Knauf Supafil: Voor- en Nadelen + Kosten

Je huis isoleren heeft enorme voordelen. Maar welk isolatiemateriaal kies je? Er is van alles verkrijgbaar. Supafil inblaaswol is één van de isolatiematerialen waarmee je een spouwmuur kunt isoleren.

Hieronder lees je meer over dit isolatiemateriaal van het merk Knauf.

Vergelijk snel spouwmuurisolatie offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is Supafil?

Supafil (HR++) is vorm van glaswol voor de spouwmuur. Het is een merknaam van Knauf voor losse glaswolvlokken.

Het basismateriaal van Supafil is gerecycled glas. Hieraan wordt zand, soda en kalksteen toegevoegd. Aan het Supafil wordt siliconen toegevoegd om de het waterafstotend te maken.

Bij glaswol denk je misschien meteen aan dikke rollen geel isolatiemateriaal. Deze gele glaswol wordt gemaakt van dezelfde basismaterialen. Het verschil zit hem in het toevoegen van bindmiddel.

Wat is Supafil isolatie?

Bron foto: bauermeister-naturbaustoffe.de

Geen bindmiddel

Dit bindmiddel geeft de gele glaswol zijn kleur.

Bij Supafil wordt geen bindmiddel gebruikt. Daardoor bestaat het uit losse vlokken en blijft het wit. Het lijkt een beetje op grote sneeuwvlokken of watten.

Andere glaswolvarianten voelen heel anders aan, harder en stekelig.

Er worden bij de productie geen chemicaliën toegevoegd en de glaswol is weer volledig recyclebaar. Supafil is dan ook een milieuvriendelijk isolatiemateriaal.

Laat je spouwmuur ook isoleren met hoogwaardige isolatiemateriaal. Vraag hier gratis spouwmuurisolatie offertes aan.

Wat kost Supafil?

De kosten voor het inblazen van Supafil kost gemiddeld €21 per m². Dit is inclusief btw, arbeidskosten en de prijs voor Supafil inblaaswol.

Wat zijn de voordelen van Supafil inblaaswol?

Supafil is zeker een aanrader om je huis mee te isoleren.

Hieronder zetten we de voordelen voor je op een rij.

Supafil inblaaswol…

  1. ..is geluiddempend
  2. …is betaalbaar (meer hier over onder kopje ‘Wat kost Supafil?‘)
  3. …is vochtwerend en ademend. Hierdoor krijg je geen last van rot, bacteriën en schimmels.
  4. …hoog smeltpunt (het behoort tot Euro brandklasse A1).
  5. …bevat geen chemicaliën (beter voor het milieu én voor je gezondheid).
  6. …is recyclebaar.
  7. …inzakken wordt voorkomen door de hoge densiteit. Zo wordt gaten in de isolatielaag en vochtproblemen in toekomst voorkomen.
  8. …Licht van gewicht en geeft dus minder druk op de binnen- en buitenmuur.
  9. …is gemakkelijk aan te brengen (binnen één dag klaar).
  10. …irriteert niet, waardoor je er zonder beschermende kleding mee kan werken (in tegenstelling tot andere glaswolvarianten).

Wat zijn de nadelen van Supafil?

Waardoor kan Supafil glaswolvlokken minder interessant zijn:

  1. …kan net als de meeste isolatiematerialen toch worden aangetast door ongedierte zoals muizen. Geen één isolatiemateriaal is er 100% tegen bestand.  Het voorkomen is beter dan genezen. het is zaak dat de ongedierte zich in de eerste plaats aanwezig zijn om schade aan je huis en isolatiemateriaal aan te richten.
  2. …er is een grote gat nodig in de spouwmuur, dan bij bijvoorbeeld EPS parels. Dit kan bij sommige gevels een probleem zijn.
  3. …Supafil kan niet in te dunne spouwmuren geblazen worden.

Wat zijn de isolatiewaarden van Supafil?

Bij het isoleren is de isolatiewaarde belangrijk. Er zijn twee belangrijke termen: Lambdawaarde en R-waarde.

Lambdawaarde van Supafil inblaaswol

Met de lambdawaarde wordt aangegeven hoeveel warmte er door het isolatiemateriaal heen verdwijnt. Hoe lager de lambdawaarde, hoe minder warmteverlies.

Rd-waarde van Supafil inblaaswol

Met de Rd-waarde wordt aangegeven hoe goed isolatiemateriaal isoleert bij een bepaalde dikte. De Rd-waarde gaat over het isolatiemateriaal zelf en wordt berekend met de Lambdawaarde van het isolatiemateriaal, bijvoorbeeld de Lambdawaarde van Supafil.

Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter de thermische isolatie is.

Je hebt naast de Rd-waarde ook nog de Rc-waarde. Dit is de isolatiewaarde inclusief de muren en andere constructiedelen van je huis. Omdat dit per woning kan verschillen zie je in het overzicht hieronder alleen de Rd-waarde.

Isolatiewaarden
Lambdawaarde 0,034 W/mK
Rd-waarde 1,76 (bij 6 centimeter dik)

Hoe wordt Knauf Supafil ingeblazen in de spouw?

Bij Supafil inblaaswol wordt op de volgende manier aangebracht in de spouwmuur:

Stap 1: Muren en spouwruimte controleren

Om te beginnen moet worden gekeken of je muren hier geschikt voor zijn. Hierbij wordt de staat van het metselwerk, de bereikbaarheid en eventuele spouwvervuiling gecontroleerd.

Is het metselwerk niet stevig genoeg of is de gevel beschadigd? Dan moet dit eerst hersteld worden. Bij het inblazen van Supafil (HR++) komt er namelijk druk op te staan.

Stap 2: Gaten boren

Er wordt gekeken welke spuitmond bij de voegdikte past. Vervolgens worden er kleine gaten geboord op de kruispunten van de voegen. De gaten moeten een diameter hebben van minimaal 14 mm om de Supafil wol in te blazen.

Stap 3: Supafil inblazen

De Supafil wordt door de boorgaten de spouwruimte ingeblazen. Hierbij wordt van onder naar boven gewerkt. Dit gebeurt onder hoge druk, waardoor de hele spouw goed gevuld wordt en inzakken wordt voorkomen. Dit zorgt voor een optimale isolatie en voorkomt dat de inblaaswol naar verloop van tijd inzakt.

Stap 4: Boorgaten dichten

Als heel de spouw gevuld is, worden de boorgaten in het voegwerk weer gedicht. Hiervoor wordt cement in dezelfde kleur als de rest van de voegen gebruikt. Zo blijft de gevel er netjes en hetzelfde uitzien.

Stap 5: Muizenroosters aanbrengen (indien nodig)

Heb je een kruipruimte onder je huis? Dan moet deze natuurlijk goed geventileerd worden. Hiervoor worden indien nodig muizenroosters aangebracht.

Kan ik Supafil inblaaswol zelf aanbrengen?

Voor het inblazen van het materiaal is speciale apparatuur nodig. Het isoleren van de spouw met Supafil kun je dus niet zelf doen.

Gelukkig vallen de prijzen van erkende isolatiespecialisten erg mee. En het verdient zichzelf gemakkelijk terug door de besparing op je energierekening.

Offertes aanvragen bij isolatiespecialisten

Vraag nú gratis offertes aan bij isolatiespecialisten. Die berekenen voor je hoeveel het voor jouw huis kost. Uiteraard geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Vergelijkbare berichten