Aminotherm Spouwmuurisolatie: Voor- en Nadelen

Je kunt een spouwmuur met allerlei isolatiematerialen isoleren. Van parels tot glaswol. Maar er is nog een ander materiaal: Aminotherm.

Maar wat is Aminotherm precies en welke voor- en nadelen heeft het? En is het geschikt voor jouw eigen huis?

Lees hieronder verder voor de antwoorden op deze en andere vragen over Aminotherm.

Vergelijk snel spouwmuurisolatie offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is Aminotherm?

Heb je al een flink wat jaren spouwmuurisolatie in de muur zitten? Dan kan het isolatiemateriaal verouderd en verslechterd zijn waardoor de isolatiewaarde is verdwenen en het warmteverlies toeneemt.

Een manier om oude spouwmuurisolatie te verbeteren is met Aminotherm, ook wel UF-schuim genoemd.

Aminotherm is een kunsthars gemaakt op basis van aardolie en ziet eruit als scheerschuim.

Een van de voordelen van Aminotherm is dat het vloeibaar is. Het voelt haast aan als slagroom. Daardoor worden vrijwel alle hoeken en holten eenvoudig opgevuld. Bovendien bereikt het vloeibare materiaal na het inspuiten ook moeilijk bereikbare plekken in de spouwmuur.

Aminotherm is een opencellig isolatiemateriaal, wat betekent dat het vocht in de spouwmuur makkelijker kan verdampen.

Wat kost het aanbrengen van Aminotherm?

Gemiddeld kost Aminotherm €30 per m². Dit is inclusief de prijs voor Aminotherm, arbeidskosten en btw.

Wat is Enverifoam?

Enverifoam is bijna gelijk aan Aminotherm. De isolatiewaarde komt nagenoeg overeen met een Lambdawaarde van 0,035 W/mK.

Er zit wel een verschil in de hoeveelheid Formaldehyde de twee uitstoten.  Dit is de stof die je vrijkomt bij het aanbrengen van Enverifoam en Aminotherm. Bij Aminotherm is de Formaldehyde afgifte een stukje hoger.

Spouwmuurisolatie verwijderen en opnieuw isoleren

Vind je een schuimisolatie zoals bijvoorbeeld Aminotherm, PUR, Icynene of Enverifoam toch niet prettig? Dan zijn er alternatieven. Zo is het mogelijk om de oude spouwmuurisolatie te verwijderen en de spouw op te schonen, om het daarna te vullen met nieuwe spouwmuurisolatie zoals.

EPS parels: Dit zijn een soort kleine piepschuim bolletjes vermengd met koolstof die in de spouw worden geblazen en worden gebonden met een lijm. Het is een beproefde methode, die al decennia lang met succes wordt toegepast in spouwmuren. Er is een ook biologische variant, in de vorm van BioFoam.

Supafil: Supafil zijn minerale wolvlokken die tot dezelfde groep behoren als glaswol. Het wordt in de spouwmuur geblazen.

Vraag advies aan isolatiespecialisten, welke optie het beste is om jouw specifieke spouwmuur bij te vullen of opnieuw mee te isoleren. Vraag hier gratis offertes aan.

Voor welke huizen is aminotherm geschikt?

Het isoleren van spouwmuren kwam op in de jaren ’70 en ’80. Er werd in die tijd gebruik gemaakt van Ureum Formaldehyde. De UF-schuim kan in de loop van de jaren verzakken of gaten vertonen.

Met Aminotherm kunnen deze gaten en verzakkingen opgelost worden.

Het is beter om oude spouwmuurisolatie te verwijderen en nieuwe aan te brengen. Helaas is dit prijzig; het verwijderen en aanbrengen kan in totaal wel €45 per m2 kosten. Soms is het ook niet mogelijk om de oude isolatie te verwijderen. Dan kan Aminotherm helpen.

Laat ook je spouwmuurisolatie na-isoleren of bijvullen. Vraag hier gratis spouwmuurisolatie offertes aan.

Hoe wordt Aminotherm ingebracht?

