Spouwmuurisolatie

Supafil Inblaaswol

Je huis isoleren heeft enorme voordelen. Maar welk isolatiemateriaal kies je? Er is van alles verkrijgbaar. Supafil inblaaswol is een goede optie: de investering is relatief laag en de isolatiewaarde is hoog.

Vergelijk snel spouwmuurisolatie offertes
Vraag Gratis Offertes Aan
9% btw tarief - Ontvang nu subsidie voor isolatie

Wat is Supafil?

Supafil wordt gemaakt van glaswol. Het is een merknaam van Knauf voor losse glaswol.

Bij glaswol denk je misschien meteen aan dikke rollen geel isolatiemateriaal. Deze gele glaswol wordt gemaakt van dezelfde basismaterialen. Het verschil zit hem in het toevoegen van bindmiddel.

Geen bindmiddel

Dit bindmiddel geeft de gele glaswol zijn kleur.

Bij Supafil wordt geen bindmiddel gebruikt. Daardoor bestaat het uit losse vlokken en blijft het wit. Het lijkt een beetje op grote sneeuwvlokken of watten.

Het basismateriaal van Supafil is gerecycled glas. Hieraan wordt zand, soda en kalksteen toegevoegd. Samen worden deze stoffen in een oven verhit tot wel 1100 graden, waardoor ze vloeibaar worden. De hete massa wordt daarna door een soort vergiet geperst.

Zo ontstaan er lange glaswoldraden. Die draden worden bij elkaar gebracht, waarna de boel uithardt. Het resultaat: glaswol.

Om Supafil inblaaswol te maken, wordt deze glaswol fijner gemaakt door de glaswoldraden in te korten. Dit zorgt ervoor dat de glaswol zachter en wolliger wordt.

Andere glaswolvarianten voelen heel anders aan, harder en stekelig.

Er worden bij de productie geen chemicaliën toegevoegd en de glaswol is weer volledig recyclebaar. Supafil is dan ook een milieuvriendelijk isolatiemateriaal.

Wat zijn de voordelen van Supafil inblaaswol?

Supafil is zeker een aanrader om je huis mee te isoleren. Hieronder zetten we de voordelen voor je op een rij. Supafil inblaaswol…

 • isoleert goed (hieronder vind je meer info over de isolatiewaarde);
 • is geluiddempend;
 • is betaalbaar;
 • is goed bestand tegen rot, bacteriën en schimmels;
 • is onbrandbaar (het behoort tot brandklasse A1);
 • is vochtwerend, maar ademt wel, zodat je geen vochtproblemen in huis krijgt;
 • bevat geen chemicaliën (beter voor het milieu én voor je gezondheid);
 • is recyclebaar;
 • is gemakkelijk aan te brengen (binnen één dag klaar)
 • is al aan te brengen vanaf 18 millimeter;
 • vult de hele spouw naadloos en wordt goed verdeeld;
 • zakt niet in (zoals sommige andere isolatiematerialen wel doen);
 • irriteert niet, waardoor je er zonder beschermende kleding mee kan werken (in tegenstelling tot andere glaswolvarianten);
 • is KOMO-, IKOB- en SKG-gecertificeerd.

Wat zijn de isolatiewaarden van Supafil?

Om verschillende isolatiematerialen met elkaar te vergelijken, gebruiken we de lambdawaarde en R-waarde. Deze waardes geven aan hoe goed het materiaal isoleert.

Lambdawaarde van Supafil inblaaswol

Met de lambdawaarde wordt aangegeven hoeveel warmte er door het isolatiemateriaal heen verloren gaat per vierkante meter.

Hoe lager de lambdawaarde, hoe minder warmteverlies. Een lage waarde betekent dus dat het materiaal goed isoleert.

Supafil inblaaswol heeft een gemiddelde lambdawaarde van 0,034 W/mK.

R-waarde van Supafil inblaaswol

Met de R-waarde wordt aangegeven hoe goed isolatiemateriaal isoleert bij een bepaalde dikte van het materiaal.

Deze waarde wordt ook wel de Rd-waarde genoemd.

Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de thermische isolatie is.

Supafil inblaaswol heeft een R-waarde van 2 bij 8 centimeter dikte.

Hoe wordt Supafil ingeblazen in de spouw?

Spouwmuren hebben een tussenruimte die gevuld kan worden met isolatiemateriaal. Bij Supafil inblaaswol gaat dat als volgt:

Stap 1: Muren en spouwruimte controleren

Om te beginnen moet worden gekeken of je muren hier geschikt voor zijn. Hierbij wordt de staat van het metselwerk, de bereikbaarheid en eventuele spouwvervuiling gecontroleerd.

Is het metselwerk niet stevig genoeg of is de gevel beschadigd? Dan moet dit eerst hersteld worden. Bij het inblazen van Supafil komt er namelijk druk op te staan.

Stap 2: Gaten boren

Er wordt gekeken welke spuitmond bij de voegdikte past. Vervolgens worden er kleine gaten geboord op de kruispunten van de voegen. De gaten moeten een diameter hebben van minimaal 14 mm.

Stap 3: Supafil inblazen

De Supafil wordt door de boorgaten de spouwruimte ingeblazen. Hierbij wordt van onder naar boven gewerkt. Dit gebeurt onder hoge druk, waardoor de hele spouw goed gevuld wordt. Dit zorgt voor een optimale isolatie en voorkomt dat de inblaaswol naar verloop van tijd inzakt.

Stap 4: Boorgaten dichten

Als heel de spouw gevuld is, worden de boorgaten in het voegwerk weer gedicht. Hiervoor wordt cement in dezelfde kleur als de rest van de voegen gebruikt. Zo blijft de gevel er netjes en hetzelfde uitzien.

Stap 5: Muizenroosters aanbrengen (indien nodig)

Heb je een kruipruimte onder je huis? Dan moet deze natuurlijk goed geventileerd worden. Hiervoor worden indien nodig muizenroosters aangebracht.

Kan ik Supafil inblaaswol zelf aanbrengen?

Voor het inblazen van het materiaal is speciale apparatuur nodig. Dit kan je dus niet zelf doen.

Gelukkig vallen de prijzen van erkende isolatiespecialisten erg mee. En het verdient zichzelf gemakkelijk terug door de besparing op je energierekening.

Offertes aanvragen

Waarschijnlijk vraag je jezelf nu af wat Supafil kost. Vraag hiervoor een offerte aan bij een isolatiespecialist. Die berekent voor je hoeveel het voor jouw woning zal kosten. Uiteraard geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Vergelijk snel spouwmuurisolatie offertes
Vraag Gratis Offertes Aan
9% btw tarief - Ontvang nu subsidie voor isolatie