BioFoam Isolatiemateriaal [4x Voordelen + Prijs]

Wordt je huis maar moeilijk warm en krijg je een hoge energierekening? Zorg voor goede isolatie in je muren, dak en vloer.

Eén van de materialen om je huis mee te isoleren is BioFoam. Hieronder lees je meer over dit natuurlijke isolatiemateriaal.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is BioFoam isolatie?

BioFoam lijkt op de bekendere EPS parels, maar zijn lichtgroen van kleur, waar EPS isolatieparels grijzig zijn. Het heeft wel dezelfde eigenschappen; BioFoam kan net als EPS (parels) op moeilijk bereikbare plekken en heeft het een goede isolatiewaarde.

Het grote verschil zit in de grondstof.

BioFoam heeft als basis plantaardige grondstoffen. Van onder andere mais en cassave schillen wordt polymelkzuur gemaakt wat gebruikt wordt om de BioFoam parels te produceren.

Bij EPS zijn de parels gemaakt van aardolie. Ook al is EPS goed te recyclen, wordt het toch gemaakt van een fossiele brandstof.

Kies ook voor isolatiemateriaal met natuurlijke oorsprong. Vraag hier gratis offertes aan.

Wat kost BioFoam?

Biofoam kost gemiddeld €21 per m². Dit is inclusief arbeidskosten, btw en de prijs voor het BioFoam zelf.

Wat zijn de voordelen van BioFoam?

BioFoam kent vele voordelen.

1. Goed isolatiewaarde: BioFoam heeft een hoge isolatiewaarde, net als EPS. Onder het kopje ‘Isolatiewaarden van BioFoam’ lees je hier meer over.

2. Vochtbestendig: BioFoam is vochtbestendig. Hierdoor is BioFoam ook bestand tegen ongedierte, bacteriën en schimmels. Ook zorgt de vochtbestendigheid dat het isolatiemateriaal langer meegaat.

3. Geluidsabsorberend: Een ander voordeel is dat BioFoam erg schokabsorberend is, hierdoor zullen jouw muren een stuk meer geluidsdicht worden dan hiervoor.

Hierdoor heb je ook minder snel problemen met de muren als je een keer wat gasten over de vloer hebt.

4. Gezondheid: Bij (de verwerking) van BioFoam komen er geen chemische luchten vrij.

5. CO2: Bij het produceren van BioFoam vindt er aanzienlijk minder uitstoot van CO2 dan bij de vergelijkbare EPS parels. Kortom het produceren en gebruik van BioFoam is beter voor het milieu.

6. Composteerbaar: In de juiste omstandigheden kan BioFoam gecomposteerd worden. Dit proces gebeurt pas als er composterende bacteriën in de BioFoam ontstaan, de parels langdurig vochtig zijn en de temperatuur boven de 70°C komt. Bij normaal gebruik als isolatiemateriaal hoef je niet bang te zijn dat BioFoam verdwijnt na een regenbui of bij warm weer.

Wat zijn de nadelen van BioFoam?

Wat maakt BioFoam iets minder interessant.

1. Lagere isolatiewaarde dan PUR: BioFoam heeft een lagere isolatiewaarde dan PURschuim. Maar BioFoam is veel milieuvriendelijker, hoeven er geen chemische stoffen gebruikt te worden en is gemiddelde voordeliger. BioFoam heeft ongeveer dezelfde isolateiwaarde als glaswolvlokken en normale EPS parels.

2. Brandklasse: BioFoam parels zijn iets brandbaarder dan glaswol of steenwol. Maar daarentegen is BioFoam ook weer niet extreem brandbaar zoals XPS. BioFoam valt onder brandklasse B2 en is daardoor een goede middenmotor. Brandklasse B wordt als volgt beschreven: ‘Zeer moeilijk brandbaar, levert erg beperkte bijdrage aan brand

Vormen van BioFoam

Zoals de meeste soorten isolatie komt ook BioFoam in verschillende vormen. Je hebt ook verschillende vormen van een isolatiemateriaal nodig om het op de juiste manieren te kunnen gebruiken.

Wat zijn BioFoam parels?

Ten eerste hebben we de BioFoam parels. Deze zijn geschikt voor de isolatie van de spouwmuur. Voor de spouwmuur is dit het ideale groene isolatiemateriaal.

BioFoam parels als spouwmuurisolatie

Bron foto: biobasedbouwen.nl

Wat zijn BioFoam isolatieplaten?

De tweede vorm van BioFoam is perfect voor het isoleren van daken. Dit is BioFoam in de vorm van platen die dezelfde voordelen hebben als de EPS platen.

BioFoam isolatieplaat

Bron foto: isobouw.nl

Wat zijn de isolatiewaarden van BioFoam?

Met isolatiewaarden wordt aangegeven hoe goed een isolatiemateriaal isoleert.

Lambdawaarde: Deze waarde gaat over het materiaal zelf. Deze isolatiewaarde (als volgt aangeduid: λ) geeft aan hoeveel warmte er door een materiaal wordt doorgelaten.

Hoe lager de lambdawaarde (λ) hoe beter het materiaal isoleert.

Rd-waarde: De Rd-waarde wordt berekent door middel van de Lambdawaarde, en geeft aan hoe goed een isolatielaag de warmte tegenhoudt.

Naast de Rd-waarde heb je de Rc-waarde. De Rc-waardeis de R-waarde is de constructie (muren, vloeren et cetera) en het isolatiemateriaal samen. Omdat dit per situatie kan verschillen vind je in het overzicht hieronder enkel de Rd-waarde.

Hoe hoger de R-waarde hoe beter de isolatiewaarde.

Hier lees je meer over R-waarden en lambdawaarden.

Isolatiewaarden
Lambdawaarde 0.034 W/mK
Rd-waarde 1.76 (bij 6 cm dik)

Offerte aanvragen bij isolatiespecialisten

Wil jij een nieuwe isolatie voor jouw huis hebben? Wellicht is BioFoam mogelijk. Vraag hieronder gratis offertes aan voor BioFoam of andere geschikte isolatiematerialen.

Vergelijkbare berichten