Isolatie

Schapenwol Isolatie [Info + Kosten]

Bij warme kleding en dekens denk je misschien wel aan schapenwol. Maar bij isolatie voor onze huizen? Dan komt schapenwol waarschijnlijk niet in je op. Tijd om daar verandering in te brengen, want isoleren met schapenwol heeft grote voordelen.

Hieronder lees je meer over de voordelen en de kosten van schapenwol isolatie.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Vraag Gratis Offertes Aan
9% btw tarief - Ontvang nu subsidie voor isolatie

Wat is schapenwol isolatie?

Als je weet dat schapen hun wol nodig hebben om zichzelf in weer en wind warm te houden, begrijp je dat wol een geweldig isolatiemateriaal is.

Ook bij regen moet de wol hen goed warm houden. Daardoor is schapenwol een van de weinige isolatiematerialen die goed blijft isoleren in een vochtige omgeving. Sterker nog: het kan zelfs warmte afgeven als het vochtig is.

Hoe wordt er isolatiemateriaal van gemaakt?

Om van de wol isolatiemateriaal te maken, wordt de wol vervilt. Vervilten wil zeggen dat de wol bewerkt wordt, waardoor de losse wol zich aan elkaar hecht en een geheel gaat vormen. Deze bewerking is 100% natuurlijk en wordt al eeuwenlang gebruikt. De vervilte wol wordt daarna samengeperst tot isolatiemateriaal.

Het enige wat aan de wol wordt toegevoegd, is een zeer kleine hoeveelheid (maximaal 1%) insectenwerend product. Motten zijn immers dol op wol, en die wil je niet in je isolatiemateriaal hebben.

Verder zijn er geen toevoegingen nodig. Schapenwol is van zichzelf namelijk goed bestand tegen schimmels en rot.

Sommige merken voegen ook nog een brandvertragend middel aan de wol toe, alhoewel dit niet per se nodig is. Wol is van nature al brandwerend.

Wat zijn de voordelen van schapenwol?

Schapenwol bevat van zichzelf, zonder dat daar toevoegingen voor nodig zijn, grote voordelen. Hieronder zetten we de belangrijkste voor je op een rij.

Gaat lang mee

Schapenwol gaat erg lang mee. Sommige tests laten zien dat het wel 100 jaar goed blijft.

Schapenwol is vochtregulerend en goed bestand tegen vocht

Schapenwol kan erg goed tegen vocht. Bij veel isolatiematerialen daalt de isolatiewaarde als het nat wordt, bij schapenwol niet. Het kan tot wel 35 tot 50% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen, en nog steeds net zo goed blijven isoleren.

Doordat de wol goed vocht kan opnemen en weer afgeven, helpt het ook om de luchtvochtigheid in je huis te reguleren.

Neemt schadelijke stoffen op

Schapenwol werkt luchtzuiverend. Het bestaat namelijk voor een groot deel uit keratine, wat schadelijke stoffen uit de lucht opneemt. Bijvoorbeeld stikstof, formaldehyde en andere ongezonde componenten (VOC’s).

De opnamecapaciteit van de wol is enorm. Bij een normaal binnenklimaat blijft het een mensenleven lang de lucht zuiveren, zonder dat je het op enige manier hoeft te reinigen.

Natuurlijk en veilig om mee te werken

Schapenwol is een natuurlijk isolatiemateriaal en heeft bijna geen toevoegingen nodig. Hierdoor irriteert het de huid en longen niet en kan je er makkelijk mee werken, zonder beschermende kleding of mondkapjes. Dit in tegenstelling tot veel andere isolatiematerialen, zoals PURschuim.

Duurzaam

Schapenwol kan een erg duurzame keuze zijn, maar dat hangt af van waar de wol vandaan komt. Het is bijvoorbeeld duurzaam als het van schapen afkomt die worden ingezet voor natuurbehoud. De wol van deze schapenrassen is vaak niet geschikt voor kleding.

