim kan al worden gebruikt in spouwen van nog geen 3 centimeter breed. De spuitmond die nodig is om het PURschuim in de spouw te spuiten is namelijk niet breder dan de voegen die tussen de stenen zitten.
 • Afwerking: Geen schade aan het metselwerk na isolatie, door de smalle spuitmonden.
 • Naadloos: Bij isolatieplaten heb je last van kieren. Dit zijn plekken waar warmte naar buiten verdwijnt. Met PURschuim heb je daar geen last van. Een laag PURschuim komt naadloos onder de vloer, in de spouw en tegen het dakbeschot.
 • Goede hechting: PURschuim hecht zich tegen de meeste materialen. Na het inspuiten blijft PURschuim direct goed plakken tegen steen en hout.
 • Vocht en schimmel: De spuitisolatie heeft geen last van schimmel, rot of insecten;

Laat je spouw vakkundig isoleren. Vraag hier offertes aan bij spouwmuurisolatie specialisten.

Nadelen

De nadelen van PURschuim zijn:

 • Chemische lucht: Bij en enkele dagen na het aanbrengen van PURschuim isolatie hangt er een verfachtige lucht in huis. Het is dus zaak om tijdens en na de isolatiewerkzaamheden goed te ventileren. Binnen één tot enkele dagen zal de lucht geheel verdwenen zijn. Tijdens het aanbrengen wordt er geadviseerd om het huis tijdelijk te verlaten.
 • Houten constructievloer: Gespoten PUR bestaan uit gesloten cellen. Hierdoor is het niet geschikt voor houten vloeren. Hout moet kunnen ademen en niet luchtdicht afgesloten worden met gesloten cellen isolatiemateriaal zoals PUR.
 • Verwijderen: PURschuim is lastig te verwijderen. Je moet het verpulveren om weg te krijgen. Isolatieplaten kun je, als het niet verlijmd is makkelijk van je vloer of dak halen.

Toepassingen van PURschuim

Hieronder lees je meer over waar je PURschuim als isolatiemateriaal kunt gebruiken.

Interesse in een goed geïsoleerd dak? Vraag hier gratis dakisolatie offertes aan.

Vloerisolatie

Bij PURschuim als vloerisolatie wordt vanuit de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer gespoten.

Door de expanderende eigenschap van het materiaal worden zo ook alle kieren en gaatjes gedicht.

Zo blijft de warmte niet alleen in huis, maar ook het vocht uit de kruipruimte krijgt geen kans om de woning binnen te dringen.

Leidingen die er mogelijk onder de vloer lopen, worden gewoon meegenomen en vormen dus geen belemmering voor de isolatie.

De PURschuim die wordt gebruikt voor de vloer heeft een gemiddelde lagere Lambdawaarde, dan de PUR voor de spouw.

PURschuim in de kruipruimte

Spouwmuurisolatie

Spouwmuren kunnen ook PURschuim worden geïsoleerd. De spouw moet minimaal 3 centimeter breed zijn om met PUR te kunnen werken.

Om de isolatie aan te brengen wordt eerst een goed doordacht patroon van gaten in de voegen van de buitengevel geboord.

Het PURschuim wordt door de geboorde gaten in de spouw gespoten. Dat gebeurt op de kruisingen van de voegen.

Doordat er met smalle spuitmonden wordt gewerkt, is er na de werkzaamheden praktisch niets meer van te zien.

Nadat je spouw is geïsoleerd, is het wel zaak om goed te ventileren, om de achtergebleven lucht uit je huis te krijgen. Doorgaans is die lucht binnen één tot enkele dagen weer volledig verdwenen.

Voor de spouwmuur wordt een meer flexibele samenstelling van gespoten PURschuim gebruikt. Deze heeft een iets hogere Lambdawaarde dan de PUR voor vloerisolatie, waardoor het iets minder goed isoleert. Desalniettemin heeft de gespoten PUR mix voor de spouwmuur een goede isolatiewaarde.

Dakisolatie

Het PURschuim wordt aan de binnenzijde van het dakbeschot aangebracht. Zo krijg je een naadloze, optimale isolatie van je dak.

Het type gespoten PURschuim dat wordt gebruikt komt overeen met de vloerisolatie PUR.

PURschuim aan de binnenzijde van een schuin dak

Mogelijke gezondheidsklachten

Er vinden de laatste jaren steeds meer discussies plaats over of PURschuim schadelijk is voor de gezondheid. Dat geldt zowel voor degenen die werken met PURschuim als degenen die wonen in een huis dat met PURschuim is geïsoleerd.

Mensen die werken met PURschuim dragen in elk geval beschermende kleding om gezondheidsklachten te voorkomen.

Huiseigenaren die hun huis laten isoleren met PURschuim wordt geadviseerd om goed te ventileren nadat de werkzaamheden zijn afgerond.