Het aanbrengen van Aminotherm gaat als volgt:

  1. Er worden gaatjes geboord in het buitenblad.
  2. De huidige staat van de spouwmuurisolatie en het UF-schuim wordt gecontroleerd door een endoscopisch onderzoek.
  3. Een isolatiespecialist spuit Aminotherm met een injecteerpistool via kleine boorgaten in het voegwerk van de spouwmuur. Op het moment van spuiten is het materiaal vloeibaar. Eenmaal in de spouw komt de vloeistof in aanraking met lucht. Door dit proces wordt het schuim en geleidelijk aan verandert het in een harde en vormvaste vulling.
  4. Als laatste stap bij het inbrengen van Aminotherm voegt de isolatiespecialist de boorgaten in de spouwmuur dicht.De gaten worden op kleur afgevoegd, waardoor er niets meer te zien is van de isolatiewerkzaamheden.

Isolatiewaarden van Aminotherm

Bij het isoleren gaat het vaak over de isolatiewaarde. Hierbij zijn er twee termen belangrijk; de ‘Lambdawaarde’ en ‘R-waarde’.

De Lambdawaarde maakt duidelijk hoeveel warmte een materiaal doorgeeft. Hierbij geldt: Hoe lager de lambdawaarde hoe beter het isolatiemateriaal isoleert.

Met behulp van de Lambdawaarde kun je zogeheten R-waarde uitrekenen. Deze waarde is afhankelijk hoe dik de Aminotherm wordt aangebracht.

Je hebt twee soorten R-waarde: De Rd en Rc-waarde.

In het overzicht hieronder zie je de Rd-waarde. Dit is de R-waarde van de laag Aminotherm zelf. De waarde is afhankelijk van de Lambdawaarde en de aangebrachte dikte.

De Rc-waarde geeft de R-waarde van de gehele constructie (muren) en het materiaal (b.v. Aminotherm) samen. De Rc-waarde is per situatie verschillend. Vandaar dat je alleen de Rd-waarde ziet staan.

Isolatiewaarden
Lambdawaarde 0,035 W/mK
Rd-waarde 1,4 (bij 5 centimeter dik)

Wat zijn de voordelen van Aminotherm?

Waarom zou je voor Aminotherm kiezen?

1. Gemakkelijk te verwerken: Het is gemakkelijk te verwerken omdat het oude isolatiemateriaal niet verwijderd hoeft te worden.

2. Hoge isolatiewaarde: het isoleert zeer goed, met een isolatiewaarde

3. Vult ook smalle spouwen: Ook smalle spouwen kunnen geïsoleerd worden met Aminotherm. Een spouw van maar 4 centimeter breed kan al geïsoleerd worden met Aminotherm.

4. Bereikt moeilijk bereikbare plekken: Het vloeibare materiaal komt op moeilijk bereikbare plekken.

5. Zeer goede dichting: Het zorgt voor een zeer goede dichting van naden en kieren.

6. Waterafstotend: Het is waterafstotend, waardoor vocht in de eerste plaats niet wordt opgezogen.

7. Damp open: Aminotherm is opencellig waardoor vocht niet in de materiaal blijft zitten. Hierdoor voorkom je vochtproblemen in de spouw.

8. Schimmels hebben geen kans: Doordat er geen vocht in Aminotherm blijft zitten blijft het vrij van schimmel en rot.

Nadeel van Aminotherm?

Er is echt één nadeel waar je rekening mee moet houden. De isolatiewaarde van een spouwmuur met Aminotherm kan minder goed zijn wanneer het in eerste instantie met UF-schuim is geïsoleerd.

Dit komt door het feit dat er op bepaalde plekken nog oud UF-schuim zit. Twee verschillende soorten materialen bij elkaar doet de isolatiewaarde helaas niet ten goede.

Toch is het verstandig om het UF-schuim aan te vullen in plaats van gaten in het isolatiemateriaal te laten zitten.

Offertes aanvragen bij isolatiebedrijven

Ben je benieuwd of Aminotherm ook geschikt is voor de spouwmuren van jouw woning? Of dat een ander materiaal beter past?

Vraag advies aan isolatiespecialisten. Vraag hieronder gratis+vrijblijvend isolatie offertes aan.

Vergelijkbare berichten