Voor het verwerken van de wol tot isolatiemateriaal is weinig energie nodig en geen andere chemicaliën dan een klein beetje insectenwerend middel.

Schapenwol isolatie is brandveilig

Schapenwol is van zichzelf niet gevoelig voor brand. Als het in aanraking komt met vuur, zal de wol verkolen. Het draagt verder niet bij aan de brand.

Geen schimmel

Schapenwol is van zichzelf zeer goed bestand tegen schimmels.

Perfect voor houtskeletbouw

Houtskeletbouw is gevoelig voor vocht. Schapenwol isolatie is hier daarom perfect voor. Doordat het zo goed vocht opneemt, blijft het hout goed geconserveerd.

Herbruikbaar

Bij een verbouwing kan je de schapenwol isolatie opnieuw gebruiken.

Nadelen van schapenwol isolatie

Schapenwol heeft dus veel voordelen, maar het is jammer genoeg niet de voordeligste keuze. De prijs is bijna drie keer zo hoog dan die van glas- of steenwol.

Ook als je het vergelijkt met andere natuurlijke materialen, zoals vlas of hennep, is schapenwol duur.

Daarnaast is schapenwol isolatie wel natuurlijk, maar zeker niet altijd duurzaam. In veel gevallen heeft het een veel hogere milieubelasting dan andere isolatiematerialen.

Waar kun je schapenwol isolatie toepassen?

Schapenwol isolatie is geschikt voor:

  • Spouwmuurisolatie bij nieuwbouw, een nieuwe gevel of renovatie van de gevel. Het kan niet ingespoten worden, waardoor het niet geschikt is voor bestaande gevels en spouwmuren.
  • Vloerisolatie (met uitzondering van erg vochtige kruipruimtes)
  • Dakisolatie aan de binnenzijde
  • Wandisolatie

Waar koop je schapenwol isolatie?

Schapenwol isolatie is nog niet zo gangbaar. Daarom vind je het niet in de standaard bouwmarkten.

In ecologische bouwmarkten is wel schapenwol isolatie te vinden. Geen eco bouwmarkt in de buurt? Dan kan je online genoeg winkels vinden die dit isolatiemateriaal verkopen.

Verschillende soorten schapenwol isolatiemateriaal

Schapenwol isolatie is verkrijgbaar in rollen, dekens en tegels (ook wel platen genoemd).

Deze bestaan meestal uit twee structuren: een dichte en een meer open structuur.

Dit zorgt voor de beste isolatie en vochtregulerende eigenschappen.

De dikte van de matten, dekens en tegels varieert van 50 mm tot 150 mm.

Bij het vergelijken van prijzen is het belangrijk om goed te kijken naar de dikte en de dichtheid van de schapenwol isolatie. Dit is namelijk bepalend voor de isolatiewaarde.

Isolatiewaardes van schapenwol

Bij het vergelijken van isolatiematerialen gebruiken we de lambdawaarde en de R-waarde.

Lambdawaarde van schapenwol isolatie

Hoe lager de lambdawaarde van het materiaal, hoe beter. De lambdawaarde geeft namelijk aan hoeveel warmte er per vierkante meter verloren gaat door het materiaal heen.

Schapenwol isolatie heeft een lambdawaarde van 0,035 W/mK.

R-waarde van schapenwol isolatie

Bij de R-waarde wil je juist een zo hoog mogelijke score zien. De R-waarde staat namelijk voor hoe goed een materiaal isoleert bij een bepaalde dikte. Let dus goed op de diktes bij het vergelijken van de R-waarde van isolatiematerialen.

Schapenwol isolatie heeft een R-waarde van 5,7 bij 20 centimeter dik.

Vraag offertes aan bij isolatiespecialisten

Wil je weten wat schapenwol isolatie precies kost voor jouw huis?

Laat dit berekenen door een specialist. Hoe? Door simpelweg een offerte aan te vragen. Uiteraard geheel vrijblijvend.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Vraag Gratis Offertes Aan
9% btw tarief - Ontvang nu subsidie voor isolatie