Er is nog geen definitief uitsluitsel of PURschuim slecht is om te gebruiken. Daarom wordt PURschuim nog steeds regelmatig gebruik om huizen te isoelren.

Toch liever een alternatief?

Icynene ecospray

Een direct alternatief is Icynene. Bij het aanbrengen van de Icynene wordt er water gebruikt als inblaasmiddel en geen HFK’s.

Icynene is alleen bij het aanbrengen minder schadelijk voor het milieu en omgeving dan PUR. De bestanddelen zijn voor een groot gedeelte gelijk, waardoor het na het aanbrengen dezelfde voordelen maar ook nadelen heeft als PURschuim.

Lees hier meer over Icynene spray.

PUR isolatieplaten

In plaats van PURschuim kun je ook kiezen voor PUR platen. Dit isolatiemateriaal heeft ongeveer dezelfde isolatiewaarde als de schuimvariant. Maar er wordt geen inblaasmiddel met een verfachtige geur gebruikt bij het aanbrengen. Bovendien hoef je als bewoner bij PUR platen niet het huis te verlaten.

Helaas is het lastiger om PUR platen op moeilijk bereikbare plekken te krijgen. Ook is de kans met isolatieplaten zoals PUR op kieren een stuk groter. Het is belangrijk om de kieren met tape af te sluiten.

Interesse in PURschuim of ander isolatiemateriaal? Vraag hier gratis vloerisolatie offertes aan.

PIR isolatieplaten

PIR is net als PUR platen een vorm van hardschuim. PIR isolatieplaten zijn robuuster en heeft een hogere isolatiewaarde. PIR wordt vaak gebruikt voor een zoldervloer of een plat dak te isoleren.

PIR is gemiddeld wel een stukje duurder.

Lees hier meer over de verschillen en overeenkomsten van PIR en PUR platen.

Kiezen voor andere isolatiematerialen

Wil je toch liever voor ander isolatiemateriaal kiezen? Hieronder zie je een overzicht van de alternatieven.

Dakisolatie

De onderstaande isolatiematerialen zijn geschikt om de binnenzijde van je dak te isoleren. Deze kiertjes moeten bij deze materialen wel goed afgedekt worden. Het is lastiger om naadloos aan te brengen dan bij PURschuim.

Lees hier meer over dakisolatie materialen.

Spouwmuurisolatie

Voor wie liever geen PURschuim in de spouwmuren aan laat brengen, zijn er natuurlijk nog een aantal prima alternatieven:

 • Isolatieparels: Parels is het beste alternatief voor PURschuim als spouwmuurisolatie. Doordat de parels meestal worden vermengd met een bindmiddel krijg je met EPS parels ook een naadloze isolatielaag. Naast de EPS heb je ook nog een alternatief: BioFoam parels;
 • Glaswolvlokken (Supafil inblaaswol).

Lees hier meer over verschillende soorten spouwmuurisolatie materialen.

Vloerisolatie

Ook voor vloerisolatie zijn er diverse alternatieve isolatiematerialen mogelijk:

 • Glaswol dekens of platen (geschikt voor houten vloeren in tegenstelling tot gespoten PURschuim);
 • Steenwol (geschikt voor betonvloer en houten vloer);
 • EPS / XPS isolatieplaten (geschikt als vloerisolatie onder een betonvloer);
 • PUR of PIR isolatieplaten
 • TONZON Thermokussens (vloerisolatie folie geschikt voor zowel houten als betonnen basisvloeren);
 • Cellulose (geschikt voor onder (platen) en in (als vlokken) houten vloeren);
 • Icynene (geschikt voor zowel betonvloeren als houten basisvloeren);
 • Vlaswol isolatie (geschikt voor zowel betonvloeren als houten constructies);
 • Hennep isolatie (geschikt voor zowel betonvloeren als houten vloeren);
 • Houtwol isolatieplaten (geschikt voor zowel betonvloeren als houten basisvloeren).

Lees hier meer over verschillende type isolatiematerialen voor de vloer.

Isoleren met PURschuim: zelf doen of uitbesteden?

Als je je goed hebt geïnformeerd, denk je misschien dat iedereen met gemak PURschuim isolatie aan kan brengen. Dat kan ook wel, maar vergis je niet.

De filmpjes die je er op internet van ziet, zijn allen van vakmensen, die dag in dag uit dit werk doen. Daardoor lijkt het een makkelijke klus.

Dus wil je PURschuim aanbrengen dan is het een must om het door een isolatiespecialist te laten doen. Daarnaast is er nú subsidie beschikbaar voor het laten aanbrengen van isolatie door een isolatiespecialist.

Vraag gratis offertes aan bij isolatiespecialisten

Vraag vandaag nog offertes aan voor een aangenaam warm huis en begin met besparen op je energierekening. Dit is geheel gratis en vrijblijvend.


Vergelijkbare berichten